Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Kamil20151 napisał:

Chłopie co ty za bzdury opowiadasz półtora roku temu miałeś taka samą cenę . Wiadomo każdy się przyzwyczaił do ładnych wypłat ale kto wie może za 3-4 miesiące cena znowu wzrośnie  w ciągu kilku miesiecy wzrosła o złotówke i teraz spada wiec zobaczymy. Jak nabraliście kupe kredytów to teraz nie dziwne że trzęsiecie portkami.

Półtora roku temu miałem wyższa cenę za mleko a koszty wszystkiego były znacznie niższe. Te półtora roku zmieniło wszystko. 

W 2010r też było powyżej 1.5zl a nawet wcześniej. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Kamil20151 napisał:

Chłopie co ty za bzdury opowiadasz półtora roku temu miałeś taka samą cenę . Wiadomo każdy się przyzwyczaił do ładnych wypłat ale kto wie może za 3-4 miesiące cena znowu wzrośnie  w ciągu kilku miesiecy wzrosła o złotówke i teraz spada wiec zobaczymy. Jak nabraliście kupe kredytów to teraz nie dziwne że trzęsiecie portkami.

Święta prawda . Żeby nie staniało to małpich rozumow chłopy by dostali i zaraz po 250 na Podlasiu za glebę by płacili  tak trochę chłopy ochłoną taka lekcja nie jest zła . Jak ma ktoś na Podlasiu teraz bez krów się rozwijać jeśli zlikwidował krowy jak za piach od 100 wzwyż trzeba płacić . Lekcja pokory jest dobra po 4 5 ciągników na 20 30 40 ha własnego tez zbędne a niestety większość tak ma . Kto na zachodzie słyszał żeby ludzie na 20 ha łąk kupowali przyczepy samozbierające i kosiarki przod tył ba nawet samoloty . Zbyt wysoka cena mleka rozpuszcza ludzi i czyni chłopa baranem a później przychodzi kryzys i jest płacz . Głupio to zabrzmi ale z jednej strony chciałbym 3 zł za mleko z drugiej chciałbym 1.5 żeby ludziom ochłodzić rozumy 

Edytowane przez alfa
  • Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Zibifarmer napisał:

Półtora roku temu miałem wyższa cenę za mleko a koszty wszystkiego były znacznie niższe. Te półtora roku zmieniło wszystko. 

W 2010r też było powyżej 1.5zl a nawet wcześniej. 

Kolego poprzedni rok był znakomity, człowiek to taka istota że przyzwyczaja się do dobrego ja chętnie bym doił za poprzednie ceny bo to co teraz się wyrabia to czyste skurwy... ale to nie wina mleczarni ale sieci handlowych niestety.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, artur12441 napisał:

Tak dałeś 1650  za 15.5 ha i jaka by nie była konkurencja to bajki opowiadasz chyba że kolega co u Ciebie tnie kukurydzę i sieje za paliwo aby bierze ją za 6 ha 1000.mam.do zapłaty i też kolega sieje są desperaci co sieją po 140 z ha ale części podrożały  i wg chodź paliwo staniało takie bajki możesz sobie na dobranoc opowiadać u nas w hu* siewników i aż takich cen nie ma  bez przesady wszystkim ceny wzrosły a Tobie po 106 zł zasiali po cenie z x lat po 100 zł to ile lat do tyłu po 120 pamiętam też wcześniej weź się ogarnij

Chcesz to wierz, nie to nie, pełen luz.

Spółdzielnie tez są trochę winne bo wolały sprzedawać drogi przerzut niż surowiec  przerabiać.

Tak wracając do polmleku to czytając tpr można odnieść wrażenie ze to jest całkiem spoko mleczarnia, a tu o 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Kolego poprzedni rok był znakomity, człowiek to taka istota że przyzwyczaja się do dobrego ja chętnie bym doił za poprzednie ceny bo to co teraz się wyrabia to czyste skurwy... ale to nie wina mleczarni ale sieci handlowych niestety.

No ja nie pisze o poprzednim, tylko robi się gorzej niż nawet w 2021r. A wtedy wszystko było o wiele tańsze. I nie pisze tu o 3zl za litr. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, alfa napisał:

Święta prawda . Żeby nie staniało to małpich rozumow chłopy by dostali i zaraz po 250 na Podlasiu za glebę by płacili  tak trochę chłopy ochłoną taka lekcja nie jest zła . Jak ma ktoś na Podlasiu teraz bez krów się rozwijać jeśli zlikwidował krowy jak za piach od 100 wzwyż trzeba płacić . Lekcja pokory jest dobra po 4 5 ciągników na 20 30 40 ha własnego tez zbędne a niestety większość tak ma . Kto na zachodzie słyszał żeby ludzie na 20 ha łąk kupowali przyczepy samozbierające i kosiarki przod tył ba nawet samoloty . Zbyt wysoka cena mleka rozpuszcza ludzi i czyni chłopa baranem a później przychodzi kryzys i jest płacz . Głupio to zabrzmi ale z jednej strony chciałbym 3 zł za mleko z drugiej chciałbym 1.5 żeby ludziom ochłodzić rozumy 

A u ciebie wszystko roboty lely robią skoro się dziwisz po co cztery ciągniki ma gospodarstwie hodowlanym?

Jakiś wrak w paszowoz , drugi do ładowania i do gówna,coś w opryskiwacz i koń pociągowy to za dużo? Bo najczęściej jest tak, że te od obsługi stada to się w ruch nie nadają. Nie wiem kogo to dziwić może. Chyba jakiegoś zawistnika

Edytowane przez komizmo
  • Like 8
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nie mówię o takiej sytuacji jak ty piszesz . Wraka do paszowozu to nie liczę . Mówię o takich że właśnie wrak do wozu nówka z turem nówka gad plus 200 km nówka średni i jakis Zetor Ursus ewentualnie używka z lat ok 2000 do tego nowa ładowarka samolot do trawy prasoowijarka pługi obrotowe itp i 30 ha własnego gruntu . Pod sklepem pierś przed sobą on przebił wszystkich kupił glebę po 150 a cena zaczęła spadać to pierwszy krzyczy jak żyć 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, alfa napisał:

Ja nie mówię o takiej sytuacji jak ty piszesz . Wraka do paszowozu to nie liczę . Mówię o takich że właśnie wrak do wozu nówka z turem nówka gad plus 200 km nówka średni i jakis Zetor Ursus ewentualnie używka z lat ok 2000 do tego nowa ładowarka samolot do trawy prasoowijarka pługi obrotowe itp i 30 ha własnego gruntu . Pod sklepem pierś przed sobą on przebił wszystkich kupił glebę po 150 a cena zaczęła spadać to pierwszy krzyczy jak żyć 

Nie wiem gdzieś Ty takie rzeczy widział, ale chyba w kosmosie. 99% ludzi nie ma takich rzeczy a jeśli ktoś ma to widocznie sobie ciężko na to zapracował. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

To mało widziałeś ci powiem .     I właśnie ci normalni tak nie płaczą ceny a ci przeinwestowani już tak 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano

No nie wiem, ja nie czuje się jakoś przeinwestowany a jednak o cenę mam obawy bo wolałbym wiedzieć, że nie robię za darmo. A to co napisałeś, że nie wiesz czy lepsze 3 złote czy 1.50 bo fajnie żeby docelowo ludzie się wieszali to dużo o tobie mówi. Ja myślę, że salomonowym rozwiązaniem byłoby trzy ziko za litr dla ciebie, a dla innych złotóweczka. Niezły pomysł nie?

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Ja nie mówię że ktoś ma się wieszać tylko taka delikatna nauczka że trzeba mieć głowę na karku i wiedzieć że może przyjść kryzys   . I nie chodzi mi o normalnych jak ty tylko idiotów bo jak nazwiesz takiego co 150 za ziemię płaci . I co on nie będzie później płakał ? Gdzie on widzi racjonalność i ekonomię w tym zakupie ? Od czego zaczęły się ceny ziemi ? Od sniadowa bo Piątnica dobrze płaciła i jeden przez drugiego się licytowali a teraz roznosi się to na boki . U mnie jak cena w mlekpolu i innych obok była 1.5- 2.0 to nikt za ziemię nie zapłacił więcej jak 60 tys jak chłopy dostali po ponad 3 tak już są sfinalizowane transakcje 120 - 150 tys . I teraz kazdy już chce 170 i choćby mleko spadło na 1 zł to sprzedający będą chcieli te 170 i kto komu dołki kopie ? Chłopy sami sobie . I teraz pomyśl sobie 6 ha kupisz dasz prawie milion spłacisz kredyt 15 lat wyjdzie cię hektar 300 tys . To jest normalne ? I przez takich właśnie idiotów ty ją i każdy normalny ma przewalone bo już ziemi nie kupisz . Dlatego trochę kryzysu my przetrwamy a niech idioci trochę osiwieja nie mówię żeby się Zaraz wieszali bo nigdy o tym nie napisałem i nic takiego nie powiedziałem . I nie chce ceny 3 zł dla siebie dla innych 1 zł tylko lepsza była ta stabilizacja jak wcześniej niż wyskok na ponad 3 a teraz wszędzie wielkie zdziwienie . 

Edytowane przez alfa
  • Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, vodz napisał:

Spółdzielnie tez są trochę winne bo wolały sprzedawać drogi przerzut niż surowiec  przerabiać.

Tak wracając do polmleku to czytając tpr można odnieść wrażenie ze to jest całkiem spoko mleczarnia, a tu o 

To akurat sponsorem tego artykułu musiał być polmlek

Opublikowano
8 godzin temu, vodz napisał:

Wierzę jak kolega siał dobry aby za paliwo to wierzę. Chyba że odrabiasz mu w innej usłudze to też spoko.

Opublikowano
17 minut temu, alfa napisał:

Ja nie mówię że ktoś ma się wieszać tylko taka delikatna nauczka że trzeba mieć głowę na karku i wiedzieć że może przyjść kryzys   . I nie chodzi mi o normalnych jak ty tylko idiotów bo jak nazwiesz takiego co 150 za ziemię płaci . I co on nie będzie później płakał ? Gdzie on widzi racjonalność i ekonomię w tym zakupie ? Od czego zaczęły się ceny ziemi ? Od sniadowa bo Piątnica dobrze płaciła i jeden przez drugiego się licytowali a teraz roznosi się to na boki . U mnie jak cena w mlekpolu i innych obok była 1.5- 2.0 to nikt za ziemię nie zapłacił więcej jak 60 tys jak chłopy dostali po ponad 3 tak już są sfinalizowane transakcje 120 - 150 tys . I teraz kazdy już chce 170 i choćby mleko spadło na 1 zł to sprzedający będą chcieli te 170 i kto komu dołki kopie ? Chłopy sami sobie . I teraz pomyśl sobie 6 ha kupisz dasz prawie milion spłacisz kredyt 15 lat wyjdzie cię hektar 300 tys . To jest normalne ? I przez takich właśnie idiotów ty ją i każdy normalny ma przewalone bo już ziemi nie kupisz . Dlatego trochę kryzysu my przetrwamy a niech idioci trochę osiwieja nie mówię żeby się Zaraz wieszali bo nigdy o tym nie napisałem i nic takiego nie powiedziałem . I nie chce ceny 3 zł dla siebie dla innych 1 zł tylko lepsza była ta stabilizacja jak wcześniej niż wyskok na ponad 3 a teraz wszędzie wielkie zdziwienie . 

Myślę że 1.5 to niestety będzie w wielu przypadkach powód do głupich czynów. Nie tylko w skrajnych przypadkach o których napisałeś 

Opublikowano
36 minut temu, alfa napisał:

Może aż na 1.5 nie spadnie choć ja zaraz mogę tyle mieć 😀

Ja po tyle sprzedaje i co mam zrobic?

Opublikowano

A te 3 zł to dało nam tyle że wszyscy handlarze usługodawcy dealerzy jak wampiry poczuły krew że chłop ma pieniądz i wy***ali ceny w kosmos a teraz mimo spadków cen mleka dalej ta krew będą chcieli pić i tak łatwo nie odpuszcza . Przecież to co robili z nawozami że dziś ten sam nawóz 3000 a jutro 4000 to masakra 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, dantur96 napisał:

Spokojnie nie panikujcie Jak mleczarnie walną w czerwcu w dół to PiS wszystkim dołoży krowiarzom 😂🤭 można spokojnie inwestować 😂

Krowiarz+

• Haha 1
Opublikowano

Ta cielaki za kilo po 20 złotych, bydło właśnie tanieje. Ktoś przyjedzie do was po cielaka to sprzedacie za 10-12 za kg bo mleko staniało. Jeden dla drugiego nie ma litości a zaczęło się od góry. Wczoraj handlarz bydłem przed 40 mówi PiS dobry bo się dzieli a rudy zdrajca i tyle w temacie...

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v