Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, daron64 napisał:

nawet z zarobkami ~5-6k ma problemu teraz ze zdolnością i jak im sprawdzają

dlatego z połową tego za kredytami się nie oglądam , nic nowego na raty , taniej coś z niczego próbować udumać w moim przypadku

Opublikowano
10 minut temu, bratrolnika napisał:

Jak mocno nie dociągnięta, to ja taką nakrętkę palcami mogę odkręcić 😉

Dlatego napisałem 

1 godzinę temu, daron64 napisał:

nic nie znaczącymi

:)

A tak na poważnie, to ktoś ma coś zbliżonego Nm i może jakas bardziej miarodajna opinie dać?

• Like 1
Opublikowano

Powtórzę się z pytaniem, bo tylko jedna osoba coś podpowiedziała.

Klucz udarowy akumulatorowy - ile Nm by wypadało żeby miał, żeby wystarczył do wszystkiego na gospodarce? Z mocniejszych patrzę na ~950, albo ~1350, ale ciężko znaleźć na necie jakieś konkretne informacje, poza jakimiś, nic nie znaczącymi "nakrętkę na klucz 32 odkręca"

Obejrzyj sobie ten filmik

https://youtu.be/O9uoXVNKCJY

Opublikowano
daron64 napisał:

Klucz udarowy akumulatorowy - ile Nm by wypadało żeby miał, żeby wystarczył do wszystkiego na gospodarce? Z mocniejszych patrzę na ~950, albo ~1350, ale ciężko znaleźć na necie jakieś konkretne informacje, poza jakimiś, nic nie znaczącymi "nakrętkę na klucz 32 odkręca"

No to Ci pisali żebyś Milwaukee brał za 8k😜

Opublikowano

10 godzin temu, Pablo9812 napisał:

Ma może ktoś z was jakiegoś pewnego sprzedawcę,albo sam chce sprzedać? Szukam ciągnika ok 110-140km oczywiście używanego

https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-forterra-140-hsx-11441-12441-CID757-IDMtFul.html 

Oglądał może ktoś tą maszyne? 

na pewno chcesz zetora? w tej cenie będziesz miał o wiele trwalsze i wygodniejsze ciągniki, jak dla mnie zetory skończyły się na serii x540 potem to już jakość regularnie spadała tym bardziej że jeździłem kilkoma egzemplażami i wyglądały zazwyczaj i były w stanie gorszym niż fendty z 2 lub 3 krotnie większym przebiegiem,    

9 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Jakiej grubości powinna być rura na wiate? średnia około 130mm

zależy od konstrukcji, gęstości ich montowania, jak pionowe to czy będą zalewane betonem itd

z mojego punktu wygląda to tak, Kupiłem dedre, koło w c360 na spokojnie odkręciła w ihc to tak z 10 sekund pomieliła i też poszło, jednak śruba śrubie nie równa, jak robiłem uszczelnienie zwolnicy to pożyczyłem od znajomego milwuakke 3/4 cali to koło było odkręcone w 5 minut normalnie na klucz 32, ale zwolnica była na m12 i tak dojebana że odkręcaliśmy godzine+ tłuczenie przez pręt młotkiem 10kg, więc wziąłbym jakiś nie najtańszy chińczyk ale też nie półkę pro bo po prostu się nie opłaca, do 1200zł żeby był komplet z baterią i a za resztę zestaw nasadek na 1 cal lub 3/4 cala tak żeby jak 2 metrową rurą się złapiesz to żeby odkręciło a się klucz nie złamał, i podchodząc do takich śrub po prostu luzujesz je kluczem z lagą a potem odkręcasz udarem, gdzie powiedzmy sobie szczerze 1 na 100 będzie wymagała czegoś więcej niż te 600-800nm przy takich sprzętach będzie wystarczające a też nie będzie taki ciężki a i bardzo pomoże np przy wymianie zębów np w przetrząsarce czy kultywatorze, gdzie jest dużo kręcenia , tak samo jak robiłem podbieracz samozbierającej, grzechotką rozkręcałem go w 5 godzin, skręcałem pneumatem w 2, i taki jest mój tok rozumowania w  tej kwestii            

55 minut temu, mf362 napisał:

Lekkie chrobotanie w skrzyni na biegu jałowym , co może powodować?

zależy jaki ciągnik, np mi w 55 chrobocze reduktor na dużym obciążeniu bo jedna jest stara zębatka druga nowa, na biegu jałowym bez obciążenia to mi wygląda na zbyt duży luz na wałkach lub łożyskach i bez obciążenia po prostu chrobocze bo nie przekazuje siły, jest luźne to się lekko kantuje i chrobocze, równie dobrze to może być coś z wybierakiem lub zatrzaskami biegów i lekko gdzieś ociera przesuwka   

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Zabieram sie powoli za naprawę żmijki, czym mogę zastąpić te marnej jakości tulejki teflonowe aby ta sytuacja nie powtórzyła się w przyszłości? Dac tuleje z jakiegoś innego materiału czy może od razu jakieś łożyska? Te tulejki się potopiły co doprowadziło do sytuacji widocznej na ostatnim zdjęciu.

IMG_20230324_123241.jpg

IMG_20230324_123445.jpg

IMG_20230324_123501.jpg

IMG_20230324_124036.jpg

Zastosuj prawdziwy teflon, te to jakaś mieszanka. Na zdjęciu widać jakby korozja była i dlatego obróciło. 

Opublikowano
4 godziny temu, igor10246 napisał:

na pewno chcesz zetora? w tej cenie będziesz miał o wiele trwalsze i wygodniejsze ciągniki, jak dla mnie zetory skończyły się na serii x540 potem to już jakość regularnie spadała tym bardziej że jeździłem kilkoma egzemplażami i wyglądały zazwyczaj i były w stanie gorszym niż fendty z 2 lub 3 krotnie większym przebiegiem,    

zależy od konstrukcji, gęstości ich montowania, jak pionowe to czy będą zalewane betonem itd

z mojego punktu wygląda to tak, Kupiłem dedre, koło w c360 na spokojnie odkręciła w ihc to tak z 10 sekund pomieliła i też poszło, jednak śruba śrubie nie równa, jak robiłem uszczelnienie zwolnicy to pożyczyłem od znajomego milwuakke 3/4 cali to koło było odkręcone w 5 minut normalnie na klucz 32, ale zwolnica była na m12 i tak dojebana że odkręcaliśmy godzine+ tłuczenie przez pręt młotkiem 10kg, więc wziąłbym jakiś nie najtańszy chińczyk ale też nie półkę pro bo po prostu się nie opłaca, do 1200zł żeby był komplet z baterią i a za resztę zestaw nasadek na 1 cal lub 3/4 cala tak żeby jak 2 metrową rurą się złapiesz to żeby odkręciło a się klucz nie złamał, i podchodząc do takich śrub po prostu luzujesz je kluczem z lagą a potem odkręcasz udarem, gdzie powiedzmy sobie szczerze 1 na 100 będzie wymagała czegoś więcej niż te 600-800nm przy takich sprzętach będzie wystarczające a też nie będzie taki ciężki a i bardzo pomoże np przy wymianie zębów np w przetrząsarce czy kultywatorze, gdzie jest dużo kręcenia , tak samo jak robiłem podbieracz samozbierającej, grzechotką rozkręcałem go w 5 godzin, skręcałem pneumatem w 2, i taki jest mój tok rozumowania w  tej kwestii            

zależy jaki ciągnik, np mi w 55 chrobocze reduktor na dużym obciążeniu bo jedna jest stara zębatka druga nowa, na biegu jałowym bez obciążenia to mi wygląda na zbyt duży luz na wałkach lub łożyskach i bez obciążenia po prostu chrobocze bo nie przekazuje siły, jest luźne to się lekko kantuje i chrobocze, równie dobrze to może być coś z wybierakiem lub zatrzaskami biegów i lekko gdzieś ociera przesuwka   

Chrobocze tylko na cieplym rozgrzanym oleju w skrzyni. Po wciśnięciu sprzęgła lub jak jest bieg cisza . 

Opublikowano
daron64 napisał:

10 minut temu, bratrolnika napisał:

Jak mocno nie dociągnięta, to ja taką nakrętkę palcami mogę odkręcić 😉

Dlatego napisałem 

nic nie znaczącymi

:)

A tak na poważnie, to ktoś ma coś zbliżonego Nm i może jakas bardziej miarodajna opinie dać?

ja mam jakiegoś chinola marketowego niby 500Nm ale chińskich ale w takich pracach w gospodarstwie ok jak nie daje rady to tak jak pisał @igor luzuje rura lub kluczem przekładniowym i jest ok patrz żeby miał silnik bezszczotkowy

Opublikowano

Może ktoś wie o apikatorze  gnojowicy do beczkowozu, talerzowy najlepiej skrętny w dobrych pieniądzach?

Podobno jeszcze pół roku temu handlarze wywozili takie sprzęty na złom...

Opublikowano
12 godzin temu, igor10246 napisał:

podchodząc do takich śrub po prostu luzujesz je kluczem z lagą a potem odkręcasz udarem

Mam na ten temat inne zdanie - udarem powinno się działać od samego początku. Używanie wszelkich "lag" jest kłopotliwe i trochę niebezpieczne - ale powiedzmy że da się to niebezpieczeństwo zminimalizować. Może nie dotyczy to śrub kół bo w większości są one twarde ale odkręcając śruby M10 (świeżo dokręcone kluczem udarowym) za pomocą grzechotki po prostu je urywałem a kluczem udarowym odkręcały się bezproblemowo. 

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, jahooo napisał:

Zastosuj tulejki z brązu, powinny wytrzymać 2x dłużej, dużo zależy od obciążenia i wibracji, bo brąz jest dość kruchy

Brąz jest bardzo drogi. Ja zastosował bym PA lub POM. Jeśli chcesz z dzieci na dzieci to:

iglidur® H1, pręt okrągły (igus.pl)

15 godzin temu, daron64 napisał:

Z mocniejszych patrzę na ~950, albo ~1350,

Jeśli faktycznie ma 950 to spokojnie wystarczy. Dla przykładu koła w samochodzie dokręcać powinno się momentem od 100 do 150Nm. 

Opublikowano (edytowane)

Kup dewalta 899- ja mam I naprawdę jedna z lepszych inwestycji. Dlaczego dewalt

- 3 lata gwarancji

- chyba wszystkie narzędzia w ofercie - te same baterie

- jeszcze nie zdarzyła się śruba której bym nie odkręcił

Edytowane przez vat
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, daron64 napisał:

Ehh i jak że wszystkim - ile ludzi, tyle opinii

Po prostu nie ma narzędzia uniwersalnego. Jak chcesz do wszystkiego to musisz kupić coś w miarę markowego i z jak największą liczbą niutonometrów. Z własnego doświadczenia wiem, że im więcej czytam opinii o danym produkcie czy grupie produktów tym wybór jest trudniejszy a nie łatwiejszy. W zasadzie najlepsza sytuacja to jest wtedy kiedy coś mi jest potrzebne "na już" - kupuje bez większego zastanowienia i raczej nie jestem rozczarowany zakupem...

Opublikowano

Proste- skoro wybiera markę klucza to napewno nie ma np. Makity , albo chce zrezygnować z tej makity bo nie sprawdziły mu się elektronarzędzia tej marki. 

8 minut temu, hubertb napisał:

Przecież jeśli ma wkrętarkę np. makity to na uj mu klucz z dewalta? Sugerował bym się raczej asortymentem z firmy do której już mam baterię i ładowarkę. 

Proste- skoro wybiera markę klucza to napewno nie ma np. Makity, albo chce zrezygnować z tej makity bo nie sprawdziły mu się elektronarzędzia tej marki. 

Opublikowano

Z elektronarzedzi akumulatorowych mam narazie tylko wkrętarkę Parkinsona. Z innych elektronarzędzi to mam i makite i hikoki i celme (te nowa) i dwa dewalty. 

Patrzeć, to patrzyłem właśnie na

1 godzinę temu, vat napisał:

dewalta 899

1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

im więcej czytam opinii o danym produkcie czy grupie produktów tym wybór jest trudniejszy a nie łatwiejszy

A to tak to jest zawsze. Jak coś szukam to zaczynam czytać, oglądać. Trwa to kilka dni i po wszystkim wiem niby więcej, ale jednak mniej.

1 godzinę temu, hubertb napisał:

Jeśli faktycznie ma 950 to spokojnie wystarczy. Dla przykładu koła w samochodzie dokręcać powinno się momentem od 100 do 150Nm. 

Koła w samochodzie to znajomy Parkinsonem za parę stówek odkręca. Niby 100 się dokręca, ale wszędzie gdzie czytałem, to pisali, że do odkręcenia dobrze żeby klucz miał te ~400. Taka drobnica nie jest problemem. Bardziej nie ma info z większymi - ile trzeba do czego. Nawet jak przeglądałem sobie na YT - jeden filmik - koleś w ciągniku śruby z tylnego koła odkrecal na luzie, drugi tym samym kluczem pocił się. W innym jakaś śrubę na wale odkręcił, a drugi nie odkręcił itd. 

Wiecie, nie chodzi mi o jakieś uj wie jak dokładne dane, bo powiedziałbym, że każda śruba inna.  Ale wystarczyłoby mi potwierdzenie, że np taki 950Nm wystarczy w zupełności do śrub w tylnim kole w ciągniku (bo coś cięższego to chyba prawie nigdy się u mnie nie zdarza).

Opublikowano

Największy problem, jak przychodzi odkręcić 40 bagnetów w kombajnie - wtedy każdy klucz jest dobry. Dlatego warto mieć nawet taki tani. A z dokręcaniem szpilek - wolę klucz dynamometryczny na 4 koła niż wiarę we wkrętarkę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v