Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ujmę to tak - możesz zastosować legalnie kupiony w sklepie środek na każdym polu, gdzie nie zobowiązujesz się do restrykcyjnego przestrzegania zasad narzuconych przez Unię. Tam, gdzie nie składasz wniosków o dopłaty ryzyko kontroli jest znikome, aczkolwiek zapewne jakieś przepisy w ustawie o ochronie roślin się znajdą pod które można podpaść.

Opublikowano

Środki z Ukrainy z substancjami  zakazynymi w UE,  to wchodzimy w konflikt celno skarbowy. Przy stwierdzeniu w produkcie utylizacja plus pewnie paragraf narażania życia konsumenta

Opublikowano
malinalbe napisał:

Siedzqcybyk nik ci nie każe składać wniosku o dopłaty jak nie złożysz to robisz co chcesz

Nawet jeśli nie złożę wniosku o dopłaty, nie jestem zwolniony z ustaw i rozporządzeń RP, a takowe stanowia prawo. W/w akty prawne zostały stworzone przez Sejm, czyli przedstawicieli suwerena, dla Wszystkich. Z inne strony, gospodarstwo pozbawione dopłat, nie jest w stanie konkurować. Można by stwierdzić, że dopłaty w stosunku do przedsiębiorstwa niepobierajacego subwencji, sa praktyka niezdrowej konkurencji, która w zamiarze ma doprowadzić do zubożenia osób ich nie pobierających. Jeśli świat byłby normalny, dopłat by nie było, a wszelkie praktyki z nimi związane byłyby zakazane. Tak jak rząd nie ma swoich pieniędzy, tak i unia ich nie ma. Zabiera jednym by dać drugim. Każda subwencja niszczy gospodarkę rynkowa. Można spojrzeć na ceny maszyn, ziemi, które w krótkim czasie poszybowały w górę. Czego nie możemy powiedzieć o produktach, bo cena pszenicy czy rzepaku, mimo że w tym roku jest wyjątkowo wysoka, nie pikuje w górę. Już kiedyś pisałem tutaj post, że unia to system socjalistyczny, a przewodnią rolę pełnią Niemcy.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Środki z Ukrainy z substancjami  zakazynymi w UE,  to wchodzimy w konflikt celno skarbowy. Przy stwierdzeniu w produkcie utylizacja plus pewnie paragraf narażania życia konsumenta

Chodzi mi o ewentualne robienie zapasów środków krajowych, którym kończy się zezwolenie i ewentualne ich późniejsze wykorzystanie. Lada moment uprawa rzepaku stanie się nierentowna bez kluczowych fungicydów i insrktycydów,  a czymś płodozmian z dużym udziałem zbóz trzeba łamać....

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Kontrola na pozostałości w młynie /paszarni w razie stwierdzenia to mandat na pewno a utylizacja pewnie kwestia indywidualna

Opublikowano
6 minut temu, Siedzacybyk napisał:

Z inne strony, gospodarstwo pozbawione dopłat, nie jest w stanie konkurować.

Nie wiem jak jest w Twoich stronach, ale w moich gros nie pobierających dopłat to "drobni grzebacze" mający po trochę ponad hektarze, dwóch czy trzech góra, produkujący raczej "dla siebie" bądź na drobny handel. A ilu jest jeszcze takich, którzy mają poniżej hektara a obrabiają. Zaryzykuję stwierdzenie, że takich jest u nas więcej niż tych "prawdziwych rolników", mających od 30ha w górę. Ja sam nie pobieram, bo dla ich jałmużny, przy moim areale to szkoda sobie głowę truć.

Opublikowano

Owszem, do składania o dopłaty wniosków nikt nas nie zmusza. Jest się wtedy pozbawionym różnicy w cenie jaka by była bez dopłat. Jeśli ktoś nie żyje z rolnictwa, a jego dochody z tego tytułu w stosunku do innych są znikome, różnicy nie odczują.

Opublikowano

ja nie biorę dopłat na 3/4 areału , który uprawiam - i też żyję, tylko prowadzę gospodarstwo z kalkulatorem w ręku, nie mam też zapędów na ochronę zbóż po 800zł/ha czy odżywki do każdego przejazdu

i z każdego hektara mam co roku zysk

mniejszą łyżeczką też można się najeść

• Like 3
Opublikowano

Rozumiem, ale jeśli już wpadliśmy w otchłań unijnych subwencji, nieekonomicznie byłoby.z nich nie korzystać. Ceny produktów rolnych nie wzrosną przez pojedynczy bunt, a maszyny nie stanieją. Sprzeciw przeciwko dyktatowi Brukseli, jest potrzebny, ale jedynie zorganizowany, takie małe powstanie. Ktoś w końcu by zauważył, że rolnictwo stało się niewolnikiem widzimisię komisarzy unijnych.

Opublikowano

wogóle nie pobierają - płacę podatek a pole nie jest zgłaszane

właścicieli to nie interesuje, w ich zainteresowaniu jest tylko, aby ziemia była uprawiana w dobrej kulturze, aby nie rósł las

Opublikowano

umowa nie ma nic do dopłat. a pisząc: ja nie biorę dopłat na 3/4 areału , który uprawiam - i też żyję, tylko prowadzę gospodarstwo z kalkulatorem w ręku,... ???? wypierd.. ten kalkulator

• Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, Andzej23 napisał:

umowa nie ma nic do dopłat. a pisząc: ja nie biorę dopłat na 3/4 areału , który uprawiam - i też żyję, tylko prowadzę gospodarstwo z kalkulatorem w ręku,... ???? wypierd.. ten kalkulator

kalkulator powiada co jak masz zrobić co podrożało co staniało do sprzedania mądry kalkulator .

Zaplanuje ochronę .

Opublikowano

Potrzebuję pomocy na priv w temacie ustawienia Amazone ZAU1001 na 12 m, szerokość talerzy, długość łopatek, kupiłem go od angola i obecnie ustawiony jest na +-30 m, o ile po scierniskach i przed siewem super sprawa, to na wiosne na 2  polach 24m trzeba by robic dodatkowy slad to wtedy haloo boss kolegi have  problem  

Opublikowano (edytowane)

Decyzja o pobieraniu subwencji, czegokolwiek ,należy do nas, człowiek ma wolną wolę i decyduje co chce, tak w teorii. Zmierzałem raczej, do nakreślenia problemu, jaki stwarzają dopłaty. Dofinansowywanie czegokolwiek, przez rzad, który nie zarabia, a łupi poddanych, jest gospodarką socjalistyczną. W zamierzeniu Unij, dopłaty mają obniżyć cenę żywności, dlatego ich docelowym odbiorcą są konsumenci. Rolnicy są manipulowani, oczarowali nas dopłatami, ale całe subwencje do nich wrócą w postaci drogich maszyn i tanich produktów. Zyskali jednak ogromną władzę, mogą nam nakazywać co mamy robić, tańczyć jak nam zagrają, bo inaczej nie dostaniemy dopłat, a jak ktoś już zaznaczył, mogą to być duże kwoty. Należy nawiązać teraz do pszenicy, bo w takiej tematyce jesteśmy, bez dopłat cena oscylowała by pewnie na min 1500 zł., licząc 200 zł więcej niż obecnie, 6 t średnio z ha, 1200 zł więcej. To nie mniej niż otrzymujemy, ale nie było by "bata". Zyskalibyśmy też sensowną  cenę maszyn, gdzie w niektórych przypadkach zawyża się twierdząc " dostaniesz dopłaty, to ci się zwróci". Cały ten Mordor ze stolicą w Brukseli, stworzył cały ten system na pewno nie dla nas!

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Like 3
Opublikowano

Problem jest taki, że niektórzy nie dostrzegają, żę dopłaty zaczęły być pochłaniane przez koszty ich gospodarstwa, bez nich ich praca przynosiłaby wymierne i duże straty

Czyli de facto - pracują za free a dopłaty stały się zasiłkiem socjalnym dla niewolników

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Przez dopłaty w różnej postaci ceny ziemi, ciągników ogólnie maszyn rolniczych urosły do niebotycznych sum.. Idąc do jakiegoś sklepu z maszynami pierwsze o co cię pytają czy kupujesz z jakiegoś programu czy za swoje. To się zrobiło chore. 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v