Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Kto da więcej? Ja myślę że za dwajścia groszy będą doić i jeszcze do mleczarni dowozić. Nie?

Ja myślę, że będą dopłacać byleby doić. 

Opublikowano
37 minut temu, krzychu121 napisał:

To jak od kowr. To nie zapłacą najprawdopodobniej nic. Będą pisać o umorzenia. A to że zalało, a to że wysuszyło itd.  Ja bym się cieszył jakbym miał takich ,, Bambrów '' na okolicy. Z chęcią był oddawał ziemię. Po co się szarpać jak można gotową kasę wziąć. Tyle że kasa by musiała by być z góry zapłacona. I niech gospodarzą. Zapłacić 4-5 tys za dzierżawę, za polifoske 4,5 tys , saletrę 2,5 tys i zebrać później 6-8 ton pszenicy i sprzedać ją po 800-900 zł. Albo po kilka belek z ha no normalniej interes życia 

Trochę wątpię w te umorzenia. Podobno ostatnio o to ciężko 

Opublikowano

Jedni będą,inni nie. Ja jestem sam, mam 38 lat i nie to że robię z musu bo nie ale już mi to nie sprawia takiej frajdy. Co będzie to będzie. Nigdy przesadnie nie inwestowałem bo i nie było takiej możliwości,wszędzie dookoła sami chlewniarze i kurnukarze to i nie podskoczysz, co więcej dziś spłaciłem kredyt za ciągnik, który trzymałby mnie jeszcze 6 lat więc już mi nie zależy.Tamaten rok był dobry to i udało się coś odłożyć i to załatwić, zresztą stopy do góry to odsetki względem stóp 0,1%dwa lata temu do dziś skoczyły prawie stu krotnie więc j tak bym to zrobił. Najgorsze, że ja jak chyba większość nic od nikogo za darmo nie chce, sam sobie wypracuje no ale cena w Sierpcu 2,03zł nie specjalnie zachęca. Także ja już szykuje się na likwidację,jeżeli tego teraz nie zrobię to i tak się to stanie w przeciągu kilku najbliższychlatMoże trzwch. Pozdrawiam 🙂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.05.2023 o 22:20, gregor1284 napisał:

Chorzelaki zadymę mają robić 

Nie widzę tego

Jeśli PIS albo jakakolwiek inna partia telewizyjna na jesieni wygra to grudniowa średnia optymistycznie będzie 2 zł.Wybory to o jedyna opcja na zmianę naszej sytuacji i mówię tu o całej gospodarce kraju.

Edytowane przez tedek2
Opublikowano
13 godzin temu, krzychu121 napisał:

To jak od kowr. To nie zapłacą najprawdopodobniej nic. Będą pisać o umorzenia. A to że zalało, a to że wysuszyło itd.  Ja bym się cieszył jakbym miał takich ,, Bambrów '' na okolicy. Z chęcią był oddawał ziemię. Po co się szarpać jak można gotową kasę wziąć. Tyle że kasa by musiała by być z góry zapłacona. I niech gospodarzą. Zapłacić 4-5 tys za dzierżawę, za polifoske 4,5 tys , saletrę 2,5 tys i zebrać później 6-8 ton pszenicy i sprzedać ją po 800-900 zł. Albo po kilka belek z ha no normalniej interes życia 

W okolicy jeden też tak sądził. Skończyło się komornikiem. 

Opublikowano

Bo trzeba mieć układy, kto ma ten się śmieje.

Co do likwidacji, wiadomo że wielu nie może zlikwidować bo programy czy kredyty na miliony, ale jest masa ludzi co brakuje trochę do emerytury a następcy brak i tacy pierwsi zlikwidują jak nie będzie zysku, kolejni to młodzi co nie będą robić za darmo skoro byle gdzie zarobi więcej i za 5 dni w tygodniu, wolne itp.

Sam doiłem w 20 i21r za śmieszną cenę, jeśli opłacalność spadnie do takiego poziomu jak w 20r to sprzedaje krowy, spłacam zobowiązania, orna w dzierżawę, łaki dopłaty na ptaszki i do roboty albo własny biznes ze szwagrem, nie będę robił 365dni w roku za darmo.

• Like 4
Opublikowano

https://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/za-cenami-zaczely-tez-spadac-koszty-produkcji-mleka,223894.html

Aż nasuwa się stwierdzenie ,,no kur.a debil ''. Zboże potaniało i już nie mamy co narzekać bo koszta produkcji też poszły w dół. Niech zadzwoni do paszarni i zapyta o cene. Pelnoporcjowka z 2300 staniała na 2250. Rzeczywiście koszta poszły w ch.j do dołu. Folia do bel zamiast 520 kosztuje 500 zł.  Itd. Chłop ma rozeznanie w temacie. W sektorze mleczarskim nigdy nie będzie dobrze jak tacy ,, specjaliści'' będą w nim działać 

• Like 10
Opublikowano
2 minuty temu, Bercik92 napisał:

W mlekpolu miałbyś 1 zł więcej 🤔

Ratuje mnie to ze nie mam kredytu. Jak tak dalej bedzie to bedzie trzeba zakonczyc dojenie. Najgorsze jest to ze lubie swoją prace

• Like 2
Opublikowano
57 minut temu, krzychu121 napisał:

https://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/za-cenami-zaczely-tez-spadac-koszty-produkcji-mleka,223894.html

Aż nasuwa się stwierdzenie ,,no kur.a debil ''. Zboże potaniało i już nie mamy co narzekać bo koszta produkcji też poszły w dół. Niech zadzwoni do paszarni i zapyta o cene. Pelnoporcjowka z 2300 staniała na 2250. Rzeczywiście koszta poszły w ch.j do dołu. Folia do bel zamiast 520 kosztuje 500 zł.  Itd. Chłop ma rozeznanie w temacie. W sektorze mleczarskim nigdy nie będzie dobrze jak tacy ,, specjaliści'' będą w nim działać 

Gdzie masz taką tania folie, u mnie taniej jak 520 nie wyrwie a tak to po 540. Siatka do bel po 770zl gdzie w tamtym roku kupowałem po 550zl. Folia pryzmowa 10m - 28zl na mb, gdzie w tamtym roku po 22zl. Pasza jak wspomniales. Oleje części cały czas w górę

Opublikowano
16 minut temu, komizmo napisał:

Wystarczy spojrzeć na ceny usług. Jeszcze drożej niż w zeszłym roku, pomimo tańszego paliwa.

Jakie usługi drożej?

55 minut temu, Ursusc385 napisał:

Gdzie masz taką tania folie, u mnie taniej jak 520 nie wyrwie a tak to po 540. Siatka do bel po 770zl gdzie w tamtym roku kupowałem po 550zl. Folia pryzmowa 10m - 28zl na mb, gdzie w tamtym roku po 22zl. Pasza jak wspomniales. Oleje części cały czas w górę

Ja folie poniżej 5stowek kupiłem z agroloku a siatkę na jesieni nawet nie pamiętam o foli na kuku nawet nie myślę bo z tym różnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Jakie usługi drożej?

Ja folie poniżej 5stowek kupiłem z agroloku a siatkę na jesieni nawet nie pamiętam o foli na kuku nawet nie myślę bo z tym różnie 

Jakiej firmy folia ?

1 godzinę temu, UlizanyZetor7745 napisał:

Już chyba po strajku bo post usunięty :D Znając życie było by tak ze Ci co byli na strajku to mleko pozaklasowe i cena w dół ;)

Z tego co wiem to już doszli kto robił ten bunt i tak jak piszesz pozaklasowe się szykuje 

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ursusc385 napisał:

Gold tur    Suwałki ,obok arimr ,folia 750 ,płaciłem niedawno po 450 zł .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v