Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam zastanawiam się nad budową przyczepy 1 osiowej na bazie Stara 200 z kiprem, zdemontował bym resory dzięki czemu otrzymałbym większą stabilność na pochyłym terenie, niższy próg załadunku, niższą masę w połączeniu z usunięciem wału i wszystkiego co zbędne. Pytanie jak rozwiązać sprawę hamulcy? Czy jest jakiś prosty i w miarę możliwości bezawaryjny patent czy darować sobie zabawę z hamulcami? I pytanie czy do samoróbek o takich gabarytach nie przyczepia się policja bo rejestracja w Polsce czegoś takiego raczej nie możliwa. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Po zatrymaniu na drodze publicznej przez policję bez rejestracji i OC takiej przyczepy -->  930zł fundusz gwarancyjny, +bodaj 500zł brak przeglądu (według przepisów od stycznia, lub sąd i grzywna bodaj do 5000zł) + nieprawdopodobniej koszt lawety. 

Edytowane przez Alchemik
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Alchemik napisał:

Po zatrymaniu na drodze publicznej przez policję bez rejestracji i OC ->  930zł fundusz gwarancyjny, +bodaj 500zł brak przeglądu (według przepisów od stycznia, lub sąd i grzywna bodaj do 5000zł) + nieprawdopodobniej koszt lawety. 

Dokladnie. Legalnie nie wyjedziesz na droge samem.

Opublikowano

U mnie gostek zrobił przyczepkę jednoosiową z dostawczaka ,zostawił napęd i zamontował wałek przekażnika, i jadąc w tereny podmokłe po drewno czy coś kolwiek gdzie trudno z wyjazdem, włącza napęd w przyczepce i nie ma problemu z wyjechaniem,wcześniej miał dwukołówkę zarejestrowaną do wożenia świń i bydła i teraz dwie dwukółki chodzą na tych samych dokumęntach i tablicach.

Opublikowano
5 godzin temu, kopin napisał:

trzeba kupić starą jednoosiówkę do świń z nr i papierami i jest git;-) najwyżej wyjdzie ze przeładowana 😉

Tylko jak ktoś chce "grubo remontować" to lepiej kupować stare egzemplarze.

Z czasem przy rejestracji wymagano szkiców z wymiarami, czy fotografii....

I można wtopić...

Opublikowano (edytowane)

I z maszynami rolniczymi nie dokońca się zgadza. Znajomy brał na młodego min beczkowóz i przy rozliczeniu młodego agencja pytala o dowód rejestracyjny beczkowozu. I musiał rejestrować bo ma tabliczkę znamionowa . Podobnie przedstawiciel handlowy pytał mnie czy chce rozrzutnik obornika z tabliczka czy nie . Pytam po co . No bo jak na Prow trzeba rejestrować i musi być tabliczka

Edytowane przez atrol123
Opublikowano
7 godzin temu, Pafnucy napisał:

a nie podejdzie taka przyczepa pod przyczepę specjalną?

Przyczepa wywrotka nie podejdzie jako przyczepą specjalną.

16 godzin temu, Reenault napisał:

Witam zastanawiam się nad budową przyczepy 1 osiowej na bazie Stara 200 z kiprem, zdemontował bym resory dzięki czemu otrzymałbym większą stabilność na pochyłym terenie, niższy próg załadunku, niższą masę w połączeniu z usunięciem wału i wszystkiego co zbędne. Pytanie jak rozwiązać sprawę hamulcy? Czy jest jakiś prosty i w miarę możliwości bezawaryjny patent czy darować sobie zabawę z hamulcami? I pytanie czy do samoróbek o takich gabarytach nie przyczepia się policja bo rejestracja w Polsce czegoś takiego raczej nie możliwa. Pozdrawiam

W Starze 200 masz hamulce hydrauliczne z cylinderkami w bębnach, więc przeróbka jest kłopotliwa. Prościej będzie sprzedać kompletny most i za niego wstawić oś od przyczepy z hamulcem pneumatycznym, najlepiej od Autosan D83 lub podobnej ciężarowej.

Można zarejestrować na podstawie dopuszczenia jednostkowego ale wymagania i koszty są duże.

3 godziny temu, krzysiek1979 napisał:

Takich handlarzy lepiej unikać.

1 godzinę temu, atrol123 napisał:

I z maszynami rolniczymi nie dokońca się zgadza. Znajomy brał na młodego min beczkowóz i przy rozliczeniu młodego agencja pytala o dowód rejestracyjny beczkowozu. I musiał rejestrować bo ma tabliczkę znamionowa . Podobnie przedstawiciel handlowy pytał mnie czy chce rozrzutnik obornika z tabliczka czy nie . Pytam po co . No bo jak na Prow trzeba rejestrować i musi być tabliczka

Był już na forum temat dotyczący rejestracji przyczep asenizacyjnych. Kilka lat temu zmieniły się przepisy i obecnie beczkowozy podlegają rejestracji. 

Rozrzutnik obornika nie podlega rejestracji w Polsce. Jak kupisz rozrzutnik bez tabliczki znamieniowej, to nie masz numerów podwozia i w razie reklamacji producent wyprze się gwarancji, bo formalnie on jej nie wyprodukował.

Obecność tabliczki znamionowej o niczym nie świadczy, bo nawet pługi zawieszane je mają. 

Opublikowano

No dobra a jak mam fabryczna wywrotkę jednoos rumunkę ? Nr ma na ramię tabliczki nie ma to co z takim pojazdem na drodze?  Ubezpieczyć dla świętego spokoju po nr VIN i jeździć?  

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, aezakmi666 napisał:

No dobra a jak mam fabryczna wywrotkę jednoos rumunkę ? Nr ma na ramię tabliczki nie ma to co z takim pojazdem na drodze?  Ubezpieczyć dla świętego spokoju po nr VIN i jeździć?  

Masz na nią jakiś dokument własności: umowę kupna-sprzedaży, fakturę zakupu itp.?

Jeśli tak, to najpier do Wydziału Komunikacji w sprawie skierowania na założenie tabliczki znamionowej zastępczej (chyba że kupisz tabliczkę do tej przyczepy). Przy okazji na stacji diagnostycznej zrób okresowe badanie techniczne. Z papierami do WK, gdzie zarestrują Ci przyczepę. Oczywiście w dniu rejestracji wykup polisę OC.

Po tym wszystkim, wartość przyczepy wzrośnie a Ty w razie kontroli na drodze lub kolizji masz komplet papierów.

P.S. polisa OC na przyczepę niezarejestrowaną to kiepski pomysł. W razie kolizji ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie ale od Ciebie ma prawo ściągnąć wartość odszkodowania, bo przyczepa nie była zarejestrowana i nie miała ważnego okresowego badania technicznego.

30 minut temu, Pafnucy napisał:

mogli by te przepisy doprecyzować.

Które przepisy? Jak dla mnie są bardzo przejżyste. 

• Like 1
Opublikowano

Odkupiona od znajomego nikt tego nigdy nie rejestrował papierów nie mam to jest wyrob fabryczny swiatla ma hamulce najazdowe. 3 razy w roku na szosie. Ps niewiem jak w zniwa jechałem z 2 przyczepami bez tablic i swiatel a za mną radiowóz.  Ja zesrany policja wyprzedziła pokazała palcem no no i pojechali. 

• Confused 1
Opublikowano
14 minut temu, Pafnucy napisał:

np rozrzutnik. zakładasz burę i należy rejestrować?

Nie musisz rejestrować, bo nie dokonujesz zmian konstrukcyjnych. Tak samo jak w osobowym vanie wyjmiesz tylne siedzenia (bo chcesz przewieźć pralkę) to przecież nie wprowadziłeś zmian konstrukcyjnych zmieniający samochód osobowy na samochód ciężarowy.

@aezakmi666 ta rumunka to Medgidiar RPV-2? 

Znajomy był pierwszym właścicielem przyczepy? Jeśli tak, to może ma jeszcze dokument zakupu? 

13 minut temu, jacor73 napisał:

Może od jakiegoś Holendra "zakupiona", tam chyba przyczepy nie podlegają rejestracji. "Odszukać" go, umowę napisać, przegląd i do WK

Ciekawy pomysły🤔 Wkrótce ludzie zaczną "sprowadzać" Autosanki z Holandii😁 

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, kopin napisał:

trzeba kupić starą jednoosiówkę do świń z nr i papierami i jest git;-) najwyżej wyjdzie ze przeładowana 😉

O właśnie, mam taką stoi tak długo jak pamiętam, kiedyś świnie były nią wożone tarpanem. Jakieś stare papiery są. Przejdzie, jak przebiję nr z niej na jakąś współczesną, czy musze ten złom przerabiać koniecznie?

Opublikowano
8 godzin temu, Izyth0r napisał:

O właśnie, mam taką stoi tak długo jak pamiętam, kiedyś świnie były nią wożone tarpanem. Jakieś stare papiery są. Przejdzie, jak przebiję nr z niej na jakąś współczesną, czy musze ten złom przerabiać koniecznie?

Skad mamy wiedziec czy przejdzie.. Najwyzej jak jestes slabym oszustem to sprawa sie wyda i dostaniesz wyrok.

Opublikowano
10 godzin temu, Izyth0r napisał:

Nie pytaj o to jak robić przekręt tylko zapytaj znajomego na stacji o numery do nabicia ,a jak nie to kup takie same jak masz

• Like 1
Opublikowano
Dnia 15.01.2022 o 18:31, bergman31 napisał:

Nie musisz rejestrować, bo nie dokonujesz zmian konstrukcyjnych. Tak samo jak w osobowym vanie wyjmiesz tylne siedzenia (bo chcesz przewieźć pralkę) to przecież nie wprowadziłeś zmian konstrukcyjnych zmieniający samochód osobowy na samochód ciężarowy.

@aezakmi666 ta rumunka to Medgidiar RPV-2? 

Znajomy był pierwszym właścicielem przyczepy? Jeśli tak, to może ma jeszcze dokument zakupu? 

Ciekawy pomysły🤔 Wkrótce ludzie zaczną "sprowadzać" Autosanki z Holandii😁 

No to raczej nie przejdzie bo po vin dojdą że już była rejestrowana w pl 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.01.2022 o 18:15, aezakmi666 napisał:

Odkupiona od znajomego nikt tego nigdy nie rejestrował papierów nie mam to jest wyrob fabryczny swiatla ma hamulce najazdowe. 3 razy w roku na szosie. Ps niewiem jak w zniwa jechałem z 2 przyczepami bez tablic i swiatel a za mną radiowóz.  Ja zesrany policja wyprzedziła pokazała palcem no no i pojechali. 

Czym się tu chwalić.Jak dla mnie to za jazdę bez świateł powinieneś beknąć i to porządnie. 

Edytowane przez GRZES1545