Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Właśnie się zastanawiałem czy że chcą jeść z czosnkiem. 

Z jakiej firmy ten czosnek i ile kosztuje?

Pierwsze słyszę że mają być czystorasowe. Nie mam wszystkich  100%.

Wszystko mam luzem na głębokiej ściółce, do tego mamki wypasam. Złożone mam na zwiększoną powierzchnię o 20% i zastanawiam się na następny rok czy wejść w 50%. U byków i jałówek to spokojnie przejdzie tylko nie wiem te 6,8m2 czy to na samą krowę czy z cielakiem? Zmieniałem w irz niektórym sztukom kierunek i typ na mięsny.

Dzisiaj miałem tel z ARiMR żeby do końca grudnia dodać w irz budynki gdzie utrzymuje się bydło. 

Ja wrzucałem w śrutownik, na +- 100 kg paszy 3-4 główki 

Tak jak pisał, z początku trochę marudziły ale na drugi dzień już jadły i kaszel im przeszedł 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Ile można teraz dostać za byki +/-550kg? Hf ale dosyć ładne 

Poniżej 11 za kilo nie sprzedawaj ja sprzedałem w wadze 580 kilo hf-a po 11 jakieś 3-4 miesiące temu

• Haha 1
Opublikowano

Generalnie teraz powinno byc w europie najwieksze ssanie na towar... no ale powiem, ze tak srednio to wyglada.

Mamy realnie 3-4tygodnie uboju aby bylo mozliwe to wywiesc, odkostnic i zrobic dystrybucje. Powinno to teoretycznie wplynac na potrzeby w zakladach aby kupowac wiecej.

Z drugiej jednak strony anulowanie tureckiego kontraktu, duzy spadek euro i sytuacja gdzie jestesmy obecnie dosc drogim krajem bedzie powodowalo parcie na obnizki cen.

Mysle, ze spadnie do okolic 19 pln za byka O i utrzyma sie az do tygodnia swiatecznego.

Potem 2 tygodnie przelomu roku az do 6.01 to taka bylejakosc wiec tu ceny nie mam pojecia. Moja firma generalnie od swiat do 8.01 nie bedzie pracowala.

Od 08.01.2024 spodziewam sie spatku conajmniej do poziomu 18 pln za byka O. Wzrost placy minimalnej,zmiany cen pradu,  podliczenie roku, nie spodziewam sie rewelacji, uwazam ze ubojnie jesli beda mialy zyski to naprawde niewielkie w 2023 roku. (Oczywiscie jak wezmiemy szerszy okres tz. Z powiedzmy 3ch ostatnich lat to siano pewnie spore im zostalo w sumie, ale sam 2023 jest bardzo ciezki.)

Mowie tu o takich bykach przemyslowych.

Opublikowano
4 godziny temu, Karol8885 napisał:

Np taka

Jak ma marmur po przecieciu tu jest duzo warta.

Jak nie ma to zaklad jest 3pln /kg w plecy

Hazard.

630 i 690 kg po uboju

IMG-20231114-WA0003.jpg

Czyli rozumiem że krowy czyste Hereford mają dużą wartość rzeźną ???

Opublikowano
Dnia 17.11.2023 o 06:51, Berthold napisał:

Gdzie teraz oddajesz?

To jak sprzedałeś te swoje ,,byki'' wydmie     pochwał się ceną bo też zastanawiam się na zmianie orientacji 🙂

31 minut temu, cobra napisał:

Ostrzegam przed firma GRUPA PRODUCENTOW ROLNYCH KOZMIN WLKP od ponad 3 mcy czekam za pieniedzmi 

Ty tutaj nie szukaj współczucia tylko twardo walc o swoje !!!

Bież prawnika i walcz przechodziłem to z wujem 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomaszmab napisał:

Czyli rozumiem że krowy czyste Hereford mają dużą wartość rzeźną ???

To, ze latwiej tam zrobic marmur nie znaczy , ze wszystkie hf sa dobre.

Powiedzmy, ze najwiecej warte sa sztuki 400+ poubojowo, raczej R niz U, z miekkim zoltym tluszczem i marmurem.

Moze byc super a potem w srodku taka i jest 1500 pln straty

Jak jest taka jak na zdjeciu numer 2 to wygrales los na loterii

IMG-20231108-WA0011.jpg

IMG-20231109-WA0006.jpg

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
Dnia 17.11.2023 o 20:16, marulekk napisał:

no to super,  a to pinda z odru oszukała mnie  a bym sie załapał bez problemu na 50% zwiekszona powierzchnie + sciółka wiec jakaś kasa by była  :( 

Tak jak piszą , łapią się i drabiniaste hfy , tylko plan poprawy dobrostanu musi być zatwierdzony przez jakiegoś odrowca. 

Jakie ceny na byki i jałówki aktualnie ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v