Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

To jest słabiutko. Ketoza subkliniczna w drodze🤔

I własna śruta oraz czerwcowa trawa🤔

W tym roku skosze w połowie maja to pewnie parametry będą lepsze. 😉 

Opublikowano
28 minut temu, slawek74 napisał:

robisz tak?

znam takich co zmieniają odmianę pszenżyta na taką co ma mieć wyższe białko z tym że o nawożeniy azotem zapomnieli i jakieś to zboże jasno zielone i nie buja... czy tam białko będzie 🤔

sKŁADNIKIEM BIŁKA JEST  AZOT ,KOMBINUJ 😁😐;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zibifarmer napisał:

Skąd Ty się urwałeś? Krowy nie samym zbożem żyją, poza zbożem nie tanieje praktycznie nic. Już nie wspominając o tym, że firmy paszowe trzymaj ceny jakby nic nie staniało. 

1.5 to ojciec miał w 2000roku. 

Ty chyba krowy to na zdjęciu tylko widziałeś. 

Mam niecałe 10 szt ale powoli będzie się kończyć ta przygoda, firmy paszowe trzymają cena bo muszą upłynnić towar kupiony po drogich cenach ale i tam cena spadnie. Mi tylko chodzi że przy cenie innych produktów zbóż, rzepaku na tak niskim poziomie 1,50 za litr mleka i tak będzie dobrą ceną, a wcale nie tam dawno parę lat temu średnia cena u nas była 1.10-1,30.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
5 minut temu, Luki99 napisał:

Przeczytałem z somatyką, bakteriami nie mam problemu jedynie mocznik 90 to chyba trochę przy niski, ale to chyba nie przeszkadza. 

Taki mocznik to nie jest dobrze. Masz "głodne" krowy. Za mało białka.  Wszystko się zgadza. Somatyka i bakterie to niejako oddzielna rzecz. Zwróć uwagę na zawartość tłuszczu i białka oraz stosunek bialko-tłuszcz

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Tigon napisał:

Mam niecałe 10 szt ale powoli będzie się kończyć ta przygoda, firmy paszowe trzymają cena bo muszą upłynnić towar kupiony bo drogich cenach ale i tam cena spadnie. Mi tylko chodzi że przy cenie innych produktów zbóż, rzepaku na tak niskim poziomie 1,50 za litr mleka i tak będzie dobrą ceną, a wcale nie tam dawno parę lat temu średnia cena u nas była 1.10-1,30.

1,50zł, kiedy 1 ha qq na kiszonkę w sezonie 2022, czyli skarmiany obecnie, kosztował 5,6 tys (dla porównania w sezonie 2021 to było 2,9 tys). Wybacz, ale Ty chyba nie liczysz, tylko tak sobie piszesz, żeby pisać 

Kwoty, które podałem wyszły u mnie. U każdego będą zapewne inne, ale różnica nie będzie kolosalna raczej

Edytowane przez Qwazi
  • Like 5
Opublikowano
29 minut temu, Qwazi napisał:

1,50zł, kiedy 1 ha qq na kiszonkę w sezonie 2022, czyli skarmiany obecnie, kosztował 5,6 tys (dla porównania w sezonie 2021 to było 2,9 tys). Wybacz, ale Ty chyba nie liczysz, tylko tak sobie piszesz, żeby pisać 

Kwoty, które podałem wyszły u mnie. U każdego będą zapewne inne, ale różnica nie będzie kolosalna raczej

Ale nikt nie będzie patrzył czy dokładasz czy nie, ile Cię kosztował 1ha kiszonki z qq w 2022 a ile w 2021, tylko patrzy się na obecną sytuacje rynką a ta jest coraz mniej ciekawa i jedna gałąź ciągnie drugą. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, grzesiu napisał:

Kupi? Co masz na myśli? 

Kolega to chyba z tej firmy "sęp" która żeruje na problemach innych. 

Jak  nie  jarzysz  co znaczy  słowo  kupi    to  nie  wiem jak  to  logiczniej  wytłumaczyć  .  

Opublikowano
4 minuty temu, Tigon napisał:

Ale nikt nie będzie patrzył czy dokładasz czy nie, ile Cię kosztował 1ha kiszonki z qq w 2022 a ile w 2021, tylko patrzy się na obecną sytuacje rynką a ta jest coraz mniej ciekawa i jedna gałąź ciągnie drugą. 

To ja wiem...ale nie pisz, że 1,50 będzie dobrą ceną

• Like 3
Opublikowano

Akurat kolega tigon ma rację, wyjebane mają po całości na nasze koszta, nie opłaca się to zlikwiduj, nie możesz zlikwidowac to doj dalej i czekaj na kolejną hosse może dozyjesz i się w koncu oddlozysz.

Opublikowano
48 minut temu, Tigon napisał:

Mam niecałe 10 szt ale powoli będzie się kończyć ta przygoda, firmy paszowe trzymają cena bo muszą upłynnić towar kupiony po drogich cenach ale i tam cena spadnie. Mi tylko chodzi że przy cenie innych produktów zbóż, rzepaku na tak niskim poziomie 1,50 za litr mleka i tak będzie dobrą ceną, a wcale nie tam dawno parę lat temu średnia cena u nas była 1.10-1,30.

Takich jak wyżej 👆 nasza władza lubi. 

Jeszcze dopisz, że trzeba się cieszyć, że w ogóle od nas kupują. 

To nawet pijaczek parobek ma do siebie więcej szacunku, bo jak mu się nie opłaca to nie przyjdzie za grosze do roboty. A temu dobrze będzie jak po kosztach będzie robił 🤦 

To tak samo jak rok temu na zebraniu w krochmalni prezes do nas mówi, żeby nie przesadzać bo przecież przychody nam mocno wzrosły. 🤯

• Like 10
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, pedro2 napisał:

Takich jak wyżej 👆 nasza władza lubi. 

Jeszcze dopisz, że trzeba się cieszyć, że w ogóle od nas kupują. 

To nawet pijaczek parobek ma do siebie więcej szacunku, bo jak mu się nie opłaca to nie przyjdzie za grosze do roboty. A temu dobrze będzie jak po kosztach będzie robił 🤦 

To tak samo jak rok temu na zebraniu w krochmalni prezes do nas mówi, żeby nie przesadzać bo przecież przychody nam mocno wzrosły. 🤯

I to jest przykład jak manipulować chłopem. Gość powiedział prawdę, bo przychody faktycznie wzrosły. Nie dopowiedział tylko, że jeszcze bardziej wzrosły koszty, co się przelożyło na spadek dochodów.

I znając realia zebrań rejonowych spółdzielni mleczarskich, obecni słuchali i nikt go nie poprawił. Nawet taki, który był obecny i się połapał w tej manipulacji. 

Jak sobie w ubiegłym roku, w taki sposób pogadałem z prezesem, to się zebranie skończyło 

Pedro masz zaległego lajka, bo mi się chwilowo skończyły 😉

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Przeczytałem z somatyką, bakteriami nie mam problemu jedynie mocznik 90 to chyba trochę przy niski, ale to chyba nie przeszkadza. 

Na samych otrębach to ty mocznika nie wywiniesz dużego. Nie nie przeszkadza prawie w niczym, tylko krowy nie chcą sie zacielać, ale to chyba dla Ciebie błachostka

• Like 1
Opublikowano

Tutaj to wszyscy o szanowaniu samego siebie a podstawowe pytanie kto na co może sobie pozwolić. Na etacie strajki i rewolucje ludzie między sobą a później jak zobaczą przełożonego to sraczka i na baczność. Ktoś nie zna życia, część ma wywalone a część zagryzie innych za kostkę na podjeździe...

Opublikowano
2 godziny temu, Luki99 napisał:

W tym roku skosze w połowie maja to pewnie parametry będą lepsze. 😉 

Sądząc po twoich wypowiedziach to nie będziesz miał czego kosić w połowie maja... Z oszczędnym albo brakiem nawożenia 

Opublikowano
18 minut temu, wojak1986 napisał:

Tutaj to wszyscy o szanowaniu samego siebie a podstawowe pytanie kto na co może sobie pozwolić. Na etacie strajki i rewolucje ludzie między sobą a później jak zobaczą przełożonego to sraczka i na baczność. Ktoś nie zna życia, część ma wywalone a część zagryzie innych za kostkę na podjeździe...

Pozwolić sobie może każdy, tylko pytanie, czy ma jaja, żeby to zrobić. Przeżyłem sporo i powiem tak: ten przełożony bardziej będzie szanował tego, kto się odezwie niż takiego lizuska. Tylko nigdy się do tego nie przyzna. Zatem jeśli coś człowieka uwiera, to należy o tym mówić, co nie oznacza robić głupie dymy, które sprawią, że będzie się postrzeganym jako wariat

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v