Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, daron64 napisał:

nawet z zarobkami ~5-6k ma problemu teraz ze zdolnością i jak im sprawdzają

dlatego z połową tego za kredytami się nie oglądam , nic nowego na raty , taniej coś z niczego próbować udumać w moim przypadku

Opublikowano
10 minut temu, bratrolnika napisał:

Jak mocno nie dociągnięta, to ja taką nakrętkę palcami mogę odkręcić 😉

Dlatego napisałem 

1 godzinę temu, daron64 napisał:

nic nie znaczącymi

:)

A tak na poważnie, to ktoś ma coś zbliżonego Nm i może jakas bardziej miarodajna opinie dać?

• Like 1
Opublikowano

Powtórzę się z pytaniem, bo tylko jedna osoba coś podpowiedziała.

Klucz udarowy akumulatorowy - ile Nm by wypadało żeby miał, żeby wystarczył do wszystkiego na gospodarce? Z mocniejszych patrzę na ~950, albo ~1350, ale ciężko znaleźć na necie jakieś konkretne informacje, poza jakimiś, nic nie znaczącymi "nakrętkę na klucz 32 odkręca"

Obejrzyj sobie ten filmik

https://youtu.be/O9uoXVNKCJY

Opublikowano
daron64 napisał:

Klucz udarowy akumulatorowy - ile Nm by wypadało żeby miał, żeby wystarczył do wszystkiego na gospodarce? Z mocniejszych patrzę na ~950, albo ~1350, ale ciężko znaleźć na necie jakieś konkretne informacje, poza jakimiś, nic nie znaczącymi "nakrętkę na klucz 32 odkręca"

No to Ci pisali żebyś Milwaukee brał za 8k😜

Opublikowano

10 godzin temu, Pablo9812 napisał:

Ma może ktoś z was jakiegoś pewnego sprzedawcę,albo sam chce sprzedać? Szukam ciągnika ok 110-140km oczywiście używanego

https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-forterra-140-hsx-11441-12441-CID757-IDMtFul.html 

Oglądał może ktoś tą maszyne? 

na pewno chcesz zetora? w tej cenie będziesz miał o wiele trwalsze i wygodniejsze ciągniki, jak dla mnie zetory skończyły się na serii x540 potem to już jakość regularnie spadała tym bardziej że jeździłem kilkoma egzemplażami i wyglądały zazwyczaj i były w stanie gorszym niż fendty z 2 lub 3 krotnie większym przebiegiem,    

9 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Jakiej grubości powinna być rura na wiate? średnia około 130mm

zależy od konstrukcji, gęstości ich montowania, jak pionowe to czy będą zalewane betonem itd

z mojego punktu wygląda to tak, Kupiłem dedre, koło w c360 na spokojnie odkręciła w ihc to tak z 10 sekund pomieliła i też poszło, jednak śruba śrubie nie równa, jak robiłem uszczelnienie zwolnicy to pożyczyłem od znajomego milwuakke 3/4 cali to koło było odkręcone w 5 minut normalnie na klucz 32, ale zwolnica była na m12 i tak dojebana że odkręcaliśmy godzine+ tłuczenie przez pręt młotkiem 10kg, więc wziąłbym jakiś nie najtańszy chińczyk ale też nie półkę pro bo po prostu się nie opłaca, do 1200zł żeby był komplet z baterią i a za resztę zestaw nasadek na 1 cal lub 3/4 cala tak żeby jak 2 metrową rurą się złapiesz to żeby odkręciło a się klucz nie złamał, i podchodząc do takich śrub po prostu luzujesz je kluczem z lagą a potem odkręcasz udarem, gdzie powiedzmy sobie szczerze 1 na 100 będzie wymagała czegoś więcej niż te 600-800nm przy takich sprzętach będzie wystarczające a też nie będzie taki ciężki a i bardzo pomoże np przy wymianie zębów np w przetrząsarce czy kultywatorze, gdzie jest dużo kręcenia , tak samo jak robiłem podbieracz samozbierającej, grzechotką rozkręcałem go w 5 godzin, skręcałem pneumatem w 2, i taki jest mój tok rozumowania w  tej kwestii            

55 minut temu, mf362 napisał:

Lekkie chrobotanie w skrzyni na biegu jałowym , co może powodować?

zależy jaki ciągnik, np mi w 55 chrobocze reduktor na dużym obciążeniu bo jedna jest stara zębatka druga nowa, na biegu jałowym bez obciążenia to mi wygląda na zbyt duży luz na wałkach lub łożyskach i bez obciążenia po prostu chrobocze bo nie przekazuje siły, jest luźne to się lekko kantuje i chrobocze, równie dobrze to może być coś z wybierakiem lub zatrzaskami biegów i lekko gdzieś ociera przesuwka   

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Zabieram sie powoli za naprawę żmijki, czym mogę zastąpić te marnej jakości tulejki teflonowe aby ta sytuacja nie powtórzyła się w przyszłości? Dac tuleje z jakiegoś innego materiału czy może od razu jakieś łożyska? Te tulejki się potopiły co doprowadziło do sytuacji widocznej na ostatnim zdjęciu.

IMG_20230324_123241.jpg

IMG_20230324_123445.jpg

IMG_20230324_123501.jpg

IMG_20230324_124036.jpg

Zastosuj prawdziwy teflon, te to jakaś mieszanka. Na zdjęciu widać jakby korozja była i dlatego obróciło. 

Opublikowano
4 godziny temu, igor10246 napisał:

na pewno chcesz zetora? w tej cenie będziesz miał o wiele trwalsze i wygodniejsze ciągniki, jak dla mnie zetory skończyły się na serii x540 potem to już jakość regularnie spadała tym bardziej że jeździłem kilkoma egzemplażami i wyglądały zazwyczaj i były w stanie gorszym niż fendty z 2 lub 3 krotnie większym przebiegiem,    

zależy od konstrukcji, gęstości ich montowania, jak pionowe to czy będą zalewane betonem itd

z mojego punktu wygląda to tak, Kupiłem dedre, koło w c360 na spokojnie odkręciła w ihc to tak z 10 sekund pomieliła i też poszło, jednak śruba śrubie nie równa, jak robiłem uszczelnienie zwolnicy to pożyczyłem od znajomego milwuakke 3/4 cali to koło było odkręcone w 5 minut normalnie na klucz 32, ale zwolnica była na m12 i tak dojebana że odkręcaliśmy godzine+ tłuczenie przez pręt młotkiem 10kg, więc wziąłbym jakiś nie najtańszy chińczyk ale też nie półkę pro bo po prostu się nie opłaca, do 1200zł żeby był komplet z baterią i a za resztę zestaw nasadek na 1 cal lub 3/4 cala tak żeby jak 2 metrową rurą się złapiesz to żeby odkręciło a się klucz nie złamał, i podchodząc do takich śrub po prostu luzujesz je kluczem z lagą a potem odkręcasz udarem, gdzie powiedzmy sobie szczerze 1 na 100 będzie wymagała czegoś więcej niż te 600-800nm przy takich sprzętach będzie wystarczające a też nie będzie taki ciężki a i bardzo pomoże np przy wymianie zębów np w przetrząsarce czy kultywatorze, gdzie jest dużo kręcenia , tak samo jak robiłem podbieracz samozbierającej, grzechotką rozkręcałem go w 5 godzin, skręcałem pneumatem w 2, i taki jest mój tok rozumowania w  tej kwestii            

zależy jaki ciągnik, np mi w 55 chrobocze reduktor na dużym obciążeniu bo jedna jest stara zębatka druga nowa, na biegu jałowym bez obciążenia to mi wygląda na zbyt duży luz na wałkach lub łożyskach i bez obciążenia po prostu chrobocze bo nie przekazuje siły, jest luźne to się lekko kantuje i chrobocze, równie dobrze to może być coś z wybierakiem lub zatrzaskami biegów i lekko gdzieś ociera przesuwka   

Chrobocze tylko na cieplym rozgrzanym oleju w skrzyni. Po wciśnięciu sprzęgła lub jak jest bieg cisza . 

Opublikowano
daron64 napisał:

10 minut temu, bratrolnika napisał:

Jak mocno nie dociągnięta, to ja taką nakrętkę palcami mogę odkręcić 😉

Dlatego napisałem 

nic nie znaczącymi

:)

A tak na poważnie, to ktoś ma coś zbliżonego Nm i może jakas bardziej miarodajna opinie dać?

ja mam jakiegoś chinola marketowego niby 500Nm ale chińskich ale w takich pracach w gospodarstwie ok jak nie daje rady to tak jak pisał @igor luzuje rura lub kluczem przekładniowym i jest ok patrz żeby miał silnik bezszczotkowy

Opublikowano

Może ktoś wie o apikatorze  gnojowicy do beczkowozu, talerzowy najlepiej skrętny w dobrych pieniądzach?

Podobno jeszcze pół roku temu handlarze wywozili takie sprzęty na złom...

Opublikowano
12 godzin temu, igor10246 napisał:

podchodząc do takich śrub po prostu luzujesz je kluczem z lagą a potem odkręcasz udarem

Mam na ten temat inne zdanie - udarem powinno się działać od samego początku. Używanie wszelkich "lag" jest kłopotliwe i trochę niebezpieczne - ale powiedzmy że da się to niebezpieczeństwo zminimalizować. Może nie dotyczy to śrub kół bo w większości są one twarde ale odkręcając śruby M10 (świeżo dokręcone kluczem udarowym) za pomocą grzechotki po prostu je urywałem a kluczem udarowym odkręcały się bezproblemowo. 

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, jahooo napisał:

Zastosuj tulejki z brązu, powinny wytrzymać 2x dłużej, dużo zależy od obciążenia i wibracji, bo brąz jest dość kruchy

Brąz jest bardzo drogi. Ja zastosował bym PA lub POM. Jeśli chcesz z dzieci na dzieci to:

iglidur® H1, pręt okrągły (igus.pl)

15 godzin temu, daron64 napisał:

Z mocniejszych patrzę na ~950, albo ~1350,

Jeśli faktycznie ma 950 to spokojnie wystarczy. Dla przykładu koła w samochodzie dokręcać powinno się momentem od 100 do 150Nm. 

Opublikowano (edytowane)

Kup dewalta 899- ja mam I naprawdę jedna z lepszych inwestycji. Dlaczego dewalt

- 3 lata gwarancji

- chyba wszystkie narzędzia w ofercie - te same baterie

- jeszcze nie zdarzyła się śruba której bym nie odkręcił

Edytowane przez vat
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, daron64 napisał:

Ehh i jak że wszystkim - ile ludzi, tyle opinii

Po prostu nie ma narzędzia uniwersalnego. Jak chcesz do wszystkiego to musisz kupić coś w miarę markowego i z jak największą liczbą niutonometrów. Z własnego doświadczenia wiem, że im więcej czytam opinii o danym produkcie czy grupie produktów tym wybór jest trudniejszy a nie łatwiejszy. W zasadzie najlepsza sytuacja to jest wtedy kiedy coś mi jest potrzebne "na już" - kupuje bez większego zastanowienia i raczej nie jestem rozczarowany zakupem...

Opublikowano

Proste- skoro wybiera markę klucza to napewno nie ma np. Makity , albo chce zrezygnować z tej makity bo nie sprawdziły mu się elektronarzędzia tej marki. 

8 minut temu, hubertb napisał:

Przecież jeśli ma wkrętarkę np. makity to na uj mu klucz z dewalta? Sugerował bym się raczej asortymentem z firmy do której już mam baterię i ładowarkę. 

Proste- skoro wybiera markę klucza to napewno nie ma np. Makity, albo chce zrezygnować z tej makity bo nie sprawdziły mu się elektronarzędzia tej marki. 

Opublikowano

Z elektronarzedzi akumulatorowych mam narazie tylko wkrętarkę Parkinsona. Z innych elektronarzędzi to mam i makite i hikoki i celme (te nowa) i dwa dewalty. 

Patrzeć, to patrzyłem właśnie na

1 godzinę temu, vat napisał:

dewalta 899

1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

im więcej czytam opinii o danym produkcie czy grupie produktów tym wybór jest trudniejszy a nie łatwiejszy

A to tak to jest zawsze. Jak coś szukam to zaczynam czytać, oglądać. Trwa to kilka dni i po wszystkim wiem niby więcej, ale jednak mniej.

1 godzinę temu, hubertb napisał:

Jeśli faktycznie ma 950 to spokojnie wystarczy. Dla przykładu koła w samochodzie dokręcać powinno się momentem od 100 do 150Nm. 

Koła w samochodzie to znajomy Parkinsonem za parę stówek odkręca. Niby 100 się dokręca, ale wszędzie gdzie czytałem, to pisali, że do odkręcenia dobrze żeby klucz miał te ~400. Taka drobnica nie jest problemem. Bardziej nie ma info z większymi - ile trzeba do czego. Nawet jak przeglądałem sobie na YT - jeden filmik - koleś w ciągniku śruby z tylnego koła odkrecal na luzie, drugi tym samym kluczem pocił się. W innym jakaś śrubę na wale odkręcił, a drugi nie odkręcił itd. 

Wiecie, nie chodzi mi o jakieś uj wie jak dokładne dane, bo powiedziałbym, że każda śruba inna.  Ale wystarczyłoby mi potwierdzenie, że np taki 950Nm wystarczy w zupełności do śrub w tylnim kole w ciągniku (bo coś cięższego to chyba prawie nigdy się u mnie nie zdarza).

Opublikowano

Największy problem, jak przychodzi odkręcić 40 bagnetów w kombajnie - wtedy każdy klucz jest dobry. Dlatego warto mieć nawet taki tani. A z dokręcaniem szpilek - wolę klucz dynamometryczny na 4 koła niż wiarę we wkrętarkę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v