Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Niektórzy mają internet, tam można znaleźć trochę więcej 

Jaki by nie był, to nie siuntka i trzydziestka, że pół traktora w sklepie na półce leży 

Zgadza się, ale jakiejś pierdoły szukać pół dnia w internecie, to chyba lekka przesada.

Opublikowano
33 minuty temu, wojtal24 napisał:

co do map jest taka instytucja wojewódzki zarząd melioracji i urządzeń wodnych taka instytucja przeważnie jest przy każdym powiecie i ja z tamtad brałem mapy pani nie robiła mi większego problemu I mi skserowa tylko od razu powiedziała że może być rozbieżność z rzeczywistością ale jakiś pogląd jest

No właśnie "rozbieżności" 😐 na jednej dzialce Geoportal nie pokazuje żadnej studzienki, a mapka ze starostwa pokazuje studzienki w większej ilości niż są w rzeczywistości i w innych miejscach.. Dreny np na mapie idą równolegle do drogi, a w rzeczywistości sa pod kątem ~45st. Tak, że w polu między tym, gdzie według map powinny wchodzić, a tym gdzie rzeczywiście dochodzą to jest roznica ze 200m 🤦

Jutro jeszcze ma zajsć taki dziadek, to może powie jak jest w rzeczywistości. Kiedyś był taki Maniek - stary meliorant, to on na pamięć wiedział gdzie co jest w całej gminie, każdy go brał do roboty - tyle co on się szpadlem nakopal w swoim życiu 🙆

Opublikowano
Desperado napisał:

2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Niektórzy mają internet, tam można znaleźć trochę więcej 

Jaki by nie był, to nie siuntka i trzydziestka, że pół traktora w sklepie na półce leży 

Zgadza się, ale jakiejś pierdoły szukać pół dnia w internecie, to chyba lekka przesada.

gdzie Ty mieszkasz ze części do zetora nie ma ?

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, szymon09875 napisał:

Ile rury do tego masz ? 160?

Nie powiem ci ile i jaka rura. Wszystko co do niej było bym miał w komplecie. Chyba są 4 kolana a rury musiałbym popatrzeć na strychu

47 minut temu, szymon09875 napisał:

Edytowane przez migacz
  • Like 1
Opublikowano
daron64 napisał:

33 minuty temu, wojtal24 napisał:

co do map jest taka instytucja wojewódzki zarząd melioracji i urządzeń wodnych taka instytucja przeważnie jest przy każdym powiecie i ja z tamtad brałem mapy pani nie robiła mi większego problemu I mi skserowa tylko od razu powiedziała że może być rozbieżność z rzeczywistością ale jakiś pogląd jest

No właśnie "rozbieżności" 😐 na jednej dzialce Geoportal nie pokazuje żadnej studzienki, a mapka ze starostwa pokazuje studzienki w większej ilości niż są w rzeczywistości i w innych miejscach.. Dreny np na mapie idą równolegle do drogi, a w rzeczywistości sa pod kątem ~45st. Tak, że w polu między tym, gdzie według map powinny wchodzić, a tym gdzie rzeczywiście dochodzą to jest roznica ze 200m 🤦

Jutro jeszcze ma zajsć taki dziadek, to może powie jak jest w rzeczywistości. Kiedyś był taki Maniek - stary meliorant, to on na pamięć wiedział gdzie co jest w całej gminie, każdy go brał do roboty - tyle co on się szpadlem nakopal w swoim życiu 🙆

tak mi ta Pani powiedziała w urzędzie że mapy mapami a rzeczywistości może być inna no mój sąsiad pracował w melioracji i on aby spojrzał i wiedział jak to wszystko idzie ale chłop nie żyje już z 12lat a są u mnie też jakieś spółki wodne ale oni wiedzą jeszcze mniej bo to ludzie są co nie mają pojęcia o tym wezwałem ich jak sobie chciałem poszerzyć przejazdy kupiłem przepusty takie jak były chodzi o średnicę a ten jeden mi mowi że jak by tam rurę grubsza kanalizacyjna założył to też by było ok i woda by przyeleciala a ja kupiłem przepust średnicy 60 czy 80cm średnicy otwór i tacy zajmują się melioracjami w spółce wodne

bartek1992 napisał:

jedne masz felgi spawane a drugi skręcane jak zamawiasz nowy traktor to możesz dopłacić i masz felgi spawane

wybierasz sobie felgi

Opublikowano

Nabył bym takie nadstawki lub burty ale burty do cięcia i tak by były tylko w normalnych pieniądzach bo co oglądam ogłoszenia to niektórzy za dziurawe wołają prawie tyle co za nowe.

To tak jak z cenami zetorów😁

Opublikowano
stempos1980 napisał:

Nabył bym takie nadstawki lub burty ale burty do cięcia i tak by były tylko w normalnych pieniądzach bo co oglądam ogłoszenia to niektórzy za dziurawe wołają prawie tyle co za nowe.

w Koluszkach z demobilu wojskowego sprzedają

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Było coś wspomnieć... Całą d50 znajomy pociął. Zawiasy były popękane, ale profile jeszcze zdrowe. Kupił ją tylko ze względu na osie, a reszta poszła w kontener.

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Było coś wspomnieć... Całą d50 znajomy pociął. Zawiasy były popękane, ale profile jeszcze zdrowe. Kupił ją tylko ze względu na osie, a reszta poszła w kontener.

Narazie aż tak pilne nie jest ale profilaktycznie się rozglądam 😁.

Jak trafię z normalnych burt od przyczepy to i tak bedą cięte 

• Like 1
Opublikowano

Jak działa to czemu nie. Mam też grzejnik tylko w innym miejscu :). Może wygląda trochę głupio, tak obok kabiny ale ogólnie to kombajn gruz za taką kase.

Abstrahując  od tego że ogólnie Bizony to kupa złomu wykonana z gównolitu.

Opublikowano
9 godzin temu, stempos1980 napisał:

Narazie aż tak pilne nie jest ale profilaktycznie się rozglądam 😁.

Jak trafię z normalnych burt od przyczepy to i tak bedą cięte 

tak sobie teraz myślę, burty od d44 przeleżały pod dachem z 10-11 lat, w zeszłym roku pojechały na hutę

a akurat jakby z nich wyciął środek, to byłyby takie akurat dla ciebie

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, bratrolnika napisał:

tak sobie teraz myślę, burty od d44 przeleżały pod dachem z 10-11 lat, w zeszłym roku pojechały na hutę

a akurat jakby z nich wyciął środek, to byłyby takie akurat dla ciebie

W zeszłym roku były nie potrzebne😁

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, wojtal24 napisał:

tak mi ta Pani powiedziała w urzędzie że mapy mapami a rzeczywistości może być inna no mój sąsiad pracował w melioracji i on aby spojrzał i wiedział jak to wszystko idzie ale chłop nie żyje już z 12lat a są u mnie też jakieś spółki wodne ale oni wiedzą jeszcze mniej bo to ludzie są co nie mają pojęcia o tym wezwałem ich jak sobie chciałem poszerzyć przejazdy kupiłem przepusty takie jak były chodzi o średnicę a ten jeden mi mowi że jak by tam rurę grubsza kanalizacyjna założył to też by było ok i woda by przyeleciala a ja kupiłem przepust średnicy 60 czy 80cm średnicy otwór i tacy zajmują się melioracjami w spółce wodne

Ja nie pamiętam jak spółki funkcjonowały, bo to już nie za mnie porezygnowali z tego. 

W ogóle według tych mapek ze starostwa to odwodnie z całej miejscowości spotyka się w dwóch nitkach. Dziś lekko mży tylko, to zjem coś i idę na rekonesans. Jedna nitka - ta na której mi najbardziej zależy, to ma iść na końcowym odcinku na granicy między moim polem a sasiada - tylko tak z d*py - idzie, idzie i nagle kończy się kilkaset metrów przed głównym rowem (rzeczka). Od kiedy pamiętam, to nie było tam nic, ani studzienki, ani rowu, nic. Zobaczymy. Najgorzej, że nikomu na tym nie zależy, choćbyś chciał się zebrać, nająć koparkę, czy wuko, czy cokolwiek z tym spróbować zrobić, to poza może jednym sąsiadem, to każdy będzie miał to w chuju, bo co najwyżej na pastwisku mu trochę wody stoi.

Opublikowano

Lata są suche to nikomu nie zależy na melioracji. 30 - 40 lat temu nie raz dopiero kwiecień/maj się w pole wchodziło a teraz pierwszy marzec i już wszyscy z rozsiewaczami w polu. U mnie do tej pory wody nie ma ani w rowie ani w stawie (trochę zamulony jest)...

Opublikowano

A zaraz wychodzę z domu, to wrzucę zdjęcia jak to wygląda teraz. Wczoraj byłem koło domu, to już wszystko zalane. Tu akurat u mnie  dwie studzienki pod wodą już, a tam gdzie według map powinny być kolejne (na działkach sąsiadów) to w jednej woda stoi, nic nie odpływa, a drugiej nie kamw ogóle 🤦

Opublikowano (edytowane)

Czerwona linia to mniej więcej tak jak idzie według mapy, a niebieska to jak jest w rzeczywistości 🤦 i weź tu dojdź tołku.

Na 5ha pszenżyta ponad pół ha pod woda

IMG_20231228_123711632_HDR~2_copy_1632x918.jpg

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v