Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, Qwazi napisał:

Powiedział obrażony chłopiec, opuszczając piaskownicę...po czym z płaczem pobiegł do mamy...

Po cholerę zaczynasz głupie dyskusje, w poważnym temacie, kiedy podaję suche informacje i nie mam ochoty się z Tobą przekomarzać. Wiesz dobrze, że od 1 listopada już jest +0,20, a to druga podwyżka 

no ale od pułapu 1,5 😛

Opublikowano
Kamil20151 napisał:

Dnia 20.11.2023 o 19:47, Pablo16 napisał:

@WitekRolnik a nie lepiej sprzedać najsłabsze sztuki i kupić coś z wydajnością chociaż 8 tys?Przecież to szkoda Twojej pracy w produkcję wysokiej jakości paszy która krowy z wydajnością 10 l na dzień w mojej opinii marnują

Ja panie kolego mam krowy gdzie srednia do zbiornika mam 16 l i uważam że pasze objetościowa mam w miare dobra tak samo dostaja wysłodki,protamilk rzepak. I kupiłem Jałówki hodowlane z pod oceny i jakoś więcej mleka od moich jałówek nie daja moja jałówka Mo wiecej daje jak Hf z papierem.

to zależy jaka sztuka jakim ,,papierem,, a i jak się kupuje sportowy wóz to trzeba go jeszcze umieć prowadzić ....

Qwazi napisał:

@Luki99 Ty może musisz do okulisty🤔 Coś ostatnio masz oczy wyłupiaste 

może niech mamusia warkoczyk poluzuje 🤔

Kamil20151 napisał:

21 minut temu, Qwazi napisał:

@Luki99 Ty może musisz do okulisty🤔 Coś ostatnio masz oczy wyłupiaste 

To nie, ale będzie więcej, jak w Polmleku🤷

Co dają sztuki od matek z wysoką wydajnoscią, kiedy żywienie bez zmian🤷. Przecież to jest do przewidzenia. U mnie na wsi jeden taki hodowca, mając wydajność w okolicach 7 tys kupił z likwidowanego stada krowy o wydajności ok 10 tys. Wpompował kasę, minęło pół roku i wszystkie kupione wyjechały do rzeźni. Krowa potrzebuje żywienia adekwatnego do swoich możliwości produkcyjnych. Jeśli jej tego nie zapewnić, to samym pochodzeniem doić nie będzie

może zywienia nie mam najlepszego ,ale jednak moja krowa jest w stanie dać 35 l na tym samym zywieniu 

krowa pyskiem doi...

Qwazi napisał:

15 minut temu, radekz200 napisał:

no ale od pułapu 1,5 😛

🤦ta piaskownica naprawdę do Ciebie pasuje. I przedszkole też

i fluk do pasa...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Ja panie kolego mam krowy gdzie srednia do zbiornika mam 16 l i uważam że pasze objetościowa mam w miare dobra tak samo dostaja wysłodki,protamilk rzepak. I kupiłem Jałówki hodowlane z pod oceny i jakoś więcej mleka od moich jałówek nie daja moja jałówka Mo wiecej daje jak Hf z papierem.

Panie po te czasy mając średnia 16 litry to trzeba myslec o likwidacji stada i etacie lub czymś innym bo po jaki h*j się tam chylac jak już babrac się w gównie to przynajmniej 30 doić od sztuki. Bo i po cholerę karmić i doić 20 jak można 10 albo 8 po h*j kosić łąk 10 ha jak można 5 i to samo z resztą . Sory że tak pisze ale dla mnie to nie zrozumiałe i mija się z celem 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano

to realne żeby Niemiec (gospodarz) płacił 15-18tys zł miesięcznie za pomoc w gospodarstwie przy świnkach i robota w polu ? , i zakwaterowanie i wyżywienie za darmo , bo kumpel pojechał ostatnio i teraz mieszka u niemca i normalnie z nimi je i w ogóle jak członek rodziny niemal 😮 

Opublikowano

No panie @Marcin133 w dzisiejszych czasach przy dzisiejszej genetyce i paszach 30 litry to  głupi osiągnie to żaden wyczyn powiedziałbym norma która nie powinna nikogo dziwić . A i jeśli o zysk chodzi jaka kasa zostanie z 16 litry a jaka z 35 

Przed chwilą, Sean_Layton napisał:

to realne żeby Niemiec (gospodarz) płacił 15-18tys zł miesięcznie za pomoc w gospodarstwie przy świnkach i robota w polu ? , i zakwaterowanie i wyżywienie za darmo , bo kumpel pojechał ostatnio i teraz mieszka u niemca i normalnie z nimi je i w ogóle jak członek rodziny niemal 😮 

Normalne czemu nie . Nasz byly obecny rząd przedstawia tylko Niemców jako wroga numer 1 a prawda taka że bardzo przyjemny narod a że trafi się jakiś rodzynek nie dobry to tak jak i w Polsce choć u nas chyba gorzej bo wielu rolników nie wpuści pracownika do domu a i zaniosą gdzieś do garażu resztki jedzenia albo pomieszczenie do spania w oborze zrobią 

Opublikowano
3 godziny temu, damianek2019 napisał:

Ten Radek to nie umie czytać ze zrozumieniem pyta go ile za listopad a ten  że za grudzień też podwyżka 😂 tylko się chwali ile to on niem 

gdzie się pochwaliłem ? 🤔

1 godzinę temu, alfa napisał:

Nasz byly obecny rząd przedstawia tylko Niemców jako wroga numer 1 a prawda taka że bardzo przyjemny narod a że trafi się jakiś rodzynek nie dobry to tak jak i w Polsce choć u nas chyba gorzej bo wielu rolników nie wpuści pracownika do domu a i zaniosą gdzieś do garażu resztki jedzenia albo pomieszczenie do spania w oborze zrobią 

toż Twoj dziadek się w grobie przewala czytając to…

• Like 2
Opublikowano

Panowie spuśćcie z tonu, po co drzeć koty. 

Jeszcze tylko miesiąc.

Energia podobno srogo w górę, podatek. Dopłaty wjadą i okaże się, że sporo brakuje. 

Pasze z taniego zboża nie zdążą potanieć bo produkcja będzie droższa. 

Styczeń luty -10, -15 i skończą się przytyki odnośnie słabych wydajności i kupna jałówek.

W międzyczasie mleka przybędzie z tego co teraz dokupujecie i dalej będzie... smutno. 

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Jeszcze tylko miesiąc.

Energia podobno srogo w górę, podatek. Dopłaty wjadą i okaże się, że sporo brakuje. 

Styczeń luty -10, -15 i skończą się przytyki odnośnie słabych wydajności i kupna jałówek.

W międzyczasie mleka przybędzie z tego co teraz dokupujecie i dalej będzie... smutno. 

Skąd ty to wszystko wiesz o hodowli skoro nie masz jej od dłuższego czasu? Zostaw wypowiadanie się w tym temacie hodowca 

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

Jeszcze tylko miesiąc.

przyszedł ci rachunek za prąd? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v