Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, wojak1986 napisał:

Lipa jak nic. Z paszportem też było do przekręcenia a teraz to będą transfery kolczyków jak się patrzy

Te ich kombinacje to zamiast lepiej ma być to jeszcze gorzej wychodzi żeby  tylko utrudnić.

Opublikowano
4 minuty temu, Robkos75 napisał:

Te ich kombinacje to zamiast lepiej ma być to jeszcze gorzej wychodzi żeby  tylko utrudnić.

Pewnie będą przekręty, pozniej właśnie wyskoczą z chipami albo czymś co znowu zrobi koszty

Opublikowano

ABP Pniewy byk do 24msc  na WBC cena 20,80 w klasie O,  więc spadek o 40 groszy , na razie nic nie gadały panie z ABP o dalszych obniżkach

Opublikowano (edytowane)

W cielakach głupota. Miałem zamówione jaloweczki gdy pojechałem wybierać chłopy co mieli brać byki nagle zmienili zdanie i chcieli jalowki. Mało się nie pobili o kolejność wybierania z tego co zostało.

Edytowane przez Bugii
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, jacu napisał:

u mnie cielaki byczki tygodniowe czarno białe wołają ok 1100zł od rolnika nie handlarza.

A jakieś kolorki? Tak na wagę w jakieś cenie. Bo ja już nie będę chodowal jak nie ma gdzie dużych sprzedać. 

Opublikowano

Też nie rozumie tego ewenementu,  ludzie z drugiego końca polski zainteresowani bydłem bez problemu są w stanie przyjechać 

4 godziny temu, jacu napisał:

u mnie cielaki byczki tygodniowe czarno białe wołają ok 1100zł od rolnika nie handlarza.

To niech sami tuczą po tej cenie,  a jak ktoś to kupuje znaczy z liczeniem słabo  

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, ab23 napisał:

Po  co mają jechać z drugiego końca  polski 😂 pewnie żeby dobrze zapłacić  

I na wadze dobrze wyjujać 😂. To i blisko też są tacy 🤩. Ale ogólnie jak masz wagę to cena boska że się tylko zostaje gnój. A jak z ich wagi to super cena 😋

Opublikowano
6 godzin temu, Mieciu24 napisał:

A jakieś kolorki? Tak na wagę w jakieś cenie. Bo ja już nie będę chodowal jak nie ma gdzie dużych sprzedać. 

Od jakiegoś czasu po twoich wypowiedziach mogę stwierdzić że robisz łaskę produkując wołowinę.

Czysty hf w 2 lata będzię więcej ważył jak ,,kolorowy hf" chociaż nie będzie na to wyglądał i przy sprzedaży dostaniesz 20gr więcej ale za cielaka brązowego zapłacisz 500zł więcej. Będziesz miał tylko satysfakcję że nie same czarno białe masz w oborze.

Chcesz mieć ,,mięsny" towar to trzymaj czysto rasowe bydło LM lub CH. Wtedy nie będziesz musiał się użalać że nie ma gdzie sprzedać.

• Like 1
Opublikowano

Co innego czarno biały ho, a co innego czysty hf. Mi bardzo fajnie rosną i biją się na Tykocinie właśnie takie czarno białe mieszańce podobne do hf. Angus ładnie daje mięsko, ale nie rosną takie kłody jak te... 

Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał:

Przestań bredzić bo jesteś zawsze pokrzywdzony,  po co hodujesz   ? 

Ja też już nie mogę czytać postów tego gościa, po prostu krew mnie zalewa, co by nie było to mu źle. Ja się wcale nie dziwie, że nikt od ciebie nie kupuje, jak ty wiecznie na wszystko narzekasz

Opublikowano
22 godziny temu, krzychu121 napisał:

@Bugii gdzie tak się biją o te cielaki? Jakieś sm czy hf?

Hf to darmo bym nie chciał. Cielaka tygodniowego tak samo. 

Kupiłem 20 jaloweczek waga 120-140kg ogólnie mieszańce. Polowa petardy można by uznać ze mięsne. Reszta ładne mieszańce. Calosc Po 2100 za sztukę. 

Petardy byczki były bb w tej samej wadze po 24 zł za kg drogo. Bo takie byczki 2 miesiace tremu po 20 zł brałem. I słyszałem że turki podkupują cielaki za granicą.

Opublikowano
3 godziny temu, Bugii napisał:

Hf to darmo bym nie chciał. Cielaka tygodniowego tak samo. 

Kupiłem 20 jaloweczek waga 120-140kg ogólnie mieszańce. Polowa petardy można by uznać ze mięsne. Reszta ładne mieszańce. Calosc Po 2100 za sztukę. 

Petardy byczki były bb w tej samej wadze po 24 zł za kg drogo. Bo takie byczki 2 miesiace tremu po 20 zł brałem. I słyszałem że turki podkupują cielaki za granicą.

To gdzieś Płock i okolice

Opublikowano

A to zależy jakie mięsne kupisz.  Takie simentale to teraz stoją  1.5zł netto więcej od hfa , belgi jeszcze więcej.  Zużycie paszy u hfów jest znacząco większe,  mieszaniec conajmniej te 100gr więcej na dobę przyrośnie i się tak nie obskakuje.  No i hfy mają słabe nogi , ciągle z tym problemy

Jak się kiedyś kupowało po krowiarzach to połowa tych mieszańców było skundlonych i 750kg z łaską

Opublikowano
28 minut temu, wojak1986 napisał:

Trzeba mieć hf z dobrej obory. Jak krowy ważą po 800kg to i byczki będą gabaryty

Oj nie bardzo. Miałem właśnie takie dwa na jesieni z dobrego stada 100%hf bo gość od którego biorę dłuższy czas nic nie miał to mi nastręczył u szwagra... wielkie renifery porosły długie i wysokie 850+, a mięska dały po 20kg mniej niż angus w tym samym czasie brany 750kg 😉 i angus w U klasie, a te dwa O=.  nigdy więcej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v