Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kontroler moze byc czlowiekiem, badz gnida, tak samo jak policjant. zalezy od czlowieka, jak podejdzie do danego tematu. truskawki to fakt, ale jesli komus to nie pasuje, moze nie czytac, a juz na pewno nie odpisywać. podalen ten przyklad dla porownania kulture urzedniczej u nas i u nich. moj znajomy w 2003 roku pojechal na wycieczke do grecji. na targu zwykly sklepik taki na zewnatrz. much od cholery, mozna bylo gosciowi powiedziec by okroil szynke i tyle. u nas , wymogi do rozbioru nawet 1 swini sa takie jak dla rzezni ubijajacych 5 tys. potem sie to troche zmienilo, ale nie zbyt wiele. my mielismy zajezdzac swoje biznesy, a obecnie dozynaja to urzednicy. na zachodzie jest to wszystko lzej, lagodniej. moze kiedys tego doczekamy.

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Taka naszła mnie jeszcze myśl odnośnie tej kukurydzy. Jest gdzieś napisane że dopłatą należy się tylko tym którzy zebrali kukurydzę na ziarno czy tym którzy zasiali kukurydzę na ziarno? 

19 godzin temu, asus921 napisał:

Dalej pytam gdzie tam jest napisane o ziarnie ? Na wniosku mial napisane "kukurydza" i kwalifikowal sie do platnosci to zlozyl.

Jak juz sie tak przyierdalac to za ile sprzedales kukurydze? Jak wysuszyles i magazynujesz to tez nie powinienes skladac, bo przeciez nie straciles, bo jeszcze nie sprzedales...

Proszę bardzo, postawa prawna

§1 pkt 3) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07 grudnia 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. poz. 2667).

https://www.gov.pl/web/arimr/pomoc-dla-rolnikow-bedacych-producentami-kukurydzy-w-2023-r

Opublikowano
35 minut temu, bortys2001 napisał:

czyli wprowdzmy na całej pow działki uprawę i na niej zaznaczamy np miedze, czy też uprawę robimy mniejszą o te 3m i obok dodajemy miedzę ( o ile tak się da)

zaznaczasz miedzę i klikasz do 2m czy powyżej 2 m w systemie masz też strefy buforowe np przy rowach 

Opublikowano
53 minuty temu, bortys2001 napisał:
wniosek o płatności obszarowe
działka przy drodze wzdłuż której rośnie pas drzew, krzaków na szer 3m, wgłąb działki też zostawiłem sobie pasek szer 3m aby wjechać i ustawić ule.(zielone paski
czy tak nieduże powierzchnie nieprodukcyjne zaznaczam we wniosku? czy zaznaczam całość jako uprawę? jeżeli zaznaczam to jako co, ugór?

Bez tytułu.jpg

To jest pierwszy rok ta działka? Ja bym zaznaczył cały obszar kwalifikowany z mko. W jednym roku jak odjąłem drogę, to mi nad lasem dodali, żeby powierzchnia się zgadzała. Ścieżek technologicznych przecież też nikt nie odlicza.

Opublikowano
Opublikowano

Nie trzeba pisać że kukurydza na ziarno. Wystarczy napisać kukurydza jak to zrobiła zdecydowana większość i wszystko przeszło. 

14 minut temu, jacor73 napisał:

Rzucając okiem na szybko w te linki to tam nigdzie nie ma napisanego czy pomoc jest udzielana rolnikowi który zebrał kukurydzę na ziarno czy zasiał kukurydzę na ziarno. Mógł zasiać kukurydzę na ziarno a zebrać ją na kiszonkę. A mógł zasiać na kiszonkę ale zebrać na ziarno. Tyle że w drugim przypadku jeśli we wniosku mial wpisana kukurydzę na kiszonkę to pomoc się nie należy bo  wyodrębnione jest tylko że z wyłączeniem kukurydzy na kiszonkę. Czyli jak ktoś miał wpisana we wniosku kukurydzę na kiszonkę to nie przeszło. I cała filozofia 

Opublikowano

Wiem jedno za kilka stów nie warto ryzykować .Jak się połapią to kontrole szczegółowe przez kilka sezonów a konsekwencje różne .U mnie na sat agro dokładnie widać kiedy i która część pola skoszona na ziarno i to będzie widać nawet za 5 lat bo dane historyczne są zapisywane 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał:

Nie trzeba pisać że kukurydza na ziarno. Wystarczy napisać kukurydza jak to zrobiła zdecydowana większość i wszystko przeszło. 

Rzucając okiem na szybko w te linki to tam nigdzie nie ma napisanego czy pomoc jest udzielana rolnikowi który zebrał kukurydzę na ziarno czy zasiał kukurydzę na ziarno. Mógł zasiać kukurydzę na ziarno a zebrać ją na kiszonkę. A mógł zasiać na kiszonkę ale zebrać na ziarno. Tyle że w drugim przypadku jeśli we wniosku mial wpisana kukurydzę na kiszonkę to pomoc się nie należy bo  wyodrębnione jest tylko że z wyłączeniem kukurydzy na kiszonkę. Czyli jak ktoś miał wpisana we wniosku kukurydzę na kiszonkę to nie przeszło. I cała filozofia 

otwórz pierwszy link i poszukaj sobie za pomocą ctrl+F

obraz.png.0c24599f1b4fdbba52b8c483c9b7d13c.png

Opublikowano

Ale nadal nie rozumiesz o co chodzi. We wniosku nie jest jasno napisane czy pomoc przysługuje rolnikowi który zebrał kukurydzę na ziarno czy zasiał ja z przeznaczeniem na ziarno. Mógł zasiac ma ziarno a ściąć wcześniej na kiszonkę i to przeszło. Mogli oczekiwać jakichś faktur albo oświadczeń i wtedy każdy by się zastanowił. A że jest ogólnikowo napisane że z wyłączeniem kukurydzy na kiszonkę to można rozumieć to dwojako. Czy chodzi o ścięcie czy siew. 

1 minutę temu, jacor73 napisał:

otwórz pierwszy link i poszukaj sobie za pomocą ctrl+F

Jak wyżej napisałem i tobie wcześniej odpisałem. Z wyłączeniem kukurydzy na kiszonkę . Czy chodzi im o zasiewy czy zbiór bo można zasiac na kiszonkę ale zebrać na ziarno i odwrotnie. Skoro ci co mieli wpisane kukurydza i dostali to znaczy że liczyło się tylko to aby nie było wpisane na kiszonkę. A to co później się z tą kukurydza działo widać nikogo nie obchodziło skoro nie chcieli żadnych dowodów w postaci faktur za sprzedaż czy usług zbioru itd. 

Opublikowano

Art. 297. § 1 (Kodeks karny) Kto, w celu uzyskania dla siebie lub kogo innego, od banku lub jednostki organizacyjnej prowadzącej podobną działalność gospodarczą na podstawie ustawy albo od organu lub instytucji dysponujących środkami publicznymi – kredytu, pożyczki pieniężnej, poręczenia, gwarancji, akredytywy, dotacji, subwencji, potwierdzenia przez bank zobowiązania wynikającego z poręczenia lub z gwarancji lub podobnego świadczenia pieniężnego na określony cel gospodarczy, instrumentu płatniczego lub zamówienia publicznego, przedkłada podrobiony, przerobiony, poświadczający nieprawdę albo nierzetelny dokument albo nierzetelne, pisemne oświadczenie dotyczące okoliczności o istotnym znaczeniu dla uzyskania wymienionego wsparcia finansowego, instrumentu płatniczego lub zamówienia,podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew ciążącemu obowiązkowi, nie powiadamia właściwego podmiotu o powstaniu sytuacji mogącej mieć wpływ na wstrzymanie albo ograniczenie wysokości udzielonego wsparcia finansowego, określonego w § 1, lub zamówienia publicznego albo na możliwość dalszego korzystania z instrumentu płatniczego.

Piszcie dalej swoje wywody aż się ktoś ambitny znajdzie 

a o przeznaczeniu stanowi zbiór a nie siew

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, v11 napisał:

Wiem jedno za kilka stów nie warto ryzykować .Jak się połapią to kontrole szczegółowe przez kilka sezonów a konsekwencje różne .U mnie na sat agro dokładnie widać kiedy i która część pola skoszona na ziarno i to będzie widać nawet za 5 lat bo dane historyczne są zapisywane 

Jak oceniasz satagro? Warto płacić  ? Dane z map są dość wiarygodne?

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
9 minut temu, v11 napisał:

Art. 297. § 1 (Kodeks karny) Kto, w celu uzyskania dla siebie lub kogo innego, od banku lub jednostki organizacyjnej prowadzącej podobną działalność gospodarczą na podstawie ustawy albo od organu lub instytucji dysponujących środkami publicznymi – kredytu, pożyczki pieniężnej, poręczenia, gwarancji, akredytywy, dotacji, subwencji, potwierdzenia przez bank zobowiązania wynikającego z poręczenia lub z gwarancji lub podobnego świadczenia pieniężnego na określony cel gospodarczy, instrumentu płatniczego lub zamówienia publicznego, przedkłada podrobiony, przerobiony, poświadczający nieprawdę albo nierzetelny dokument albo nierzetelne, pisemne oświadczenie dotyczące okoliczności o istotnym znaczeniu dla uzyskania wymienionego wsparcia finansowego, instrumentu płatniczego lub zamówienia,podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew ciążącemu obowiązkowi, nie powiadamia właściwego podmiotu o powstaniu sytuacji mogącej mieć wpływ na wstrzymanie albo ograniczenie wysokości udzielonego wsparcia finansowego, określonego w § 1, lub zamówienia publicznego albo na możliwość dalszego korzystania z instrumentu płatniczego.

Piszcie dalej swoje wywody aż się ktoś ambitny znajdzie 

a o przeznaczeniu stanowi zbiór a nie siew

Według tego co twierdzisz to ci co zasieli na kiszonkę i tak mieli wpisane we wniosku a zebrali na ziarno też powinni dostać doplate a nie dostali. Sam znam takie przypadki 

Opublikowano
4 godziny temu, v11 napisał:

już się pojawiają pierwsze problemy z okrywą po QQ na ciężkich glebach gdzie teraz próbują orać gruberować czy cokolwiek innego -jedna wielka porażka a dopiero się okaże w żniwa to wszystko jest wielkim nieporozumieniem 

Jak ciężka gleba to jest jedno wyjście, jeden głęboko spulchnia, a drugi zaraz lata za nim broną wirnikową. Zima była mokra więc nie ma co stękać, gorzej byłoby przy suszy. Ty chyba na brak sprzętu nie narzekasz...

Opublikowano

nigdzie tam nie pisze że miał zebrać , nawet nie pisze że miał posiać , natomiast pisze że miał ją mieć we wniosku o dopłaty  z pominięciem kukurydzy na kiszonkę 

Opublikowano
8 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Jak ciężka gleba to jest jedno wyjście, jeden głęboko spulchnia, a drugi zaraz lata za nim broną wirnikową. Zima była mokra więc nie ma co stękać, gorzej byłoby przy suszy. Ty chyba na brak sprzętu nie narzekasz...

Mnie oświeciło przed 15 listopada i do oporu do prawie rana wszystkie ciężkie zrobiłem dłutowym na 30 cm ale widzę co robią inni po tej orce i wirnikowej jest beton bo jeżdżą po 4 razy i dalej są kluchy  sieją walcują cudują -co z tego ma zostać ?

12 minut temu, krzychu121 napisał:

Według tego co twierdzisz to ci co zasieli na kiszonkę i tak mieli wpisane we wniosku a zebrali na ziarno też powinni dostać doplate a nie dostali. Sam znam takie przypadki 

Oczywiście że powinni napisać wniosek i wyjaśnienie że zebrane na ziarno  -na 100% zostało by uwzględnione A pomimo narzekań na kontrolujących to oni też wolą jak jest wszystko ok bo nie muszą pisać protokołów ale jak są uchybienia to są i nikt się nie podłoży 

23 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jak oceniasz satagro? Warto płacić  ? Dane z map są dość wiarygodne?

są różnice do map plonu z kombajnu  ale lepiej tak niż nic ale trzeba mieć do tego sprzęt 

Opublikowano (edytowane)

Że wilgotnej gleby wirówka nie doprawi za jednym przejazdem? Na przednim tuzie wał Crosskill/pryzmatyczny/cambridge/teownikowy, z tyłu wirówka z dobrym wałem i nie ma opcji, żeby taki zestaw nie doprawił wilgotnej gleby. W Wielkopolsce od lat sieją po poplonach ścierniskowych w beton i dają radę, gdzie czasami są bryły jak głowa, a Wy wiosną nie potraficie ziemi uprawić?

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
21 minut temu, jajanek1 napisał:

nigdzie tam nie pisze że miał zebrać , nawet nie pisze że miał posiać , natomiast pisze że miał ją mieć we wniosku o dopłaty  z pominięciem kukurydzy na kiszonkę 

No ładne fikołki... Ciekawe jakby ta argumentacja utrzymała się przed organami ścigania.

Owszem pisze, może nie wprost ale wszędzie tam gdzie jest mowa o producencie rolnym i producencie rolnym kukurydzy. Nawet we wniosku w punkcie IV masz oświadczenie, że jesteś producentem rolnym i w punkcie VI "W związku z ubieganiem się o pomoc dla producenta rolnego będącego w 2023 r. producentem kukurydzy" oświadczasz ze nie otrzymałeś innej pomocy.

• Like 1
Opublikowano

Czasami zaglądam do tego tematu i widzę że co niektórzy mają tu niezły ból d*py że ktoś tam dostanie a inny nie. Po co wałkować ten temat i się sprzeczać, ten co mu się należy to dostanie i tyle w temacie.

• Like 3
Opublikowano

Ja na najcięższym kawałku ił zapuszczam ugór= łąka  nieraz człowiek się namęczył jesienią uprawiać pod pszenzyto. Pod wiosenne było lepiej bo przez zimę skiby rozlasowały się . Jak to mawiają że glina borowiny  i ił zabijają silniki 

Opublikowano
14 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Że wilgotnej gleby wirówka nie doprawi za jednym przejazdem? Na przednim tuzie wał Crosskill/pryzmatyczny/cambridge/teownikowy, z tyłu wirówka z dobrym wałem i nie ma opcji, żeby taki zestaw nie doprawił wilgotnej gleby. W Wielkopolsce od lat sieją po poplonach ścierniskowych w beton i dają radę, gdzie czasami są bryły jak głowa, a Wy wiosną nie potraficie ziemi uprawić?

wpierw jest ciapa a jak przeschnie to bryły bryłą nie rozwalisz -młotek i kowadło 

Opublikowano

mam gleby gdzie lata bez bron wirnikowych to obowiązkowo na dwa ciągniki jeden orka drugi ciężkie brony i wał  -po kilku godzinach jak zaschło to po zawodach jeżeli ktoś nie zdążył 

Opublikowano

Mogę złożyć już wniosek, jeżeli jeszcze nie posadzilem ziemniaków? Zawsze skladalem jak wszystko było obsadzone i obsiane, a w tym roku chciałbym szybciej złożyć, ale żeby mi kontroli nie zrobili w tygodniu, a tam jeszcze ziemniaków w ziemi nie ma.