Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

Expert mi miejscami przepuścił trochę ziela, rzepaczku z samosiewów... Czym to załatwić wiosną raz a dobrze...? Coś konkretnego bo co roku jakieś ziele wyłazi... Na zdjęciu fragment pszenicy I przykładowe miejsca co przepuściło.

Screenshot_20230110-065358_Gallery.jpg

Screenshot_20230110-065415_Gallery.jpg

Screenshot_20230110-065407_Gallery.jpg

tribenuron i starane albo mustang forte. Po expercie zazwyczaj trzeba poprawiac

Opublikowano
8 godzin temu, mds212 napisał:

Tego deszczu co spadlo w przeciagu 2 tyg to bys mial metr sniegu. Tylko ze w takiej temp masz wieksze parowanie

To ile spadło , ponad 100 litrów przez  dwa tyg.u mnie 

listopad 19 mm

grudzień 32,5 mm

styczeń 18 mm

Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał:

Na plusie plus wiatr to parowanie duże, u mnie kałuży na polu nie znajdziesz😉

Jak odciagne auto do mechanika to może przejde się na pole, bo już mam dość robienia porządków, a nie chce mi się ciągnika zaczynać, to wrzucę foto. Ale ogólnie jest niefajnie. Dołki, które zwykle po roztopach są pełne, to od poprzedniej odwilży zalane całe. Myślę, że koło domu pod pół ha zboża poszło się już je**. 

Opublikowano
10 godzin temu, boogie7 napisał:

A co Ty "badylarz" jesteś, że siarczany potasu Tobie potrzebne ?? 🤦

Nie jestem badylarzem 😅😅 Przy T2 w pszenicy dodaje i trochę mikro . Toć nie będę z pustym opryskiwaczem z samym fungicydem jeździł 😂😂 Tak na serio wszyscy mówią że potas poprawia w roślinie gospodarkę wodna i lepiej se radzi w warunkach stresowych . Ile ja tam tego kupił jeden az 25kg worek tylko . 

Opublikowano
34 minuty temu, hardkor113 napisał:

tribenuron i starane albo mustang forte. Po expercie zazwyczaj trzeba poprawiac

Mustang dawniej stosowałem właśnie i fajną robotę robił ale potem nie wiedzieć czemu odszedłem od niego. Dawałem go z Attributem na jednoliścienne i czyściło super... Teraz widzę Atributta chyba niema... w każdym razie niedostępny wszędzie. Jakiś zamiennik na jednoliscienne ewentualnie bo też jedno pole by się przydało i na to poprawić? Do tego adiuwant jakiś sprawdzony? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Na plusie plus wiatr to parowanie duże, u mnie kałuży na polu nie znajdziesz😉

U mnie też, a cały czas coś kropi. Nawet na terenach połąkowych, gdzie przeważnie topiel była o tej porze to da się przejść, a ziemia raczej rozmarznięta dość głęboko (szpadel idzie wbić cały).

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

pooglądaj YT, znajdziesz ten film

ja tam sobie jadę na mikro na średnim poziomie. moim zdaniem to ma sens i widać przede wszystkim przy stresach a nigdy nie wiesz co będzie za dwa tygodnie. te 300zl przy ogólnych kosztach uprawy pszenicy to raptem 200-250kg plonu, czyli tyle co nic

mikro się robi za max 100 zł a ja nawet za 60 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, yacenty napisał:

ja robię 3x mikro, bo dokładam do każdego T, stąd mi wychodzi 300zł

I plony po 7-8 ton? , przy 1/6 tej ceny da radę wykręcić to 7,5t/ha na 4b (150-160N), ale to nie będzie pierwszej klasy konsumpcja raczej.

Zresztą kto bogatemu zabroni :).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

I plony po 7-8 ton? , przy 1/6 tej ceny da radę wykręcić to 7,5t/ha na 4b (150-160N), ale to nie będzie pierwszej klasy konsumpcja raczej.

Zresztą kto bogatemu zabroni :).

wszystko da radę, uwierz mi, gdybym miał pewne i gwarantowane 600l opadu co roku to nawet bym się nie oglądał na mikro zakładając 8 ton pszenicy, ale że opadu mam dużo mniej to stosuję mikro w minimalnym stopniu, które pozwala mi podnieść delikatnie plon i które pozwala mi delikatnie poprawić parametry ziarna, aby przebić magiczną linię 75 przy gęstości. W obecnej sytuacji chwilami cieszę się jak przekroczę 7t i zrobie to z bardzo dobrym wynikiem ekonomicznym.

Z drugiej strony, gdybym miał gwarantowane 600l opadu, to bardziej walczyłbym jednak o 10 ton pszenicy i wtedy lałbym mikro i różne biopreparaty nie za 300zł tylko bardziej za 600zł

• Thanks 1
Opublikowano

Samo mikro 100zl i te duperele czyli siarczan potasu i Quality to łącznie gdzieś 170zł mie wyjdzie wszystko na ha  . Mikro z Dr.Green , te Foliq to jakoś drogo wychodzi i nie wiem ni jak mi pasują ich produkty . Jak bym miał te Aminokwasy dodawać to chyba pod 300zl by szło . 

Opublikowano
4 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Expert mi miejscami przepuścił trochę ziela, rzepaczku z samosiewów... Czym to załatwić wiosną raz a dobrze...? Coś konkretnego bo co roku jakieś ziele wyłazi... Na zdjęciu fragment pszenicy I przykładowe miejsca co przepuściło.

Screenshot_20230110-065358_Gallery.jpg

Screenshot_20230110-065415_Gallery.jpg

Screenshot_20230110-065407_Gallery.jpg

Dwuliścienne nie problem 30-50zl zrobisz zależy tribenuron, fluroksypyr, mustang czy chodźby biathlon. 

3 godziny temu, Agrest napisał:

Gdzie tej wody tyle?

Styczeń 13mm, grudzień 65mm. W pole można jechać.

Dziś ma cały dzień mżyć.

Nizina Podlaska 

Opublikowano

Po expercie zawsze poprawiam wiosną. Nawet samosiewów rzepaku nie bierze (wg etykiety powinien). Tak jak wyżej piszą. Najlepiej mieszanka tribenuronu z fluroksypyrem i czysto. Robię tak od kilku lat. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Samo mikro 100zl i te duperele czyli siarczan potasu i Quality to łącznie gdzieś 170zł mie wyjdzie wszystko na ha  . Mikro z Dr.Green , te Foliq to jakoś drogo wychodzi i nie wiem ni jak mi pasują ich produkty . Jak bym miał te Aminokwasy dodawać to chyba pod 300zl by szło . 

Ja daje Ferti 19 z t1 i t2. Teraz zdrożało sporo I 15 kg prawie 400 zł... daje 3 kg na ha więc teraz jakieś 80 zł jeden zabieg czyli 160 zł w dwóch zabiegach... czy coś to daje? Moim zdaniem tak. Jest takie fajne ,,szarpnięcie" dla rośliny. Widać że dostała papu co nie zmienai faktu że to nie zastąpi granuli... siarczanów nie daje. Amino, mikro niby to ferti ma...  Jedynie kizeryt w lutym, dwie dawki azotu I grzybówka plus skracanie i te 7-8 ton jest na 4 klasie gliny o ile choć trochę wody wiosną jest... 

Opublikowano
24 minuty temu, Aroo22 napisał:

Po expercie zawsze poprawiam wiosną. Nawet samosiewów rzepaku nie bierze (wg etykiety powinien). Tak jak wyżej piszą. Najlepiej mieszanka tribenuronu z fluroksypyrem i czysto. Robię tak od kilku lat. 

Dlatego dodaje się glin albo granstar. 

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Na jedno  liścienie w pszenicy .

CEVINO 500 SC powschodowe .

miotła zbożowa, stokłosa bezostna, życica trwała .

Stosowałeś i w jakich dawkach? Lepszy od axiala bo na pewno tańszy?

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Dlatego dodaje się glin albo granstar. 

Zawsze coś przepuszczało przy jesiennym zabiegu. Teraz dzielę jesień- wiosna i niespodzianek nie ma. Czysto. Niektórym może się sprawdza kompleksowo jesienią, nie mówię, że nie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v