Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, usos22 napisał:

Dać coś im na regenerację czy sobie poradzi? Dziś tydzień od oprysku poszło elita 1l, lontrel 120ml, safari 16g i olejan 

IMG_20240516_134026.jpg

IMG-20240516-WA0001.jpeg

Ja ostatnio zrobilem jeszcze mocniejszą mieszankę z elite i safari, buraki siadly i przyhamowalo i przypaliło ale aż tak żółte nie były. 

Ja bym dawał jakieś asahi, biogen czy inne jakie tam masz + mikro, molibden cynk managn bor. 

Ja swoim dalem coś 2-3dni po zabiegu, i poszly lekki witaminy i po tygodniu poprawiłem lepszą mieszanką ale widać że buraki - mozolnie bo mozolnie ale sporo się ruszyły przez ten  tydzien

32 minuty temu, usos22 napisał:

Dać coś im na regenerację czy sobie poradzi? Dziś tydzień od oprysku poszło elita 1l, lontrel 120ml, safari 16g i olejan 

IMG_20240516_134026.jpg

IMG-20240516-WA0001.jpeg

Ja ostatnio zrobilem jeszcze mocniejszą mieszankę z elite i safari, buraki siadly i przyhamowalo i przypaliło ale aż tak żółte nie były. 

A zrobilem tak że w sobotę przed ewentualnym deszczem ze wzgledu na duże chwasty zdecydowałem się dać po ok 100g fenmedifanu/desmedifanu i etofumesatu, do tego 0,6jupitera i z 18g safari i 150ml majora plus dobry adiuwant

Popadalo to w poniedzialek na morką ziemie dalem jeszcze 0,8 jupitera i 130ml venzaru 

wyczyscilo wszystko co bylo, komoski 4 liscie czy takie rzepaki to popalone na wiór, no ale jakims kosztem buraka 

Ja bym dawał jakieś asahi, biogen czy inne jakie tam masz + mikro, molibden cynk managn bor. 

Ja swoim dalem coś 2-3dni po zabiegu, i poszly lekki witaminy i po tygodniu poprawiłem lepszą mieszanką ale widać że buraki - mozolnie bo mozolnie ale sporo się ruszyły przez ten  tydzien

Opublikowano
19 minut temu, skywalker89 napisał:

A zrobilem tak że w sobotę przed ewentualnym deszczem ze wzgledu na duże chwasty zdecydowałem się dać po ok 100g fenmedifanu/desmedifanu i etofumesatu, do tego 0,6jupitera i z 18g safari i 150ml majora plus dobry adiuwant

Popadalo to w poniedzialek na morką ziemie dalem jeszcze 0,8 jupitera i 130ml venzaru 

wyczyscilo wszystko co bylo, komoski 4 liscie czy takie rzepaki to popalone na wiór, no ale jakims kosztem buraka 

Najgorzej, że w moim przypadku jest strasznie sucho i komosy od 2 zabiegu praktycznie nic nie bierze 

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

W 1 przypadku duza dawka venzaru jak na taką mieszankę w dodatku z safari zrobiło robote

W 2 u kolegi @Cobo chlipyralid z safari, bez chlipyralidu byloby pewnie lepiej

takie tam moje spostrzeżenia oparte na kilkuletnich samodzielnych mieszankach 

Nie ma przypadkiem jeszcze mszycy?

To chlipyralid trzeba stosować osobno 

Opublikowano

Jeżeli typowo na chwast który on tylko bierze to myślę, że warto jednak osobno w normalnych dawkach w zależności od fazy buraka 0,2-0,4l 

Jeżeli jako wspomożenie mieszaniny (co myślę że działa i znajomy co testuje mieszanki środków w firmie mowil że chlopyralid jako dodatek przynosi bardzo fajne efekty) to jak dla mnie przy moim doświadczeniu to 100-150ml wtedy 

Opublikowano
7 minut temu, skywalker89 napisał:

Jeżeli typowo na chwast który on tylko bierze to myślę, że warto jednak osobno w normalnych dawkach w zależności od fazy buraka 0,2-0,4l 

Jeżeli jako wspomożenie mieszaniny (co myślę że działa i znajomy co testuje mieszanki środków w firmie mowil że chlopyralid jako dodatek przynosi bardzo fajne efekty) to jak dla mnie przy moim doświadczeniu to 100-150ml wtedy 

Miałem straszny ostrożeń i łobode rzepak nie widziałem innego wyjścia żeby nie policzyć Elite faworita safari

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jescze więcj piszcie o eli

Jakie to ma znaczenie, na bańkach polskie etykiety, marchewki pryskają afalonem z przyzwoleniem przetwórni bo nie ma czym, rozumiesz już w jakim kraju żyjemy?

Opublikowano

Tyko cena podwyższona

Porównajcie skład powertwin i betanali, desmedifam  robił takie cuda, elitka miała więcej substancji niż max pro, ten lenacyl robi takie cuda bo działał lepej niz elitka , duzo ludzi teraz go dodaje i tak dobrze nie działa, a buraki bardziej cierpią niz max pro, pamietam jak po pyraminie , pierwszy rom betanal progres powschodowo, to był przeskok wiekowy

Opublikowano (edytowane)

jak ktoś pamięta fotę którą tu wrzucałem odnośnie fiołka polnego- nie było widać gdzie jechać przy pryskaniu, sytuacja się ciut wyklarowała.

w ciężkich warunkach bo przy wietrze i przed deszczem udało się domknąć temat odchwaszczania w tym roku, co prawda w ekstremalnych dawkach przez co buraki swoje wycierpiały, ale dały radę. W środę zaczynam nawożenie azotem.

buraki1.png

tak wyglądają na dzień dzisiejszy na słabszej ziemi, na lepszej niedługo będą kryć międzyrzędzia 

buraki2.png

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
3 minuty temu, Norman napisał:

@ŻakowskiSławomirPanie ale Ty mi teraz to żeś zaimponował, była faktycznie jak by to ująć masakra. Nasuwa się tylko pytanie jak to się stało że taki stan wystąpił. Nic tylko pogratulować udanego odchwaszczania.

tutaj raczej bardzo cenna lekcja na przyszłość żeby pryskać choćby ręcznym a nie czekać na sprzęt .

a odchwaszczanie udane bo dawki poszły takie że głowa mała, sam się bałem tym pryskać 😂

foto wrzuciłem bo właśnie ktoś pisał żeby foto zapodać, po 1,5h od zabiegu spadło 15 kropel , więc teraz można spać spokojnie że reszta się wchłonie. 

Opublikowano
7 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

tutaj raczej bardzo cenna lekcja na przyszłość żeby pryskać choćby ręcznym a nie czekać na sprzęt .

a odchwaszczanie udane bo dawki poszły takie że głowa mała, sam się bałem tym pryskać 😂

foto wrzuciłem bo właśnie ktoś pisał żeby foto zapodać, po 1,5h od zabiegu spadło 15 kropel , więc teraz można spać spokojnie że reszta się wchłonie. 

No i dodaj że warunki były dobre bo wilgoci było dużo przy zabiegach. W susze tak kolorowo by nie było 

• Like 1
Opublikowano

na calym polu po siewie bylo opryskane dualem na jednoliscienne wiec bedzie spokoj ale potrzebuje przejechac od miedzy na perz bo wyszedl i pare ostrozni. czy moge labradora zmieszac z majorem? ogolnie to wyjdzie tylko z 25 arow tego

Opublikowano

Odbiją  bez problemu ale swoje odchorują kilka lat temu miałem mocniej uszkodzone i po 3 tyg ani śladu nie było

Przed chwilą, Skowron16 napisał:

w jakim rejonie taki opad wystąpił jeśli można wiedzieć

Część gminy Szamotuły