Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pierwszy raz słyszę że lepiej zostawić na pokosie niż w beli przed deszczem. Jak jest w belce to już deszcz za dużo jej nie zrobi a jak porządnie popada to pokos trzeba przewracać a bela owieje raz dwa

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
17 minut temu, przemek28_28 napisał:

Nawet jak sipma sprasujesz to nie ma szans że na polu ci deszcz to przeleje a lepsze prasy to nie ma co porównywać…..

Warfama robi mi gość a w tym roku miałem porównanie Kubota od dwóch różnych gości i jeden zrobił nawet ok a drugi porażka 

Opublikowano

Panowie, po co ta dyskusja. On wie lepiej więc niech robi jak uważa. Z drugiej strony kolega uświadomił mi jakim jestem idiotą w sprawie belowania słomy. Po co mam belować ją na siłę dniami i nocami jeżeli popada deszcz w żytnią słomę i mogę mieć na spokojnie 2-3 dni wolnego aby ona dobrze wyschła. Wtedy ponownie wrąbie deszcz i mamy cały tydzień leżenia do góry brzuszkiem😁 a i na przegląd maszyn znajdzie się czas 😉

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Nie zapomnij o nacieszeniu oczu jak sąsiedzi robią uprawki pożniwne 😁

I wypalają paliwo? 🫣 no weź... Nawet orać nie będę. Od razu pod koniec września brona talerzowa z siewnikiem i bezpośrednio w ściernisko. Oszczędzam paliwo, maszyny a i na drzemkę znajdzie się czas w ciągu dnia 🤭

Opublikowano
9 godzin temu, karol091193 napisał:

Panowie, po co ta dyskusja. On wie lepiej więc niech robi jak uważa. Z drugiej strony kolega uświadomił mi jakim jestem idiotą w sprawie belowania słomy. Po co mam belować ją na siłę dniami i nocami jeżeli popada deszcz w żytnią słomę i mogę mieć na spokojnie 2-3 dni wolnego aby ona dobrze wyschła. Wtedy ponownie wrąbie deszcz i mamy cały tydzień leżenia do góry brzuszkiem😁 a i na przegląd maszyn znajdzie się czas 😉

Zauważ że każdy robi tak jak uważa że jest jemu lepiej, w moim przypadku sprawdza się taki system i nie latam na wiosnę że mi brak słomy czy siana jak niektórzy 🤷 więc uważam że robię dobrze 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.09.2023 o 20:50, KarolaKarotka napisał:

Coś cię w tyłek użądliło? Ty powinieneś się cieszyć Panie Handlarz że jeszcze po stodołach pochowane są te tłuste renifery po kilka sztuk, bo jak zostaną osoby które potrafią liczyć koszty i szanują swoja pracę to szybko się okaże że nie ma kogo robić w balona i albo będzie cena albo nie będzie towaru wcale

Będziemy Handlowali z innych krajów, nie ma co się spinać. Jeśli polskie ubojnie potrafią importować żywiec z Niemiec , Słowacji , Węgier, a mięso na haku już jedzie do nas z Hiszpanii czy Włoch (KROWY) to naprawdę daleko nam nie brakuje.

W tym kraju jakos nic sie nie opłaca robic.

I bardzo się cieszę, ze zostaną osoby, które potrafią liczyć koszty. Będzie wtedy albo profesjonalny hodowca albo wcale. 
Ktoś chyba zapomina, ze przez ostatnie lata w całej gospodarce graliśmy na Easy mode. Czego się człowiek nie dotknął to zostawała kasa.  Ten mądry pozostawiał pieniądze z górki, żeby przetrwać  gorsze czasy.  Mieli zwroty po 7-10% z inwestycji w każdy biznes i płakanie, ze to mało. Gdzie w ustabilizowanym rynku , takie 5% zysku to juz jest kosmos.

W tym momencie , i tak ubojnie za dużo płaca w stosunku do sprzedaży jaka jest. Tam tez nie będzie kokosów i niestety nie zdziwię się jak niedługo usłyszymy o kolejnych bankrutach. 
 Ubojnie pracują na marzy 1-1,5%, oczywiście przy wielomilionowych obrotach i zatrudniając 100-200-300 ludzi.
Euro w poprzednim tygodniu troche ich uratowało ale realnie bez oszustw, zanizania wagi , i klas i innych kombinacji to byk powinien max kosztować obecnie na WBC 19 PLN za O.

NIe mowie, ze rolnik ma lepiej , bo to nie licytacja. Ale jesteśmy mistrzami narzekania. Każdy biznes jest dochodowy, każdy. Jeśli Tobie się cos nie składa , to trzeba lepiej pracować, więcej wiedzieć, lepszych kontrahentów szukać , optymalizować. Albo po prostu przestać to robic i znaleźć cos innego.

Edytowane przez Karol8885
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Zauważ że każdy robi tak jak uważa że jest jemu lepiej, w moim przypadku sprawdza się taki system i nie latam na wiosnę że mi brak słomy czy siana jak niektórzy 🤷 więc uważam że robię dobrze 

Nie chce mi się rozpisywać, ale chłopie bzdury gadasz niesamowite tyle w temacie, pozdrawiam 

Opublikowano

Że każdy robi jak mu pasuje czy to że zbieram wszystko z pola na bieżąco i nie leży słoma czy siano aż przerośnie ? Bo nie bardzo rozumiem ta pianę ! 

Jak kogoś stać na takie ruchy to jest jego sprawa mnie nie stać więc sprzątam wszystko na bieżąco. Nawet dziś będę zbierał siano drugi pokos i nie będę go zostawiał z nadzieją że kiedyś go zabiorę tylko po pracy dzida a jak ktoś lubi podobne widoki to cóż 🤷

IMG_20230910_133114.jpg

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.09.2023 o 22:01, Damianek20 napisał:

Brak paszy to mentalność uboga hodowców lub pseudo hodowców. 

Siano pozostawione zwinięte na łąkach, deszcz leje ile się da, później tną siekierami, słoma nie nakryta zalewa ja w stercie bo szkoda na folię czy coś na okrycie. 

Bawią się w hodowców a nie da nawozu na żyto żeby zrobić sianokiszonkę a później na qq. A po drodze sprzedać obornik jeszcze 🤣

U mnie  lepsze bele siana są w stodole około 150 i to traktuje jako zapas a gorsze leżą na łąkach około 200 bel .. a robię to dlatego że nie będę tego woził pod dom po to żeby to spowrotem wywieźć na łąkę bo krowy będą chodziły do stycznia na łąkach i jest coś takiego jak bale grazzing .. po za tym mam bele owijanie siatką i mocno zbite po prasie zachodniej  i jedynie co odpada to trochę spód leżący na ziemi ale jak dla mnie to się nie marnuje bo to też próchnica .. jak masz bele owijanie sznurkiem po sipmie to nie dziwo że pół beli idzie out .. jak chcesz to zaraz Ci pójdę i wrzucę tu zdjęcie jak wygląda bela leżąca na polu od czerwca . Ważne aby nie leżała w dołku .. po za tym mam zapas paszy na rok do przodu .. a to że leży komuś bela na polu to nie znaczy że ktoś źle gospodarzy .. bo moim zdaniem dobry gospodarz ma tyle paszy że aż mu się nie mieści !! Ze mnie się śmieli ze ja siano kupuje swoim krowom mięsnym a dziś jest tak że ja mam zapas niemal na następny cały rok a ludziom brakuje paszy i muszą likwidować .. nie wiem kiedy skończy się te pierdzielenie ludzi że ktoś robi inaczej niż wszyscy .. ja łąki koło domu wolę spaść krowom a siano kupić i mam cały czas dodatni bilans próchnicy i składników i  nie muszę kupować nawozów a wielu idiotów tego nie pojmuje bo skończą się nawozy to będzie po gospodarstwach bo ziemią wyjałowiona na bieżąco .. przychodzi suchy rok i nic nie ma bo nawóz jeszcze przypala .. niestety tego nie zmienisz .. ale to że mam najładniejszą kukurydzę w okolicy bo co roku idzie 80 ton obornika na hektar a kukurydza rośnie w oczach to nikt już nic nie powie i nie pochwali ... W tym roku została mi kukurydza po sobotnim koszeniu na polu pół hektara bo nie zmieściłem w pryzmy a folia była kupiona z zapasaem wcześniej ... Teraz to sprzedam komuś na kiszonkę .. chętnych nie brakuje a ja nie chciałem robić czwartego małego silosa bo już i tak mam tego do oporu łącznie pryzmy mają 85 m x 8 m na dwadzieścia krów gdzie kuku daje tylko zimą !! 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Trudno mi się odnieść do tego jak wygląda zwinięcie różnymi prasami bo musiał bym zrobić bele siana warfama i zachodnią i pozostawić to pod chmurką. 

Jeżeli chodzi o pozostawienie na łące to nie wiem jak u ciebie ale u mnie łąki są mokre bo nisko położone co sprawia że dobrze rosną ale i podtapiane przez bobry co sprawia że trzeba uciekać z sianem. U mnie dużym hodowcom brakuje na wiosnę siana słomy i kiszonek i ratują się olx choć dziwi mnie bo mając ok 40-80 sztuk tych co znam mają po 50 h i więcej dla mnie to nie pojete ale każdy robi jak uważa . 

Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Niby co ci wmawiam ? Ze jak siano czy słoma w beli leży i pompuje na niego woda to nie gnije ? 

Trochę masz racji ja beluje sipma i jak wlało deszczu na bele leżące na polu to ciężko jest dosuszyć szczególnie od ziemi taki jest płat. Jak się beluje to trzeba odrazu zwozić pod dach lub stertę

Opublikowano

U mnie w stogu leży okryte ale od ziemi zawsze z każdej beli pełna taczka na gnój. Dziś robię potraw i po sąsiedzku leży siano dwie bele akurat najbliżej i zobaczę jak ono wygląda po zachodniej prasie w siatce 150 albo 160 jakieś duże bele 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

Że każdy robi jak mu pasuje czy to że zbieram wszystko z pola na bieżąco i nie leży słoma czy siano aż przerośnie ? Bo nie bardzo rozumiem ta pianę ! 

Jak kogoś stać na takie ruchy to jest jego sprawa mnie nie stać więc sprzątam wszystko na bieżąco. Nawet dziś będę zbierał siano drugi pokos i nie będę go zostawiał z nadzieją że kiedyś go zabiorę tylko po pracy dzida a jak ktoś lubi podobne widoki to cóż 🤷

IMG_20230910_133114.jpg

Te siano wygląda na takie tylko w gnój rzucić .. sorry ale tak to wygląda . Pokażę Ci siano leżące od czerwca w beli 

9 godzin temu, Karol8885 napisał:

Będziemy Handlowali z innych krajów, nie ma co się spinać. Jeśli polskie ubojnie potrafią importować żywiec z Niemiec , Słowacji , Węgier, a mięso na haku już jedzie do nas z Hiszpanii czy Włoch (KROWY) to naprawdę daleko nam nie brakuje.

W tym kraju jakos nic sie nie opłaca robic.

I bardzo się cieszę, ze zostaną osoby, które potrafią liczyć koszty. Będzie wtedy albo profesjonalny hodowca albo wcale. 
Ktoś chyba zapomina, ze przez ostatnie lata w całej gospodarce graliśmy na Easy mode. Czego się człowiek nie dotknął to zostawała kasa.  Ten mądry pozostawiał pieniądze z górki, żeby przetrwać  gorsze czasy.  Mieli zwroty po 7-10% z inwestycji w każdy biznes i płakanie, ze to mało. Gdzie w ustabilizowanym rynku , takie 5% zysku to juz jest kosmos.

W tym momencie , i tak ubojnie za dużo płaca w stosunku do sprzedaży jaka jest. Tam tez nie będzie kokosów i niestety nie zdziwię się jak niedługo usłyszymy o kolejnych bankrutach. 
 Ubojnie pracują na marzy 1-1,5%, oczywiście przy wielomilionowych obrotach i zatrudniając 100-200-300 ludzi.
Euro w poprzednim tygodniu troche ich uratowało ale realnie bez oszustw, zanizania wagi , i klas i innych kombinacji to byk powinien max kosztować obecnie na WBC 19 PLN za O.

NIe mowie, ze rolnik ma lepiej , bo to nie licytacja. Ale jesteśmy mistrzami narzekania. Każdy biznes jest dochodowy, każdy. Jeśli Tobie się cos nie składa , to trzeba lepiej pracować, więcej wiedzieć, lepszych kontrahentów szukać , optymalizować. Albo po prostu przestać to robic i znaleźć cos innego.

Takiego bełkotu nie da się słuchać .. Rok temu pszenica po 1600 zł a w tym ,900 zł przez decyzje oligarchów z Ukrainy którym służą nasi politycy .. duzy wpływ na ceny naszych produktów ma polityka zagraniczna jeśli nie największa a gadanie że 5 procent zysku to kosmos to chyba Ci coś nie tak w głowie pracuje ... Co żeś ty czytał ?? Książki Klausa Schwaba ??? Ten co mówi nie miej nic ,bądź niewolnikiem i bądź szczęśliwy ??!!

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Jak ja uwielbiam takich mini obszarników 5ha na krzyż, co najlepiej się na wszystkim znają i wszystkich pouczają. 🤦 no za***isty jesteś gospodarz, drugi pełnowartościowy pokos we wrześniu.

Mam we wsi takiego fachowca co nigdy kartofli nie sadził, a co roku mnie poucza jak robić i ile czego dać 🤭 

Weź Ty się chłopaku za robotę i nie oglądaj somsiadowych bel boś sam nie lepszy.

• Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, tomaszmab napisał:

Te siano wygląda na takie tylko w gnój rzucić .. sorry ale tak to wygląda . Pokażę Ci siano leżące od czerwca w beli 

Takiego bełkotu nie da się słuchać .. Rok temu pszenica po 1600 zł a w tym ,900 zł przez decyzje oligarchów z Ukrainy którym służą nasi politycy .. duzy wpływ na ceny naszych produktów ma polityka zagraniczna jeśli nie największa a gadanie że 5 procent zysku to kosmos to chyba Ci coś nie tak w głowie pracuje ... Co żeś ty czytał ?? Książki Klausa Schwaba ??? Ten co mówi nie miej nic ,bądź niewolnikiem i bądź szczęśliwy ??!!

A 2 lata temu ile kosztowala przenica?

Wlasnie tak myslacy ludzie nie powinni tego robic. 

Jesli kalkulujesz biznes na podstawie historycznie wysokich cen wywolanych wydarzeniem ekstremalnym jakim jest wojna. I na podstawie tego przygotowujesz wieloletni plan to naprawde nie rob tego bo sobie krzywde zrobisz.

Typowe podejscie, truskawki w tym roku 10 pln za kg. Hurra sadzimy truskawki. Za rok/dwa, 2 zl. Przenica 1700 , ja pier.... wszystkie moje hektary obsieje , o spadlo , Oramy nie oplaca sie i tak wkolko.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, tomaszmab napisał:

Z chęcią zobaczę , jutro wstawię fotkę jak to siano co mówisz w gnój wygląda z bliska 😝. Po co miałem kosić wcześniej jak padało u mnie co kilka dni 🤣 byli tacy co wykosili i dopiero ich nadaje się na ścielenie bo zgniło a moje nie widziało ani kropli deszczu poza rosa 😉

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Jak ja uwielbiam takich mini obszarników 5ha na krzyż, co najlepiej się na wszystkim znają i wszystkich pouczają. 🤦 no za***isty jesteś gospodarz, drugi pełnowartościowy pokos we wrześniu.

Mam we wsi takiego fachowca co nigdy kartofli nie sadził, a co roku mnie poucza jak robić i ile czego dać 🤭 

Weź Ty się chłopaku za robotę i nie oglądaj somsiadowych bel boś sam nie lepszy.

Biorę się ostro bo robię na dwa etaty, niby kogo pouczam ! Ciebie ? Czy kogoś z tego forum? Wyraziłem swoją opinię i już zostałem opluty bo nie robię jak obszarniki 🤭

A zdjęcie ziemniaków też ci wstawię żebyś nie mówił że nie potrafię wyhodować kartofelka a chce ciebie pouczać szanowny Panie  😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v