Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie to podpiąć, jakie zużycie prądu. I co to jest 10tna h. Porażka. I cena🤦‍♂️

Nie bez powodu nieużywana za wiele bo niedaje rady

Żmijka fi110 podawała 18t pszenicy na tira.

Opublikowano
9 minut temu, hardkor113 napisał:

Jakby nawet te 10 ton przerzuciła na godzinę to by mi wystarczyło. Kwestią czy da radę? Bo jak rzuci 5 ton to szkoda zachodu za takie pieniadzie

Na strych nie pcham. Bardziej w takie ciasne miejsca

Wujek ma taką i podaje na strych, 6 tonowa przyczepa w godzinę 

Opublikowano
Agrest napisał:

Gdzie to podpiąć, jakie zużycie prądu. I co to jest 10tna h. Porażka. I cena🤦‍♂️

Nie bez powodu nieużywana za wiele bo niedaje rady

Żmijka fi110 podawała 18t pszenicy na tira.

Mówisz że zwykła instalacja tego nie wytrzyma? 10 ton by wystarczyło akurat tyle kombajnem na godzinę zbiorę. Mam teraz zmijke ale chce sypac w dosyć ciasne miejsca a tam że zmijka problem

Opublikowano
19 minut temu, KlimekPL napisał:

Jakoś nie chce mi sie wierzyć w tą wydajność 

Rozmawiałem z użytkownikiem takiego sprzętu i twierdził że przyczepa ośmiotonowa zboża "idzie" dwadzieścia minut. Nie z zaciągu tylko wysypywana na kosz. Nie wiem jak wysoko sypał - w każdym razie do góry i być może trochę przesadzał (ma taką tendencję) ale w każdym razie wydajna jest...

Opublikowano

U mnie ci z dmuchawami, przy obecnych cenach prądu zmieniają na żmijki

plus dmuchawy, że można silos przedmuchać czy trochę zboże odwieje przy rozładunku, ale silnik 16kW to idzie jak krew z nosa

Opublikowano
9 minut temu, KlimekPL napisał:

Wujek ma taką i podaje na strych, 6 tonowa przyczepa w godzinę 

Te dmuchawy występowały też w wersji bez dozownika - to może mieć taką wydajność. 5 - 6 t/h (zależy gdzie sypę) to zwykłą polską z jakiejś spółdzielni inwalidów osiągam z silnikiem 5,5 kW a nie sprzętem z 15 kW głównym i za taką kasę...

Opublikowano

Raczej w żniwa nie patrzy się na koszty, a dmuchawa dość wygodna sprawa w porównaniu do ślimakowego, chociaż mniej wydajna. Mam to i to - zależy gdzie ładuję. Ślimakowym dałem radę odebrać zboże od dominatora 202, a dmuchawą od bizona...

Opublikowano (edytowane)

@hardkor113 Ja mam wersje 11KW, załadowuje silos BIN 60 i 70 t. Wydajność raczej 7 ton/h , bin dość wysoki. One lepiej sobie radzą jako dmuchawy tłoczące ( czyli zamiast cyklona jest kwadratowy zsyp ). Opróznienie bina jest spoko bo działa jak odkurzacz. Odnośnie ogłoszenia to powinny byc rury, 2 kolanka, cyklon zwalniajacy, objemki. To nie sa tanie rzeczy, oczywiście rura ssawna z koncówką. Pisze ze jest komplet, warto dopytać. Brakuje osłony na przekładni łancuchowej ( napycha zboże do rury dmuchawy ) , tam psuje się jedno łożysko, pewnie włożyli nowe i zapomnieli założyć osłone. Mi to siadło po 12 latach pracy, rocznie 130 t wsypuje i rozładowywała podobną ilość ( może mniej bo wstawiam żmijke też ) . To już jakaś wskazówk aodnośnie przebiegu. Ja w 2010 r dałem za taką nową dmuchawe ( z osprzętem który napisałem powyżej ) 13500 zł brutto, mam mniejszy silnik 11 Kw( wystarczą bezpieczniki 40A ) . Do tej dmuchawy 15 KW to wymaga się bezpieczników na pionie 63A.

Cena urzadzenia na tym olx za wysoka.

Ogólnie jak dozbieram kiedyś kasy to planuje postawić przenośnik kubełkowy, bo teraz dojdzie mi 130 t BIN i ta dmuchawa juz sobie słabo bedzie radzić.

Jak chcesz sypac na poziomo to wydajność bedzie sporo większa, w pionie to wyrażnie spada.

Edytowane przez Marl
Opublikowano (edytowane)

7 ton to jako ssąco-tłocząca w transporcie do BIN 70 ton, ( BIN 60WR) , wedle strony BIN, wysokośc załadunku wynosi : 5,75m. Liczone od fundamentu silosa.

Sprawdziłem w instrukcji obsługi, 15Kw wymaga bezpieczników typ C o obciążalności 63A

Urządzenie jest ok, ale jakby kosztowało jako używka 6 tys zł. 

Edytowane przez Marl
Opublikowano
Marl napisał:

@hardkor113 Ja mam wersje 11KW, załadowuje silos BIN 60 i 70 t. Wydajność raczej 7 ton/h , bin dość wysoki. One lepiej sobie radzą jako dmuchawy tłoczące ( czyli zamiast cyklona jest kwadratowy zsyp ). Opróznienie bina jest spoko bo działa jak odkurzacz. Odnośnie ogłoszenia to powinny byc rury, 2 kolanka, cyklon zwalniajacy, objemki. To nie sa tanie rzeczy, oczywiście rura ssawna z koncówką. Pisze ze jest komplet, warto dopytać. Brakuje osłony na przekładni łancuchowej ( napycha zboże do rury dmuchawy ) , tam psuje się jedno łożysko, pewnie włożyli nowe i zapomnieli założyć osłone. Mi to siadło po 12 latach pracy, rocznie 130 t wsypuje i rozładowywała podobną ilość ( może mniej bo wstawiam żmijke też ) . To już jakaś wskazówk aodnośnie przebiegu. Ja w 2010 r dałem za taką nową dmuchawe ( z osprzętem który napisałem powyżej ) 13500 zł brutto, mam mniejszy silnik 11 Kw( wystarczą bezpieczniki 40A ) . Do tej dmuchawy 15 KW to wymaga się bezpieczników na pionie 63A.

Cena urzadzenia na tym olx za wysoka.

Ogólnie jak dozbieram kiedyś kasy to planuje postawić przenośnik kubełkowy, bo teraz dojdzie mi 130 t BIN i ta dmuchawa juz sobie słabo bedzie radzić.

Jak chcesz sypac na poziomo to wydajność bedzie sporo większa, w pionie to wyrażnie spada.

Narazie poziomo. Za jakiś czas myślę coś o silosach to pewnie i bedzie do załadunku silosów.

Opublikowano (edytowane)

Jej zaletą jest uniwersalność, sztywka przyczepe rozładujesz, w binie wyciągniesz resztki ( korzystajac z tych drziczek rewizyjnych ). Ale zabezpieczenie na sieci już 63A, u nas to PGE chciał takich rolników przeżucić na prąd przemysłowy, który jest droższy. Dlatego wziałem 11KW. Jak pisałem wyżej, planuje kubełkowy kiedys postawić z koszem przyjęciowym.  16 tyś zł to jednak za dużo. Zadzwon jutro do POM Augustów i zapytaj ile kosztuje nowa.

Patrz ile nowa 11KW:  KLIKNIJ LINK  . Cena netto, zadzwon tam jutro.

Edytowane przez Marl
Opublikowano
Marl napisał:

7 ton to jako ssąco-tłocząca w transporcie do BIN 70 ton, ( BIN 60WR) , wedle strony BIN, wysokośc załadunku wynosi : 5,75m. Liczone od fundamentu silosa.

Sprawdziłem w instrukcji obsługi, 15Kw wymaga bezpieczników typ C o obciążalności 63A

Urządzenie jest ok, ale jakby kosztowało jako używka 6 tys zł. 

troche duzo. Ja przy 7.5 kw mam 20A w charakterystyce c jak były b to wywalało oczywiście załozony przelacznik A-Y.

• AgroTeam
Opublikowano

https://www.facebook.com/groups/940977482581085/permalink/6510245232320921/?sale_post_id=6510245232320921&sfnsn=mo&ref=share Może kto szuka fajnego małego pomocnika

Opublikowano

mało rozbity jak na taki śmiertelny wypadek... 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v