Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, krychu napisał:

Uprawa bezorkowa musi być z pozostawieniem słomy?

Nie

Dnia 9.06.2023 o 22:17, Paszkamax napisał:

Aby złożyć wniosek o dopłaty musisz mieć numer gospodarstwa i ziemię nie ważna czy swoją czy dzierżawa.

Nie musi być ziemi. Matka tylko na bydło dostaje.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.06.2023 o 22:03, krzysiek277 napisał:

Czy dobrostan ściółka muszę potwierdzić zdjęciami czy można oświadczenie złożyć jak do wymieszania obornika ?

widze ze ci nikt nie odpisał to służe pomocą. Zdjęcia robisz za pomoca apki ARiMR albo....  składasz oświadczenie w terminie 15-22 marca 2024 do ARiMR ze realizowales ta praktyke . wzoru oswiadczenia jeszcze nie ma wiec nie szukaj.

Edytowane przez Celownik07
  • Thanks 1
Opublikowano

Gdzie mogę odszukać wzór arkuszu odnośnie uprawy bezorkowej. Tz. arkusz do zapisaywania danego zabiegu uprawy który wykonywany jest na danej działce. Połowę mam z jesieni bezorkowo posiane i teraz muszę to pozapisywać aby nie było problemu.

Opublikowano
24 minuty temu, michalsoft napisał:

Witam jak to w końcu jest z oziminami  mogą być w bezorkowym ekoschemacie czy nie ? Bo już nawet pracownicy w agencji różne rzeczy mówią *

Ja zaznaczyłem wszędzie, dziwne że trawy jednorocznej nie mogłem zaznaczyć ale już tego nie negowalem 

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał:

A to prawda że do ekoschematu  bydła mają być przeprowadzane kontrole w gospodarstwie?

I bez ekoschematu możesz być kontrolowany, więc co za różnica. 

Opublikowano

Od 2023 roku

Jeżeli w tym roku masz na danej działce żyto to dopiero w 2026 musisz zasiać coś innego

michalsoft napisał:

Witam jak to w końcu jest z oziminami  mogą być w bezorkowym ekoschemacie czy nie ? Bo już nawet pracownicy w agencji różne rzeczy mówią *

Dziś byłem w ODR aby babka powiedziała mi mniej więcej co i jak. Oczywiście o kilka rzeczy i tak zapomniałem zapytać. Ona mi powiedziała że uprawa bezorkowa ozimin również będzie się już liczyć.

Opublikowano

Znajdę gdzieś zestawienie jakie dokumenty trzeba załączyć i w jakich terminach do wniosku?

Bo coś trzeba było załączyć w ciągu 14 dni od złożenia wniosku - ale nie pamiętam co ;(

Opublikowano
1 minutę temu, vat napisał:

Znajdę gdzieś zestawienie jakie dokumenty trzeba załączyć i w jakich terminach do wniosku?

Bo coś trzeba było załączyć w ciągu 14 dni od złożenia wniosku - ale nie pamiętam co ;(

W 14dni od wnioski to oświadczenie do wymieszania obornika 

• Like 1
Opublikowano

O właśnie, jak to jest z tym oświadczeniem odnośnie przychodów z działalności pozarolniczej? Trzeba wykazać przychód? Pani z ODR nie potrafiła mi odpowiedzieć 🙉

Opublikowano
6 minut temu, michalsoft napisał:

Czy jeśli jest 7ha to muszą być różne uprawy i ugór? Czy mogę całość co roku inna roślina obsiać ?

Ugór jest od 10ha, a uprawy to chyba wszystkich dotyczą że muszą być dwie 

Opublikowano
11 godzin temu, krychu napisał:

Nie łapią, tylko właśnie mogą pozwolić poraz kolejny zasiać daną roślinę

Nie dotyczy to tylko w przypadku zastosowania ekoschematu wsiewki śródplonowe?

16 godzin temu, michalsoft napisał:

Te z 2022 r łapią się pod warunkiem uprawy bezorkowej w obecnym roku kalendarzowym

Opublikowano
22 minuty temu, krzysiek277 napisał:

Czy ekoschemat międzyplon to jest jakaś norma wysiewu ? Czy wystarczy że dam 50kg grochu i 10kg gorczycy 

Aby było widać że coś rośnie. Tyle tona bogato

18 godzin temu, krzysiek277 napisał:

A to prawda że do ekoschematu  bydła mają być przeprowadzane kontrole w gospodarstwie?

I tak jeżdżą. U mnie byli ostatnio z regionalnej. Sprawdzili sztuki czy się ze stanem zgadza. Jeśli by dwóch kolczyków nie było to problem. Jeżeli brak jednego to żeby zrobić. Popatrzyli w oborze i księgę sprawdzają. Jeżeli się robi internetowo to wtedy nie obowiązuje

• Thanks 1
Opublikowano

Witam. Temat obornika pewnie był wałkowany wiele razy ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Czy jeśli pod kukurydzę była wykonana orka zimowa zeszłej jesieni a zaznaczył bym te pola że wiosna rozwieziony był obornik na orke i wymieszany telerzówka czy przeszło by w ekoschemacie?  Są w stanie sprawdzić czy była na danych polach orka zimowa? Czy można zaznaczyć że wiosną była dopiero orane? 😉 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, koyack napisał:

Czy jeśli pod kukurydzę była wykonana orka zimowa zeszłej jesieni a zaznaczył bym te pola że wiosna rozwieziony był obornik na orke i wymieszany telerzówka czy przeszło by w ekoschemacie?  Są w stanie sprawdzić czy była na danych polach orka zimowa?

Przejdzie bez problemu, bezorkowa uprawa obejmuje rok kalendarzowy, orka na jesieni nie ma znaczenia i nikt tego nie będzie sprawdzał. Ważne by w 2023 roku nie pokazywać się z pługiem na działce zgłoszonej do tego schematu, a poza tym możesz robić co ci pasuje

Edytowane przez witejus

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Dodaj nową pozycję...
v