Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wygląda sprawa gdy chce zmienić całą konstrukcję dachu i zalać wieniec ,co wiąże się z podwyższeniem całego budynku ,bo według "doradców" na FB to nie przejdzie ,i muszę mieć wszystkie pozwolenia na to

Opublikowano
Dnia 21.12.2023 o 21:22, ŻakowskiSławomir napisał:

po ile wam się udało wyrwać blachę? to prawda że dopłacają 40 zł i nie wymagają faktury? a orientacyjną wycenę za m2 od firmy ktoś dostał?

Prawda , choćbyś miał blachę kupioną z 10 lat temu , i leżała ona gdzieś pod szopą , to normalnie pokryjesz tą blachą i dostaniesz dotacje 40 zł/m2  x ile masz m2 dachu 

6 minut temu, krzysztoffo napisał:

Jak wygląda sprawa gdy chce zmienić całą konstrukcję dachu i zalać wieniec ,co wiąże się z podwyższeniem całego budynku ,bo według "doradców" na FB to nie przejdzie ,i muszę mieć wszystkie pozwolenia na to

Jeśli zrobisz to podwyższenie na lewo to przejdzie , bo w zdjęciach dach będzie wyglądał przecież tak samo jak był stary , no chyba że bedą jakieś inne nachylenia dachu , czy coś innego wstawiane , to inna bajka , 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Prawda , choćbyś miał blachę kupioną z 10 lat temu , i leżała ona gdzieś pod szopą , to normalnie pokryjesz tą blachą i dostaniesz dotacje 40 zł/m2  x ile masz m2 dachu 

pytanie czy się nie dosrają na zdjęciach o to? że nie wiem, blacha lekko straci kolor,bardzo dużo jest fajnych blach z rozbiórek w fajnych cenach, jednak od kogoś słyszałem że faktury nie trzeba ale blacha musi być nowa.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzysztoffo napisał:

Właśnie nie wiem co robić ,bo w planie napisałem ,że zamierzam zmienić całą konstrukcję dachu (nic nie pisałem o podwyższeniu ) i zastanawiam się czy tego opisu nie zmienić .

Pisz, że wymiana pokrycia z materiałów szkodliwych/ eternitu na blachę trapezową. Ew. nowe łaty i membrana. W instrukcji wypełniania jest jota w jotę do skopiowania

A czy weźmiesz ryzyko robienia bez projektu to już twoja sprawa. W świetle przepisów musi być projekt i pozwolenie. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Były pobudowane na gotowy projekt , który nie pasuje do istniejącego buynku, albo bez projektu , zreszta reraz jak budujesz np. dom  , to nie konrolują projektu czy jest dobrze zrobiony , tylko oby wszystkie pozwolenia i podpisy osób były właściwe, a jak popotem pobudujesz , nikogo ie obchodzi, byle sie mieściło w merach zabudowy, a okna , dzrzwi robisz gdzie Ci pasuje i nikt sie nie czepi

Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał:

Prawda jest taka że na wsiach w starszych budynkach to co w 2 budynku  było coś robione bez projektu 

Prawda jest taka. Tak było i będzie. Ale nie mów chłopakowi, że nie trzeba pozwolenia przy takiej robocie. U mnie jednego podkablowali i wiatę rozbierał z fundamentami. 

2 godziny temu, miwigos napisał:

Były pobudowane na gotowy projekt , który nie pasuje do istniejącego buynku, albo bez projektu , zreszta reraz jak budujesz np. dom  , to nie konrolują projektu czy jest dobrze zrobiony , tylko oby wszystkie pozwolenia i podpisy osób były właściwe, a jak popotem pobudujesz , nikogo ie obchodzi, byle sie mieściło w merach zabudowy, a okna , dzrzwi robisz gdzie Ci pasuje i nikt sie nie czepi

U mnie dwie budowy z pozwoleniem i do obu pani inspektor z pomagierem była. Oborę to jeszcze przed zakończeniem przyjechali... możliwe, że z podjebki... Ale sprawdzali tylko zewnętrzne metry. 

Zamiast 5 wymaganych przejść między stanowiskami zrobiłem dwa. Większe okna, szersze drzwi i sama mówiła, że nie ma to znaczenia aby zewnętrzne wymiary były. Jeszcze chyba jest tolerancja+-10% z tego co w projekcie 

Opublikowano

Tak jak pisałem tylko metry kwadratowe, więc po co rysunek , napisać że wymiar taki i taki , można odręcznie wyrysować i powinno wystarczyć skoro niema znaczenia

Opublikowano
1 minutę temu, karol19920 napisał:

Czytałem gdzieś że od czerwca tego roku wiata gospodarcza do 150m2 bez pozwolenia i bez zgłoszenia. Ale od razu mówię, przeczytałem artykuł pobieżnie.

coś było ale chyba nie może być szersza niż 7 m

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.12.2023 o 11:43, karol19920 napisał:

Czytałem gdzieś że od czerwca tego roku wiata gospodarcza do 150m2 bez pozwolenia i bez zgłoszenia. Ale od razu mówię, przeczytałem artykuł pobieżnie.

Nie wiata a budynek gospodarczy. dodam że od 150 do 300m2  na zgłoszenie.

A pytanie o wymianę eternitu, u mnie po ślubie kazali połączyć gospodarstwo z gospodarstwem żony i teraz budynki pokryte eternitem stoją na żonę 

a numer gospodarstwa na mnie. Wniosek na wymianę powinienem ja złożyć i jak to ominąć że budynki są na żonę? Miał ktoś taki przypadek?

Edytowane przez solek01
Opublikowano
Dnia 19.12.2023 o 16:16, Mikopantosze napisał:

Witam

Po zakończeniu wymiany dachu gdzie mam wysłać zdjęcia dachu i tej tabliczki?

Pozdrawiam 

Zaloguj się na swój E-PUE

Działania inwestycyjne i premiowe ,wchodzisz w swój wniosek i robisz korektę wniosku.dokładnie nie już nie pamiętam gdzie to trzeba wkleić,ale zadzwoń do osoby która prowadzi Twój wniosek to cię pokieruje. 

Opublikowano
1 godzinę temu, zmechanizowany napisał:

Zaloguj się na swój E-PUE

Działania inwestycyjne i premiowe ,wchodzisz w swój wniosek i robisz korektę wniosku.dokładnie nie już nie pamiętam gdzie to trzeba wkleić,ale zadzwoń do osoby która prowadzi Twój wniosek to cię pokieruje. 

Nie trzeba robić korekty tylko wypełnić wniosek o płatność i tam wkleić zdjęcia o dokumenty potrzebne do pozytywnego rozpatrzenia wniosku.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, zmechanizowany napisał:

Może masz rację, wiem że musiałem robić korektę, żeby wysłać fotę z tablicą, ale już dokładnie nie pamiętam,latem to robiłem.

To pewnie była korekta do wniosku o płatność. Też taką robiłem