Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, kampl napisał:

Całkowicie błędne myślenie. Patrz na Czechy. Nie na USA. To że u nas sa miliony rolników wynika z czasów PRL-u, kiedy każdy dostał ziemię. Miało to swoje zalety i zrobiło nam taka trochę swojskość. Ale dla gospodarki, panstwa to koszmarny błąd. I płaciliśmy tego cenę. Wzrost konkurencyjności i trudność pracy w rolnictwie przy jednoczesnym poprawieniu komfortu pracy na etacie powoduje odpływ od rolnictwa. I dążymy do scalania. Ciężko to idzie bo jest potężne rozdrobnienie i tradycja rolnicza. Ale stale średnia powierzchnia gospodarstwa będzie rosła. 

Były już PGR teraz to prywatne twory sztucznie dotowane. Te powiększanie i tak prowadzi do tego że te duże gospodarstwa przejmują korporacje. Wywłaszczanie nazywasz rozwojem?

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

I po co piszesz takie brednie .

Wirują ale nie po to by twoje komórki somateczne wytrącić. 

Spróbuj zrobi sobie coś z mleka bez somatyky i drugie to samo z tego twojego gilowatego mleka i wtedy napisz co ci wyszło.

oooooooo ,oo ,dobrze gada ,a by wziął który te mleko z ,,dobrodziejstwem'' przewirowal to wirówką do smietany ,taką za 500 zł ,to by miał od razu śmietanę i ,,twarożek'' z talerzyków   [od razu na chlebek] ,i niech póżniej dobry twarożek z tego skwasi ,ot tak do konsumpcji ,i niech póżniej oglądnie dno i boki z tego pojemnika w którym powstał ,,skrzep'' . Smacznego 

• Like 1
Opublikowano

Kizak, a skąd wiesz o tych talerzykach i co gdzie się zbiera 😉 

Jak tak wam przeszkadza i wiecie, że dużo ludzi wiruje to jeździć na zebrania i się dopominać szczegółowych kontroli z zaskoczenia. Albo zbierać się i napisać wspólny wniosek o jakieś działania. Mówicie, że z prób można odczytać kto wiruje. Więc mleczarnie powinny dać sobie radę z ustaleniem... Mleka będzie mniej to i cena będzie lepsza. 

Pytanie tylko czy mleczarnie chcą takich gagadkow wyeliminować 😉

No chyba że tylko pierdzielenie na forum, a w udojni u co drugiego stoi. 

Od pięknej gadki tutaj jak to się brzydzicie wirowcami nic się nie zmieni. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, pedro2 napisał:

Kizak, a skąd wiesz o tych talerzykach i co gdzie się zbiera 😉 

Jak tak wam przeszkadza i wiecie, że dużo ludzi wiruje to jeździć na zebrania i się dopominać szczegółowych kontroli z zaskoczenia. Albo zbierać się i napisać wspólny wniosek o jakieś działania. Mówicie, że z prób można odczytać kto wiruje. Więc mleczarnie powinny dać sobie radę z ustaleniem... Mleka będzie mniej to i cena będzie lepsza. 

Pytanie tylko czy mleczarnie chcą takich gagadkow wyeliminować 😉

No chyba że tylko pierdzielenie na forum, a w udojni u co drugiego stoi. 

Od pięknej gadki tutaj jak to się brzydzicie wirowcami nic się nie zmieni. 

No i tu jest problem. Mlekpol nie chce bo chce 2 mld mleka . Tyle razy to było wałkowane żeby instruktorzy w czasie doju jeździli to jadą w ciągu dnia a jak trafia na udój i stoi sprzęt to jakby nie widzieli . Czyli komuś nie zalezy żeby to wywalić 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, mate12345 napisał:

mlekovita 

tł. 4,24

białko 3,28

25tyś 2,17 brutto

To ja się zastanawiam co z moim mlekiem jeżeli mam białko 3,6 a tłuszcz 4.0. i mnóstwo sztuk przed zasuszeniem. Zaraz przestanę dawać zboże to może mi zrobią 4.1

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

No i tu jest problem. Mlekpol nie chce bo chce 2 mld mleka . Tyle razy to było wałkowane żeby instruktorzy w czasie doju jeździli to jadą w ciągu dnia a jak trafia na udój i stoi sprzęt to jakby nie widzieli . Czyli komuś nie zalezy żeby to wywalić 

Proste 👍

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Bercik92 napisał:

Do polindusa?

Nie widocznie mówimy o innej osobie. Takich przypadków myślę że jest więcej ale jeśli chodzi o Piątnicę to nie raz słyszałem o niespodziewanym odwiedzeniu dojarni

• Like 1
Opublikowano

pierwsze niemiecka genetyka czyli nie koniecznie wysokie białko dwa żywienie dużo włókna w dawce stara sianokiszonka i przez to mało białka w dawce ogólnie w paszy treściwej sporo owsa i też będzie tłuszcz wysoki

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

pierwsze niemiecka genetyka czyli nie koniecznie wysokie białko dwa żywienie dużo włókna w dawce stara sianokiszonka i przez to mało białka w dawce ogólnie w paszy treściwej sporo owsa i też będzie tłuszcz wysoki

No wypisz wymaluj moje żywienie w czerwcu. Byl tłuszcz 4.0 a białko 3.6 kiszonka z 3 pokosu, białka 10% 

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się tylko że to żywienie jest wbrew fizjilogi krowy jest do kitu nie prowadzi w dobrym kierunku. 

11 minut temu, slawek74 napisał:

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
kampl napisał:

No wypisz wymaluj moje żywienie w czerwcu. Byl tłuszcz 4.0 a białko 3.6 kiszonka z 3 pokosu, białka 10%

a genetyka? jaki dzień laktacji? no i upały to się wszystko rozjeżdża 🤪

Opublikowano
kampl napisał:

Bliżej porodu jak zacielania. genetyka różna ale przewaga czystych hf lub siementale.

chodzi mi o pochedzenie byków niemcy czy dania a może amerryka ? czy krajowy schiuz lub coś jeszcze?

Kierownik napisał:

jejku Piątnica to jednak robi robotę. Słyszałem że kogoś tam kilku przyjęli nowych dostawców i mają w niedlugim czasie znowu mają dokladac

Piątnica to chyba najwyższa liga światowa..

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

chodzi mi o pochedzenie byków niemcy czy dania a może amerryka ? czy krajowy schiuz lub coś jeszcze?

I co ciekawe w żadnej gazecie prezes się nie chwali jaki to jest wielki w porównaniu z innymi nadętymi liderami 

• Like 4
Opublikowano

Łazorkowcy u was jaka cena?🤔

U mnie 2 zeta za litr brutto za październik a miała być podwyżka. 😡😠

Opublikowano
41 minut temu, Jaro70 napisał:

I co ciekawe w żadnej gazecie prezes się nie chwali jaki to jest wielki w porównaniu z innymi nadętymi liderami 

To akurat proste. Nie wydają setek tys na swoje gazety lub nie są sponsorami gazet. A wiadomo jak to się odbywa. Jak koło brało prenumeratę tpr to same pochlebne opinie tam były. I można tak wymieniać. Tak samo te statuetki.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 14.11.2023 o 12:21, alfa napisał:

Tyle razy to było wałkowane żeby instruktorzy w czasie doju jeździli to jadą w ciągu dnia a jak trafia na udój i stoi sprzęt to jakby nie widzieli .

No kolegę instruktor złapał na gorącym uczynku parę lat temu. Miał obciętą cenę i mówili że jeszcze raz i rozwiązujemy umowę. Także nie ma także nie widzą. Parę lat temu jak mi zbiornik zmieniali to chłopak mówił, że w Wysokim to się nawet noe pierdzielą wirówka na stałe przykręcona do podłogi przy zbiorniku🤭

• Like 1
Opublikowano
Jaro70 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

ale w każdym sklepie kupisz produkty... i chyba mało jest osób co nie jadły produktów... np śmierana

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v