Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, jaffa napisał:

Trzeba zasiać jednocześnie pszenice i koniczynę by były z dodatnim bilansem ale z drugiej strony kto Ci udowodni, że to wsiewka:)

No razem będę siał i nie oznaczał jako wsiewki.

Przecież to mieszanka bobowatych ze zbożem, nie jest napisane że muszą być grubonasienne.

Z drugiej strony jakbym na wiosnę zasiał samą koniczynę to samo zielsko tylko byłoby

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Gdzieś tam opisywałem to cwaniactwo hejtowało a ja robię swoje i mam to gdzieś  .Kupiłem 100l zimowego bo bio szybko galarecieje więc do rozcieńczenia poniżej 0*C Trochę chemii trochę wiedzy i uporu dostęp do zużytej frytury i też możesz jeździć za free .A przedmuchałem już naście ton i idzie -więc przed podśmiehujakmi proponuje się zastanowić ? 

o cholera normalnie elon musk 😂

1 godzinę temu, monstercase457 napisał:

w mojej  okolicy na jesieni prawie co drugie gospodarstwo miało kontrolę, kontrolowała zewnętrzna firma na zlecenie arimr na wiosnę przyszły gotowe raporty agencja tylko wystawiła decyzje. wiem o tym bo spotkałem przypadkiem panią z tabletem jak fotografowała moje pole. oto kto to bedzie kontrolował i jak to bym się nie martwił przy dzisiejszej technologi większość można sprawdzić nie ruszając się zza biurka.

tak już jest od dawna co jakiś czas jedna gmina ma kontrole po całości

Opublikowano

Mam ostatni rok dzierzawy i nie będę dalej obrabiał tych działek tylko właściciel. Mam tam zasiane buraki cukrowe ktore napewno nie zejda wczesniej jak 1.11. Pytanie kto odpowiada za okrywę zimową? Ja choć uprawiam do momentu zbioru uprawy czy wlasciciel ktory raczej bd orał pole pod wiosenne zasiewy?

Opublikowano
12 minut temu, robercikj100 napisał:

o cholera normalnie elon musk 😂

Nic nie wynalazłem ale powielam to co w stanach jest normalnością 

Opublikowano
8 minut temu, pala92 napisał:

Mam ostatni rok dzierzawy i nie będę dalej obrabiał tych działek tylko właściciel. Mam tam zasiane buraki cukrowe ktore napewno nie zejda wczesniej jak 1.11. Pytanie kto odpowiada za okrywę zimową? Ja choć uprawiam do momentu zbioru uprawy czy wlasciciel ktory raczej bd orał pole pod wiosenne zasiewy?

A co cie to obchodzi skoro zbierasz ostatni rok . Wpisujesz buraki cukrowe i tyle , , a o okrywę zimową na następny rok niech się martwi następca , bo to pole już nie bedzie figurowało na ciebie w dopłatach 

2 minuty temu, robercikj100 napisał:

bo włąściciele bedą ich nekać zeby na ich polach robili ekoschematy zeby dostali wieksze dopłaty

Dzierżawię od gościa gdzie ja składałem o dopłaty i teraz zaproponowałem mu żeby sobie sam składał na to dopłaty , bo ja jedynie moę mu zaorerować podstawę , czyli 116 euro + redystrybucyjną 40 euro , i wolę żeby sobie złożył sam to może coś wiecej dostanie , jak sobie np. zrobi badanie gleb+ plan nawożenia , czy inne , ale ja sieję tam normalnie co mi pasuje , , jedynie to że sieję zawsze ozime więc okrywa zimowa będzie spełniona 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mysza103 napisał:

A co cie to obchodzi skoro zbierasz ostatni rok . Wpisujesz buraki cukrowe i tyle , , a o okrywę zimową na następny rok niech się martwi następca , bo to pole już nie bedzie figurowało na ciebie w dopłatach 

Dzierżawię od gościa gdzie ja składałem o dopłaty i teraz zaproponowałem mu żeby sobie sam składał na to dopłaty , bo ja jedynie moę mu zaorerować podstawę , czyli 116 euro + redystrybucyjną 40 euro , i wolę żeby sobie złożył sam to może coś wiecej dostanie , jak sobie np. zrobi badanie gleb+ plan nawożenia , czy inne , ale ja sieję tam normalnie co mi pasuje , , jedynie to że sieję zawsze ozime więc okrywa zimowa będzie spełniona 

ja w tym roku już poinformowałem dzierżawce któremu płace równowartośc dopłat ze od nastepnego roku niech nie liczy na 1000 zł do ha 😂

Edytowane przez robercikj100
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, robercikj100 napisał:

ja w tym roku już poinformowałem dzierżawce któremu płace równowartośc dopłat ze od nastepnego roku niech nie liczy na 1000 ha do ha 😂

Nie ty to sie kto inny znajdzie :D

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, robercikj100 napisał:

ja w tym roku już poinformowałem dzierżawce któremu płace równowartośc dopłat ze od nastepnego roku niech nie liczy na 1000 zł do ha 😂

To musisz się liczyć z tym że mniej ha będziesz obrabiał 😅

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

Wiem jak sie beda nazywac- ekokomando. Drony zapewne baylaktary co by od razu doplatowca wyjaśnić 

Moze @melon10641 ma jakaś wiedze na ten temat?

Cześć, trochę nie było mnie w temacie :P

Nic mi o tym nie wiadomo, żeby miała powstawać oddzielna jednostka do kontroli. Może chodzi o ludzi, którzy mają ogarniać ten system satelitarny do kontroli co kowr go tworzy? Może o to chodzi? On ma ruszać w tym roku ale ma wyłapywać raczej działki nieuprawiane lub niekoszone. W tym roku na jesieni raczej nie będzie gotowy do kontroli okrywy zielonej ale cholera wie. Ma to działać tak, że satelity będą robić zdjęcia, algorytm będzie to analizował i szukał kwiatków a ktoś to i tak ręcznie będzie musiał ogarnąć na końcu aby przekazać dalej. 

Ale ze zdjęciami satelitarnymi to tez nie tak łatwo napstrykać. Musi był ładna pogoda, bezchmurna bo jak są chmury to widać białą plamę albo czarną (0cień chmury). 

A ten system to AMS (chyba). 

Przy takiej ilości wymogów i możliwości kombinowania to raczej tylko system to ogarnie a nie ludzie. Chociaż dla mnie jako firmy zewnętrznej ma być robota w tym roku. Aktualnie czekamy na ogłoszenie o przetargu. 

W tym roku nie będziemy kontrolować dywersyfikacji bo norma GAEC chyba 7 jest zawieszona/dyspensa więc i kar nie będzie za to, że jest inna uprawa deklarowana niż ta co rośnie faktycznie. Biorąc pod uwagę to, że w 2024 już będą sprawdzać czy 3 lat do tyłu nie będzie tej samej uprawy więc ja w tym roku swoją pszenicę ozimą traktuje wirtualnie talerzówką i sieje jarą. Wiadomo o co chodzi ;) Bo u mnie w gospodarstwie często i gęsto z racji ziemi jaką mam sieję pszenicę ozimą.

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał:

Czemu? 

Właściciel będzie ci kazał co masz siać i kiedy plus ugrowanie od 24 roku i wiele wielu innych haczyków 80 % pokrywy 😆 to jest wszystko warunkowosci 

Opublikowano

Okrywe zimową można łatwo obejść, zgłosić międzyplon ozimy zaorać we wrześniu i posiać żeby była 1 szt jakiegoś nasiona na m2. Nic z tego nie wyrośnie no i ekoschemat spełniony. Podobno przy międzyplonach jak na polu nawet parę roślin jest to agencja przepuszcza nie wiem czy to prawda. Wie ktoś czy są jakieś wymogi dotyczące obsady? Takie algorytmy to są publicznie dostępne i to nie będzie problem wyłapać kto ma zaorane pola. 

3 minuty temu, melon10641 napisał:

Cześć, trochę nie było mnie w temacie :P

Nic mi o tym nie wiadomo, żeby miała powstawać oddzielna jednostka do kontroli. Może chodzi o ludzi, którzy mają ogarniać ten system satelitarny do kontroli co kowr go tworzy? Może o to chodzi? On ma ruszać w tym roku ale ma wyłapywać raczej działki nieuprawiane lub niekoszone. W tym roku na jesieni raczej nie będzie gotowy do kontroli okrywy zielonej ale cholera wie. Ma to działać tak, że satelity będą robić zdjęcia, algorytm będzie to analizował i szukał kwiatków a ktoś to i tak ręcznie będzie musiał ogarnąć na końcu aby przekazać dalej. 

Ale ze zdjęciami satelitarnymi to tez nie tak łatwo napstrykać. Musi był ładna pogoda, bezchmurna bo jak są chmury to widać białą plamę albo czarną (0cień chmury). 

A ten system to AMS (chyba). 

Przy takiej ilości wymogów i możliwości kombinowania to raczej tylko system to ogarnie a nie ludzie. Chociaż dla mnie jako firmy zewnętrznej ma być robota w tym roku. Aktualnie czekamy na ogłoszenie o przetargu. 

W tym roku nie będziemy kontrolować dywersyfikacji bo norma GAEC chyba 7 jest zawieszona/dyspensa więc i kar nie będzie za to, że jest inna uprawa deklarowana niż ta co rośnie faktycznie. Biorąc pod uwagę to, że w 2024 już będą sprawdzać czy 3 lat do tyłu nie będzie tej samej uprawy więc ja w tym roku swoją pszenicę ozimą traktuje wirtualnie talerzówką i sieje jarą. Wiadomo o co chodzi ;) Bo u mnie w gospodarstwie często i gęsto z racji ziemi jaką mam sieję 

Opublikowano

Nie ma wymogów co do obsady ale wiesz jak łyso na polu to jeden Ci uzna a menda się czepi. Znam takiego rolnika co agencja do niego przyjechała na weryfikację EFA14B pod koniec lutego i mu nie uznali. Ale w mojej ocenie nie słusznie bo obowiązek jest wysiania 2 różnych gatunków ale nie ma mowy o tym że mają być rośliny ozime tak aby przetrwały do wiosny. 

A co do sprzętu to nie trzeba Bajraktarów :P Ten po prawej w dwa sezony skontrolował 2,5 tyś rolników. Teraz ma pomocnika a foto z wieczorka zapoznawczego :)

drony.jpg

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, melon10641 napisał:

Nie ma wymogów co do obsady ale wiesz jak łyso na polu to jeden Ci uzna a menda się czepi. Znam takiego rolnika co agencja do niego przyjechała na weryfikację EFA14B pod koniec lutego i mu nie uznali. Ale w mojej ocenie nie słusznie bo obowiązek jest wysiania 2 różnych gatunków ale nie ma mowy o tym że mają być rośliny ozime tak aby przetrwały do wiosny. 

A co do sprzętu to nie trzeba Bajraktarów :P Ten po prawej w dwa sezony skontrolował 2,5 tyś rolników. Teraz ma pomocnika a foto z wieczorka zapoznawczego :)

drony.jpg

Zestrzelić jak na ukrainie

Opublikowano

@melon10641 dobrze ze napisałeś bo na mojej jednej działce za rok będzie trzeci raz jak będę siał pszenicę po pszenicy, więc radzisz w tym roku dla świętego spokoju oficjalnie zasiac jara?😉

tyle że mam gospodarstwo poniżej 10ha ornego to też będzie mnie obowiązywał przepis o uprawie max 3 lata?

Opublikowano
32 minuty temu, mds212 napisał:

Nie ty to sie kto inny znajdzie :D

29 minut temu, krzysiek277 napisał:

To musisz się liczyć z tym że mniej ha będziesz obrabiał 😅

a niech sie znajduje . w umowie mam równowartośc dopłat to równowartość dostanie. 😂

Opublikowano
Piffpaff napisał:

@melon10641 dobrze ze napisałeś bo na mojej jednej działce za rok będzie trzeci raz jak będę siał pszenicę po pszenicy, więc radzisz w tym roku dla świętego spokoju oficjalnie zasiac jara?😉

tyle że mam gospodarstwo poniżej 10ha ornego to też będzie mnie obowiązywał przepis o uprawie max 3 lata?

nie obowiązuje cie zmianowanie tylko okrywa

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, damianek2019 napisał:

Właściciel będzie ci kazał co masz siać i kiedy plus ugrowanie od 24 roku i wiele wielu innych haczyków 80 % pokrywy 😆 to jest wszystko warunkowosci 

Co znaczy właściciel ci będzie kazał co masz siać ? bo załóżmy ze właściciel ci powie siej strączkowe , a po strączkowych poplon zimowy , a po poplonie zimowym musisz na wiosnę zasiać chwasty na miododajne , bo za to się będzie brało największe dopłaty , a ty w odpowiedzi , O PANIE TWOJA WOLA JEST DLA MNIE ROZKAZEM , I JESZCZE ZAPROPONUJESZ ŻE MU TO WSZYSTKO POLEJESZ GNOJOWICĄ , TO DOSTANIE WIĘKSZE DOPŁATY Z EKOSCHEMATÓW ? Skoro idziesz z wydzierżawiającym na taki układ , no to cóż , faktycznie już jesteś niewolnikiem ziemi , tej ziemi , a ja na to mówię pisz sobie o dopłaty sam , ja ci jedynie gwarantuję warunkowość na tych ha , czyli 80% okrywy , bo to w moim przypadku jest kilja ha , a ty sobie składaj na co ci pasuje , a dodam że po rzepaku zawsze sieję bezorkowo , a po pszenicy zawsze słomę przyoróję , ale ja nie chcę tego składać na siebie bo jak on sam złoży , to ja bębę przynajmniej musiał mniej ugorować (chodzi o te 4% od przyszłego roku )

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

Co znaczy właściciel ci będzie kazał co masz siać ? bo załóżmy ze właściciel ci powie siej strączkowe , a po strączkowych poplon zimowy , a po poplonie zimowym musisz na wiosnę zasiać chwasty na miododajne , bo za to się będzie brało największe dopłaty , a ty w odpowiedzi , O PANIE TWOJA WOLA JEST DLA MNIE ROZKAZEM , I JESZCZE ZAPROPONUJESZ ŻE MU TO WSZYSTKO POLEJESZ GNOJOWICĄ , TO DOSTANIE WIĘKSZE DOPŁATY Z EKOSCHEMATÓW ?

Zapomniałeś że jeszcze może zażądać fakturę sprzedaży na niego, bo może być potrzebna żeby udowodnił że jest jednak rolnikiem, a i dopłatę do paliwa trzeba mu oddać bo na czym pojedzie na wczasy.   :P