Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lekki przymrozek by w środe  tylko , pozostałe dni blisko zera, ciaplejsze noce  dopiero od 19 maja, , coś chyba pokropi , to by dobrze działało, będą 3 tyg. od pierwszego zabiegu

Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 13:15, adi885588 napisał(a):

Witam, panowie co polecacie na komosę bo robi się już łąka, buraki już bledną po herbicydach.

Po siewie był goltix 1.5ha 

Później Rinpode i Promungu raz, po pięciu  dniach powtórka znowu Rinpode i Promungu i efektu brak więc znowu po pięciu dniach opryskalem 2l metamitronem i 0.35 etofumesatem 

Minęło 2dni i zero reakcji komosa ma się super.

Doradźcie coś bo już brak sił.

IMG_20250505_110129.jpg

30 gr safari 1,5 betana  plus  lepiszcze za 5 dni powtórzyć 

Opublikowano

Witam , ile lontrelu dajecie na ostroznia w ilu zabiegach ? Dodajecie do zabiegów czy osobno ? Dawki dzielone czy jednorazowo ? Nie mam tego dużo na polu jestem już po 2 zabiegach na dwuliścienne i widzę że trafia się to miejscami a chce to ubić w burakach zeby nie wydało nasion i nie mieć problemu w kolejnej uprawie 

Opublikowano (edytowane)

Jak nie masz tego dużo i punktowo to bym poszedł z ręcznym opryskiwaczem, bo lontrel mocno hamuje wzrost buraków. Na 1ha jest 0,3l. U siebie idę zawsze ręcznym bo tylko na poprzeczniaku u mnie występuje

Edytowane przez Bolek96
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Bolek96 napisał(a):

Jak nie masz tego dużo i punktowo to bym poszedł z ręcznym opryskiwaczem, bo lontrel mocno hamuje wzrost buraków. Na 1ha jest 0,3l. U siebie idę zawsze ręcznym bo tylko na poprzeczniaku u mnie występuje

Jedną działkę mam taką gdzie pasuje zrobić ale to 25ha także z ręcznym chodzić raczej ciężko mi się to widzi … wiem że Lontrel mocno hamuje buraki i wolałbym nie robić tego zabiegu może pojeżdżę punktowo sekcjami się pobawię i zrobie albo na całość dodam do zabiegu jakąś małe dawkę aby go przytrzymało i buraki to zagłuszyły tylko czy do mieszaniny 1l metamitronu 0,4 oblix 1,2 betup 10g safari , venzar0,2/0,3 tanaris 0,2 i atpolan bio 1l dodanie tego 0,2 faworyta nie będzie przegięciem ? 

Opublikowano
Godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Jedną działkę mam taką gdzie pasuje zrobić ale to 25ha także z ręcznym chodzić raczej ciężko mi się to widzi … wiem że Lontrel mocno hamuje buraki i wolałbym nie robić tego zabiegu może pojeżdżę punktowo sekcjami się pobawię i zrobie albo na całość dodam do zabiegu jakąś małe dawkę aby go przytrzymało i buraki to zagłuszyły tylko czy do mieszaniny 1l metamitronu 0,4 oblix 1,2 betup 10g safari , venzar0,2/0,3 tanaris 0,2 i atpolan bio 1l dodanie tego 0,2 faworyta nie będzie przegięciem ? 

Ale kolego zupę robisz, z tego co pamiętam to inspektor wspominał że nie miesza się safari i tanarisu. Poza tym Safari, venzar i lontrel to środki najbardziej hamujące buraki a wszystko razem zmieszane to mieszanka wybuchowa . Buraki ciężko jest ,,spalić,, ale przyhamować im rozwój zwłaszcza w takiej suszy jest bardzo łatwo 

Co do lontrelu tylko solo

Opublikowano
Godzinę temu, Mario81 napisał(a):

Ale kolego zupę robisz, z tego co pamiętam to inspektor wspominał że nie miesza się safari i tanarisu. Poza tym Safari, venzar i lontrel to środki najbardziej hamujące buraki a wszystko razem zmieszane to mieszanka wybuchowa . Buraki ciężko jest ,,spalić,, ale przyhamować im rozwój zwłaszcza w takiej suszy jest bardzo łatwo 

Zawsze takie miksy robiłem i było dobrze bez większych problemów , jedynie tanaris idzie pierwszy rok ale póki co nie widze nic co by mogło niepokoić 

2 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

Ja dodałem do pierwszego dzielonego zabiegu po 100ml jakiegos zamiennika i buraki mocno odczuły. 

25ha szkoda hamować. Daj później punktowo 0,4l. 

Na raz 0,4 załatwi temat ?

Opublikowano

herbicydy i saletra jednego dnia moga byc? bo nadaja deszcz pod koniec tygodnia i musze zrobic przed nimi ostatni zabieg na chwasty i chcialem azot tez podac a mam wyjazd i nie jestem codziennie na gospodarstwie

Opublikowano
1 godzinę temu, Mario81 napisał(a):

Zgadzam się,bo sam tak zrobiłem, fachowcy mi doradziły dodałem 0,2 lontrelu do zupy burak stoi już 3 tyg. Do tego susza zimno Szarek słabe kiełkowanie nasion , ogólnie słabo to wyglada

Opublikowano

Gdyby było cieplej to te "zupy" by tak nie oddziaływały na buraki - regeneracja po zabiegu trwała by 4 - 5 dni, a tak to jest jak jest. Ja też odwlekam trzeci zabieg, chociaż już dawno powinien być zrobiony...

Opublikowano
11 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Gdyby było cieplej to te "zupy" by tak nie oddziaływały na buraki - regeneracja po zabiegu trwała by 4 - 5 dni, a tak to jest jak jest. Ja też odwlekam trzeci zabieg, chociaż już dawno powinien być zrobiony...

Temperatury też prawda ale bardziej brak wody , u mnie po tych mieszaninach jak pójdzie deszcz to nie widzę żadnego foto ani zahamowań na burakach ale jak sucho to widać że stoją w miejscu 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, jarekvip99 napisał(a):

herbicydy i saletra jednego dnia moga byc? bo nadaja deszcz pod koniec tygodnia i musze zrobic przed nimi ostatni zabieg na chwasty i chcialem azot tez podac a mam wyjazd i nie jestem codziennie na gospodarstwie

Jedno nie ma nic wspólnego z drugim, zanim saletra zacznie działać to minie kilka dni. Więc syp i dawaj herbicyd w jeden dzień.

Opublikowano
13 godzin temu, Jaro55nt napisał(a):

Jakie stosujecie odżywki na burak? Ile razy pryskacie?

Siarczan magnezu 7/8kg , mangan 1l , bor 2 l , krzem , proleaf 2l i aminokwasy agrosorb folium 1l lub asahi 0,6l i taki zabieg u mnie idzie 2 razy , pierwszy na fazę 6/8 liści drugi przed skryciem międzyrzędzi 

Opublikowano

Na środę ma padać u mnie . 

Ktoś coś wie o strajku w Cukrowni Werbkowice? 

Ponoć w tym tygodniu mają strajkować bo cukrownia liczy 100 proc za nasienie buraka które wydaje do przesiania i również protest wobec braku w PL środków na szarka a dozwolone środki w Europie i na ukrainie 

Opublikowano (edytowane)

Czy nawadnianie pola 2 dni  po zabiegu przedwschodowym gloltix + glifosad może powodować uszkodzenia kiełkujących nasion? 

Edytowane przez maniana