Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamawiam sobie parę rzeczy na allegro i może coś doradzicie

- czego używacie do odtłuszczania powierzchni (pod malowanie)? Zwykła benzyna ekstrakcyjna?

- czego używacie do mycia narzędzi? Bo ja w sumie tego, co akurat miałem - zmywacz do hamulców, odrdzewiacz, benzyna

- używacie czegoś do wiercenia? Ja w sumie korzystam z resztek olejów, ale ciekaw jestem czy jakiś środek do tego dedykowany zrobiłby zauważalna różnice?

Jeszcze chyba tawotnice nowa sobie trzasne, bo Yato mnie już wk***ia. Ale to chyba wezmę pressola jakiegoś. 

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

- czego używacie do odtłuszczania powierzchni (pod malowanie)? Zwykła benzyna ekstrakcyjna?

- czego używacie do mycia narzędzi? Bo ja w sumie tego, co akurat miałem - zmywacz do hamulców, odrdzewiacz, benzyna

- używacie czegoś do wiercenia? Ja w sumie korzystam z resztek olejów, ale ciekaw jestem czy jakiś środek do tego dedykowany zrobiłby zauważalna różnice?

Jeszcze chyba tawotnice nowa sobie trzasne, bo Yato mnie już wk***ia. Ale to chyba wezmę pressola jakiegoś. 

jaką masz tę towotnicę ? ja wziąłem ostatnio na kartusze jednoręczną

Opublikowano

Patrzyłem też na kartusze. Te co patrzyłem, to w opisie niby, że można i normalnie i na kartusze. Ale nie miałem nigdy w łapach takiej na kartusz

Linku nie wrzucę, bo allegro mi się wysypało 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, daron64 napisał:

Patrzyłem też na kartusze. Te co patrzyłem, to w opisie niby, że można i normalnie i na kartusze. Ale nie miałem nigdy w łapach takiej na kartusz

czysto i wygodnie, zamiast się paprać ze smarem, wymieniasz kartusz, zrywasz wieczko, zakręcasz i działa

mam coś w ten deseń

https://allegro.pl/oferta/smarownica-reczna-na-kartusze-500-towotnica-smaru-13427701716

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Bylem dzisiaj jeszcze raz tego Jumza ogladać. Tak wyglada tyl. Silownik nowy. Podnośnik po częsci też. No i haki kat2. Wieszaki od 60. No i ten zaczep tylko na dół. Mi to nie przeszkadza bo mam w sumie tylko sprzety jednoosiowe na dolny zaczep no i przyczepe zrobiona z woza którą też moge na dolny zaczep zapiąć.

20230712_173102.jpg

Raczej go wezme. Co będzie to będzie.

Opublikowano
jahooo napisał:

ja wziąłem ostatnio na kartusze jednoręczną

i jak? można jakiś link też szukam czegoś co w końcu spełni moje oczekiwania bo albo jestem wymagający albo nie umiem uzupełniać czy nawet posługiwać się tak skomplikowaną maszyną jak towotnica🤔

daron64 napisał:

1. jest jeszcze coś takiego jak zmywacz antysilikonowy powszechnie stosowany w lakiernictwie 2. zależy jakich narzędzi, np. klucze po smarach olejach to benzyna ekstrakcyjna lub zmywacz do hamulców, a pistolet po malowaniu -nitro 3. Ja przy wiertarce stołowej mam taki spray do obróbki skrawaniem firmy schmith. 4. Jak dla mnie ze wszystkich które mam to yato najlepiej działa a mam yt-07042

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, jedrus2020 napisał:

Bylem dzisiaj jeszcze raz tego Jumza ogladać. Tak wyglada tyl. Silownik nowy. Podnośnik po częsci też. No i haki kat2. Wieszaki od 60. No i ten zaczep tylko na dół. Mi to nie przeszkadza bo mam w sumie tylko sprzety jednoosiowe na dolny zaczep no i przyczepe zrobiona z woza którą też moge na dolny zaczep zapiąć.

20230712_173102.jpg

550 jest ładna, za 10500 by to wyrwał 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

27 minut temu, jedrus2020 napisał:

550 jest ładna, za 10500 by to wyrwał 

gdzie? w drugim koncu Polski? znajdź mi jakaś w normalnym stanie w tek cenie. tu silnik keszcze w oryginalnym stanie bo plomby jeszcze ma pompie i widać że nie kręcony tylko obidowa sprzęgła byla wymieniana.

Opublikowano
50 minut temu, daron64 napisał:

Linku nie wrzucę, bo allegro mi się wysypało 

Mam smarownicę yato pneumatyczną i w opisie też miała że można ją ładować normalnie i na kartusze i to nie bardzo było zgodne z prawdą bo tłok jest dość luźny (chyba po to żeby wejść w kartusz, nigdy ich nie używałem) i normalnie załadowany smar "przechodzi" na drugą stronę tłoka pod wpływem nacisku sprężyny. Dokonałem modyfikacji i jest OK. Może jakieś "pressole" mają to inaczej rozwiązane i obie funkcje działają tak jak powinny. Po modyfikacji nie mam zastrzeżeń do tej "tawotnicy" (dokupiłem końcówkę samoblokującą), jedyna wada to to że za bardzo nie czuć jak smar "idzie" i co jakiś czas muszę "strzelić" w powietrze żeby zobaczyć czy jeszcze jest...

Opublikowano
8 minut temu, jedrus2020 napisał:

masz jakies foto albo link do aukcji? podeślij coś może buć na maila. Ja centrum Polski.

Dziś się dowiedziałem od znajomego że chce to sprzedać, jutro może będę tam to coś zrobię, albo napisze żeby podesłał.

Opublikowano
7 godzin temu, jedrus2020 napisał:

20230712_173102.jpg

To jest ten w nowszej kabinie i masce od ursusa? 

Opublikowano

Panowie elektrycy - taki mam problem z bizonem - w tamtym roku zniknęło nam na koniec  zasilanie tego dużego zespołu zegarów - działały tylko obroty silnika i młocarni - reszta wskazówki się nie podnosiły, kontrolki się nie zapalały. Dziś stanąłem i zacząłem od bezpieczników. Z grubsza obczyscilem blaszki (choć może nie wyglądają), podoginalem, powymienialem bezpieczniki, sprawdziłem czy przewodzą.

Miałem wsadzony kluczyk, a wyłączony hebel. Włączyłem hebel, wszedłem do kabiny - wszystkie zegary działały. Odpaliłem kombajn i wtedy trzasnął bezpiecznik.

Kluczyk został w stacyjce, zszedłem, zobaczyłem który to, wyłączyłem hebel, zmieniłem bezpiecznik, włączyłem hebel - trzasnął znowu ten bezpiecznik. 

Wyłączyłem hebel, wyjąłem kluczyk, zmieniłem bezpiecznik, odpaliłem hebel, wszedłem do kabiny, wsadziłem kluczyk - zegary martwe, wyjąłem kluczyk, wsadzilem kluczyk -  trzasnął bezpiecznik.

Od czego zacząć? Stacyjka pier**li sprawę, czy leciec po kolei kablami? Jak zobaczyłem który to bezpiecznik, to jeszcze tam te blaszkę poprawilem wyczyściłem, dogialem mocniej. Bezpiecznik pierwszy z lewej - 16A - taki był założony i na takim poprzednie sezonu jeździł. Kombajn normalnie pali bardzo lekko.

IMG_20230713_133129375_copy_918x1632.jpg

IMG_20230713_132729406_copy_1632x918.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zaczął bym od zakupu miernika za 15-20zł i sprawdzenia, czy są napięcia na bezpiecznikach i na zegarach czy się pojawiają po włożeniu kluczyka. Przypuszczam, że gdzieś brak przejścia, skoro część działa, a część nie, ale na podstawie fotek raczej zdalnie diagnozy nie da się zrobić

zobacz kable idące od tego bezpiecznika, pewnie gdzieś jest przytarty do masy

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
18 minut temu, daron64 napisał:

Po włożeniu kluczyka pokazuje ponad 25V na tym bezpieczniku (który od razu po włożeniu kluczyka strzela, wiec na zegarach nie ma wtedy)

sprawdź zatem przewody między tym bezpiecznikiem a stacyjką i dalej od stacyjki do zegarów, któryś jest przytarty i przypalony do masy

Opublikowano

Ewidentne zwarcie - trzeba szukać. Na ile się da przejrzeć przewody wychodzące z tego bezpiecznika, czy nie są przetarte i zwarte do masy. Jeśli to nie pomoże musisz wiedzieć co poprzez ten bezpiecznik jest zasilane i to odłączyć, włożyć bezpiecznik, włączyć zasilanie i po kolei podłączać to co odłączone, jak bezpiecznik się "spali" to masz winowajcę. Możliwe że już wcześniej się coś działo bo bezpieczniki powinny mieć chyba 8A. Żmudna robota...

Opublikowano
3 minuty temu, wlamaj1 napisał:

Ewidentne zwarcie - trzeba szukać. Na ile się da przejrzeć przewody wychodzące z tego bezpiecznika, czy nie są przetarte i zwarte do masy. Jeśli to nie pomoże musisz wiedzieć co poprzez ten bezpiecznik jest zasilane i to odłączyć, włożyć bezpiecznik, włączyć zasilanie i po kolei podłączać to co odłączone, jak bezpiecznik się "spali" to masz winowajcę. Możliwe że już wcześniej się coś działo bo bezpieczniki powinny mieć chyba 8A. Żmudna robota...

tam zaraz żmudna - normalna, wyciągasz bezpiecznik, sprawdzasz przewód na zwarcie do masy - włączasz stacyjkę, sprawdzasz jeszcze raz

pół godziny i zrobione

Opublikowano

Musisz jeszcze odłączyć odbiornik bo np. żarówka ma niewielki opór i miernik będzie pokazywał "przejście" do masy. Poza tym że jest zwarcie to wiadomo, miernik je też pokaże ale nie zlokalizuje i dlatego jest to robota żmudna i brudna ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v