Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym kupić jakiś siewnik do buraków używany. Jakie marki byście polecili ?

Edytowane przez RoH
Opublikowano
9 godzin temu, Mario81 napisał(a):

z ilu to ha?

Nie całe 6ha

7 godzin temu, kris82 napisał(a):

Co taki cukier słaby, jaka odmiana?

Ogólnie wszyscy mamy taki cukier bez względu czy odmiana normalna czy conviso. To już chyba odgórnie tak leci. U mnie conviso, w zeszłym roku też conviso a cukier najlepszy w rejonie 17.30 inni mieli od 14.50 do 16.50

3 godziny temu, RoH napisał(a):

Chciałbym kupić jakiś siewnik do buraków używany. Jakie marki byście polecili ?

Mam unicor 8 rzędów polecam , jakiś czas już nie używany , posiada skrzynię przekładni wysiewu buraków. Ostatnio siał czerwone buraczki. Fajna sprawa bo przestawienie to tylko wajcha i siejesz co 18-16 chyba 12-9-6 i nie pamiętam . Teraz najmuję usługę ale na glinkach pagórkach naprawdę super sprawa bo tylko przełożyć i siew gęstszy lub żadszy, polecam.

• Like 1
Opublikowano

Pewnie że okrywać. Wlóknina p-110 jest zalecana , poszukaj w necie coś znajdziesz. A do jakiej cukrowni odstawiasz bo Chełmża już od 20 listopada nakazuje okrywać. 

Opublikowano

Nam ccukrownia kazała przykrywac a odbiór tez mam 10.12 :) dzis okryte ale wiało było zabawy, smiechu i zjazdów z góry xd miałem plon z 2,1 ha do przykrycia dali mi włókniny na 160 ton i 5 metrów zabrakło xd

Opublikowano

W kGS już 2 sezon mówi się, że bezpłatrnie przykrywa firma zewnętrzna i bezpłatnie usuwa włókninę przed odbiorem.

Jak na razie nie doświadczyłem tej przyjemności. Odbiór w przyszłyn tygodniu.

Opublikowano
Godzinę temu, kris82 napisał(a):

Bezpłatnie bo kasę którą byś dostał za okrycie dostaje firma okrywajaca. Przynajmniej tak jest w nordzucker. 

I to nie jest głupie, wydaje mi się, że złotówka nam na tym interesie zostanie, muszę zajrzeć do umowy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez jarekvip99
      Musze zasiac poplon ozimy pod buraki do 15 pazdziernika i teraz mam pytanie czy zaorac i zasiac a jak bedzie mozna mulczowac to przejechac gruberem i niech lezy do wiosny a wiosna agregat i siew czy moze lepiej zasiac w sciernisko a orac wiosna?
    • Przez KlaudiaChT
      Dzień dobry,
      Chciałabym kupić 500 nasion burakow cukrowych. Czy ktoś miałby może odsprzedać? Chcę zrobić próbkę w gospodarstwie rodzinnym, zobaczyć czy się przyjmie. 
    • Przez huard
      Witam kupię kombajn stoll v 100 może ktoś posiada?
    • Przez adrrrian
      Cześć. Mam w tym roku bardzo duży problem z komosą białą w uprawie buraka cukrowego. Buraki były trzykrotnie odchwaszczane mieszaniną: Power Twin, Goltix, Venzar, Safari (nieżałowane było również adiuwanta Atpolan Bio Premium). Niestety najprawdopodobniej susza, a także przymrozek bezpośrednio po 2 zabiegu spowodowały, że środki nie podziałały jak należy. Być może troszkę przeciągnięty został też 1 zabieg. W ubiegły piątek (31.05) buraki zostały ponownie popryskane tym razem mieszaniną (Beetup Flo + Venzar, oczywiście z Atpolanem (tak doradził inspektor). Wczoraj (tj. 7.06) po raz piąty buraki zostały opryskane już samym Beetupem Flo również z adiuwantwem. Padać zaczęło u nas dopiero od 2.06, czy jest jeszcze szansa że środki doglebowe rozłożą się i coś podziałają? Niestety ale na chwilę obecną komosa ma ok 12 cm i pomimo bardzo dużych nakładów na odchwaszczanie nic już jej nie bierze. Nie wiem czym jeszcze mógłbym ją opryskać. Proszę o porady.
    • Gość
      Przez Gość
      Pytanie do urzytkowników , jak wam odpalaje te ciągniki zimą , bo mój ma nowy akumulator i słabo kręci, macie na to jakiś dobry pomysł  ?
  • Dodaj nową pozycję...
v