Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Na rdesty był chyba lontrel/ cliophar/major ale do jakiej fazy nie wiem.

Rdest ptasiej czy plamisty?

Ptasi jest niski płożący 

Plamisty. 

Autokorekta wie lepiej.

Jest niby biathlon ale same duże opakowania

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 3kusy3 napisał:

Panowie jechać z t2? Zaczynają pojawiać się klosy.

IMG_20220530_205028.jpg

Z T2 to powinno się jechać jak liść flagowy wyjdzie , a nie jak wychodzą kłosy , po tym zdjęciu to T2  pewnie powinno być podane z 10 dni temu , a za ok 10 dni to trzeba by podać T3

1 godzinę temu, 3kusy3 napisał:

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał:

Z T2 to powinno się jechać jak liść flagowy wyjdzie , a nie jak wychodzą kłosy , po tym zdjęciu to T2  pewnie powinno być podane z 10 dni temu , a za ok 10 dni to trzeba by podać T3

będzie 2w1 zabiegu też tak robię ale presji chorób brak po rzepaku i fasoli.

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

będzie 2w1 zabiegu też tak robię ale presji chorób brak po rzepaku i fasoli.

Też będę grzybówkę jechał na dwa razy T1 i T2/3 , ale chłopak pisał że chce dać T2 , a nic nie dodał czy to będzie specjalnie ten zabieg odciągnięty w czasie bo już nic więcej nie będzie szło. 

U mnie T2/3 można już jechać , ale poczekam jeszcze że 2-3 dni niech wszystkie kłosy wyjdą 

IMG_20220531_120314.jpg

Opublikowano
56 minut temu, mysza103 napisał:

Też będę grzybówkę jechał na dwa razy T1 i T2/3 , ale chłopak pisał że chce dać T2 , a nic nie dodał czy to będzie specjalnie ten zabieg odciągnięty w czasie bo już nic więcej nie będzie szło. 

U mnie T2/3 można już jechać , ale poczekam jeszcze że 2-3 dni niech wszystkie kłosy wyjdą 

IMG_20220531_120314.jpg

Ta pszenica nie kwitnie?🧐 w tej fazie grzybowka nie zaszkodzi?

Opublikowano

Szybkie pytanko. Do dworze piękne słońca temperatura 22 stopnie. Mogę jechać priaxior + tebu czymoze przypalić i poczekać do 18? W spodzie łanu jeszcze mokro po wczorajszych deszczach. Na jutro też jakiś deszcz nadają i mogę się nie wyrobić z całym areałem dlatego takie pytanie.

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Ta pszenica nie kwitnie?🧐 w tej fazie grzybowka nie zaszkodzi?

To co na zdjęciu to jest obrzeże pola , w głębi pola pszenica w tej fazie będzie za jakieś 3 dni , i w tedy będzie szedł oprysk . Nic nie zaszkodzi , wręcz taka faza jak widzisz na zdjęciu jest idealna do zabiegu , jeśli chodzi o pszenicę 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak, z 500ha mam🙆‍♂️a lokalizacji nie ukrywam jak niektórzy tutaj, można sprawdzić. 

Grzecznie zapytałem, Nie pryskalem nigdy w takiej fazie od grzyba, przeważnie na flagowy i koniec dlatego pytam, a niestety pamięć mam dobrą ale krótką. 

Nie wiem co Ci tam szumi Mateuszek, może do laryngologa idź. 

Opublikowano
2 godziny temu, slonju77 napisał:

Jak plonuje Ci spirella ?Z centrali masz?,wziąłbym trochę po żniwach,z której częśći Podkarpacia jesteś .

Pierwszy rok mam zobaczę jak będzie sypać wykłoszona już z tydzień temu. Tak z centrali brałem bo nie było gdzie kupić drogo wychodzi bo trzeba ponad 200 kg siać. Okolice Rzeszowa 

Opublikowano

Panowie w pszenicy zaczynają pojawiać się kolosy odpuścić sobie już modussa?Pogoda nie dała wcześniej wjechać.Na T1 poszedł moduss i stabilan i na flagę miało jeszcze iść 03 modussa.

Opublikowano

A pryskacie grzybowka teraz jak pszczolki lataja ? Ja tam mam parę kawałków po sąsiedzku z rzepakiem i tak trochę się wacham ale okienko jest dobre. Dzwoniłem do pirinu to babka mówiła że można jak blisko nie ma kwitnących roślin.  Rzepaki różne są u ludzi te późne dopiero kwitną na dobre a pszczol sporo

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jahooo napisał:

Czyli dobrze przeliczałem obsadę, że 200kg trzeba, myślałem, że jakis błąd mam w obliczeniach

200 to minimum ja siałem 250 i tak mogła być gęstsza bo ona słabo się krzewi.

Edytowane przez caseihc
Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał:

Oj w tym roku o 10 dniach nie ma mowy. Przy tym jak zaczęło brakować wody to wciągu 7 dni z fazy 37-39 pszenica weszła w fazę nabrzmienia i początku kloszenia , niezależnie od odmiany i terminu siewu. Pszenica że sporą ilością nalotu , dość niska  i z redukcja pieterek w kłosie. Po opadzie niedzielnym trochę się to uspokoiło i spowolnilo z kloszeniem . 

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Tak, z 500ha mam🙆‍♂️a lokalizacji nie ukrywam jak niektórzy tutaj, można sprawdzić. 

Grzecznie zapytałem, Nie pryskalem nigdy w takiej fazie od grzyba, przeważnie na flagowy i koniec dlatego pytam, a niestety pamięć mam dobrą ale krótką. 

Nie wiem co Ci tam szumi Mateuszek, może do laryngologa idź. 

Zyta i pszenżyta nie można pryskać podczas kwitnienia, pszenice można, a zresztą jak są już pylniki to pszenica jest już raczej po kwitnieniu 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v