Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Nie upieram się. W tym roku pierwszy raz nim zalałem silnik. I widzę że deutz przyjemniej pracuje niż na turdusie. 

W sklepach praktycznie każdy zaleca ten fusch na 1 miejscu, dlatego pytam jakie wasze doświadczenia. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Polecają bo mają na nim większą marże, sklep więcej zarobi. Niech pokażą karty charakterystyki i porównają parametry oleju. Sprawdź ceny na kilku hurtowniach, np. Galon, Petrostar itd.

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Nie upieram się. W tym roku pierwszy raz nim zalałem silnik. I widzę że deutz przyjemniej pracuje niż na turdusie. 

W sklepach praktycznie każdy zaleca ten fusch na 1 miejscu, dlatego pytam jakie wasze doświadczenia. 

Jest kilka rodzai fuscha 15W40, jaki u Ciebie jest symboli i nazwa?

Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam już a banki zostawiłem u mechanika bo robiłem  jeszcze kilka rzeczy w ciągniku, przy okazji wymieniliśmy oleje. Był to chyba STOU, silnik ciszej pracuje napewno. Turdus zostanie już tylko do c360.

Taki sam zalałem do mf, ale jeszcze w skrzyni będę zmieniał i chciałbym coś dobrego wybrać. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Myślałem o zmianie c360 na coś takiego. Ale widzę że i deutza musiał bym dołożyć do tego zetora🙆‍♂️

To wiele byś sobie nie polepszył tylko wydał większą kasę. 🤷‍♂️

Opublikowano

Pany. Jakiej firmy polecacie uszczelniacze? Jestem na etapie ogarniania hamulców w c 385. Zwolnica wymontowana od strony skrzyni muszę wymienić bo trochę jest wilgotne a od stronu zwolnicy suchutko a wręcz rdza się sypie 😊i się zastanawiam czy to ruszać i jak już mam rozebrane zainwestować w nowy uszczelniacz czy zostawić tak jak jest i nie wymieniać czegoś co jest stare a dobre na nowe a badziew. Jakie jest wasze zdanie ?

Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał:

Jak sytuacja z szybą, znalazłeś coś?

Już jest tylko jeszcze uszczelka i montaż. 

Cena 🥶😱😰😨😭 ponad 7 stówek z przesyłką. 🤦‍♂️

Opublikowano
22 godziny temu, Desperado napisał:

Bzdura, leję od lat do ciągników, do kombajnu, pomiar ciśnienia na bieżąco, silniki w środku czyste jak łza, jak silniki gruchoty to nie dziwota że ciśnienie spada.

z którym z wymienionym powyżej olei porównywałeś ?
nigdzie nie napisałem że zostawia osad

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

jak to mówią 🤔 na biednego nie trafiło 🤭🤪

Ooo żesz ty w kółko golony. ☝️

Opublikowano
4 minuty temu, izydor6280 napisał:

z którym z wymienionym powyżej olei porównywałeś ?
nigdzie nie napisałem że zostawia osad

Ale w jakim celu mam porównywać jak na Turdusie było od lat, jest i mam nadzieję że będzie wszystko w najlepszym porządku, nie ma się do czego przyczepić, co ma jeszcze inny olej zrobić, bo nie wiem, jedynie może zacząć chlać olej, bo na jednym z Fuscha to właśnie jeden ciągnik robił.

Opublikowano
Dnia 20.11.2023 o 21:58, daron64 napisał:

Ciężko powiedzieć jak będzie. Stare ursusy/zetory kupują raczej mniejsi gospodarze. Osobiście nie znam chyba nikogo z gospodarstwem >50ha, kto by nie jechał już tylko na zachodnich. Nawet część mniejszych. Choć tam często jest zachodni nowy na jakiegoś młodego rolnika itd + stary polski. Ale jak długo tak będzie? Jak długo tacy mniejsi będą na rynku? Ile trzeba będzie mieć ha żeby z tego móc żyć? Czy z czasem z mniejszymi gospodarstwami nie zostaną tylko Ci, którzy nie żyją z ziemi?

Z drugiej strony pisałem chyba jakiś czas temu jak oglądałem jeden z filmów agroJD, czy jakoś tak (chłopaki, co jd serwisują) i sami mówili, że już nie biorą się za serię 6x00 - tylko nowsze. No i szef opowiadał, że tak samo jak kiedyś przestali już robić "lokomotywy", tak teraz przestaja tę serię, a niedługo przestaną kolejne. Pod koniec filmu mówił, że jak ktoś ma jakiegoś tam ursusa czy Zetora, którego zna, który jest w miarę zadbany i chce zmienić ciągnik bo klima, bo wygodny itd, to żeby poważnie się nad tym zastanowił. 

Wydaje mi się, że właśnie ten serwis będzie z czasem największym problemem. Do starych zachodnich nie będzie z roku na rok coraz lepiej z częściami, ani z serwisem. Prędzej czy później, nawet w tym małym odsetku zadbanych maszyn, coś pierdolnie kosztownego. No i co zrobi wtedy ktoś taki z małym gospodarstwem, który szarpnął się na "nowszy" ciągnik, żeby trochę w ludzkich warunkach popracować? Pisałem jak dla brata znajomego w mx padła skrzynia i jakiś warsztat krzyknął mu 80k za zrobienie. Tam akurat na biednego nie trafiło i po prostu kupił nowy ciągnik. Ale jakby taki mały jak ja, który teoretycznie mógłby się finansowo szarpnąć na kupno ciągnika tej klasy, usłyszałby wyrok w wysokości 80k, to przecież tylko iść się wieszać. Dramatyzuje oczywiście, ale przecież nie ma najmniejszych szans żeby z małej gospodarki wyciulac na nieplanowany remont taką kwotę. No i co wtedy? Ciągnik w krzaki i wracamy do polskiego/czechosłowackiego sprzętu.  Ja jestem skazany na to co mam. Case'a kupiłem tylko dlatego, że od znajomego i że mam drugiego zetorka i w razie awarii mogę sobie pozwolić, żeby jeden stał. Ale na kupno nowszego się nie szarpnę, a nowy jest całkowicie poza moim zasięgiem finansowym. 

W sumie tak czytam, co napisałem, i nie wiem jaka do tej przydługiej,  nudnej opowieści jest puenta 🤷😐 ale wiem, że nie jest ona optymistyczna. 

Po części masz racje ale po części nie. Czasy mamy jakie mamy, wszyscy tylko reklamują, wciskają nowości itp itd. Musisz miieć nowy samochód, laptop, telefon. Z tego co widze w necie i w życiu to Polacy są na to szczególnie podatni. Troche po świecie sie jeździ i wygląda to dużo inaczej. Ile razy byłem we Włoszech czy Hiszpani a tam na ulicach pełno starych aut, jakiś 30 letnich Fiatów Uno czy innych zabytków, podobnie we Szwecji gdzie jeżdżą starymi volviaczami. Podobnie jest z rolnictwem. Zdziwił byś się ile w USA po polach jeździ starych Jonderów albo Internarionali z lat 80 a nawet 70 i to na naprawde sporych gospodarstwach. U nas ludzie myślą że tam wszystko fajne i nowe. Nawet nie trzeba jechać do USA, na FB jest pełno zdjęć starych traktorów np przy orce i w opisie jest napisane, że ten traktor z lat 80 obrabia np 1000 akrów.

Polacy są bardzo zakompleksieni na swoim punkcie i chyba wiele firm to wykorzystuje i ma dobre pole do popisu.

A dla serwisów i producentów to jest na ręke żeby kupować nowe plastikowe traktory i kombajny naszpikowane elektroniką.

Podobnie jest z metodami uprawy np bezorkowa, pasowa, uproszczona itp ale to inna bajka.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v