Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jeszcze myślę co tu robić. W rzepaki na pewno wjadę bo widać po nich gołym okiem że ruszyły. Myślę jeszcze czy w pszenicę jechać. Ma być fajny przymrozek bo -7, a później z każdym dniem coraz cieplej i mniejsze przymrozki a trochę mokro u mnie jest.

Opublikowano

Panowie mam dylemat co zrobić z nawożeniem azotowym w pszenicy głównie po kukurydzy. Obecnie są szpilki, w tym tygodniu w nocy temp średnio -3/-4, w dzień do 5, a na drugi tydzień ma padać deszcz i temp w nocy ma wychodzić do plusa. Zastanawiam się czy nie wyjechać końcem tego tygodnia z azotem dopóki się będzie dało, żeby pszenica miała azot wcześniej żeby fajnie się pokrzewiła, czy czekać.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Audi213 napisał:

Panowie mam dylemat co zrobić z nawożeniem azotowym w pszenicy głównie po kukurydzy. Obecnie są szpilki, w tym tygodniu w nocy temp średnio -3/-4, w dzień do 5, a na drugi tydzień ma padać deszcz i temp w nocy ma wychodzić do plusa. Zastanawiam się czy nie wyjechać końcem tego tygodnia z azotem dopóki się będzie dało, żeby pszenica miała azot wcześniej żeby fajnie się pokrzewiła, czy czekać.

Ja bym siał właśnie dla tego zeby się pokrzewila

Opublikowano
Przed chwilą, SawekBraczyk napisał:

Ja na sobotę rano się szykuje bo pracuje od 5-13 . Pytanie czy sasiady nie przyczepia się ze o 5 rano już w polu jeździ . Nikt nie czepiał się was jak tak wcześnie robiliście ? 

A co ich to obchodzi chyba, że masz w pole obok jakiś bloków to mogą się przyczepić o zakłócanie ciszy nocnej

Opublikowano (edytowane)

Nie prawda od piątku wieczorem do 6 rano w poniedziałek masz zachować  decybele głośności , postawi ci sąsiad czujnik i cię uciszy .

Koło domu może być problem .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie prawda od piątku wieczorem do 6 rano w poniedziałek masz zachować  decybele głośności , postawi ci sąsiad czujnik i cię uciszy .

Spoko masz sasiadow. U mnie to norma ze po nocy sie robi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

tzw cisza nocna obowiązuje od 22 do 6 rano każdego dnia (a nie przez cały weekend), poza tym dotyczy to uciążliwości sąsiedzkiej i nie ma na to unormowań. Miały wejść przepisy odnośnie dopuszczalności ustawowej pracy w rolnictwie przez całą dobę, właśnie ze względu na skarżących się mieszczuchów

Opublikowano (edytowane)

Panowie na skupie zboz mam mozliwosc na powrocie zabranie oboronika i pytanie czy warto go teraz na wiosne przywozić i składowac na pryzmie na polu pod następne zasiewy pszenicy? Nie obowaiać sie strat azotu?

Edytowane przez Pstrąg
Opublikowano
7 minut temu, Pstrąg napisał:

Panowie na skupie zboz mam mozliwosc na powrocie zabranie oboronika i pytanie czy warto go teraz na wiosne przywozić i składowac na pryzmie na polu pod następne zasiewy pszenicy? Nie obowaiać sie strat azotu?

Jesli za darmo lub za grosze to warto. Przerobi sie do jesieni i bedzie prima sort bo świeży slomiasty to tak srednio sie nadadaje. Jednym słowem bierz nie marudz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v