Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

nie mam swojej betoniarki, muszę ją pożyczać, i tak myślałem czy nie było by warto kupić takiego czegoś

poszukaj jakiejś taniej krótkiej żmijki i sam zrób prosta sprawa, ja tak zrobiłem.

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Nie masz gdzie niskiego wjazdu? Wystarczy się zapomnieć i kabina zdjęta😁

Gorzej jak głową spadnie 

Dnia 16.09.2023 o 08:47, Belaruss820 napisał:

No wymienił się za jaguara kiedyś i oddał go do remontu.

1614 czy cos takiego,zależy co z niego wykrzesa Mateusz.

Właściwie to był chyba 1201/ z silnikiem Martin czy martini 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

nie mam swojej betoniarki, muszę ją pożyczać, i tak myślałem czy nie było by warto kupić takiego czegoś

Użytkuje takie cudo

Ciut wygody ale cena 

Kup sobie nawet niedużą betoniarkę 

Screenshot_2023-09-17-19-04-06-93.jpg

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano

Nie niedużą tylko 250l. Nie mniejszą. Wówczas jest jak 50kg zaprawić i jak beton mieszać. Broń boże jaką pierdółkę 80 czy 100l.

Żeby mieszało musi być jak najniżej opuszczoną. I do tego potrzebna jest pojemność, by się nie wysypywało

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Nie niedużą tylko 250l. Nie mniejszą. Wówczas jest jak 50kg zaprawić i jak beton mieszać. Broń boże jaką pierdółkę 80 czy 100l.

Żeby mieszało musi być jak najniżej opuszczoną. I do tego potrzebna jest pojemność, by się nie wysypywało

Jeśli chodzi o wielkość betoniarki to się zgadzam, ale czy musi być jak najniżej opuszczona - tego nie jestem pewien, ale nie neguję. Niedawno zaprawiałem i tak sobie pomyślałem że gdybym te łopaty ażurowe w bębnie jakoś zaślepił, przykręcił blachy to efekt mieszania byłby znacznie lepszy. Generalnie betoniarka jako zaprawiarka ma jedną wadę a właściwie dwie: Gdyby PIORIN zobaczył zaprawianie w betoniarce to mógłby wystawić mandat. Druga jest taka że raczej samemu się jej nie obsłuży jeśli chce się mieć zboże poworkowane...

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Już jaka pojemność to nie wnikam,ale może i słuszna sugestia.

Opublikowano
14 minut temu, wlamaj1 napisał:

Jeśli chodzi o wielkość betoniarki to się zgadzam, ale czy musi być jak najniżej opuszczona - tego nie jestem pewien, ale nie neguję. Niedawno zaprawiałem i tak sobie pomyślałem że gdybym te łopaty ażurowe w bębnie jakoś zaślepił, przykręcił blachy to efekt mieszania byłby znacznie lepszy. Generalnie betoniarka jako zaprawiarka ma jedną wadę a właściwie dwie: Gdyby PIORIN zobaczył zaprawianie w betoniarce to mógłby wystawić mandat. Druga jest taka że raczej samemu się jej nie obsłuży jeśli chce się mieć zboże poworkowane...

No jak się nie obsłuży? Po parę ton nieraz sam zaprawiam.

W tym roku 2,25t. Wczoraj trochę syn pomógł bo pokazywałem mu co i jak.

Betoniarka ustawiona pionowo nie miesza tylko wiruje. Im bardziej pochyło tym grawitacja robi lepszą robotę bo przysypuje się z wyższej wysokości z większą prędkością i zaprawa równomiernie się rozprowadza nim zdąży się wchłonąć.

Opublikowano
51 minut temu, Agrest napisał:

e tam, mieszam w 100l bez problemu, kwestia dorobienia pozycji na grzebieniu do regulacji przechyłu, na raz wchodzi 50kg, a sypanie w worem wystarczy zrobić lej z blachy i opaskę do worka, robię sam.

zazwyczaj zaprawiam na przyczepie, czyli wsypuję w betoniarkę, zboże, puszczam silnik, dolewam zaprawy , potem 3-4 minuty na jeden boczek, 3-4 na drugi i sypanie na przyczepę, podgarnięcie łopatą i następna porcja

jeśli chodzi o mity zaprawiania - równomierność pokrycia ziarna kolorem nie ma nic wspólnego z działaniem środka - wystarczy, aby ziarno było lekko umoczone, nie musi byc na nim czerwonej skórki dla koloru - zaprawa i tak będzie działać

zaprawę do betoniarki podaję w 2 dawkach - jedną na obroty w jedną stronę, drugą na obroty w drugą stronę, wówczas równo się rozkłada w ziarnie

• Like 1
Opublikowano

Kolor jest dodawany dla wizualnej oceny jakości pokrycia.

Ja kręcę 50kg około 2 minut i tylko na jednym boczku , właśnie dlatego że jest kąt ustawienia około 100⁰ I super szybko i dokładnie miesza

20220910_162330.jpg

Opublikowano

Wygląda. Właśnie 250l wcale nie jest duża gabarytem.

Ale to jest zayebane zaprawą. Będą kłopoty z piciem zaprawy nasiennej.

Ja zawsze najpierw wodę leję i kręcę aż resztki betonu się opiją.

Opublikowano
Dnia 16.09.2023 o 19:53, wlamaj1 napisał:

Taa, i potem nastał boom na belarusy i pronary - co lepsze były? No fakt gołej blachy nie miały. Ursus upadł bo miał upaść - jak cały przemysł w naszym kraju...

Belarus czy Pronar biły ceną na łeb ursusa 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Podoba się dla mnie bo ma silnik jednofazowy, a to oznacza mobilność, w każdym kącie może pracować. 

A z betonem w środku to solidna szczotka druciana na małym diaxe i można by go było usunąć

Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał:

młotek i szuwaks do usuwania betonu i czysta jak łza

Opublikowano
12 godzin temu, Janeczko napisał:

Planuje zakup maczety, karczownika żeby ogarnąć krzaki przy miedzy

https://allegro.pl/oferta/maczeta-hartowana-karczownik-noz-z-pokrowcem-11750716890

Da radę takie coś ? Oczywiście siekiera, piła spalinowa też będzie brała udział w pracy więc chodzi mi o cieńsze tematy 

to do bagażnika sie nadaje 

Dnia 16.09.2023 o 17:32, migacz napisał:

I między innymi przez te gołe blachy właśnie ta firma upadła.

upadła bo nikomu nie zależało bardziej na firmie niż na sobie 

Opublikowano
14 godzin temu, Baks00 napisał:

Masz 70 dych na ciągnik, już widzę jak nawet Ty i na swoje potrzeby kupujesz 914

😉

A ja tam wcześniej pisałem - ja mentalnie jestem na poziomie cen, gdzie za 30kupilem 8145. Dla mnie to jest realna cena takich ciągników. No niech będzie, że okolice 40tys za naprawdę super sztuki. 

Może ją za mocno że swojej perspektywy patrzę, ale wydaje mi się, że taka 914 to jest albo na główny na małe gospodarstwo (coś jak moje), albo na pomocnika na większe. Ale jak ktoś ma małe to 70k przecież zaczyna się robić jakaś zaporowa cena jak za jeden przedmiot do gospodarstwa. A jak ktoś ma duże, to chyba niekoniecznie będzie patrzeć na starego ursusa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Po ile chodzą fendy 160-200km z mniej wiencej 2005r.

11 godzin temu, Baks00 napisał:

Już jaka pojemność to nie wnikam,ale może i słuszna sugestia.

Bardzo słuszna ja mam 250 i nią się najlepiej miesza 50kg ale wejdzie wiadomo wiencej ale minuta i lux zaprawione ale jakby wsypał wiencej np 100kg i mieszał 2 minuty to będzie gorzej zaprawione.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Bardzo słuszna ja mam 250 i nią się najlepiej miesza 50kg ale wejdzie wiadomo wiencej ale minuta i lux zaprawione ale jakby wsypał wiencej np 100kg i mieszał 2 minuty to będzie gorzej zaprawione.

Potwierdzam słowa kolegi 250l i 50 kg dosłownie w 30 sekund idealnie pokryte zaprawą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v