Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, MaXtzTS napisał:

jakie macie rozwiązanie na odchwaszczenie pszenicy żeby ugryźć stokłose? od miedz jest tego bardzo dużo i boję się że wejdzie na całe pola

Jesienne czy wiosenne?

Opublikowano
2 godziny temu, metrax12 napisał:

Jesienne czy wiosenne?

@metrax12

Wiem że masz pojęcie o ŚOR. Na stoklose wiadomo, że kiedyś był Apyros, teraz został Atlantis. Coś jeszcze możesz polecić? Mam na myśli głównie wiosnę. 

Opublikowano
7 godzin temu, Dziad932 napisał:

200 kg na ha będzie dobrze 🤔 ,takie ma parametry 

IMG20220916135804.jpg

Przy obsadzie 350 sztuk/m2 wychodzi 157 kg/ha , a mi dzisiaj przyszła Venecja o MTZ 57.8gram i zdolnośći kiełkowania94%, szok przy obsadzie 350sztuk ,trzeba zasiać 215kg/ha , a LG KERAMIK mtz 48,2 zdolność kieł 96% , więc przy tej samej obsadzie wyjdzie 176kg/ha . No cóż nie tego się spodziewałem , dobrze że to tylko wzięte po 150-175 kg , i jeszcze mają być dwie Opoka i RGT Depot miały być każda po 1ha , a tu widocznie nie starczy 

Opublikowano (edytowane)

Ja sieje 220-250 sztuk w zależności od odmiany

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Przy obsadzie 350 sztuk/m2 wychodzi 157 kg/ha , a mi dzisiaj przyszła Venecja o MTZ 57.8gram i zdolnośći kiełkowania94%, szok przy obsadzie 350sztuk ,trzeba zasiać 215kg/ha , a LG KERAMIK mtz 48,2 zdolność kieł 96% , więc przy tej samej obsadzie wyjdzie 176kg/ha . No cóż nie tego się spodziewałem , dobrze że to tylko wzięte po 150-175 kg , i jeszcze mają być dwie Opoka i RGT Depot miały być każda po 1ha , a tu widocznie nie starczy 

W środku zimy będziesz siał taka obsadę ?

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, Konrad_Duda napisał:

raczej 165kg

15 godzin temu, d4rek napisał:

380-400 ostroga , 400x43,4/97~=179 kg czysta przyjemność takie obliczenia 

400 będzie rzadko czy gęsto 🤔 , bo zawsze sieje 200-250 kg i nie jestem zadowolony z ilości kłosów 

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Optymalny termin siewu . Siałem około 25 września . 400/420 szt siałem . 

EA714BB0-F632-4D29-A741-E9EC41A5AAF4.jpeg

Jakieś regiony za***iście sprzyjające do uprawy 

Opublikowano

Ile zasiać pszenicy po kukurydzy, końcem października? I nie mówcie mi żadnymi sztukami bo ja tego nie uważam. Koło 10.10 siałem po jakieś 250-270kg/ha, po 20 września z 230-240. W takiej ilości jak początkiem października czy więcej? 

• Haha 1
Opublikowano
52 minuty temu, poosa21 napisał:

@Dziad932@Dziad932 opisz agrotechnike uprawy, po czym ta pszenica ma być, kiedy azot dajesz i ile i czy stosujesz ccc.

A różnie pszenica po pszenicy, owies , jęczmień, ogólnie bez npk , tylko obornik na części działek był wiosną a reszta teraz pod pług . Wiosną pójdzie 400 kg saletrzaku w dwóch dawkach na pewno , chce jeszcze saletry dokupić ale nie wiem czy sytuacja na rynku pozwoli , CCC nie daje tylko generyki Modusa

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Ile zasiać pszenicy po kukurydzy, końcem października? I nie mówcie mi żadnymi sztukami bo ja tego nie uważam. Koło 10.10 siałem po jakieś 250-270kg/ha, po 20 września z 230-240. W takiej ilości jak początkiem października czy więcej? 

a jak niby się obsadę podaje ? jednej pszenicy jak zasiejesz 200 kg i będzie MTZ 30 to będziesz miał np 500 roślin , a innej o MTZ 50 będzie np 250 roślin przy tej samej dawce na hektar. Zawsze się ustala obsadę i potem przelicza a nie sru do siewnika i 300 kg na ha. 🤦

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

Zawsze się ustala obsadę i potem przelicza a nie sru do siewnika i 300 kg na ha. 🤦

Dodatkowa robota... 🤷‍♂️

Opublikowano

to po co pytasz, jak i tak zrobisz po swojemu ? Napisałem Ci jak to zrobić prawidłowo i każdy napiszę Ci tak samo, nikt nie wie jaką masz te pszenicę, jakie MTZ, jaka siła kiełkowania. Jak siejesz na oko co rok to po co pytać. Syp tyle co zawsze i szlus.

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v