Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

piszecie że pomału kontrolują dokumentacje do ekoschematów więc dobrze by było aby ktoś wkleił jak taki rejestr fachowo powinien wygladać , niby jest w instrukcji podany przykład ale on dotyczy jednej działki i 2 działań

a często jest tych działek kilka i na nich po  kilka ekoschematów

do każdej działki trzeba prowadzić osobny rejestr , czy do każdego ekoschematu oddzielnie rejestr 

do ekoschematu uprawa bezorkowa ktoś tu pisał że trzeba uwzględnić każdy zabieg agrotechniczny i znowu  pytanie czy zabieg uprawowy  , czy jak leci uprawa opryski nawożenie 

jak jest działek więcej i ekoschematów do oporu to wypadałoby pomału dokumenty gromadzić 😀  no chyba że za  brak dokumentów takich jak rejestr działań  agrotechnicznych grozi  tylko nagana w tym roku   , no ale pomału trzeba prowadzić rejestr już na kolejny rok  i dobrze by było taki wzór widzieć

Opublikowano

Robię rejestry w ten sposób, ze dla każdej dzialki z ekoschematami jedna karta pola. Firma zewnętrzna kontrolująca życzy sobie przesłania dokumentacji w ciągu 14 dni

Opublikowano

A z tym ugorowaniem to jeżeli w tym roku miałem tam pszenicę i po żniwach zasiany rzepak bo mam zamiar ugorować inne gorsze działki to miałem to gdzieś zgłosić? Bo już k**wa tego nie kumam.

57 minut temu, Lukrolny napisał:

Robię rejestry w ten sposób, ze dla każdej dzialki z ekoschematami jedna karta pola. Firma zewnętrzna kontrolująca życzy sobie przesłania dokumentacji w ciągu 14 dni

Masz gdzieś ten rejestr w pdf? Bo agencja tylko Excel i drukarka mi nie wydrukuje a jak przerobie na pdf to wgl drukują się dwie tabele na raz ma jednej stronie..

Opublikowano (edytowane)

Czyli dla każdej działki mam mieć jak gdyby osobny rejestr? czy np mam pole składa się z 6 numerów działek to moge je wszystkie na jednej stronie pisać?

I teraz tak w rubryce "Oznaczenia działki(literowe)" to mają być takie same jak w wniosku o płatność czy sobie można samemu kolejność określić?

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jajanek1 napisał:

piszecie że pomału kontrolują dokumentacje do ekoschematów więc dobrze by było aby ktoś wkleił jak taki rejestr fachowo powinien wygladać , niby jest w instrukcji podany przykład ale on dotyczy jednej działki i 2 działań

a często jest tych działek kilka i na nich po  kilka ekoschematów

do każdej działki trzeba prowadzić osobny rejestr , czy do każdego ekoschematu oddzielnie rejestr 

do ekoschematu uprawa bezorkowa ktoś tu pisał że trzeba uwzględnić każdy zabieg agrotechniczny i znowu  pytanie czy zabieg uprawowy  , czy jak leci uprawa opryski nawożenie 

jak jest działek więcej i ekoschematów do oporu to wypadałoby pomału dokumenty gromadzić 😀  no chyba że za  brak dokumentów takich jak rejestr działań  agrotechnicznych grozi  tylko nagana w tym roku   , no ale pomału trzeba prowadzić rejestr już na kolejny rok  i dobrze by było taki wzór widzieć

Ja mam popisane ręcznie  na formularzu , tak bardziej po łebkach , typu  1,  koszenie- w tym i w tym dniu , 2.  zbiór słomy- w tym i w tym dniu , 3. talerzowanie - w tym i w tym dniu 4, uprawa agregatem bezorkowym - w tym i w tym dniu , 5. siew zestawem uprawowo siewnym - w tym i w tym dniu . I to by było na tyle . Co do oprysków to mam przecież ewidencję oprysków , więc mogę im dać do wglądu , tak samo plan azotanowy ( od tego roku plan nawożenia , bo mam ekoschemat ) też mam , więc też jeśli będą chcieli to jest do wglądu  Acha , to jest do uprawy bez orkowej 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

a swoja drogą czemu wpisujesz zbiór skoro tam mają być tylko zabiegi "ekoschematowe", czy własnie ten siew bezorkowy wymaga wszystkich zabiegów od zbioru do siewu tak? 

I Jeszcze się raz dopytam czy jeżeli mam wymieszanie słomy z glebą po kukurydzy to wpisując w tą ewidencje jak mam nazwać ten zabieg orką czy wymieszaniem słomy z glebą czy może talerzowanie które robiłem przed orką. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

A z tym ugorowaniem to jeżeli w tym roku miałem tam pszenicę i po żniwach zasiany rzepak bo mam zamiar ugorować inne gorsze działki to miałem to gdzieś zgłosić? Bo już k**wa tego nie kumam.

Masz gdzieś ten rejestr w pdf? Bo agencja tylko Excel i drukarka mi nie wydrukuje a jak przerobie na pdf to wgl drukują się dwie tabele na raz ma jednej stronie..

Mam tylko ten w excelu bo wypełniam w komputerze i sobie kopiuje ewentualnie

1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Znowu robi się zamęt. Jedna lista zabiegów i po kolei co robione na poszczególnych działkach. Nie trzeba do każdej działki oddzielnej kartki, chyba, że ktoś nadgorliwy lub tak mu wygodnie.

Tak mi wygodnie i mogę kopiować

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tigon napisał:

Czyli dla każdej działki mam mieć jak gdyby osobny rejestr? czy np mam pole składa się z 6 numerów działek to moge je wszystkie na jednej stronie pisać?

I teraz tak w rubryce "Oznaczenia działki(literowe)" to mają być takie same jak w wniosku o płatność czy sobie można samemu kolejność określić?

do każdej działki rolnej , nie ewidencyjnej , a nr te co we wniosku

jak  męczysz ziemie każdą dostępną maszyną w gospodarstwie to napisz talerzowanie

chociaż pewnie powinno być napisane wymieszanie słomy z glębą , bo co napisać przy zbiorze  bizonowanie clasowanie fergusonowanie

Edytowane przez jajanek1
e
Opublikowano
25 minut temu, Tigon napisał:

a swoja drogą czemu wpisujesz zbiór skoro tam mają być tylko zabiegi "ekoschematowe", czy własnie ten siew bezorkowy wymaga wszystkich zabiegów od zbioru do siewu tak? 

I Jeszcze się raz dopytam czy jeżeli mam wymieszanie słomy z glebą po kukurydzy to wpisując w tą ewidencje jak mam nazwać ten zabieg orką czy wymieszaniem słomy z glebą czy może talerzowanie które robiłem przed orką. 

Nie wiem czemu , po prostu w tym roku tak to mniej więcej powpisywałem , a na następny rok jak człowiek już będzie może trochę mądrzejszy w tym temacie to będzie wiedział dokładniej co pisać , a co nie pisać , bo pewnie tu na forum się odpowiedzi na te pytania pojawią po kontrolach 

Opublikowano

Ja np mam osobno zabiegi z wymieszaniem słomy, z nawożeniem i z opryskami. I np jak wymieszalem słomę na 10 działkach to wpisałem wszystkie np działek pod jedną rubrykę. 

Opublikowano (edytowane)

Ja znów tam gdzie mam uprawę bezorkową to sobie po jednym polu na kartkę rozpisze bo i tak rubryk mało co zostaje, a reszta pól gdzie mam tylko mieszanie słomy z glebą to będę jechać jedną pod druga tylko różne daty bo rożne uprawy były. A ta pierwsza rubryka "Oznaczenia działki literowe" to pustą zostawię, nwm po co to wgl jest. Nawożenie ani oprysków nie podaję, od oprysków jest książka a nawożenie nie mam ekoschematu nawożenia i wapnowania to nadmiar informacji myślę że jest zbędny. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ja teraz pisze od jesieni od orki przez nawożenie uprawę  po zabiegi wiosenne opryski nawozy aż do podorywki w żniwa tak żeby następny zabieg na danej działce był początkiem następnej uprawy .

Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Znowu robi się zamęt. Jedna lista zabiegów i po kolei co robione na poszczególnych działkach. Nie trzeba do każdej działki oddzielnej kartki, chyba, że ktoś nadgorliwy lub tak mu wygodnie.

powiedzmy 10 działek i na każdej z nich PN PLan nawozowy i bezorka i łapie się na ZUS

Każda działka na innym druku np.

1 A   NR 1234     POWIERZCHNIA 1,2 HA   2 MARZEC NAWOZENIE  GNOJOWICA 2000 L HA

2...............JW .................................. ......4  KWIECIEN  500 KG NPK   załóżmy ekoschemat plan nawozowy i pytanie czy potrzeba

3 .........................JW .............................5 kwiecień siew  tu znowu schody bo siew nie jest zabiegiem ekoschematowym

4 .....................................................................zbiór również

5 ..................................................................16 listopad aż się prosi wpisać mulczowanie poplonu bo okrywy nie widać hahha ale to znowu nie zabieg ekoschematowy

6 ......................................16  lutego którego jeszcze nie było   wypadałoby wpisać że się uprawiało bezorkowo  bo ekoschemat USU  teraz znowu pytanie czy tego działania nie wpisać jako nr1.czyli uprawa bezorkowa jesień 2022

bardziej sensowne jest chyba pisanie wszystkiego co się na tej działce robiło np.

1 A  NR DZIAŁKI 1234 POW, 1,2 HA 1 listopad gruberowanie [ załatwiamy ekoschemat  uprawa bezorkowa

2 ..............jw ..................................1 marzec 2000 gnojowica ................załatwiamy płynne nawożenie inaczej niż rozbryzgowo

3,,,,,,,,........jw                                    1 kwiecień ,        200 polifoska 6 .......tyle w planie nawozowym spełniamy ekoschemat plan nawozowy

4 .................jw ...............................2 kwiecień  siew       100 kg jęczmienia

5 ..............jw .............................2 maj              oprysk 3 l/ha chwastox

6 ........................jw .......................................... ..............20 lipiec .zbiór           

7.....................jw ............................................21 lipiec ................gruberowanie

na jednym druku wszystkie działki

1   A  nr 1234          pow 1,2 ha 20 listopad 2022  gruberowanie

2 . B nr 2345    pow   23  ha ..................jw ..................

3   C  NR  678              1,4 ...............JW...................

4

5  ITD WSZYSTKIE DZIAŁKI   i zabieamy się za kolejny ekoschemat

11 , A nr. 1234   pow 1,2  ha   1 marzec  2000 gnojowica inaczej niż rozbryzgowo    

i lecimy wszystkie działki jak przy gruberze

i znowu dylemat wpisywać nawożenie dla planu nawozowego jak plan nawozowy nawożenia mineralnego nie wymaga albo się nie stosuje chociaż wymaga

Opublikowano

Miałem  praktyki wymieszanie obornika wymieszanie słomy i miedzyplony ozime , wszystko pisane na jednej kartce po kolei według daty zabiegów. Wpisywałem tylko np to mieszanie słomy czy np siew miedzyplony. Żadnych innych zabiegów. 

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, Tigon napisał:

Ja znów tam gdzie mam uprawę bezorkową to sobie po jednym polu na kartkę rozpisze bo i tak rubryk mało co zostaje, a reszta pól gdzie mam tylko mieszanie słomy z glebą to będę jechać jedną pod druga tylko różne daty bo rożne uprawy były. A ta pierwsza rubryka "Oznaczenia działki literowe" to pustą zostawię, nwm po co to wgl jest. Nawożenie ani oprysków nie podaję, od oprysków jest książka a nawożenie nie mam ekoschematu nawożenia i wapnowania to nadmiar informacji myślę że jest zbędny. 

To oznaczenie działki rolnej we wniosku o dopłaty. Czyli np. Działka ewidencyjna ma 2ha i jest literka A, i na połowie jest pszenica, to będzie A1 i na połowie rzepak to A2. Kiedyś papierowo tak się oznaczało, teraz idzie po kolei alfabetem jak u mnie. Bo to też chyba zależy ile kto ma działek.

6 minut temu, zbyszek8201 napisał:

Miałem  praktyki wymieszanie obornika wymieszanie słomy i miedzyplony ozime , wszystko pisane na jednej kartce po kolei według daty zabiegów. Wpisywałem tylko np to mieszanie słomy czy np siew miedzyplony. Żadnych innych zabiegów. 

Jak dla mnie najsensowniej 👍

Opublikowano
17 minut temu, Łukaszek napisał:

Ja teraz pisze od jesieni od orki przez nawożenie uprawę  po zabiegi wiosenne opryski nawozy aż do podorywki w żniwa tak żeby następny zabieg na danej działce był początkiem następnej uprawy .

załużmy że masz 30 działek rolnych , 5 upraw ma każdej 4 x nawóz 5 x oprysk i po 3 ekoschematy na  każdej działce

pisania miesiąc i jak by kazali papiery dostarczyć to trzeba furmanką jechać do ARIMR  haha

mało tego nawóz i pryskanie każdy śor  ma inną strefę buforową pasowałoby by to uwzględnić żeby sobie bata na siebie nie kręcić

Opublikowano

Zdecydowanie zz mało informacji.

Brakuje jeszcze godziny zabiegu,nasłonecznienia siły i kierunku wiatru.

By ich jasny uj z tą biurokracją.

To chodzi tylko u zniewolenie i upodlenie rolnika. 

Opublikowano

Kolega miał kontrolę z piorinu to gość pytał o której były wykonywane zabiegi i że wypadało by to wpisywać w rejestry. Faktycznie kogoś zdrowo popierdoliło żeby takie pierdoły wymagać.  Kolega  pracuje do 16 i tłumaczył że wszystko robi po pracy wieczorami.

Opublikowano
1 minutę temu, Łukaszek napisał:

Kolega miał kontrolę z piorinu to gość pytał o której były wykonywane zabiegi i że wypadało by to wpisywać w rejestry. Faktycznie kogoś zdrowo popierdoliło żeby takie pierdoły wymagać.  Kolega  pracuje do 16 i tłumaczył że wszystko robi po pracy wieczorami.

No nie od dziś wiadomo, że godzinę się pisze w rejestrze stosowania śor.

• Like 1