Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.07.2023 o 10:02, krzychu121 napisał:

Jak pada to cos będzie. Z okolicy ostatnio ze znajomymi rozmawiałem to bociany praktycznie nie mają młodych. Albo nie ma wcale albo jedno piskle 

U mnie były 3 młode wywaliły wszystkie i poleciały na wakacje. pier**lą w suchej ziemi / łanie pasikoników szukać.

Dnia 3.07.2023 o 14:51, Rolniik122 napisał:

5 klasa ziemi, ph 5.8 lucerka od DSV rośnie jak głupia, zasiana po świetach wielkanocnych. Stanowisko 2 lata kukurydza na ziarko szło, wcześniej rok na kiszonke. Nawożenie tylko gnojowica przed siewem 30 metrów/ha. 70cm urosła, planuje ją skosić teraz żeby się zagęściła.

Jaki oprysk był na kukurydzę że nie odczuła negatywnie? Jak to jest z tym nawożeniem lucerny azotem bo chyba sporo za dużo według książek na start? Idzie dużo potasu ale azot to 30 N zalecają na start a później najlepiej wcale by utrzymać użytek na lata.

22 godziny temu, Bercik92 napisał:

Z około 10 tyś dostawców zostało jakies 8400. A propo lucerny moja zaczyna kwitnąć to już czas na koszenie ? Czy można jeszcze potrzymać pare dni?

Kosi się w fazie pąkowania. Najlepsza jakość i smakowitość. Zalecają by jeden pokos zakwitł na dłuższą żywotność.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Troker1979 napisał:

U mnie były 3 młode wywaliły wszystkie i poleciały na wakacje. pier**lą w suchej ziemi / łanie pasikoników szukać.

Jaki oprysk był na kukurydzę że nie odczuła negatywnie? Jak to jest z tym nawożeniem lucerny azotem bo chyba sporo za dużo według książek na start? Idzie dużo potasu ale azot to 30 N zalecają na start a później najlepiej wcale by utrzymać użytek na lata.

Kosi się w fazie pąkowania. Najlepsza jakość i smakowitość. Zalecają by jeden pokos zakwitł na dłuższą żywotność.

Pryskam juz pare ładnych lat Henik Extra+Mocarz i jeszcze żadna w moim gospodarstwie roślina nie odczuła negatywnie skutku pryskaniem tym opryskiem. Jak zamawiałem nasiona to mówili żeby dopiero nawozic jak juz się rozkrzewi i to też nie za duza dawka, także po skosie teraz nic a dopiero gnojowicy dam z 15 metrów na jesień.

Lucerke kosze zawsze jak zaczyna kwitnąć. Koniczyne czasem zostawiam na ziarko po pierwszym skosie jak widze ze jest dużo towaru. Jak jest słabo po pierwszym skosie to zostawiam na drugi i też kosze jak lucerne, jak już zaczynają wychodzić pąki.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano

I deszcz we wszystkich prognozach odwołany. Szykują się 2 upalne  tygodnie bez deszczu. Mam nadzieję że po nich wkoncu przyjdzie ten grad którym tak wszędzie straszą i zrobi porządek z kukurydzą 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

Panowie w Mlekpolu się coś ruszyło od jakiegoś czasu bynajmniej w Mrągowie. Dzisiaj np 14 Tirów czekało na załadunek także widać że coś zmierza ku lepszemu bo takie kolejki były jedynie w zeszłym roku w szczycie cenowym

• Like 5
Opublikowano
1 minutę temu, konradek88 napisał:

Panowie w Mlekpolu się coś ruszyło od jakiegoś czasu bynajmniej w Mrągowie. Dzisiaj np 14 Tirów czekało na załadunek także widać że coś zmierza ku lepszemu bo takie kolejki były jedynie w zeszłym roku w szczycie cenowym

Albo mlekpol puścił towar po mniejszej cenie, bo np. ma krótki termin ważnosci. Lepiej sprzedać z lekką stratą niż zutylizować i nie mieć nic poza dodatkowymi kosztami utylizacji.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolniik122 napisał:

Albo mlekpol puścił towar po mniejszej cenie, bo np. ma krótki termin ważnosci. Lepiej sprzedać z lekką stratą niż zutylizować i nie mieć nic poza dodatkowymi kosztami utylizacji.

Tego już nie wiem ale wydaje mi się że po prostu już zaczyna ruszać bo to od jakichś 2 tygodni coś ruszyło 

Ostatnio na forum mlecznym na fejsie ktoś wrzucał ze mleko laciate schodzi na rynku chińskim jak świeże bułeczki 

• Like 1
Opublikowano

Markety zdusiły cenę to za pół darmo idzie. Wreszcie będzie full towaru po wysokich cenach ze szczytu a nie co teraz bierz to co jest. Niestety cena dla nas jeszcze przez kilka miesięcy pewnie nie wzrośnie a może i spadnie jak dalej na rynku będzie rządzić biedronkowa, lidlowa itp mafia.

Opublikowano
1 minutę temu, Troker1979 napisał:

Markety zdusiły cenę to za pół darmo idzie. Wreszcie będzie full towaru po wysokich cenach ze szczytu a nie co teraz bierz to co jest. Niestety cena dla nas jeszcze przez kilka miesięcy pewnie nie wzrośnie a może i spadnie jak dalej na rynku będzie rządzić biedronkowa, lidlowa itp mafia.

Raczej nic sie nie zmieni ze rządzić będa mafie sklepowe. To oni dyktują cene za jaką chcą kupic, nie mleczarnia. Nie chcesz zmniejszyć ceny na produkt to do widzenia, ktoś inny nam sprzeda jak nie wy a w przypadku "Mołochów" sklepowych jak zerwą współprace "bo nie sprzedaliście nam po niższej cenie" to będa musieli sprzedawać mleko jako przerzut bo magazyny będą pełne a na eksport tyle towaru nie wywiozą.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

I deszcz we wszystkich prognozach odwołany. Szykują się 2 upalne  tygodnie bez deszczu. Mam nadzieję że po nich wkoncu przyjdzie ten grad którym tak wszędzie straszą i zrobi porządek z kukurydzą 

Oby nie było tego gradu bo i owies też zniszczy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

2 tygodnie temu, tylko ze to było w sobotę odwołali deszcz, który wcześniej zapowiadali tydzień czasu. A jednak w niedziele przyszło i doj**alo wtedy ładnie, wtedy ostatni raz widziałem kałuże pełne wody.

Opublikowano
57 minut temu, vodz napisał:

2 tygodnie temu, tylko ze to było w sobotę odwołali deszcz, który wcześniej zapowiadali tydzień czasu. A jednak w niedziele przyszło i doj**alo wtedy ładnie, wtedy ostatni raz widziałem kałuże pełne wody.

Też się dziś u mnie taka sytuacja zdarzyła. Nie nadawali a się zachmurzyło i spadło 15 kropel. U mnie żeby spadł nie spodziewamy deszcz to chyba resztę Polski by zalało. Jeszcze rano nadawali że coś popada. A teraz na symulacjach pokazuje tak jak zawsze. Czyli przed moja okolica burzowe chmury. Nad moją okolica dziura. I za mną znowu chmury się tworzą i leje. I taka sytuacja trwa od maja i się sprawdza za każdym razem więc teraz nie ma co się spodziewać że popada. Dziś drugi pokos zacząłem belowac. Oszałamiające 2,7 belki z ha wychodzi. 

Opublikowano
35 minut temu, krzychu121 napisał:

Też się dziś u mnie taka sytuacja zdarzyła. Nie nadawali a się zachmurzyło i spadło 15 kropel. U mnie żeby spadł nie spodziewamy deszcz to chyba resztę Polski by zalało. Jeszcze rano nadawali że coś popada. A teraz na symulacjach pokazuje tak jak zawsze. Czyli przed moja okolica burzowe chmury. Nad moją okolica dziura. I za mną znowu chmury się tworzą i leje. I taka sytuacja trwa od maja i się sprawdza za każdym razem więc teraz nie ma co się spodziewać że popada. Dziś drugi pokos zacząłem belowac. Oszałamiające 2,7 belki z ha wychodzi. 

U mnie też pojedyncze krople, a kukurydzę patrzyłem to jakieś dziury w liściach, gradu nie kojarzę żeby padał, szkodnik jakiś chyba...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v