Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jakich m😉ałych kwotach jak maksymalna na zaliczkę jest 10k, mam nadzieję że jak jesteś taki milioner to nie bierzesz tego programu żeby do nas biednych ludzi starczyło 

tak, robi wniosek u firmy która prowadzi mu wszelkie dopłaty itp itd, ogarnięci ludzie. Co ważniejsze dzwoniłem na infolinię do agencji do warszawy i konsultant stwierdził że niby 11 grudnia zmienili w regulaminie to że konto musi być nowe, ale on za to nie poręczy, jeśli taka osoba nie jest pewna to kto ma być?

zapytałem więc czy jak podam to konto a będzie problem to po prostu zaliczka nie wpłynie, odpowiedział że w zeszłym roku jak kasa nie mogła wpłynąć bo numer konta był z jakiegoś powodu zły to nie dość że agencja nie wypłacała to jeszcze zrywała umowę, więc ja poddaję temat zaliczki :D

średnia z tego co została złożona na tą chwilę to wychodzi 12 tys na wniosek czyli zaliczki 6 tys , to jak gospodarstwo nie może takich pieniędzy wyłożyć to już zle się na gospodarstwie dzieję , a jak jeszcze będzie trzeba wynająć fachowców do roboty +jakieś łaty - krokwie , to takie gospodarstwo będzie się musiało na 5 lat zadłużyć , ale zresztą każdy ma swoje upodobania , np niektórzy idą kupić telewizor czy jakiś inny sprzęt za 1-2 tys i też biorą na raty , i o ile nie dziwię się jakimś emerytom czy ludziom którzy mają na utrzymaniu większe rodziny , to już jak takie zakupy robi gospodarz rolny to mnie trochę dziwi że nie ma 2 tys na wyłożenie na raz 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, rafal3939 napisał:

wejdz na strone arimr , zaloguj sie i wypełnij wniosek, wczesniej przeczytaj instrukcję

Nie pomogłeś... Instrukcje znalazłem, prosiłem o podanie linku bezpośrednio do wniosku lub wytłumaczenie gdzie go dokładnie znajdę.

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, mysza103 napisał:

średnia z tego co została złożona na tą chwilę to wychodzi 12 tys na wniosek czyli zaliczki 6 tys , to jak gospodarstwo nie może takich pieniędzy wyłożyć to już zle się na gospodarstwie dzieję , a jak jeszcze będzie trzeba wynająć fachowców do roboty +jakieś łaty - krokwie , to takie gospodarstwo będzie się musiało na 5 lat zadłużyć , ale zresztą każdy ma swoje upodobania , np niektórzy idą kupić telewizor czy jakiś inny sprzęt za 1-2 tys i też biorą na raty , i o ile nie dziwię się jakimś emerytom czy ludziom którzy mają na utrzymaniu większe rodziny , to już jak takie zakupy robi gospodarz rolny to mnie trochę dziwi że nie ma 2 tys na wyłożenie na raz 

jeśli osoba wymienia prawię maksa to nie jest 12 a prawie 2 razy tyle, jeśli dołożysz robotę to bez zaliczki jest ponad 25-30 tysięcy. więc nie, nie każdy ma tyle żeby ot tak sobie pstryknąć, lub ma inne plany

Opublikowano
32 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jeśli osoba wymienia prawię maksa to nie jest 12 a prawie 2 razy tyle, jeśli dołożysz robotę to bez zaliczki jest ponad 25-30 tysięcy. więc nie, nie każdy ma tyle żeby ot tak sobie pstryknąć, lub ma inne plany

Tylko ilu takich jest na max 20 tys ? jak by takich było dużo , to i duzo musiało by być takich co mają złożone na 4 tys zł ,100 metrów kw dachu , a tu to już wcale by się nie opłaciło składać i truć się z papierami , ja mam złożone na 2 budynki ( w sumie 406  m2 ) 16 tys zł , to już ktoś musi mieć złożone tylko na 8 tys żeby wyrównać tą średnią na 12 tys 

Opublikowano
32 minuty temu, mysza103 napisał:

Tylko ilu takich jest na max 20 tys ? jak by takich było dużo , to i duzo musiało by być takich co mają złożone na 4 tys zł ,100 metrów kw dachu , a tu to już wcale by się nie opłaciło składać i truć się z papierami , ja mam złożone na 2 budynki ( w sumie 406  m2 ) 16 tys zł , to już ktoś musi mieć złożone tylko na 8 tys żeby wyrównać tą średnią na 12 tys 

dużo, patrząc na to ile jeszcze jest tego eternitu na tych budynkach, no to ja mam złożone na 475 i jeszcze nie zrobię całego gospodarstwa, a jeszcze mam drugie więc można powiedzieć że gdyby było bez limitu to zjadłbym z 5 małych, przy dobrym znalezieniu blachy człowiek płaci tylko za robociznę [ o ile sam sobie nie połozy z pomocą szwagra z wykończeniówki] prawda jest taka że kto może to wymienia a chętnych nie brakuje jak widać, drugiej takiej okazji może nie być

Opublikowano

Nabory następne będą na 100% , bo to państwo się zobowiązało na usunięcie eternitu coś do 32 czy 35 roku , a siłą nie zmusza kogoś  kogo nie będzie stać na wymianę,  więc i kolejne nabory będą i być może nawet korzystniejsze finansowo , ale to już pewnie jak jeszcze że 2-3 nabory jeszcze będą  i zostaną faktycznie tacy których nie stać 

• Like 1
Opublikowano

W jakiej formie skladaliście oświadczenie o wykonanej dachu? Napisałem to oswiadczenie, podpisałem podpisem elektronicznym, a tu z agencji chcą żeby im w formie zdjęcia wysłać. U was też tak jest?

Opublikowano
13 godzin temu, zmechanizowany napisał:

Dokładnie tak.

file:///C:/Users/Ja/Downloads/Z5_3_Oswiadczenie_zgoda_na_zawarcie_umowy%20(5).pdf

Takie coś dołączyłem

file:///C:/Users/Ja/Downloads/Z5_3_Oswiadczenie_zgoda_na_zawarcie_umowy%20(5).pdf

Podeślij mi jak możesz w wiadomości prywatnej tresc tego oswiadczenia bo nie wstawiło się tutaj

Opublikowano (edytowane)

Mierzyliscie dachy co do metra i rysowaliscie, czy podaliscie mniej wiecej m2 z geoportalu? Wiadomo jakis spad zrobi roznice, ale niechce mi sie wchodzic i mierzyc w taka pogode tym bardziej, ze jeden budynek o ksztalcie nieregularnym. Sprawdza to ktos na jakims etapie? Jestem w stanie nawet zanizyc z 10m2 na caloscie, ale boje sie, ze np. szerokosc dachu nie bedzie sie zgadzac o 10cm i nie dostane zwrotu xD

Edytowane przez asus921
Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Mierzyliscie dachy co do metra i rysowaliscie, czy podaliscie mniej wiecej m2 z geoportalu? Wiadomo jakis spad zrobi roznice, ale niechce mi sie wchodzic i mierzyc w taka pogode tym bardziej, ze jeden budynek o ksztalcie nieregularnym. Sprawdza to ktos na jakims etapie? Jestem w stanie nawet zanizyc z 10m2 na caloscie, ale boje sie, ze np. szerokosc dachu nie bedzie sie zgadzac o 10cm i nie dostane zwrotu xD

Rozumie jak byś  to pytanie zadał miesiąc temu , a nie teraz jak za 2 dni kończy się  nabór a ty się obudziłeś  , i nie chodzi mi o złożenie papierów,  tylko o przyszykowanie papierów  , teraz to nawet zdjęć nie da się zrobić  bo śnieg  zalega na dachach w większości przypadków.  Co do mierzenia to ja mierzyłem pi razy oko , ale i bez mierzenia też można wyliczyć 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Daro20

Moze mialem, moze nie mialem. Nic tym postem nie wnosisz.

@mysza103

Bo ci zylka peknie. Obudzilem sie i zdjecia zrobilem, u mnie sniegu brak... Wniosek w 90% ogarniety przy kawie, tylko rysunek i zdjecia zostaly. Jak byles taki "obudzony" miesiac temu, to dlaczego nie zrobiles dokladnych pomiarow tylko sie do mnie przyierdalasz?

Ja tylko zadalem pytanie do tych, ktorzy sa na dalszym etapie jak szczegolowo byly weryfikowane wymiary o ile w ogole byly.

Edytowane przez asus921
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, asus921 napisał:

@Daro20

Moze mialem, moze nie mialem. Nic tym postem nie wnosisz.

@mysza103

Bo ci zylka peknie. Obudzilem sie i zdjecia zrobilem, u mnie sniegu brak... Wniosek w 90% ogarniety przy kawie, tylko rysunek i zdjecia zostaly. Jak byles taki "obudzony" miesiac temu, to dlaczego nie zrobiles dokladnych pomiarow tylko sie do mnie przyierdalasz?

Ja tylko zadalem pytanie do tych, ktorzy sa na dalszym etapie jak szczegolowo byly weryfikowane wymiary o ile w ogole byly.

Przecież ci wyraźnie napisałem że wymiary robiłem,  i nic się  nie przypierdalam tylko ci odpowiedziałem na pytanie że ja mierzyłem , a można wyliczyć  i bez mierzenia , ale pewnie mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś bo się rozmarzyłeś nad kawą . No i z tego naboru nikt nie jest na dalszym etapie , i różnie może być  , w tamtym naborze mogli nie kontrolować nikogo , a w tym mogą kontrolować wszystkich 

Opublikowano
2 godziny temu, asus921 napisał:

Co najmniej u 1 osoby jaką znam była kontrol po wysłaniu wniosku o płatność i dokładnie zmierzyli dach. Było sporo gadania o kilkanaście centymetrów rozbieżności, o nieprawidłowe użytkowanie stodoły (bo co tam w kącie robi złożona blacha...). Koniec końców przeszło ale nigdy nie wiadomo na kogo się trafi przy kontroli 

Opublikowano

@mysza103 wystarczylo wlasnie tylko to napisac, a nie robic mi jakies wywody o obudzeniu sie...

@Ukispuki

Mam pomierzone, ale co do cm to mozna sobie mierzyc, a praktyka swoje np. wypuszczenie blachy 5 czy 15cm, to jest juz roznica.

Dokladnie zalezy na kogo sie trafi, bo dlaczego niby ta blacha nie mogla lezec w stodole xD. U mnie 2 z 3 budynkow to typowe garaze, czyli ciagnik, jakas maszyna, warsztat srubki i caly pierdolnik pamietajacy PRL. Ciekawe co by mi powiedzieli.

Opublikowano (edytowane)

@zmechanizowany

Czyli defacto polozyles wiecej m2 dachu niz wnioskowales o zwrot i jeszcze mieli do tego problem? Ja zlozylem wniosek, ale np. nie uwzglednilem wyciagu wentylacyjnego, ale np. 11,80 dlugosci dachu pisalem jako 11.50 dla swietego spokoku, bo nie wiem jak przypadnie blacha, wiec wolalem napisac mniej, ale z tego co piszesz mniej tez zle...

@xxxlukaszxxx

Wyslalem bez tego zgloszenia. W instrukcji bylo, ze mozna je doslac w uzupelnieniu.

Edytowane przez asus921