Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No jeżeli chodzi o budynek taki jak mój to on się  sam spłaca 😉 od początku jak był dobrostan, to biorę 60 000,00 dopłat, a teraz jeszcze doszły legowiska i późniejsze odsadzanie cielat co też robię. No wiadomo problemem są  odsetki, bo wzrosły mimo preferencyjnego dlatego chcę  go wcześniej spłacić. Jak mi program zejdzie to wezmę dopłaty do 50% zwiększenie powierzchni i będę miała więcej paszy.

Edytowane przez Krowiarka
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

30 krów może i da radę jedna osoba, ale żeby wszystko porobić z przychówkiem i dojeniem to łażenia na 10, może 8 godzin. Nawet przy zmechanizowaniu to w tym traktorze czy ładowarce musisz siedzieć, cielaki napoić, a gdzie tu doglądać wszystkiego, jakieś wycielenia,choroby, awarie. Nie wspominając pola. Chyba za bardzo ci wyobraźnia zadziałała.

nie policzył roboty rodziców 😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krowiarka napisał:

Ja płaciłam 27 za godzinę, ale go utraciłam z powodów osobistych i mam koło 200 ogonów to na 2 osoby już jest co robić.

I nie mam fendta.

Ja za 35 zacząłbym się zastanawiać czy zatrudnić się przy krowach. Oczywiście wolne wszystkie weekendy i święta. No i dwa tygodnie urlopu lipiec - sierpień .przynajmniej dwa 😂

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)

Prawda jest taka, że znalezienie kogoś sumiennego i rozgarniętego do krow graniczy z cudem. Każdy kto temu przeczy to albo kłamie albo nie ma pojęcia lub też nie wie nawet jakie ma szczęście w oborze dwunożne

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

Wszechwiedzący na co ja narzekam zastanów się  na pracę czy suszę i ceny???

cholera wie gdzie Ty za tego niewolnika pracujesz... Może gdzieś dorabiasz, strach pomyśleć gdzie jak na takich zasadach 🙆

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to jest syndrom małego traktora 🤭😁😉

Lepszy mały co robi dużo niż stado złomu co w pokrzywach stoi na 3ha mini suafek 😜

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Nie w temacie ale GDT niby ogolny indeks tylko -1% ale wszystkie poszczególne na minusie. Najbardziej ser -10%. Spieniężenie z giełdy na poziomie 1.5-1.75zl i wciąż umacniająca się złotówka nie pomaga. 

A kto teraz nabiał na giełdzie sprzedaje? W sklepach jest pod dostatkiem. Na giełdach to się samochody czy jakieś starocie sprzedaje. 

• Haha 2
Opublikowano

@Jan1972 ty to jednak nie na ziemi mieszkasz a na innej planecie. Wiezie taki np mlekpol samochod jogurtu do nowej Zelandii otwiera go na tej giełdzie pokazuje i czeka czy ktoś kupi czy nie . Ps Jan doucz się działania rynków 

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

@Jan1972 ty to jednak nie na ziemi mieszkasz a na innej planecie. Wiezie taki np mlekpol samochod jogurtu do nowej Zelandii otwiera go na tej giełdzie pokazuje i czeka czy ktoś kupi czy nie . Ps Jan doucz się działania rynków 

To do Nowej Zelandii można dojechać samochodem? Nie wiedziałem.😊

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Ja za 35 zacząłbym się zastanawiać czy zatrudnić się przy krowach. Oczywiście wolne wszystkie weekendy i święta. No i dwa tygodnie urlopu lipiec - sierpień .przynajmniej dwa 😂

Ty to pewnie masz na myśli  w zakresie pracy dojenie, robienie paszy, cielaki?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jan1972 napisał:

A kto teraz nabiał na giełdzie sprzedaje? W sklepach jest pod dostatkiem. Na giełdach to się samochody czy jakieś starocie sprzedaje. 

Narazie się śmiejesz bo Ci lider ładna cenę zapłacił ale zobaczysz co Dariusz na sierpień Ci zaproponuje.

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
38 minut temu, grzesiu napisał:

Narazie się śmiejesz bo Ci lider ładna cenę zapłacił ale zobaczysz co Dariusz na sierpień Ci zaproponuje.

Mówisz że z mlekpolem i polmlekiem na spole po -50 każdy zrobi ? 

Opublikowano
6 godzin temu, Krowiarka napisał:

No jeżeli chodzi o budynek taki jak mój to on się  sam spłaca 😉 od początku jak był dobrostan, to biorę 60 000,00 dopłat, a teraz jeszcze doszły legowiska i późniejsze odsadzanie cielat co też robię. No wiadomo problemem są  odsetki, bo wzrosły mimo preferencyjnego dlatego chcę  go wcześniej spłacić. Jak mi program zejdzie to wezmę dopłaty do 50% zwiększenie powierzchni i będę miała więcej paszy.

Dlaczego weźmiesz 50% powiększony dobrostan kiedy zejdzie program?. Jaki program?. Tez mam nowy budynek i złożyłem na 50 % . Możesz to wytłumaczyć 

Opublikowano
15 minut temu, kocmen24 napisał:

Dlaczego weźmiesz 50% powiększony dobrostan kiedy zejdzie program?. Jaki program?. Tez mam nowy budynek i złożyłem na 50 % . Możesz to wytłumaczyć 

Azotanowy na beczkę. 

29 minut temu, Qwazi napisał:

🤔🤫🤭

Dziwne miny nie moich  osobistych tylko jego i jego żony. Problemy rodzinne.

Opublikowano
11 minut temu, Krowiarka napisał:

Dziwne miny nie moich  osobistych tylko jego i jego żony. Problemy rodzinne

Spokojnie. Chciałem, takim żarcikiem, troszeczkę rozluźnić atmosferę, bo się zrobiła lekko gęsta 

Opublikowano

Oj gęsta Pedro przesadził i to ostro. Właśnie wróciłam od zbierania kamieni z młodej lucerny masakra. My to już jesteśmy chyba na tym brązowym kolorze, nawet lucerna wysycha, a teraz mnie czeka mój "obóz pracy" 😜 podlewanie konewką warzywek, a takie piękne chmury burzowe nas ominęły kolejny raz.

Opublikowano
1 godzinę temu, Xawier napisał:

U mnie z drugiego pokosu z 9ha dało 104 baloty po McHale z nożami a chętnych na kupno brak. Może jeden sąsiad coś weżmie a przewaga koniczyny była w pokosie

Na tira i na Podlasie rozejdą się jak świeże bułeczki

Opublikowano
5 godzin temu, Krowiarka napisał:

Ty to pewnie masz na myśli  w zakresie pracy dojenie, robienie paszy, cielaki?

Ja doje za 40zl/h 2x12 250 szt 

2 osoby na zmianie 

6 godzin temu, komizmo napisał:

Ja doje za 40zł/h 2x12 250 szt 

2 osoby na zmianie.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v