Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, konteno napisał:

ile ty masz lat ? może jak będe w twoim wieku to dojrzeję do takich samych wniosków 

@bratrolnika co z przedziału 100-150 zł byś polecił z samościemniających przyłbic? sklep za płotem koło pracy a za bardzo odczuwam brak rąk przy spawaniu i za czymś bym chętnie się rozejrzał , swoje kartonowe z rączkami już zajeździłem że w zeszłym roku dorabiałem do ramek i szybek osłony z kanistrów 5 litrowych 

https://emast.pl/catalogsearch/result/index/?p=1&product_list_order=price-asc&q=Przyłbica+spawalnicza

https://emast.pl/catalogsearch/result/index/?p=2&product_list_order=price-asc&q=Przyłbica+spawalnicza

Za miesiąc 38

Brat ma chyba dedre. Ja miałem esaba (że spawarka w komplecie) a potem Shermana z większą szybka.

W esabie szybko poszły zaciski i latała po całej głowie. Sherman wariował jak było mało światła - jak spawalem w pomieszczeniu to mrugał aż padaczki szlo dostać 😅  trzeba było popatrzeć w jakieś źródło światła, albo ręką czujniki zasłonić. Esab nie pamiętam czy tak samo robił. 

W shermanie napewno bardzo fajne było to, że miał większą szybkę. Naprawdę dużo wygodniej się spawalo. A i regulacje ściemniania miał szerszą, co mi pasowało, bo robiłem sobie jaśniej i jak nabierałam doświadczenia, to lepiej się spawalo, bo lepiej widziałem co robię. Dla oczu pewnie nie było to lepsze. Potem w sumie już ta szerszą regulacja mi się nie przydawala

1 minutę temu, Janeczko napisał:

Ale wszędzie tak pizga czy tylko w Kętrzynie i w okolicy ? Jadę od siebie -15 śnieg 40cm i było dużo cieplej niż tam -4 jeszcze tak mnie nie wytelepalo

Cała północ tak ma. 

3 minuty temu, konteno napisał:

@jahooo znaczy się jak najdłuższa od górnej krawędzi szyby do tyłu ? 

Raz, że mniej Ci może wpaść na głowę, a dwa to te światło od tyłu. W tych co miałem zdarzało się, że trzeba się było odwracać, bo jak zaświeciło słońce z roku to ch*ja było widać. Jak kiedyś znajomego spawacza pytałem, czy to tylko mój problem, to mówił, że "a mało to się naspawalo z jakaś szmata na głowie" 

Opublikowano
4 godziny temu, igor10246 napisał:

rynek weryfikuje, czasy sztucznego podbijania cen się skończyły, teraz zaczyna się kryzys i ludzie za psie pieniądze będą sprzedawać, tylko poczekać tak z pół roku a może się okazać że te rollery potanieją do 70 tys 

Teraz to już po zawodach, ciągnik kupiony, i przez najbliższe 5 lat kolejny kupowany nie będzie 

Prawdopodobnie 

1 godzinę temu, konteno napisał:

@bratrolnika co z przedziału 100-150 zł byś polecił z samościemniających przyłbic? sklep za płotem koło pracy a za bardzo odczuwam brak rąk przy spawaniu i za czymś bym chętnie się rozejrzał , swoje kartonowe z rączkami już zajeździłem że w zeszłym roku dorabiałem do ramek i szybek osłony z kanistrów 5 litrowych 

https://emast.pl/catalogsearch/result/index/?p=1&product_list_order=price-asc&q=Przyłbica+spawalnicza

https://emast.pl/catalogsearch/result/index/?p=2&product_list_order=price-asc&q=Przyłbica+spawalnicza

Mam dedre 

A chce ci się podłubać??? To mam wcześniejszą dedre z prawdopodobnie padnietymi bateriami, oddam za niewielkie pieniądze ( płatne dopiero jak się okaże że wymiana baterii pomogła)

Opublikowano
17 minut temu, bratrolnika napisał:

Teraz to już po zawodach, ciągnik kupiony, i przez najbliższe 5 lat kolejny kupowany nie będzie 

Prawdopodobnie 

Mam dedre 

A chce ci się podłubać??? To mam wcześniejszą dedre z prawdopodobnie padnietymi bateriami, oddam za niewielkie pieniądze ( płatne dopiero jak się okaże że wymiana baterii pomogła)

dla was tak, ja raczej będę szukał coś 80-`100 kucy z napędem pod tura, najchętniej ihc 1046 , lub jakąś renówkę, na 308/9 nie mam co liczyć a mocny musi bo łąk suchych nie mam a często pożyczam 3 osiówkę pronaru i ten mój targa równo ale jak sucho, jak mokrzej to już tak pięknie nie jest, ale znów jak mokro to z kiszonką i 200kuca nie targnie 

Opublikowano
2 minuty temu, igor10246 napisał:

dla was tak, ja raczej będę szukał coś 80-`100 kucy z napędem pod tura, najchętniej ihc 1046 , lub jakąś renówkę, na 308/9 nie mam co liczyć a mocny musi bo łąk suchych nie mam a często pożyczam 3 osiówkę pronaru i ten mój targa równo ale jak sucho, jak mokrzej to już tak pięknie nie jest, ale znów jak mokro to z kiszonką i 200kuca nie targnie 

O fortschrit 323 nie myślałeś? Fakt maly prześwit ma ale nie duża kasa za takiego delikwenta 

Opublikowano (edytowane)

@gratrolnika 
a co to za dedra ? kontrukcyjnie taka jak @jahooo pisał czy niekoniecznie ? może bym i dłubnął ale jakie baterie żeby od razu w dobrej jakości zainwestować bo mam pare sprzętów na różne guzikowe jakieś zegarki termometry i jak nie w jedno to w drugie bym wsadził jakby maska okazała się  niewypałem 

@mf362 gdzie to do tura 🙆‍♂️

Edytowane przez konteno
Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Des001 jak dobrze pamiętam 

druga twoja taka sama czy inna ? i ile za całość maske z wysyłką byś chciał ? musze sie wywiedzieć i przemyśleć za wczasu

Opublikowano

Drugą taką samą kupiłem 

Koszt wysyłki 15zł, i na jakąś flaszkę za przyłbicę, uznajmy że całość 40zł

Wisi w garażu i miałem sobie ją wolną chwilą naprawić, ale jak już wisi z półtora roku, to coś mi się wydaje że i mnie ona remontu się nie doczeka 

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

ona remontu się nie doczeka

Sherman jak mi zaczął migać któregoś razu, to już nie wytrzymałem i pierdolnalem nią przez cały warsztat 😅 oczywiście szkło pękło i nie działa 🤦 esab lata po całej głowie, także musiałem się przeprosić że starą trzymana w ręce. Ale już parę rzeczy wymyśliłem, co bym chciał polepic nowych, to muszę i ja kupić jakąś nową.

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Wisi w garażu i miałem sobie ją wolną chwilą naprawić, ale jak już wisi z półtora roku, to coś mi się wydaje że i mnie ona remontu się nie doczeka 

dla syna nie będziesz naprawiać jakby kiedyś bakcyla złapał ?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, konteno napisał:

dla syna nie będziesz naprawiać ?

I ryzykować że jak się kiedyś nie załączy to sobie młody oczy spieprzy już za młodu???

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, jacor73 napisał:

Bierz na paski, bezproblemowe i tanie, tutaj przekładnia walnie i monety pójdą do nowego właściciela.

8 godzin temu, michal1993 napisał:

Ja mam żmijkę z reduktorem. Przy długości 6m i średnicy 110 wydajność ok 7t pszenicy. Na paski nie chciałem, nie przemawia do mnie te rozwiązanie. Miała być z silnikiem bezpośrednio mocowanym na żmijce, bez przekładni ale nie dogadałem się ze sprzedawcą/producentem.

No właśnie na pasek też za bardzo mi nie pasuje, bo bym chciał ją wieszać na pasie i w tym przypadku jak silnik jest na górze to może mi się obkręcać. A ta z reduktorem ma silnik i wylot w jednej linii to jak bym nie zaczepił to się nie obróci. Patrzyłem za używkami ale nic w okolicy nie ma konkrętnego, a jak jest to cena prawie jak za nową, a patrzę za taką 4m średnica max 110 na wydajności jakoś mi zbytnio nie zależy.

Opublikowano
40 minut temu, konteno napisał:

@gratrolnika 
a co to za dedra ? kontrukcyjnie taka jak @jahooo pisał czy niekoniecznie ? może bym i dłubnął ale jakie baterie żeby od razu w dobrej jakości zainwestować bo mam pare sprzętów na różne guzikowe jakieś zegarki termometry i jak nie w jedno to w drugie bym wsadził jakby maska okazała się  niewypałem 

@mf362 gdzie to do tura 🙆‍♂️

Fakt o tym turze mi się zapomniało

Zagalopował em 

Opublikowano

to chyba i ja nie będę ryzykować bo wyszłoby po czasie że kupuję się rzeczy 2 razy zamiast raz a dobrze , już na zakupach ze złomu często tak wychodzę , te z elektrośmieci za darmoszke tak nie bolą jak cóś nie działa więc out i nic nie tracę , w teorii to możesz sam na starej spawać a nowa dla dziecka odstąpić by się sprawdziło czy ta dłubanina dla niego

jeszcze cena do przebolenia bo jak nie to wywalę cały mechanizm i zwykłą szybkę wsadzę , jak nie spieszy się z pozbyciem się to po walentynkach się odezwę jak mi jeszcze coś na koncie zostanie

Opublikowano

Jak już powiedziałem, mogę ci wysłać teraz, a jak naprawisz to się odezwiesz w sprawie rozliczeń

A jak się nie odezwiesz to też nic się nie stanie , jakoś przeżyje 

Jak chcesz to taką w ręku trzymaną też ci mogę dorzucić, nowa, nawet raz nie użyta 

Opublikowano

Uzytkuje ktos rebak walcowy remet r-120? 6 nozy.

Jak to sie sprawdza? czy  t-25 i z kolem zamachowym bedzie sobie radzil?

Ma ktos na sprzedaz uzywany w dobrym stanie?

Opublikowano

sąsiad ma rębak z tej firmy, o ile cięcię gałęzi idzie OK, to nie baw się w podczepianie stożka do łupania, bo wał jest z plasteliny i szybko się wygina

u sąsiada 80mm chodzi z C330 i czasem ciągnik zgaśnie

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Jak już powiedziałem, mogę ci wysłać teraz, a jak naprawisz to się odezwiesz w sprawie rozliczeń

A jak się nie odezwiesz to też nic się nie stanie , jakoś przeżyje 

Jak chcesz to taką w ręku trzymaną też ci mogę dorzucić, nowa, nawet raz nie użyta

ściagnę se pdfa z instrukcją , rzucę okiem to dam znać czy biore

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

sąsiad ma rębak z tej firmy, o ile cięcię gałęzi idzie OK, to nie baw się w podczepianie stożka do łupania, bo wał jest z plasteliny i szybko się wygina

u sąsiada 80mm chodzi z C330 i czasem ciągnik zgaśnie

ale z kolem zamachowym czy bez?

Do lupania siekiera wystarcza, ale wlasnie mam najwiekszy problem z  galeziami, pila to straszna strata czasu i paliwa a na krajzedze trzeba dwie osoby

Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

O fortschrit 323 nie myślałeś? Fakt maly prześwit ma ale nie duża kasa za takiego delikwenta 

gdzie taką krowe do tura, pal licho że tylko na łąki, ale mimo że miałem okazję się przejechać to już chyba wolałbym jakiegoś ruska i jebać się jak parczewski obszarnik, ale z drugiej strony nato ani czasu ani kasy ani ochoty nie mam żeby co chwila bawić się w remonty bo części z gównolitu, w wakacje  oglądałem renówkę 103.54 ale janusz chciał 50 tys, gdzie była po upadku z pryzmy więc krzywa kabina, laćki do wymiany, na dzień dobry 30 trza włożyć za ciągnik który max 60 warty, jak powiedziałem 30 to mnie wyśmiał, a ja podziękowałem i powiedziałem żeby zadzwonił jak cena będzie 35 tys, ostatnio był za 48 z 52 tys      

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, ahten napisał:

Uzytkuje ktos rebak walcowy remet r-120? 6 nozy.

Jak to sie sprawdza? czy  t-25 i z kolem zamachowym bedzie sobie radzil?

Ma ktos na sprzedaz uzywany w dobrym stanie?

Użytkuje. 

IMG_20230106_182433.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v