Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Za dużo 🤣 

A to są jakieś normy ile może max stać u sąsiada żeby przeszło? 🤭

W idealnym świecie on nie powinien wystawać wcale, a ze dziadki zrobili jak zrobili :). Po takim czasie jakos przeszla mi chec wymiany.

obraz.png.64948f49edc4a3a4c92377c26fec18cd.png

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

Równo 3 miesiace od przesłania ostatnich poprawek - telefon od  osoby prowadzącej wniosek (już wczoraj czekałem na ten telefon). Wniosek do odrzucenia. Budynek za dużo wystaje na działce sąsiada. do wyjaśnienia.

To jak ci wcześniej pismo przesłali jakie poprawki masz porobić to nie było żeby to wyjaśnić że wystaje na sąsiada , a teraz sobie umysleli że jednażenie może tak być.  I co w zwiazku z tym teraz dalej bedziesz robił , jak poprawki niby mozna bylo wyslać tylko raz ? 

u mnie dziś poprawki byly wyslane , ale mysle ze to szybciej pojdzie ta weryfikacja niż u ciebie (4 miesiące) , tym bardziej ze przed wysla iem poprawek kontaktowalem się telefonicznie z osoba prowadzaca wniosek , a że trochę było zawirowań bo dach jeden już jest wymieniony i nie było wyraźnego zdjęcia eternitu z jednej strony więc dołączyłem jeszcze zdjęcia całego budynku pokrytego już blachą i dołączyłem fv blachy . Więc kobieta sama zasugerowała że od razu tym wnioskiem się zajmie  póki zna temat na  bieżąco i  wie o co chodzi , bo jak by odłożyła  na bok ten wniosek to by potem nie mogła skojarzyć o co chodzi 

Do poprawek dołączyłem już dach przykryty blachą i eternit zdjęty

20240521_165147.jpg

2 sprawa również mam delikatnie na sąsiada z 40 cm , ale póki co nie było do tego zastrzeżeń

18 minut temu, Celownik07 napisał:

W idealnym świecie on nie powinien wystawać wcale, a ze dziadki zrobili jak zrobili :). Po takim czasie jakos przeszla mi chec wymiany.

U to u ciebie kupę wchodzi na sąsiednią działkę 

20240521_160902.jpg

20240521_165147.jpg

20240521_160902.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
26 minut temu, radekz200 napisał:

to nie w tym roku 😱

No mówiłem, majster się potłukł, operację miał i jedynie co może to sobie tyłek podetrzeć.

Byłem na budowie u nich to dopiero ściany szamba pod oborą rozszalowali. 

Co z tego jak mi przyjdzie w październiku zwali dach jak stodoła pełna 

Opublikowano (edytowane)

@mysza103 wlasnie pojawil sie status "wyjasnienia" ale nic nie ma do pobrania- pewnie jutro wrzuca. bylem na to przygotowany bo jak rozmawialem z @vat x czasu temu tu w watku - nie mowie o tym, niech sami do tego dojda i wtedy bede wyjasnial. za pierwszymi poprawkami sie nie skapneli wiec nie drążyłem (dopytywałem przez telefon czy aby napewno tylko te poprawki beda- potwierdzili). Ogolnie mam juz przygotowana odpowiedz na to wraz ze zdjeciami i kopiami dokumentów. licze sie z tym ze nie przejdzie bo to juz zalezy od dobrej woli sprawdzajacego wniosek.

obraz.png.d9170ebb0b3e2216862a2c584937f3bb.png

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
56 minut temu, Celownik07 napisał:

@mysza103 wlasnie pojawil sie status "wyjasnienia" ale nic nie ma do pobrania- pewnie jutro wrzuca. bylem na to przygotowany bo jak rozmawialem z @vat x czasu temu tu w watku - nie mowie o tym, niech sami do tego dojda i wtedy bede wyjasnial. za pierwszymi poprawkami sie nie skapneli wiec nie drążyłem (dopytywałem przez telefon czy aby napewno tylko te poprawki beda- potwierdzili). Ogolnie mam juz przygotowana odpowiedz na to wraz ze zdjeciami i kopiami dokumentów. licze sie z tym ze nie przejdzie bo to juz zalezy od dobrej woli sprawdzajacego wniosek.

wyjaśnienia czyli jakby drugie poprawki, ja od wysłania swoich już bodajże 1,5 miesiąca czekam więc kiepsko to widzę.

Opublikowano

Ciężko wam sie mieszka jeden przy drugim , u nas co 100-200 metrów gospodarstwo, nie ma gdzie sie rozbudować 

Opublikowano
2 minuty temu, Celownik07 napisał:

dobra sa wyjasnienia, dzwonione do prowadzacej. jest szansa że przejdzie po odeslaniu papierów. piłka w grze jednak.

obraz.png

To nie dołączałeś tego prze pierwszym składaniu wniosku ?  Ja wyrysy i wypisy z geodezji jak również przeszło to przez starostwo , jakiś wypis , to złożyłem w załącznikach 15 grudnia , jak składałem wniosek, a potem ze starostwa przyszło mi jeszcze pismo gdzie było napisane że nie wnoszą sprzeciwu do zmiany pokrycia , 

Opublikowano

troche dziwna sprawa bo ona chce zauważ wypis z rejestru budynków a dzwoniac do starostwa u mnie babka mowi ze w tym wypisie nie ma info o wlascicielu budynku - info o tym jest w wypisie z rejestru gruntów i tam tez znajduje sie info o budynkach i taki wypis zamiescilem. ale ze wazny jest 3miesiace to mam zamiescic nowy :). Ta prowadzaca mowi ze inni jej dostarczaja te wypisy budynków z jakiejs kartoteki i tam jest info o wlascicielu a u mnie w starostwie sie upieraja ze nie ma- nawet jest takie info jak chce wniosek wyslac epuapem. wiec wychodzi na to ze co kraj to obyczaj.

obraz.png

Opublikowano

tu nie ma pospiechu , wszystko w swoim czasie

tu sie nikt nie spieszy

ja na płatność czekam jeszcze z pierwszej edycji 3,5 miesiąca 

suszowe brak , dopłaty brak

pełen relax

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kazik6 napisał:

ile płacicie za od metra za demontaz eternitu i połozeniem nowej blkachy?

U mnie sami dłubiemy po malutku , ale zapewne jak się komuś zleci robotę to na pewno wyjdzie minimum drugie tyle co dadzą funduszy za blachę , czyli jak 250 m2 blachy - dofinansowanie 10.000 zł , to za robotę drugą 10 tys trzeba szykować co najmniej , ale niech się wypowiedzą ci którzy najmują fachowców ,  no i pewnie też liczy się zakres robót jaki mają wykonać , czy to tylko zdjąć eternit i położyć blachę , czy na przykład poprawki więżby dachowej , i potem obitki - podbitki i różne dupereli , bo te wykończenia sporo kasy zabierają 

Demontaż 160 m2 eternitu dzisiaj my robili 3 godziny 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

dobra , poszły wyjaśnienia - normalnie po kliknieci w ikone zapetlonych dwóch strzałek nie wchodziło mi juz w moj wniosek jak za pierwszym razem poprawek tylko bylo pole tekstowe na wpisanie wyjasnien i pod spodem mozna bylo dodac zalaczniki ile sie chcialo. teraz czekac. 

Opublikowano
Dnia 27.05.2024 o 18:19, kazik6 napisał:

ile płacicie za od metra za demontaz eternitu i połozeniem nowej blkachy?

w okolicy 70-80 zł  m2 na gotowo się zmieścisz - demontaz i montaz rynien/opierzenia już w tym 

Opublikowano

robocizna od 50 zł do 100zł

od najprostszych  demontaż   eternitu i blacha trapez  na starych łatach 50zł

do 90-100zł tak jak u mnie demontaż  membrana  nowe kontrłaty, łaty ,  przedłużenie krokwi,  przedłożenie  szczytów,  nowe wentylacje , deska czołowa,  obróbki blacharskie rynny

na szczęście poświeciłem tylko czas

no i raz nie groźnie  spadłem  ale  na  strop  ,   takze uważajcie na siebie szczególnie Ci co robią to  na starych łatach,