Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, daron64 napisał:

jakaś pomyłka, 600l kosztuje ok. 7-9tys https://agromil.pl/opryskiwacze-o-pojemnosci-600l/2661-opryskiwacz-200-6m.html

chyba że cena dotyczy full opcji z hydrauliczną belką

Edytowane przez jaco512
Opublikowano
jaco512 napisał:

15 minut temu, robi57362 napisał:

cena co rok sukcesywnie rośnie 🤣 przebitka z zeszłego roku 16 tys https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-case-international-5130-CID757-IDVFttf.html

jak ktoś napalony moge co nieco o tym ciagniku opowiedzieć

W jakim budżecie chodzi teraz Case mx120 lub 135, chodzi mi o sprawny, nie picowany przez handlarza.

zależy jaki rocznik ale w stanie ok zaczynają sie od setki

Opublikowano
14 godzin temu, jaco512 napisał:

Czytałem że Horsch ma lepszy kształt redlicy, lepiej miesza i resztki nie czepiają się redlicy

Ale ciężej idzie od kockerlinga to wiem z doświadczenia i porównania dwóch takich samych szerokości na tym samym polu i przy tym samym ciągniku 

Opublikowano
sladan napisał:

14 godzin temu, daron64 napisał:

Brałem teraz jarmeta 600l 15m, z włoską pompą Udor Zeta 140l/min, zaworem stalocisnieniowym ARAG, 5 sekcji, rozpylacze ARAG potrójne, filtry sekcyjne. 12300

ale belka recznie rozkładana? bo to jest ogromna różnica

Opublikowano
14 godzin temu, robi57362 napisał:

zależy jaki rocznik ale w stanie ok zaczynają sie od setki

Kiedyś pisałem już jak dla brata kumpla pierdyknela skrzynia w mx. Jakaś firma wyceniła naprawę z częściami na ~80k 🫣. 

Najgorsze, że nawet pomimo inflacji, to jednak taki ciągnik nie jest jakoś poza zasięgiem finansowym nawet nie mocno dużego gospodarstwa. Ale już ewentualna naprawa..tam akurat na biednego nie trafiło, to kupił sobie nowy ciągnik, ale jakbym ja takiego mx kupił i ktoś by mi wycenił na 80k remont, to przecież ciągnik albo od razu na olx, albo w krzaki. 

Domyślam się, że tak poważne usterki pewnie nie są bardzo częste, ale jednak się zdarzają.

Opublikowano
25 minut temu, daron64 napisał:

Kiedyś pisałem już jak dla brata kumpla pierdyknela skrzynia w mx. Jakaś firma wyceniła naprawę z częściami na ~80k 🫣. 

Wolał byś nie wiedzieć na ile serwis  mi wycenił  wymianę trybów ataku i jednego kosza w skrzyni z mxa. 🙊🙆‍♂️  Samemu da sie ogarnąć za ułamek ceny 🙂 

Opublikowano
Przed chwilą, wlamaj1 napisał:

Filtr płynu chłodzącego - pierwsze słyszę, gdzie takie coś występuje?. Chyba jestem "zapóźniony" motoryzacyjnie...

są są, taki nowoczesny pomysł na wyciąganie kasy

Opublikowano

Silniki coraz mniejsze, bardziej obciążone cieplnie, kanały chłodzące też się pewnie zmniejszyły, osprzęt chłodzący też nie taki jak dawniej to i płyn chłodzący trzeba filtrować. Bądź tu teraz mądry: kup starszy samochód - tańszy w serwisowaniu - od następnego roku zapłacisz jakąś opłatę rejestracyjną (nie małą) a od 2026 coroczny podatek. Kup nowy samochód - podatek będzie mniejszy ale to co zaoszczędzisz zostawisz w serwisie...

Opublikowano
2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Filtr płynu chłodzącego - pierwsze słyszę, gdzie takie coś występuje?. Chyba jestem "zapóźniony" motoryzacyjnie...

W cumminsie powszechne, qsg i qsx nowe mają montowane. Inne nie wiem ale te obsługuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v