Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, piotrp88 napisał:

Mogą się uprzeć, że na tym z neta podpisu nie ma. Teraz załatwiałem sprawę, gdzie był potrzebny wydruk wniosku o dopłaty i odesłali mi go, bo podpisu nie ma.

No jak nie ma jak jest...elektroniczny. Tylko trzeba go umić zweryfikować😋

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Dlaczego powtarzasz pierdoły ekonomicznych imbecyli, wytłumacz mi w jaki sposób skoro skoro na ta chwilę ekoschematy sa wycenione na 106% sumy na nie przeznaczone ,

Skąd masz takie informacje jeśli ARIMRi minrol nie podały stawek bo jeszcze się nie doliczyli?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, witejus napisał:

Skąd masz takie informacje jeśli ARIMRi minrol nie podały stawek bo jeszcze się nie doliczyli?

Ależ są dane ogólne na ekoschematy coś ok 11mln ha wiadomo też ile jest  ha w poszczególnych ekoschematach to da wszystko dane min rol, problemem jest obecnie przełożenie tych ogólnych danych na działki konkretnego wnioskodawcy podejrzewam że system informatyczny tego nie ogarnia i stąd te problemy 

Edytowane przez ws71
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

To że stawek nie podają to nie znaczy że nie wiedzą ile wniosków wpłynęło i ile mają na to kasy . To można by idealny przykład podać np , Jest 106 chłopa którzy siedzą przy stole i piją sobie wódkę , a za chwilę dowiozą jeszcze 100 butelek wódki , ale dadzą tą wódkę tylko tym którzy po wypiciu tego co jest na stole będą się trzymać na nogach , i jeśli wszyscy będą chodzić o własnych siłach to dostaną po niecałej flaszce , a jak z 6 odpadnie przy stole i zostanie tylko 100 to wszyscy otrzymają po flaszce (100 zł za punkt ), a na razie w ekoschematach czekają do końca imprezy (15 lutego ) żeby zobaczyć ile zdoła odejść od stołu na własnych nogach , i na tych podzielą dopiero te 100 butelek wódki (100% puli na ekoschematów) Tak wytłumaczone po chłopsku. 

Opublikowano
mysza103 napisał:

1 godzinę temu, witejus napisał:

To że stawek nie podają to nie znaczy że nie wiedzą ile wniosków wpłynęło i ile mają na to kasy . To można by idealny przykład podać np , Jest 106 chłopa którzy siedzą przy stole i piją sobie wódkę , a za chwilę dowiozą jeszcze 100 butelek wódki , ale dadzą tą wódkę tylko tym którzy po wypiciu tego co jest na stole będą się trzymać na nogach , i jeśli wszyscy będą chodzić o własnych siłach to dostaną po niecałej flaszce , a jak z 6 odpadnie przy stole i zostanie tylko 100 to wszyscy otrzymają po flaszce (100 zł za punkt ), a na razie w ekoschematach czekają do końca imprezy (15 lutego ) żeby zobaczyć ile zdoła odejść od stołu na własnych nogach , i na tych podzielą dopiero te 100 butelek wódki (100% puli na ekoschematów) Tak wytłumaczone po chłopsku. 

dobrze wytłumaczone tylko tych co zrezygnuję z ekoschematow to jest jakiś tam procent na którymś miejscu po przecinku , bo jak sie jyz zrobilo co mialo się zrobić to czemu raptem rezygniwacz wynagrodzenia,choćby to bylo 5 zl

Opublikowano

Nawet  jak w niektórych działaniach będzie za punkt około 90zł, to i tak w ogólnym rozrachunku wyjdzie z tych dopłat mniej, niż w poprzednich rozdaniach, chyba, że ktoś zebrał tych ekoschematów więcej, ale wówczas często koszty przekroczą zysk.

Opublikowano

"Od kampanii 2023, ARiMR prowadzi monitoring satelitarny w zakresie prowadzenia działalności rolniczej na zadeklarowanych działkach rolnych. Oznacza to obserwacje m.in. w zakresie uprawy roli, uprawy roślin, zbioru roślin czy ugorowania. Przekazane wyniki nie są ostateczne i będą weryfikowane na dalszym etapie kontroli administracyjnej, w tym poprzez interpretację informacji z alternatywnych źródeł danych (np. ortofotomapy lotniczej/satelitarnej), kontrole na miejscu czy posiadane zdjęcia geotagowane przesłane w kontekście zgłoszonych ekoschematów."

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Widzą teraz wszystko przez satelitę ...jakiś procent odpadnie skoro zaorane przed terminem .

Zobaczymy ile widzą przez tą satelitę 😎 Sąsiedzi wszyscy po kolei poorali, czas pokaże czy ta ich satelita jest coś warta. Mam też kumpla który zaznaczyl ekoschemat miedzyplon i nie posiał wgl nic

Edytowane przez Miran
Opublikowano
6 minut temu, Miran napisał:

Zobaczymy ile widzą przez tą satelitę 😎 Sąsiedzi wszyscy po kolei poorali, czas pokaże czy ta ich satelita jest coś warta. Mam też kumpla który zaznaczyl ekoschemat miedzyplon i nie posiał wgl nic

TK sporo tam idiotòw i krętaczy macie.

Skoro data graniczna 15 luty to gdzie logika orać?

Ni korzyści z zatrzymania śniegu na polu, ni dopłat , ni ochrony przed wiatrem i erozją.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Dodaj nową pozycję...
v