Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Tak się inwestuję z dużym ryzykiem jak opisujesz. Jeśli w kryzysie sytuacja gospodarstwa jest dobra i bez problemu można spłacać kredyt to się robi inwestycję bo wiadomo że jak cena odbije to będzie się zarabiało jeszcze więcej. Przy inwestycji w kryzysie jest jeszcze ten plus że ,, zazwyczaj '' wszystko inne również tanieje więc można np taka oborę pobudować dużo taniej. Jak ktoś na górce inwestuję to musi sobie założyć najczarniejszy scenariusz i czy wtedy podoła że spłata. Minusem też jest to że ceny materiałów czy innych rzeczy są wtedy bardzo drogie i daje się zarabiać najwięcej pośrednikom. 

Jeśli zakładamy że teraz jest dołek i kryzys, to budowanie obory wcale nie jest tańsze. 2000 netto za metr na ruszcie, bez hali, zbiornika, mieszadła. A jak dali teraz tani kredyt idioci że od 15 lat takiego zainteresowania kredytami nie było i mieszkania poszły w górę to i materiał nie stanieje. 

• Like 1
Opublikowano

Tak z ciekawości zapytam , ile może kosztować taka obora 40x17 na uwięzi bez hali udojowej - w przybliżeniu 1-2mln ? i ile może wynosić rata bo ciekawi mnie jak ma się sprawa zwrócenia takiej inwestycji i ile może wynosić miesięcznie rata na taki kredyt ?

jestem dość młody więc nie mam pojęcia nt. kosztów takich budynków.

Opublikowano

Znajdz sobie na googlach kalkulator kredytowy i będziesz wiedział jak wyglądają raty od jakiej sumy przy jakim oprocentowaniu. Nikt Ci tu nie poda raty kredytu bo jest dużo zmiennych warunków od których ona zależy.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Takisobierolnik napisał:

Co w tym dziwnego za nim wybuduje to cena może się zmienić 10 razy. Ja sam planuję na 190 dojnych stawiać na robotach 

Raczej zanim wybuduje to mądry inwestor podpisze umowę gdzie nawet każda śrubka będzie wyceniona a na koniec podsumowanie ceny. Umowa podpisana to za taką cenę mają wybudować. No chyba że lubią kary finansowe płacić to jeszcze lepiej dla inwestora jak przytuli "pare" tysięcy.

1 godzinę temu, Sean_Layton napisał:

Tak z ciekawości zapytam , ile może kosztować taka obora 40x17 na uwięzi bez hali udojowej - w przybliżeniu 1-2mln ? i ile może wynosić rata bo ciekawi mnie jak ma się sprawa zwrócenia takiej inwestycji i ile może wynosić miesięcznie rata na taki kredyt ?

25x33 wolnostanowiskowa, udój automatyczny, na gotowo 1,5mln brutto w 2017 roku.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano

@alfa napiszesz co za furmanke zakupiłes w Poznaniu? Bo ja też 2 tyg temu sprowadzilem stamtąd  sobie zabawke i jak czytam co piszesz o  naprawach to aż ciepło się robi jak Sieńko i syn w białym się wypna w razie coś się sp***doli. 

Opublikowano
Sean_Layton napisał:

2 tys za m2. Plus coś extra- 2 mln. masz 20%. kredyt 80%. Przy ratach malejących w 1 miesiącu ok 18 tys rata kapitałowa plus odsetkowa.

Opublikowano
Dnia 6.08.2023 o 20:28, ThePerkins napisał:

Z tą rejonizacją to różnie, jak jeździłem za ciągnikiem, to w case mi powiedzieli prosto że nie sprzedadzą, bo nie ten rejon, a księżopolski hollanda spoko ( choć primatora mam bliżej ), w AGCO też pilnują strasznie ... Z maszynami to raczej bez problemu bo i tak serwis to robi "fabryka"... 

Nowy diler fenda w lubelskim nie sprzedał ciągnika choć do rolnika bardzo blisko, stary też był drogi

Chłop dzwoni i pyta gdzie taniej

Opublikowano

Osm Radomsko , tł 4,45 bi 3,50  przedział 3-7 tys 1,52zł 

Opublikowano

Skup spadł im o połowę,  sprzedali nowy targ, cena dno a walne udziela absolutorium? Czy ktoś jest ślepy czy głupi? Przypominam że były prezes który odszedł z honorem mówił że dla dalszego rozwoju potrzeba połączenia właściciele podjęli inna decyzję i to był powód jego odejścia.  Dziś widzimy skutki. 

• Like 3
Opublikowano

Drodzy Forumowicze mam pytanie: Po ile wołać za słomę po życie i pszenżycie ? 

Sprzedałem słomę w sensie że gość sam beluje i wyszły bele 150tki po prasie Fendt Rotana 160v Xtra 

i nie wiem czy 60zł za belę to przypadkiem za niska cena.. ( woj.podlaskie).

i ile wołać za bele 130tki gotowe też po pasówce ?.

Opublikowano

Ja w podlaskim płace od 50do 65za 150 po kuchnie pasowym. Mam ofertę po 45 tylko z 40km drogi i przez miasto na 20 ha gdyby nie pogoda i takto się nie ciągnęło bym wziął 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sean_Layton napisał:

Sprzedałem słomę w sensie że gość sam beluje i wyszły bele 150tki po prasie Fendt Rotana 160v Xtra 

i nie wiem czy 60zł za belę to przypadkiem za niska cena.. ( woj.podlaskie).

Ja płaciłem po 80zl za 120 x120 

Opublikowano
15 godzin temu, Sean_Layton napisał:

Wczoraj płaciłem za gotowe 130-tki 45zł, a z pokosu 25

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v