Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam stwierdzonej straty 0,56% , więc mnie to nie dotyczy. Wszyscy we wsi co składali wnioski o szacowanie strat, mają min. 10%. Chyba mój błąd, że V i VI klasa leży odłogiem ;)

Edytowane przez slavvek
Opublikowano

A to oświadczenie jeżeli nie mam faktur, żeby się nie wkopać bo nie rozliczałem tej sprzedaży. Nie mam faktur ani umów.

Sprzedawałem maliny na skupie za 10 tys na pewno sprzedałem czy ta kwota jest bezpieczna czy takie małe kwoty też można bez dokumentowania sprzedaży?

Od jakiej kwoty rolnik musi dokumentować sprzedaż?

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, michalcium napisał:

Przyjeli a czy będzie rozpatrzone pozytywnie to nie wiem nie pytałem i szczerze dadzą czy nie to mi nie robi różnicy złożyłem bo czemu nie? Ci co skiby nie przekrecili za ostatnie np 5 lat składają to czemu aktywny rolnik ma nie składać 

Dawaj na kielicha, dobrze prawisz 👍 

Opublikowano

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że nie trzeba było wcale przy tym programie grzebać, bo i tak wyszło na to, co było na początku, wszyscy co złożą to coś tam dostaną. Dodali tylko ludziom papierologii i tony papieru poszły się jebać na darmo xD Niech teraz ktoś powie że nie rządzą nami skończeni kretyni. 

• Like 2
Opublikowano

Piszta oświadczenia piszta 😁 będzieta do stodoły z kasą fiskalną latać zaraz 😁 to chyba jeszcze lepsze niż księgowa 😁😁

Zobaczył chłop w agencji fakturę za pszenżyto i mówi o! To jest rolnik! a nie świstki na kolanie piszą 🤪🤪

Opublikowano
15 minut temu, pedro2 napisał:

Piszta oświadczenia piszta 😁 będzieta do stodoły z kasą fiskalną latać zaraz 😁 to chyba jeszcze lepsze niż księgowa 😁😁

Zobaczył chłop w agencji fakturę za pszenżyto i mówi o! To jest rolnik! a nie świstki na kolanie piszą 🤪🤪

Nie bądź taki cfany, to źe jesteś na wacie nie oznacza żeś lepszy

• Like 1
Opublikowano

Uczciwy, państwa nie okradam, no i nie mam problemu udowodnić żem rolnik. A niektóre to chodzom i łaski szukajom gdzie się da żeby jakieś świstki na kolanie pisane przeszły 🙈

Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał:

Dziś złożył znajomy z oświadczeniem na sprzedaż zboża to jak w końcu jest?

Poczekajcie do 29 listopada bo jeszcze 100 razy sie zmieni i nawet oswiadczen nie beda wymagac bo stwierdza ze szkoda papieru.

2 godziny temu, malaczarna napisał:

1 godzinę temu, asaledr napisał:

A to oświadczenie jeżeli nie mam faktur, żeby się nie wkopać bo nie rozliczałem tej sprzedaży. Nie mam faktur ani umów.

Sprzedawałem maliny na skupie za 10 tys na pewno sprzedałem czy ta kwota jest bezpieczna czy takie małe kwoty też można bez dokumentowania sprzedaży?

Od jakiej kwoty rolnik musi dokumentować sprzedaż?

Za takie machloje grozi ci 25 lat w Sztumie albo 100zl grzywny wiec radzilbym sie zastanowic dobrze czy warto. 

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

Ale niestety nie wszyscy do tego jeszcze dorośli. On nie traci, ja korzysta

Bo taki rolasek jak coś sprzedaje, to jak poczuje szybką kasiorkę to jest w takim amoku jak piesek jak krew poczuje, i w d*pie ma faktury i przelewy byle tylko kasa i do Biedry, albo Lidla, bo tam promocja na skrzydełka albo cukier.    :D

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał:

Bo taki rolasek jak coś sprzedaje, to jak poczuje szybką kasiorkę to jest w takim amoku jak piesek jak krew poczuje, i w d*pie ma faktury i przelewy byle tylko kasa i do Biedry, albo Lidla, bo tam promocja na skrzydełka albo cukier.    :D

A baory to sushi w Almie kupujo ? Nowe, nieznałem :) . Kazdy lubi szybka i latwa kaske. 

Jeden robi waly na 500zl i sie cieszy jak glupi   ze wygral zycie a inny na pol miliona i tez sie cieszy jak glupi. Drabina spoleczna kolego. 

Opublikowano

Nie o to chodzi, ja w sumie rozumiem po części jeśli nowy klient z daleka to można nie mieć zaufania.. z tego powodu , że nie chcieli na fakturę sprzedawać z dwoma się rozstałem po roku handlu. Chłopy z wioski 5km obok, dobrze znają mnie i ojca, a obawy były inne... A mianowicie że lepi bez papierów bo to może ktoś będzie ścigał zaraz, nie wiadomo czy to takie do końca legalne. 

Brak wiedzy i strach przed nieznanym. Ja z każdego kilogramA się rozliczam to czego mam nie brać jak się należy, idę tam gdzie się godzą.

Opublikowano
9 minut temu, larysto napisał:

A czy dalej jest aktualne ze z pomocy suszonej nie mogą skorzystać samotni rolnicy, czy tez coś się zmieniło w tym temacie ?

przecież mogli. kasa tylko z innej puli i raczej później.

Opublikowano
19 minut temu, larysto napisał:

A czy dalej jest aktualne ze z pomocy suszonej nie mogą skorzystać samotni rolnicy, czy tez coś się zmieniło w tym temacie ?

Dopiero rozwody brali bo węglowe dajo...tera się schodzita bo ,,suszone '' czy wyśta powariowali 🙆‍♂️😉

Chyba nic nie zmienili, pytaj telefonicznie w arimr dla pewności, po co paliwo darmo palić. 

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano

na grupie na FB pojawił sie taki post "Czy dostał ktos odmowę rozpatrzenia wniosku suszonego od kierownika biura arimr z powodu zamieszkania dwóch rodzin pod tym samym adresem ?"      jak to u was było? Bo my planujemy we 3 z jednego domu złożyć wnioski...

Opublikowano

Co racja to racja.

9 minut temu, Bercik92 napisał:

na grupie na FB pojawił sie taki post "Czy dostał ktos odmowę rozpatrzenia wniosku suszonego od kierownika biura arimr z powodu zamieszkania dwóch rodzin pod tym samym adresem ?"      jak to u was było? Bo my planujemy we 3 z jednego domu złożyć wnioski...

Jak ktoś mógł dostać odmowę jak nabór się jeszcze nie skończył a warunki zmienne są jak pogoda.

Opublikowano
A jak u was bylo? 🤔
michalcium napisał:

No ja dziś skladalem w pełni wypełniony kopia faktury  tylko nie miałem wpisanego nikogo  z rodziny bo liczyłem że na miejscu dowiem się czy rodzice przejdą i wtedy wpiszę to stwierdziły ze czas najwyższy rodzinę założyć 😂😂 bo te suszowe to pomoc dla rodzin to odpowiedziałem od kiedy arimr pełni role gopsu faktura też niby slaboczytelna ale to już nie moja wina że inaczej skaner kalki z kopii nie czytał chciałem poprawić długopisem jak nie widać to nie chciała🤭 ogólnie ja zawsze staram się mimo wszystko być miłym ale k**wa dyskryminacja ze względu na stan cywilny to przesada😂😂 możliwe ze miają brzydkie córki na wydaniu i temu te całe zamieszanie😂

I udało Ci się złożyć wniosek?

Opublikowano

Pany  z tym prądem to jak ktoś przekracza 3000kwh za 2021rok to trzeba do elektrowni oświadczenei napisać do konca listopada ??

ja mam 3600 taryfa G12w

dziś rachunek za prad przyszedł to 65zł wiecej jak poprzedni