Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja znowu zastanawiam się nad tym filcem, jeden sprzedawca mówił mi że ten filc to nic super i nie wiadomo jak to się sprawdzi za kilka lat. Mam garaże murowane, łaty i kontrłaty wszystko zdrowe, membranę powinno się dać na krokwie. 

Opublikowano

To czemu mu nie odmawiasz kłaść  blachy t18 , skoro mówisz że nie trzeba fachowca żeby wiedzieć  o tym że taką blacha się  nie powinno robić  robić na takim duzym dachu tylko każesz mu robić  łączenia,  a przecież wyraźnie też  ci odpisał  że żadnych łączeń robić nie chce . To chyba źle mu nie doradzam żeby położył  blachę T35  zamiast t18 

2 minuty temu, Ekstremalny napisał:

Ja znowu zastanawiam się nad tym filcem, jeden sprzedawca mówił mi że ten filc to nic super i nie wiadomo jak to się sprawdzi za kilka lat. Mam garaże murowane, łaty i kontrłaty wszystko zdrowe, membranę powinno się dać na krokwie. 

Ja na tej stodole mam właśnie z filcem, stoi na razie 4 lata  i teraz co składałem wniosek to też podałem że będzie z filcem , jak się zdejmie eternit to jak krokwie czy łaty są  zdrowe to bez żadnych kombinacji kładziesz  na łaty od razu blachę  bez kombinowania z membraną , ale to już  każdy musi zdecydować według siebie , jak mu pasuje.  Mi jak wypełniała wniosek to właśnie już trzeba było to uwzględnić czym się będzie przykrywać, i jeśli blachą to czy to będzie blacha zwykła czy z filcem

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

To czemu mu nie odmawiasz kłaść  blachy t18 , skoro

Obudź się. Przetrzyj oczka

Screenshot_20231218-084614.png

7 godzin temu, Ekstremalny napisał:

@mysza103 we wnioskach przecież nie wpisywało się jaką konkretną blacha będziesz krył. Sam robie jeszcze z poprzedniego programu i nigdzie nie wpisywało się jaka blacha. Ile za blachę z filcem ?

Zostało mi niecałe 200m2 membrany z domu, rzuciłem na garażu pod łaty, reszta bez. Nic się nie skrapla, a były już w tym roku mrozy po -10 i odwilż i nie kapie. Jakieś zapocenie na blasze jest, ale mikro. 

Z tym, że u mnie jest ruch powietrza. Jeśli mega szczelny to wtedy podobno się to dzieje 

Na stodołę raczej zrezygnuję. Majster też mówił, że dobrym sposobem będzie zrobić w kalenicy kilka małych kominków wentylacyjnych i nie bić łaty na mur, nie utykać na zycher i będzie dobrze. Z ptakami nie mam problemu więc chyba tak zrobię 

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

To czemu mu nie odmawiasz kłaść  blachy t18 , skoro mówisz że nie trzeba fachowca żeby wiedzieć  o tym że taką blacha się  nie powinno robić  robić na takim duzym dachu tylko każesz mu robić  łączenia,  a przecież wyraźnie też  ci odpisał  że żadnych łączeń robić nie chce . To chyba źle mu nie doradzam żeby położył  blachę T35  zamiast t18 

Ja na tej stodole mam właśnie z filcem, stoi na razie 4 lata  i teraz co składałem wniosek to też podałem że będzie z filcem , jak się zdejmie eternit to jak krokwie czy łaty są  zdrowe to bez żadnych kombinacji kładziesz  na łaty od razu blachę  bez kombinowania z membraną , ale to już  każdy musi zdecydować według siebie , jak mu pasuje.  Mi jak wypełniała wniosek to właśnie już trzeba było to uwzględnić czym się będzie przykrywać, i jeśli blachą to czy to będzie blacha zwykła czy z filcem

Nie za rzadko łaty po eternicie są co metr, nie trzeba dokładać w środku łat

Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Filc nadaje się pod wiaty- gdzie jest dobry przewiew. Trzeba wiedzieć co do czego a nie potem lament. Jak macie możliwości lepsza membrana

na stodole i oborze ze stropem gdzie są bele słomy membrana też słabe rozwiązanie bo myszy zrobią robotę napewno 

Opublikowano

No właśnie... myszy- chciałem dopisać😬 Znajomy ma bez  filcu i membrany nad oborą gdzie trzyma siano... I nie narzeka. Mówi, że tylko nad drzwiami i wentylacją obory się trochę skrapla. Ale mu nie wierzę

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Nie za rzadko łaty po eternicie są co metr, nie trzeba dokładać w środku łat

Tu jest zgodnie z projektem i na 8 metrach jest 6 łat i jest wystarczająco, więc i łaty po eternicie nie trzeba nic zagęszczać tylko zostawić jak są

20231218_101732.jpg

20231218_101643.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Tu jest zgodnie z projektem i na 8 metrach jest 6 łat i jest wystarczająco, więc i łaty po eternicie nie trzeba nic zagęszczać tylko zostawić jak są&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

20231218_101732.jpg

20231218_101643.jpg

to Ty bamber jestes 😅

Opublikowano
1 minutę temu, Celownik07 napisał:

dzwonili odemnie z gminy.. nie akceptuja wniosku o utylizacje wypisanym na formatce ARiMR, trza słać nowy na gminnym, tak że tego.

To Ty im złóż na ich, a na Twoim niech przybiją tylko pieczątke do agencji.

Prawdziwa patologia biurowa...

Opublikowano

nie jorgneła się że na tym etapie jak składałem to potrzebowałem tylko UPO do przedłożenia do wniosku dla ARiMR, sooka pewnie by nie podbiła jakbym był osobiście a tak to UPO z automatu dało i wywalone jajca na PANIA Z URZEDU XDDDD. Nie wspomne juz ze 3listopada wysyłałem maila do nich zeby napisali co i jak potrzebuja i doopa nikt nie odpisał, a teraz maja sraczke bo ludzie przychodzo i zle wnioski dajo.

Teraz na spokojnie sobie ogarne i w razie poprawek bede juz mial wszystko.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Podbitka jest na zewnątrz a para wodna wewnątrz...   Takie to własnie "unowocześnienia" ten filc, jak i Dryfix, dojenie krów i baranów

Bierzecie ocynk czy alucynk?

Przecież napisał👇

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

np tam gdzie sa otwierane drzwi od obory i spar wpada pod okap 

Wpada opar z obory pod okap bo nie ma podbitki na zewnątrz. A reszta to już prawa fizyki ciepło ciągnie w górę pod dach.

Szwagra wuj tak się załatwił, nowa obora ze stropem, nie chciał rur wentylacyjnych na poddaszu bo bele źle kulować. Porobili mu w ścianie pod samym stropem rury i kolanka pod okap, po dwóch latach krokwie i łaty czarne jakby je farbą pomalował i grzyb rośnie.

Opublikowano

Orientuje się jak to jest z tą definicją rolnika, mianowicie jestem na zusie, dopiero w tym roku pierwszy raz składałem wniosek, zaliczkę już mam ale decyzji o dopłatach jeszcze nie to czy mogę w grudniu składać czy czekać do stycznia lepiej?

Opublikowano

ktoś (możliwe ze też ty) poruszył identyko temat na grupie FB - doradzca sugerował żeby poczekać do stycznia ze zlozeniem wniosku. Zawsze decyzje były w grudniu, ale teraz to do lutego nie bedzie jak masz ekoschematy. No ale wtedy  rok chociaż ci przerzuci ;]

Opublikowano

Na stodole (trzymam tam pszenicę) 6 lat temu zmienialiśmy dach to poszła pod blachę membrana i gryzonie narobiły trochę dziur. Nieraz jak znajdę to słychać jak chodzą po membranie.

Do obory mam dostawioną wiatę, takie wybiegi zadaszone ze stołem paszowym i na razie trzymam tam krowy mamki. Na zimę od szczytów obstawiam belami słomy a za stołem paszowym wieszam plandekę. Na dachu mam blachę z filcem i zimą nie ma problemu ze skraplaniem a latem od dołu się tak nie nagrzewa, spokojnie można rękę przystawić i się nie oparzyć.

Pytałem się na składzie o blachę to odradził mi arkusze 9m T18 bo jest problem z transportem i na płaskim dachu podczas falistego deszczu zacieknie woda wzdłuż na łączeniach.

T35 aluocynk z blachprofi 36brutto płaska z blachprofi 110brutto arkusz 

T18 aluocynk 33 z Solanu płaska 90zł

W Starostwie powiedzieli że jakiekolwiek zmiany w dachu( powiększenie wejścia na poddasze lub zlikwidowanie) potrzebne pozwolenie i projekt.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

W Starostwie powiedzieli że jakiekolwiek zmiany w dachu( powiększenie wejścia na poddasze lub zlikwidowanie) potrzebne pozwolenie i projekt.

I to jest kolejna głupota, jak tak to do 150 m jak dobrze pamiętam na zgłoszenie bez projektu, a jak kuźwa bawole oko w dachu to architekta z warszawy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Daro20 napisał:

Na stodole (trzymam tam pszenicę) 6 lat temu zmienialiśmy dach to poszła pod blachę membrana i gryzonie narobiły trochę dziur. Nieraz jak znajdę to słychać jak chodzą po membranie.

Do obory mam dostawioną wiatę, takie wybiegi zadaszone ze stołem paszowym i na razie trzymam tam krowy mamki. Na zimę od szczytów obstawiam belami słomy a za stołem paszowym wieszam plandekę. Na dachu mam blachę z filcem i zimą nie ma problemu ze skraplaniem a latem od dołu się tak nie nagrzewa, spokojnie można rękę przystawić i się nie oparzyć.

Pytałem się na składzie o blachę to odradził mi arkusze 9m T18 bo jest problem z transportem i na płaskim dachu podczas falistego deszczu zacieknie woda wzdłuż na łączeniach.

T35 aluocynk z blachprofi 36brutto płaska z blachprofi 110brutto arkusz 

T18 aluocynk 33 z Solanu płaska 90zł

Już wczoraj o tym pisałem 

16 minut temu, toooomaszewski napisał:

I to jest kolejna głupota, jak tak to do 150 m jak dobrze pamiętam na zgłoszenie bez projektu, a jak kuźwa bawole oko w dachu to architekta z warszawy.

Zrobić jak się chce to zawsze można , bo ze starostwa ci nie przyjadą na kontrole , zgłosiłeś zmianę  pokrycia i oni to mają i tyle , bardziej się zastanawiam jak do takiej zmiany podejdzie arimr , jak dach z eternitem na zdjęciach będzie miał takie podwyższone zdjęcie , a przy wniosku o płatność będą zdjęcia z dachem jednolitym , bo żeby się nie okazało że teraz kogoś zakwalifikują żeby zmieniał pokrycie , a przy wniosku o płatność stwierdzą że coś jest nie teges i dopłaty do blachy nie dadzą .

Edytowane przez mysza103