Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Axd529 napisał:

Warto się pchać w 912 bez wzmacniacza? Cena 27tys wydaje mi się dużo w związku z brakiem wzmacniacza?

lepsze jak kolejna C-360

za te pieniędze zachodu nie kupisz, jak coś pewnego to po mojemu to może być dobry wybór

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Axd529 napisał:

Warto się pchać w 912 bez wzmacniacza? Cena 27tys wydaje mi się dużo w związku z brakiem wzmacniacza?

Uwaga - elaborat.

Cały czas nie mogę się przyzwyczaić do tych cen. Jak 8145 kupowałem za 30tys, to takie jak w ogłoszeniu to można było kupić za 15k z pocalowaniem rączki. 912 chodziły po ~ 20k, a jak ktoś chciał 25, to się w głowę ludzie pukali. Taka mała dygresja.

Czy warto, to zależy do czego porownujesz. Jak do 60 za 25k, to moim zdaniem warto - samo to, że będziesz miał wygodniej, już jest warte dopłaty. W paru 60 siedzialem z różnymi kabinami, to ja już wolalbym swoją bez kabiny jeździć. Zetorek u mnie też jest bez wzmacniacza ( zaspawany), to przez 5 lat robił u mnie jako główny na 30ha i w zasadzie robiłem nim dosłownie wszystko. To z rzeczy, które się spierniczyly,  to przystawka napędu (tarczki zmienione na sprzęgło kłowe ~200zl), zwolnica tył (zmieliło tryby, używka + nowe łożyska i uszczelnienia ~1600zl), pompa wody (nie pamiętam ile), wspomaganie (serwo zmienione na robitrol ~1500zl), alternator (~700zl Magneton), no i w tamtym roku skrzynia - ~9k za części (korurs), łożyska (fag, koyo, ntn) uszczelnienia, mikropompka, walki zamiast żółwia, tarcza sprzęgłową, mechanik (chyba coś ~2k wziął). 

W kwestii  - tak ogolnie czy warto - to ceny są jakie są. Ja osobiście za ciągnik bez napędu 30tys bym nie dal.  Wolałbym dołożyć trochę i szukać z napędem.  Jakbyś z 10wyskrobal, to pewnie podobnego wiekowo z napędem byś znalazł, a to już inna robota. Naprawdę, jak pierwszy raz pojechałem orać, to z otwartą gębą jeździłem. Tam, gdzie 60 czy 7011 bałbym się na pusto wjechać, to z napędem z pługiem szedł jak dzik.  Jak mi napęd zaczął przepuszczać, to w orce uczucie było jakbym w kamień przypierniczyl. To jest różnica, z której człowiek nie zdaje sobie sprawy, dopóki nie spróbuję. Ale to już oczywiście kwestia tego, co komu potrzebne.  Wiem też, że łatwo się komuś radzi - dołóż. 

Posplacalem sobie raty na allegro i może by w końcu człowiek klucz udarowy kupił 🤔🤔🤔  ile Nm by musiał mieć, żeby np tylnie koło w ciągniku, albo końcówki drążków odkręcić? 

Raczej na dwa mnie stać nie będzie, także nie chce małego i dużego - tylko większy. Nie pali mi się, więc biorę też pod uwagę np teraz gole body kupić, a za jakiś czas resztę - wtedy mógłbym sobie ją jakiegoś DeWalta, czy Milwaukee pozwolić nawet 🤔

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Zrobiłem sobie przerwę i oglądam Agrobiznes ja nie wiem zero konkretnych informacji ceny pszenżyta 920-990 gdzie za 800 nikt nie chce zabrać. Wywiady z rolnikami którzy dziękują za dofinansowanie na nowy sprzęt i jak to pomógł im w rozwoju, koła gospodyń wiejskich które są dofinansowane i mogą w spokoju zająć się produkcją pisanek za pomocą wiertła dentystycznego a na koniec wywiad z rolnikiem z państwa afrykańskiego.  Ehhh co raz to gorsze

Opublikowano

Raczej będzie z samym tyłem bez napędu. Więcej nie mogę dołożyć bo też nie oto chodzi żeby wszystko wydać, a potem się zepsuje czy wyskoczy jakiś wydatek i nie będzie skądś wziąć pieniędzy. Można kredyt wziąć ale nie chcę się w to pchać, może jak by było gdzie dobrać pola w dzierżawę to i bym się zastanowił. Też w tym roku będę miał jeszcze wydatki bo będę garaż budował tak że trzeba wszystko barć pod uwagę. Z czasem jak by była jakaś 912 to może by i przedni napęd dołożył bo chyba można? Lub się sprzeda i dołoży i kupi coś lepszego.

Opublikowano

Dokładnie napędu w tej chwili jest bez sensu - za napęd krzyczą po 20tys. Jak planujesz coś z napędem, to lepiej od razu szukać.

A ja z kolei wolę wziąć kredyt i mieć coś od razu. Odsetki liczę jako zapłatę za wygodę. Jak mam 5 lat odkładać i męczyć się małym ciągnikiem, to wolę przepłacic, ale 5lat juz jeździć w lepszych warunkach. Co innego jak np jakiś nie pilny zakup, czy jak planuje się zmienić coś dobrego na lepszego, ale w sytuacji, gdy ma się gówno, lub nie ma się  czegoś wcale, to już inaczej.  Ale oczywiście w pełni rozumiem ludzi, którzy nie chcą się pchać e kredyty 👍

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Uwaga - elaborat.

Cały czas nie mogę się przyzwyczaić do tych cen. Jak 8145 kupowałem za 30tys, to takie jak w ogłoszeniu to można było kupić za 15k z pocalowaniem rączki. 912 chodziły po ~ 20k, a jak ktoś chciał 25, to się w głowę ludzie pukali. Taka mała dygresja.

Czy warto, to zależy do czego porownujesz. Jak do 60 za 25k, to moim zdaniem warto - samo to, że będziesz miał wygodniej, już jest warte dopłaty. W paru 60 siedzialem z różnymi kabinami, to ja już wolalbym swoją bez kabiny jeździć. Zetorek u mnie też jest bez wzmacniacza ( zaspawany), to przez 5 lat robił u mnie jako główny na 30ha i w zasadzie robiłem nim dosłownie wszystko. To z rzeczy, które się spierniczyly,  to przystawka napędu (tarczki zmienione na sprzęgło kłowe ~200zl), zwolnica tył (zmieliło tryby, używka + nowe łożyska i uszczelnienia ~1600zl), pompa wody (nie pamiętam ile), wspomaganie (serwo zmienione na robitrol ~1500zl), alternator (~700zl Magneton), no i w tamtym roku skrzynia - ~9k za części (korurs), łożyska (fag, koyo, ntn) uszczelnienia, mikropompka, walki zamiast żółwia, tarcza sprzęgłową, mechanik (chyba coś ~2k wziął). 

W kwestii  - tak ogolnie czy warto - to ceny są jakie są. Ja osobiście za ciągnik bez napędu 30tys bym nie dal.  Wolałbym dołożyć trochę i szukać z napędem.  Jakbyś z 10wyskrobal, to pewnie podobnego wiekowo z napędem byś znalazł, a to już inna robota. Naprawdę, jak pierwszy raz pojechałem orać, to z otwartą gębą jeździłem. Tam, gdzie 60 czy 7011 bałbym się na pusto wjechać, to z napędem z pługiem szedł jak dzik.  Jak mi napęd zaczął przepuszczać, to w orce uczucie było jakbym w kamień przypierniczyl. To jest różnica, z której człowiek nie zdaje sobie sprawy, dopóki nie spróbuję. Ale to już oczywiście kwestia tego, co komu potrzebne.  Wiem też, że łatwo się komuś radzi - dołóż. 

Posplacalem sobie raty na allegro i może by w końcu człowiek klucz udarowy kupił 🤔🤔🤔  ile Nm by musiał mieć, żeby np tylnie koło w ciągniku, albo końcówki drążków odkręcić? 

Raczej na dwa mnie stać nie będzie, także nie chce małego i dużego - tylko większy. Nie pali mi się, więc biorę też pod uwagę np teraz gole body kupić, a za jakiś czas resztę - wtedy mógłbym sobie ją jakiegoś DeWalta, czy Milwaukee pozwolić nawet 🤔

Ja ostatnio kupiłem taki klucz: https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/elektronarzedzia/klucze-udarowe-i-pneumatyczne/klucz-udarowy-dewalt-dcf899p2-qw-18v-z-akumulatorem-5ah-i-ladowarka

Już wymieniałem zęby w bronach m16, gwinty mocno zardzewiałe , to to idzie jak dziki, ma 3 biegi to zęby bron na 2 biegu idą spokojnie, więc myślę że koło od ciągnika odkręci spokojnie.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Axd529 napisał:

Raczej będzie z samym tyłem bez napędu. Więcej nie mogę dołożyć bo też nie oto chodzi żeby wszystko wydać, a potem się zepsuje czy wyskoczy jakiś wydatek i nie będzie skądś wziąć pieniędzy. Można kredyt wziąć ale nie chcę się w to pchać, może jak by było gdzie dobrać pola w dzierżawę to i bym się zastanowił. Też w tym roku będę miał jeszcze wydatki bo będę garaż budował tak że trzeba wszystko barć pod uwagę. Z czasem jak by była jakaś 912 to może by i przedni napęd dołożył bo chyba można? Lub się sprzeda i dołoży i kupi coś lepszego.

Jak masz niedaleko to warto go obejrzeć i wytestowac . Jak silnik zdrowy skrzynia  . Na zdj opony z tyłu wydają się ładne .

3 skiby już można targac w ciężkich warunkach. na brak wzmacniacza można się przezwyczaix . I tak będzie więcej do wyboru w biegach niż c360 

Opublikowano

Na sobotę jestem umówiony. Czekam jeszcze na telefon od kombajnisty co u mnie kosi bo niby jakiś 4512 jest.

Jak by coś spuścił z ceny to jeszcze tego mam na oku. https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-8011-od-rolnika-CID757-IDTGdQJ.html

Opublikowano
13 minut temu, mf362 napisał:

3 skiby już można targac w ciężkich warunkach

U siebie 3x 14" powiem Ci, że niekiedy nie miał lekko z napędem. Ale jak ktoś nie ma glin, to na takie 3 skiby to będzie zapierniczal, aż miło. 

Ale kurcze 30k..

nie-no-tyle-to-nie-wojny-samochodowe-tvn

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Na sobotę jestem umówiony. Czekam jeszcze na telefon od kombajnisty co u mnie kosi bo niby jakiś 4512 jest.

Jak by coś spuścił z ceny to jeszcze tego mam na oku. https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-8011-od-rolnika-CID757-IDTGdQJ.html

4512 pewnie tani nie będzie chyba że zniszczony . C385 czy 8011 więcej spali ale będzie większy uciąg . 4512 to trochę mocniejszy od c360. Dużego przestoku nie będzie. To już lepiej za c360 jako jedyny traktor taki 4512. A nie myślałeś sprzedaż c360 i kupić coś 4x4 40 50 tys ? 

Opublikowano
19 minut temu, mf362 napisał:

4512 pewnie tani nie będzie chyba że zniszczony . C385 czy 8011 więcej spali ale będzie większy uciąg . 4512 to trochę mocniejszy od c360. Dużego przestoku nie będzie. To już lepiej za c360 jako jedyny traktor taki 4512. A nie myślałeś sprzedaż c360 i kupić coś 4x4 40 50 tys ? 

Pisał że w c360 skrzynia się rozpadła, to pieniędzy za nią nie nabierze

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Pisał że w c360 skrzynia się rozpadła, to pieniędzy za nią nie nabierze

Ciekawe czy będzie robił skrzynie czy będzie tak stała do remontu. To nieciekawie. 

Opublikowano

Ja tam nie widzę robienia skrzyni w dwa dni.  Chyba, że: masz kogoś do pomocy, masz wszystkie części i jakiś wybór łożysk w najbliższym sklepie, rypiesz od rana do nocy tylko przy tym, wszystko idzie sprawnie.

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

U siebie 3x 14" powiem Ci, że niekiedy nie miał lekko z napędem. Ale jak ktoś nie ma glin, to na takie 3 skiby to będzie zapierniczal, aż miło. 

Ale kurcze 30k..

nie-no-tyle-to-nie-wojny-samochodowe-tvn

U nas w Wielkopolsce na piaskach to takie c385 bez napędu to pięć skib potrafiły targać. Polskie 5x30 lub B200. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

Uwaga - elaborat.

tylne koła w ciągniku to ten co ma napisane 400 nm ,za 600 - 800zł,za uj nie odkręci ,może ze dwie niedokręconeporadzi . A ,,Milłoki'' nabyć by raz w miesiącu użyć to może i zaje..... wygoda ,zaje...... kosztowna wygoda . {małe gó... ,ale kozak] .😐 ,. Kupiłem z allegro ten na kablu ,najmocniejszy z najtańszych ,uj będę śruby rwał . Juuuu ,musi że z jedną szpilką w samochodzie poradził ,może i ze 120nm . pokonał  . Dobrze że zwrot przyjęli i oddali kasę .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Axd529 napisał:

Nowe tylne opony... Tyle że to Kabat, jeżeli opony robią tak jak dętki, to żaden plus. Do tego diagonalne, bo radialnych ciągnikowych nie mają w ofercie, więc mocno średnio. No i przednie łyse, od przyczepy...

Edytowane przez MF675ursus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v