Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najwygodniej właśnie jak Łukaszek pisze. Osobną karta dla każdego ekoschematu. I osobną dla oprysków. Ja tak w exelu mam ogarnięte i najlepiej połapać się z tym wszystkim. 

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Najlepiej nagrać bo napisać można wszystko i ktoś to może podważyć .

No jutuberzy podobno są zwolnieni z tych wszystkich ksiąg, bo nagrywajo lajwy, filmiki i tam wsjo jes.

Przed chwilą, Damian_B napisał:

Najwygodniej właśnie jak Łukaszek pisze. Osobną karta dla każdego ekoschematu. I osobną dla oprysków. Ja tak w exelu mam ogarnięte i najlepiej połapać się z tym wszystkim. 

Ma być na wzorze udostępnionym przez arimr. Jest jakiś ogólny skoroszyt z wersją do wydruku przy kontroli czy sam stworzyłeś?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, toooomaszewski napisał:

No jutuberzy podobno są zwolnieni z tych wszystkich ksiąg, bo nagrywajo lajwy, filmiki i tam wsjo jes.

Ma być na wzorze udostępnionym przez arimr. Jest jakiś ogólny skoroszyt z wersją do wydruku przy kontroli czy sam stworzyłeś?

Ten z agencji pobrałem. Tylko wygodniej mi było zrobić 3 osobne arkusze. Tyle że np jak mam arkusz z wymieszaniem słomy to rubrykę z np nazwa środka czy inne niepotrzebne usunąłem. 

Edytowane przez Damian_B
  • Like 1
Opublikowano

AGREST

o to właśnie chodzi żeby się nie dać zniewolić , grosza wyszarpać ile się da , a papierek wydrukować i do rubryki wpisać znowu nie problem , tylko trzeba pamiętać że wpisać na tyle mało żeby sankcji nie było i na tyle niewyrażnie żeby się przeczytać nie dało  hahha mało tego czasem lepiej dokumentacji nie prowadzić wcale niż ją prowadzić z błędami , bo za brak np jest 200 zł. a za wpisanie głupot może być 500 , albo 2500

godz zabiegu i warunki atmosferyczne  można wpisać w uwagach z tego co pamiętam ze szkolenia i podobno nie jest to obowiązkowe a nadgorliwość może nastręczyć problemów . Każdy sor ma inną strefę buforową , mało tego nawet ta sama substancja w innym śor. ma również inną strefę buforową , mało tego tą strefę można zmniejszyć w zależności od dysz którymi pryskamy , to z kolei trzeba uwzględnić  w powierzchni na której robimy zabieg , pisząc powierzchnie zabiegu  nie uwzględniając stref przyznajemy się do nadużyć np działka ma 1 hektar z tego strefa buforowa przy jeziorze  10 ar piszą że opryskałeś cały hektar popełniasz  wykroczenie  np.  za 1000 zł. a za brak prowadzenia ewidencji np 200 . mało tego na etykiecie śor może być strefa buforowa 1 metr od nieuzytków rolniczych  albo wcale a we warunkowości do dopłat GAEC każdy ma zachować odległość 3 metry [ nie bierzesz dopłat obowiązuje etykieta śor ] bez względu na to co pisze na etykiecie . Podejrzewam że każdy w ewidencji zabiegów ma błędy  , nie inaczej jest w planie nawożenia tak mineralnymi jak i sztucznymi

Opublikowano

Z godziną nasłonecznieniem kierunkiem i siłą wiatru to se jaja robię.

Dokąd to zmierza?

Mam w uj działek, chyba trzeba kogoś zatrudnić do ewidencji

Opublikowano
29 minut temu, Damian_B napisał:

Ten z agencji pobrałem. Tylko wygodniej mi było zrobić 3 osobne arkusze. Tyle że np jak mam arkusz z wymieszaniem słomy to rubrykę z np nazwa środka czy inne niepotrzebne usunąłem. 

ja np mam jakieś 50 ha ale już samych numerów działek to ponad blisko 150.

• Sad 1
Opublikowano
22 minuty temu, Damian_B napisał:

w instrukcji wypełniania  napisali  tak  np. ekoschemat wymieszanie słomy  to w rubryce np. dawka śor wpisać nd   [że nie dotyczy ]

piszesz że pobrałeś druk z agencji i go przerobiłeś , jak go przerobiłeś to już nie wypełniłeś na wzorze udostępnionym przez ARIMR tylko na swoim druku

równie dobrze można przerobić banknota z 20  na 200 zł . też jest wygodniej płacić  200  bo zamiast 10 sztuk 20 zł wystarczy banknot jeden  200 zł. 😀

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Z godziną nasłonecznieniem kierunkiem i siłą wiatru to se jaja robię.

Dokąd to zmierza?

Mam w uj działek, chyba trzeba kogoś zatrudnić do ewidencji

To nie jaja bo rolnicy w dzień pryskają pszenice , czy buraki cukrowe bo się nie wyrabiają . Tylko rzepak co z wieczora pryskają .

Opublikowano

na wiosnę poza rzepakiem wszystkie zabiegi robię wtedy kiedy jest najcieplej i nie ma wiatru, nie czekam do 19 kiedy robi się zimno itd oczywiście mówimy o marcu/kwietniu. Tam samo opryski qq jak pada w dzień to się pryska w dzień doglebową. 

Opublikowano
5 minut temu, jajanek1 napisał:

w instrukcji wypełniania  napisali  tak  np. ekoschemat wymieszanie słomy  to w rubryce np. dawka śor wpisać nd   [że nie dotyczy ]

piszesz że pobrałeś druk z agencji i go przerobiłeś , jak go przerobiłeś to już nie wypełniłeś na wzorze udostępnionym przez ARIMR tylko na swoim druku

równie dobrze można przerobić banknota z 20  na 200 zł . też jest wygodniej płacić  200  bo zamiast 10 sztuk 20 zł wystarczy banknot jeden  200 zł. 😀

A również można by było to wszystko napisać na kartce w zeszycie i co nie przeszło by? Przeszło by pewnie. 

Opublikowano (edytowane)

Tak wszyscy powiedzą że tak robią .

Jak by tak ponagrywał jak to naprawdę pryskają w dzień i wieje , znosi oprysk a przecie pszczoła lata i siada .

Nie ważne że to pszenica jest . 

Rzepak  jak opryskają smrodem to jeszcze 3 dni  śmierdzi .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
19 minut temu, krilan06 napisał:

Jeżeli z ekoschematyów mam wysiew międzyplonu to co mam wpisać - jedynie siew? W sumie nic innego nie robiłem 

Ja mam tylko siew wpisany i w uwagach skład nasion tak doradził doradca

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Tak wszyscy powiedzą że tak robią .

Jak by tak ponagrywał jak to naprawdę pryskają w dzień i wieje , znosi oprysk a przecie pszczoła lata i siada .

Nie ważne że to pszenica jest . 

przepis mowi że można pryskać po oblocie pszczół , a na śor pisze że działają w wyzszych temperaturach lepiej a np tym środkom do regulacji potrzebne jest naświetlenie duże bo działają mniej albo wcale

pszczoła robi co jej  się podoba   podobno    nawet pracuje  w nocy  jak trzeba i weż tu wykonaj zabieg dobrze

pryskając w nocy bliżej rana istnieje taka możliwość że substancja się nie zdąży wchłonąć bo rosa i pszczoła gotowa a pryskane w nocy

Opublikowano (edytowane)

Swoją droga jak macie tą bezorkę? bo to też różnie interpretacje były i mi ostatecznie w odr zrobili że tam gdzie w tym roku nie mam oranego pola czyli na rzepakach które w 2022 zasiałem Orkowo i de facto tą uprawę zgłaszałem do dopłaty ale ekoschemat bezorki jest pod pszenice którą zasiałem we wrześniu 2023 po tym rzepaku. Takie to trochę nie za mądre te interpretację, i w sumie mogłem wpisać wszystkie pola które będe orać na wiosnę 2024 roku, bo niby w 2023 orki nie widziały. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
23 minuty temu, jajanek1 napisał:

przepis mowi że można pryskać po oblocie pszczół , a na śor pisze że działają w wyzszych temperaturach lepiej a np tym środkom do regulacji potrzebne jest naświetlenie duże bo działają mniej albo wcale

pszczoła robi co jej  się podoba   podobno    nawet pracuje  w nocy  jak trzeba i weż tu wykonaj zabieg dobrze

pryskając w nocy bliżej rana istnieje taka możliwość że substancja się nie zdąży wchłonąć bo rosa i pszczoła gotowa a pryskane w nocy

Rzeczywiście przepis tak mówi , ale dotyczy to tylko działek gdzie rośliny są w fazie kwitnienia , bądz w bliskim sąsiedztwie takich upraw , a nigdzie nie znajdziesz przepisu , który by mówił że nie można pryskać w dzień , ja jak mam pryskać , a jak jest odpowiednia pogodą to zaczynam pryskać jak spadnie rosa , czyli różnie to bywa , ale mniej więcej godzina 10-11 przed południem , i jadę za koleją 30 ha , tak że do wieczora mam wypryskane , Potem jak robi się już coraz bardziej gorąco , to wiadomo że pryska się od 18, czy nawet 20, albo i pózniej , wszystko zależy kiedy temperatury pozwolą na wjazd . W książkę zabiegów odkąd się zaczęło pisać nigdy godziny zabiegów nie pisałem i miałem 3 kontrole i jakoś się tego nie czepiali , powiem nawet więcej po 1 kontroli kazali zrobić szafkę  na śor , i że za tydzień przyjadą sprawdzić czy zrobiona ,( zrobiłem z zamrażarki , , według ich sugestii ) po tygodniu jak przyjechali sprawdzić tą szafkę o godzinie ok 14 to akurat mnie nie było bo pryskałem pszenice grzybówką , więc poczekali chwilę aż zjadę z pola , skontrolowali szafkę podziękowali i pojechali , nawet się nie spytali czym i co pryskałem , a był to początek maja , Kontrola była z Piorin  z 7 lat temu , więc nie wiem czemu ktoś sobie ubzduruje że w dzień nie można wykonywać oprysków

Opublikowano

Wszystko zależy od osób kontrolujących....są ludzie i " ludzie" . Tak samo jest z weterynaria czy innymi. Jeden kontroluję tak aby było jak najmniej boleśnie , inny nadgorliwy będzie czepiał się drobiazgów aby tylko pokazać wyższość i się wykazać.

• Like 2
Opublikowano

Macie podane na stronie arimr przy jakich ekoschematach czego wymagaja w rejestrze zabiegow. Nie warto wychodzic przed szereg i wpisywac ponad to czego chca bo pozniej bedzie to norma.  Tak na szybko przy WSG chca tylko to kiedy byla wymieszania sloma, przy Miedzyplonach i bezorce juz trzeba wszystko pisac z tego roku, obornik tylko wywozenie obornika i jego wymieszanie( i to ma sie pokrywac z oswiadczeniem ktore wysylaliscie zamiast zdjecia geo. - data i godzina). Opryski jezeli robicie to pamiętacie o strefach buforowych zeby ich nie zamieszczac, czyli odjac od calej pow. Dzialki przy ktorej ta strefa jest). 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, zbyszek8201 napisał:

Wszystko zależy od osób kontrolujących....są ludzie i " ludzie" . Tak samo jest z weterynaria czy innymi. Jeden kontroluję tak aby było jak najmniej boleśnie , inny nadgorliwy będzie czepiał się drobiazgów aby tylko pokazać wyższość i się wykazać.

Czyli wszystko po staremu. Dalej burdel i wolna amerykanka. 

Opublikowano
13 minut temu, Celownik07 napisał:

Macie podane na stronie arimr przy jakich ekoschematach czego wymagaja w rejestrze zabiegow. Nie warto wychodzic przed szereg i wpisywac ponad to czego chca bo pozniej bedzie to norma.  Tak na szybko przy WSG chca tylko to kiedy byla wymieszania sloma, przy Miedzyplonach i bezorce juz trzeba wszystko pisac z tego roku, obornik tylko wywozenie obornika i jego wymieszanie( i to ma sie pokrywac z oswiadczeniem ktore wysylaliscie zamiast zdjecia geo. - data i godzina). Opryski jezeli robicie to pamiętacie o strefach buforowych zeby ich nie zamieszczac, czyli odjac od calej pow. Dzialki przy ktorej ta strefa jest). 

czyli jeżeli mam bezorkę to musze również w tym rejestrze zamieszczać opryski? 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Czyli wszystko po staremu. Dalej burdel i wolna amerykanka. 

Czytaj -  licz na dobry dzień  kontrolującego-   lub    ganiasz  gęś lub kaczkę  i    pakujesz  w torbę...😂        

Opublikowano
5 minut temu, Tigon napisał:

czyli jeżeli mam bezorkę to musze również w tym rejestrze zamieszczać opryski? 

Nie chce cie wprowadzac w blad bo ja oficjalnie nie pryskam, ale jezeli prowadzisz rejestr opryskow to takie same dane powinny znalezc sie w rejestrze zabiegow agro. Na logike- porownaja oba rejestry i nie beda tozsame wiec cos nie gra. Oprysk to taki sam zabieg agrotechniczny jak orka czy nawozenie .