Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszła po 3t pszenicy to za moment będzie bardziej po 3 tys/ha , no ale w tym momencie to za 12 ha 54 tys. Podlaskie. I najlepsze że młodzi to nie są aż tak narwani, a starsi gonią cenę 😁

Poszła po 3t pszenicy to za moment będzie bardziej po 3 tys/ha , no ale w tym momencie to za 12 ha 54 tys. Podlaskie. I najlepsze że młodzi to nie są aż tak narwani, a starsi gonią cenę 😁

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, grzesiu napisał:

Jak chcesz gwarancji to trzeba było sobie z tych 3zl odkładać poduszkę finansowa a nie jak cena trochę spadła to już sraczki dostajesz i wszyscy źli i gwarancji potrzebujesz. Były lata że mleczarnie za grudzień płaciły premie np +40gr i to było jednorazowo od stycznia cena podstawowa. Na tamten czas te 40gr dużo większą obniżka niż teraz i jakoś był spokój. 

Gwarancję to se w banku możesz wykupić a nie 

Już ty nie sr** żarem o moją poduszkę. Od kilku lat jest wyborna. Skąd ty w ogóle jakieś tezy stawiasz, że w jakiejś sytuacji słabej jestem ? Co ty czarodziej jakiś ? Jakiś spec od spółdzielczości czy inny agent karramba ? A krowę ty widział ?

Edytowane przez MlekpolLover
Opublikowano
Bercik92 napisał:

slawek74 napisał:

a komurki to z czego? z zaniedbania...

Nie koniecznie. Nie raz tak jest że dbasz stosujesz dobre żywienie dipingi oraz higienie to i tak potrafią się pojawiać zapalenia i tak 🤷‍♂️

tak tak 🤭

Opublikowano
2 godziny temu, MlekpolLover napisał:

Weź film, który tu ktoś kiedyś wrzucił z Panem Malczewskim. Mówił na nim o tym, że cena przerzutowego mleka jest w Polsce znacznie zaniżona. I tak się zastanów z czego to może wynikać. Może z jakichś gwarancji ? Wszystkie większe zachodnie mleczarnie podają cenę gwarantowaną. Podają też szacowane wypłaty z zysku. O to mi chodzi. A w polskich firmach z miesiąca na miesiąc. Jakiś pierwszy krok zrobił tu Mlekpol, ale to dopiero krok. Jakoś też przerzut na dłuższych umowach może pojechać do Niemiec za 2,8 :) Albo i nawet w Polsce w tej cenie sprzedany. Kwestie jakiejś organizacji, kultury w biznesie i planowania. 

Dodam, że tak się składa że i w sieci handlowej pracowałem (nie w Polsce) i w mleczarni też, zanim ruszyliśmy z agroturystyką i produkcją zwierzęcą. Więc jako taki pojęcie mam i powiem ci, że pip...ysz jak połamany. Opowiadasz o jakichś jałmużnach, że coś się komuś w głowie przegrzało jak 3 zł za mleko dostał ... masz ty rozum i godność człowieka ? Że ktoś na wesele zaprosił więcej gości, czy samochód zmienił to Ci szkoda, tak ? No powiedz, że ci się gotuje jak więcej rolas dostał raz na jakiś czas. To, że ceny były przegrzane to nie wina rolników, tylko szefów firm. Z bronią może przyszli do biura i cennik kazali wysłać czy na tortury wzięli.

Nie wiem ile tam Ci stopa rośnie. Mamy z braćmi doskonale zdywersyfikowaną produkcję. Mleczne, alpaki, highlandy plus roślinna. Roślinna w podwyższonych wymogach na umowy ... długoterminowe. Nigdy nie korzystaliśmy z kredytów. Chociaż z płynnością problemy kilka lat temu się zdarzały. 

Więc nie opowiadaj mi tu srajdku o jakichś jałmużnach czy że coś mi się udumało. Jak ktoś poważnie podchodzi do kontrahenta to powinien mu coś gwarantować a nie mamić nie wiadomo czym, jak wie że jest słabo. Potem jak rozumiem nawet odwagi smsa wysłać nie żeby dostawcę towaru poinformować o cenie. Mnie tam mało interesuje co prezesi chcieliby zagwarantować a go mogą zagwarantować. Chciałbym to ja kurę znoszącą złote jaja ale jakoś nikomu nie gwarantuję. 

Handel za granicą jest bardziej „ucywilizowany” niż w PL. Natomiast nie rozumiem co miał na myśli p. Malczewski mówiąc że cena mleka przerzutowego jest zaniżona. Cenę reguluje popyt i podaż

Opublikowano
Bercik92 napisał:

Czasem ktoś nie ma wyboru i musi stosować wirówkę... Nie bronię ich bo nie jestem za wirówką ale jak ktoś nie może dać sobie rady z komórkami to idzie na latwizne.

weź weź 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano
6 minut temu, Kasjo napisał:

2.55 brutto

A to Ty już nie likwidujesz ? 

Jaki tam problem z Osm głubczyce jest bo akurat oglądam Polsat interwencja i widzę że niektórym kary naliczają po 1mln zł

Jaki tam problem z Osm głubczyce jest bo akurat oglądam Polsat interwencja i widzę że niektórym kary naliczają po 1mln zł

Opublikowano
9 minut temu, MariuszDe napisał:

A to Ty już nie likwidujesz ? 

Nie ma chetnych na tak duze stado. Kuzyn stawia obore wiec jeszcze rok przetrzymam za cene w miare a on pozniej okupi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kasjo napisał:

Nie ma chetnych na tak duze stado. Kuzyn stawia obore wiec jeszcze rok przetrzymam za cene w miare a on pozniej okupi

Jak byś chciał naprawdę sprzedać to byś sprzedał po kilka krów parę dni i by było po hodowli

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
16 minut temu, Kasjo napisał:

Ile tys sztuk masz że chętnych niema ?

Na Podlasiu setki szt tygodniowo przyjeżdża i szybko się rozchodzą 

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrek91p napisał:

pier**lisz znowu kocopały o tych trzech tysiącach za chwilę przy trzech tonach więc nie mogę nie zareagować.

3 tony czynszu po 1500 masz jakieś 4700 z podatkiem do zapłaty

Zbierasz sześć ton i "zostaje" ci 4500 w "kieszeni".

3 tony czynszu po 900 to jakieś 2900 z podatkiem

Zbierasz sześć ton i masz "w kieszeni" 2700

Jak myślisz, która opcja jest dla ciebie lepsza? Gdzie jest większa szansa, w której opcji że zostanie ci złotówka chociaż zysku? 

Chociaż myślę że powyżej 3 to w każdej opcji zostaje ci wielki uj

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, zetorr6441 napisał:

Ile tys sztuk masz że chętnych niema ?

Na Podlasiu setki szt tygodniowo przyjeżdża i szybko się rozchodzą 

Już chyba tak szybko się nie rozchodzą. Wcześniej Konrad na fb się nie ogłaszal kiedy dostawa a teraz już się pojawiają ogłoszenia czyli nie ma już chętnych 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, komizmo napisał:

pier**lisz znowu kocopały o tych trzech tysiącach za chwilę przy trzech tonach więc nie mogę nie zareagować.

3 tony czynszu po 1500 masz jakieś 4700 z podatkiem do zapłaty

Zbierasz sześć ton i "zostaje" ci 4500 w "kieszeni".

3 tony czynszu po 900 to jakieś 2900 z podatkiem

Zbierasz sześć ton i masz "w kieszeni" 2700

Jak myślisz, która opcja jest dla ciebie lepsza? Gdzie jest większa szansa, w której opcji że zostanie ci złotówka chociaż zysku? 

Chociaż myślę że powyżej 3 to w każdej opcji zostaje ci wielki uj

Żadna nie jest lepsza, tylko zrozum że ludzie piszą o pięciu tys za hektar, a to nie jest prawda. No i jakbyś nie zauważył ja tego przetargu nie wygrałem więc Twoje wywody nie są mi potrzebne wielki ekonomisto.

Opublikowano

teraz słabo ze zbytem, rozmawiałem z jednym dużym handlarzem to w listopadzie i grudniu zazwyczaj auta do bazy puste wracały bo po drodze rozkupione wszystko było.

Opublikowano
2 godziny temu, piotrek91p napisał:

Śmiem twierdzić że nijak to się opłaca bo pan numer 9 z listy do licytacji rok temu się cieszył jąk dziecko ze wylicytował po ponad 3 tony hektar a teraz nie przebil tej oferty i bliżej 3 km I fendt ok 300 km na stanie jest także zastanawiające.  A panowie od stawu też polegli 

Opublikowano

Unia w Polsce chce zalać wodą 400000 tysięcy hektarów ziem użytkowanych rolniczo w imię ekologi a my nadal toczymy jalowe dyskusje i co któryś post wyzwiska i obrażanie jeden drugiego i który to jeden lepszy  od drugiego tak że proponuję się obudzić 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

dawno było gadane że zbiorniki retencyjne potrzebne... co maja zalać? rzeki?

Opublikowano
2 minuty temu, arosaw100 napisał:

Unia w Polsce chce zalać wodą 400000 tysięcy hektarów ziem użytkowanych rolniczo w imię ekologi a my nadal toczymy jalowe dyskusje i co któryś post wyzwiska i obrażanie jeden drugiego i który to jeden lepszy  od drugiego tak że proponuję się obudzić 

Masz link jakiś to tych informacji.? Bym sobie poczytał. 

Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy12 napisał:

dawno było gadane że zbiorniki retencyjne potrzebne... co maja zalać? rzeki?

Mogliby poprawić progi i zapory na rzeczkach, bo to kompletna ruina jest w wielu miejscach. 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Leszy napisał:

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/komisja-europejska-chce-zatopic-polskich-rolnikow,128236.html.                                  

31 minut temu, Leszy napisał:

https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8658650,rolnicy-kraj-polska-gospodarka-media-ke.html

32 minuty temu, Leszy napisał:

https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/8658627,ke-planuje-zalac-woda-400-tys-hektarow-uzytkowanych-rolniczo-w-polsce.html

Edytowane przez MariuszDe
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v