Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
ThePerkins napisał:

Ja już jestem w połowie V pokosu, resztę koniec października to z traw 1-1,5 belki z ha, lucerny 5... Z 4 pokossu 2 bele z ha, lucerny 7-8...

Pięknie się czyta jak to kto ile doi, jak idealne stado nic się nie psuje nie choruje tylko leją i pompują mleko a narzekają że źle... a jak jest na prawdę to kto wie ... 

Zrobiłem swoją pełnoprocjówkę przepis dostałem i chciałbym sprawdzić czy faktycznie tyle białka ma?, gdzie to się robi ?. Bo jeśli ma to 5 stów do przodu bym był ...

to że doją nie znaczy że ubytków nie ma ...

kampl napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

sama soja nie wystarczy... wydajność zaczyna się w zasuszeniu...

Rozwiń temat. Zaciekawiło mnie

taa może jeszcze w dwuch zdaniach... wiedza kosztuje i nie tylko $$$$

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

Rozwiń temat. Zaciekawiło mnie

W skrócie chodzi o to by krowę dobrze przygotować do laktacji w zasuszeniu a później zadbać o nią solidnie po wycieleniu by się solidnie rozdoiła i długo utrzymała mleko.

Opublikowano
6 godzin temu, Bercik92 napisał:

miałem soję i sypałem pół na pół i nie widziałem różnicy. łąki dzierżawione głównie na "gębę" więc odsiew nie wchodzi w grę. https://twitter.com/MarcinTyc/status/1712841441305583986 lista firm które importowany zboże z ua ciekawe po co mlekovicie zboże...?🤔😏

Właśnie z dzierżaw na gębe będe zaczynał schodzić. Wole dopieścic pewne dzierżawy na papierze, swoje grunty i mieć 60ha zadbanych niż 90 byle czego.

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

W skrócie chodzi o to by krowę dobrze przygotować do laktacji w zasuszeniu a później zadbać o nią solidnie po wycieleniu by się solidnie rozdoiła i długo utrzymała mleko.

No cóż. Odpowiedź na zasadzie: trzeba o krowę dbać, będzie dużo doic. 😃 Pytam bardziej o metodę.

Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

Myślisz że to taki rarytas?

Wszystko spadło w bardzo dużych ulewach 

Tylko teraz to pewnie będzie normą, albo tak albo susza. Kiedy to pojawił się niż i padało przez 2-3 dni spokojnego deszczu

Opublikowano (edytowane)

Teraz to wogle dziwne te deszcze popada chwilę i zaraz ta chmura ginie albo tak szybko leci że mało co popada.Kiedys jak padało to cała noc i dzień a teraz to najdzie chmura i jak by z wiadra wylał to taki deszcz to dużego pożytku nie zrobi 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

A jak u was buraki cukrowe w tym roku? U nas cukrownia Dobrzelin jest problem z wyslodkami podpisali umowę z biogazownia- podobno dwoma i chłopów mają w poważaniu.... Strzała mi przywiózł za 3200  i za bardzo nie ma towaru dla chłopaka 

Opublikowano
4 godziny temu, ThePerkins napisał:

Zrobiłem swoją pełnoprocjówkę przepis dostałem i chciałbym sprawdzić czy faktycznie tyle białka ma?, gdzie to się robi ?. Bo jeśli ma to 5 stów do przodu bym był ...

Zadzwoń do przedstawiciela firmy paszowej z której bierzesz jakieś dodatki to ci to zbada

Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

500l to u mnie przez cały rok nie spadnie🤣

Dzisiaj poszedl pierwszy kawałek qq pod kosę 8.7t/ha i 31%

Spora wilgotność, na mielenie idealnie. U mnie w okolicach 21-24% i nie wiem czy przy takiej niskiej wilgotności da rade zakisić się to ziarko? Wiem z własnego doświadczenia, że nawet 43% ładnie zakisło bo było w okazyjnej cenie do kupienia no ale więcej trzeba było dać bo sucha masa niska.

5 godzin temu, ThePerkins napisał:

Ja już jestem w połowie V pokosu, resztę koniec października to z traw 1-1,5 belki z ha, lucerny 5... Z 4 pokossu 2 bele z ha, lucerny 7-8...

Pięknie się czyta jak to kto ile doi, jak idealne stado nic się nie psuje nie choruje tylko leją i pompują mleko a narzekają że źle... a jak jest na prawdę to kto wie ... 

Agrocentrum robi klientom za darmo, jak obcy to 50zł analiza.

Opublikowano

Kiedyś jednemu dałem kiszonkę do zbadania 2x to wyników do tej pory nie mam xD 

Opublikowano
43 minuty temu, ThePerkins napisał:

Też do biofeedu wysyłałem ... 

Bo jest przedstawiciel handlowy i jest doradca. Przedstawiciel opowie jaki to ich towar jest oh i ah, o cenach tylko gada, jak najszybciej towar wypchnąć i do widzenia, odpowiedzialności brak. No a doradca jednak coś pomoże, doradzi, weźmie próbke do analizy w zamian za współprace biorąc ich towar. Jeden i drugi bierze kase za sprzedaż tonażowy.

Opublikowano

Gdybyście mieli startować z poziomu słabo rozwiniętego gospodarstwa z małym areałem ziemi tzn 15 ha plus parę hektarów dzierżawy "na gębę" (po rodzinie)  ( ziemia w większości 5 klasa , łąki torfowe/rzeczne ) to co byście wybrali ?

1.Hodowla krów mlecznych 

2. Hodowla byków mięsnych

3.Hodowla jałówek mięsnych lub mlecznych 

I z czego waszym zdaniem jest się najlepiej rozwinąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Dodaj nową pozycję...
v