Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z glifo+ goltix po deszczu i przed deszczem?? jaką ostrożność trzeba zachować. nadaj jutro deszcz a ja mam buraka w fazie do zabiegu i martwię się że pociągnie woda glifo do buraka. Jest to możliwe??

Opublikowano

Witam w środę wieczorem 8 dni od siewu buraków zrobiłem zabieg 1,7l glifosatu + 1,5l Metamitron +0,3 oblix +0,3 venzar +0,3 tanaris +atpolan soilmax 0,5l (adiuwant doglebowy ) dzisiaj 2 dni po zabiegu około 5-10% buraków jest na wierzchu w dniu zabiegu chodziłem po całym polu i nie było widać kompletnie nic a wręcz kiełki miały dopiero po 0,5cm a głębokość siewu 2,5-3,5cm , możliwe że przed dwa dni upałów w dzień i ciepłych nocy koło 15stopni aż tak szybko wyskoczyły ? Dzisiaj nadają deszcz w nocy … gdybym wiedział że tak szybko wyskoczą chyba bym glifo nie dawał , będzie dobrze czy jest się o co martwić ?

Opublikowano
3 godziny temu, john_deere7430 napisał(a):

Witam w środę wieczorem 8 dni od siewu buraków zrobiłem zabieg 1,7l glifosatu + 1,5l Metamitron +0,3 oblix +0,3 venzar +0,3 tanaris +atpolan soilmax 0,5l (adiuwant doglebowy ) dzisiaj 2 dni po zabiegu około 5-10% buraków jest na wierzchu w dniu zabiegu chodziłem po całym polu i nie było widać kompletnie nic a wręcz kiełki miały dopiero po 0,5cm a głębokość siewu 2,5-3,5cm , możliwe że przed dwa dni upałów w dzień i ciepłych nocy koło 15stopni aż tak szybko wyskoczyły ? Dzisiaj nadają deszcz w nocy … gdybym wiedział że tak szybko wyskoczą chyba bym glifo nie dawał , będzie dobrze czy jest się o co martwić ?

Nic im nie będzie, deszcz praktycznie po zabiegu to mooooże coś bym się  bał..

2 godziny temu, androproteam napisał(a):

Po co chwalisz się takimi informacjami, później płacz że PIORIN puka do drzwi

Niech puka, to że się o czymś pisze to nie znaczy że się stosuje 

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał(a):

Nic im nie będzie, deszcz praktycznie po zabiegu to mooooże coś bym się  bał..

Niech puka, to że się o czymś pisze to nie znaczy że się stosuje 

Ogólnie to możliwe że w niecałe dwie doby aż tak szybko wyskoczyły ? Bo te buraki mam na jednej działce 25 ha łaziłem po polu z dobre 3 godziny szukałem czy nic się wychodzi jak wygladaja kiełki itd no i byłem 100% pewny że zaczną wychodzić dopiero za 5/7 dni a tu dzisiaj zajeżdżam a tu buraki na górze … nie powiem trochę strachu się najadłem jak kilka sztuk takich trochę żółtych zobaczyłem ale przy wchodach to zawsze jest norma że wychodzą takie żółte nie które …

Opublikowano

Panowie jest sens przesiewać buraki teraz po świetach? siane 25 marzec, cześc zmarzła cześc Szarek chyba zeżarł obsada tragiczna. Od siewu praktycznie nic nie padało i teraz też nie widac na horyzoncie deszczów.Jest szansa ze to sie uda czy siac kukjurydze? południe kujawsko pomorskie

Opublikowano
21 minut temu, Mario81 napisał(a):

Panowie jest sens przesiewać buraki teraz po świetach? siane 25 marzec, cześc zmarzła cześc Szarek chyba zeżarł obsada tragiczna. Od siewu praktycznie nic nie padało i teraz też nie widac na horyzoncie deszczów.Jest szansa ze to sie uda czy siac kukjurydze? południe kujawsko pomorskie

W 22 roku było tak mokro że na swoich glebach nie mogłem wjechać z zestawem do ST i dopiero początkiem maja udalo sie wjechać zrobić paski z nawozem a 6 maja siałem , wschody dosłownie 5 dni , obsada była idealna , wykopane w połowie listopada oddały 72t/ha , ale podkreślam że mega ciężkie ziemie , ja bym przesiewał ale rob to na co warunki pozwalają , no i sytuacja z szarkiem pogarsza sprawę …

Opublikowano
12 godzin temu, Mario81 napisał(a):

Współczuję, nic nie poradzę bo to złożona decyzja oparta na kalkulacji. 

Opublikowano

Szarek komośnik zawitał niestety na moją okolice praktycznie wszystkie buraki ponadgryzane. Kilka plantacji całkowicie do zlikwidowania, kilka już przesianych.  

Opublikowano (edytowane)

@Skowron16 Jakie okolice w przybliżeniu ? W mojej tj. Mazowieckie zachód nie widać żerowania szarka, przesiane plantacje u niektórych były ale to po przymrozkach + wiatr silny. Ogólnie bardzo sucho, z P&L SMS przysłali celem lustracji i wykonywania zabiegów insektycydowych tylko czy jakiś środek działa bo z tego co słychać to nie bardzo.

Edytowane przez Norman
Opublikowano

Gmina Unisław gmina Kijewo królewskie też uszkodzenia po szarku i przesiewanie. Ja mam ponadgryzane i całe zzarte też ale punktowo więc żywię nadzieję że się uda bez przesiewania.

Opublikowano

@Skowron16 To nie tak daleko mojej lokalizacji, kiepska sprawa z burakami nie dość że cena niska w tym sezonie to jeszcze koszty wzrosły i nie ma pewności że po przesianiu uda się uprawa.

Opublikowano

burak siany na koniec marca, jednak wschody tak 70% bo w centrum strasznie sucho. samosiewy rzepaku porosly 2-3 liscie niektore. po 3 tyg od siewu bylo pryskane 0.45 oblix 1.5 beetup 1.2 goltix i 12 gram safari plus przylepiec. zwalczy to ten rzepak? lub po jakim czasie najwczesniej powtorzyc taki sam zabieg?

Opublikowano

Ja wczoraj przesunąłem ok 10 arów , problem z szarkiem  i meszkami . Sąsiad siał razem ze mną to może zeszło 5proc ale wierzy że może jeszcze zejdą . Niektórzy też już przesiewaja i z dużych plantatorów . Zakupiłem feromony bo w ubiegłym roku bardzo się sprawdziły a w tym roku tylko 3 się złapało na 11 pułapek dla porównania w ubiegłym roku co dzień na 6 pułapkach potrafiło być pomiędzy 20 a 30 sztuk nawet dziennie i nic nie musiałem przesiewać . 

Opublikowano

witam , przed zapowiadanym przymrozkiem (niby ma być -1 ale wiadomo jak to z prognozami bywa ) wstrzymać się z wjazdem z herbicydami na buraki ? Jest spory rzut chwastów co prawda są w fazie liścieni ale nie chciałbym opóźnić zabiegu a wypada że dopiero w poniedziałek dałoby się wjechać … druga kwestia ile dni po ewentualnym przymrozku można robić zabieg ? 

Opublikowano

Mam taki sam dylemat - w prognozach ten -1 stopień to tylko przez jedną godzinę jest. Ja raczej dzisiaj albo jutro wjadę z opryskiem - lepiej żeby buraki odchorowały niż potem zarosły chwastem. Teoretycznie po przymrozkach to trzeba by ze trzy dni poczekać...

• Like 1