Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Planuje w tym roku przebronowac pszenicę w celu lepszego pokrzewienia sie, pytanie tylko czy nie zaszkodzi to ochronie herbicydowej wykonanej na jesieni ? Ale myślę ze raczej nie powinno, jak myślicie?

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Mareg napisał:

Planuje w tym roku przebronowac pszenicę w celu lepszego pokrzewienia sie, pytanie tylko czy nie zaszkodzi to ochronie herbicydowej wykonanej na jesieni ? Ale myślę ze raczej nie powinno, jak myślicie?

zaszkodzi

Opublikowano
2 godziny temu, mat22889 napisał:

u mnie w tym roku chyba polece prochloraz fenpropidyna i cyprodynil. zamiast prochlorazu wolałbym protiokonazol ale on wymaga wyższej temp. tebukonazol chyba tez wymaga koło 12stopni minimum?

U mnie pójdzie 100g protio, 337g prochlorazu, 270g fenpro. Nie mam jeszcze fenpro ale powinno wyjść ok 140 netto za t1.

Opublikowano
11 minut temu, Mareg napisał:

To starodawna metoda. Teraz ochronę herbicydową stracisz i przez każde uszkodzenia pszenicy to choroby będą wchodziły. 

Najlepiej zrób zdjęcie tej pszenicy, wstaw tu i opisz kiedy siana w jakiej ilości, jaki przedplon i czym opryskałeś.

Opublikowano
21 minut temu, Mareg napisał:

Zaszkodzić nie zaszkodzi , bo niby czemu miałoby zaszkodzić . Kwestia jest taka że jak ruszysz ziemie to nowe chwasty pójdą i poprawka pryskania herbicydem murowana .

Opublikowano
Dnia 27.01.2022 o 16:21, Troker1979 napisał:

Stosujecie na mieszankę owsa z jęczmieniem i ciutkę pszenicy jarej(by było w temacie) grzybówkę? Głównie chodzi mi o owies bo nie ma zarejestrowanych środków i by mu nie zaszkodzić.

W 2021 dałem bo robiłem drugiego grzyba w pszenicy to i wskoczyłem w mieszankę. Mieszanka owies bezłuskowy- jęczmień. Nie zaszkodziło a czy coś dało to nie wiem. Sypała 4,7t/ha na 3 klasie.

• Thanks 1
Opublikowano

Pytał wyraźnie, czy nie zaszkodzi ochronie herbicydowej wykonanej na jesieni 😉 W takim przypadku zaszkodzi, a w przeciwnym niewiele pomoże.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v