Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Cheesburger napisał:

0.85 priaxora to bedzie mocne czy slabe t2? Mialem dokupic tebu do tego ale Pan w sklepie sie zdziwil ze po co i nikt tak nie stosuje.

Średnio jeśli solo to litr minimum według mnie.. a swoja droga to zmień sklep..

Opublikowano
mich18 napisał:

Dodawałeś kondycjoner wody to tej saletry potasowej? bo niby zalecają

nie, jedynie Faster 100ml/ 100L wody

Ursus932bis napisał:

Znaczy środki to mam , unix, tebukonazol , azoksystrobine, prochloraz, protiokonazol i cyprokonazol  . Ale w życiu są ważne i ważniejsze , więc przegapiłem opryski  A i jeszcze tern

z podstawą już nic nie zrobisz, wybierz się w pole i zobacz jak jest mączniak to na flagę 1L tebu + 0.3 tern i tyle. reszta niech czeka na lepsze czasy

Tigon napisał:

Co będzie bardziej skuteczne elatusera 0,8l  czy priaxor/tebu250  po 0,8. Cenowo wychodzi podobnie 

raczej elatus, żeby z 0.8L Priaxora zrobić kose trzeba by było dodać 125-150g protio

huzieba napisał:

Mam pytanie dotyczące T1/T2 Nie było jeszcze żadnego zabiegu na grzyba, presja się pojawia czym teraz uderzyć mocno z ochroną.  Może azoksystrobina plus coś? Jakie środki i w jakiej dawce. Co na skrzypionke do tego?

Delaro 0.8L + 0.3 Tern, a na skrzypionke Cyperkill

Opublikowano
Cheesburger napisał:

0.85 priaxora to bedzie mocne czy slabe t2? Mialem dokupic tebu do tego ale Pan w sklepie sie zdziwil ze po co i nikt tak nie stosuje.

tak jak Kuba wyżej napisał, żeby było dobrze to 1L. to że na opakowaniu pisze że można zejść do 0.75L to nie znaczy że zrobi dobrą robote

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, adrian106 napisał:

Panie i Panowie czy stosował ktoś z Was ten jakże marketingowy produkt zwany BlueN (azot z powietrza) na zboża lub kukurydze ??? 

Nie stosowałem, ale jak widzę że ziemia robi się popiół to żadne CUD- N nie pomoże jak nie popada. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

a revysky jak się ma do elatusera? wszystko wychodzi dość podobnie różnica 10 zł w zabiegu, najdrożej wychodził by priaxor0,8l + protio100g

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
mich18 napisał:

Chce dać saletre potasową dolistnie na pszenice ile dać kg na ha ? i siarczanu magnezu ? Boje sie bo jest sucho i nie wiem czy wgl dokarmiać 

A ta saletra potasowa to w jakim celu?

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Ja czy mocne czy słabe T2 to jeszcze zielonej pszenicy do września nie miałem . Choć zawsze prędzej to wykonuje ten zabieg , akurat na koniec tygodnia pójdzie . 

Stosowało się i środki Bayera i basfu z górnej polki ale żeby tak trzymaly do września 😁. W  sumie to bym nawet chciał ale niestety na początku sierpnia zawsze pod kosę się nadawała 

Opublikowano

Już tu jeden kiedyś się chwalił , że tak prowadził plantacje że jak gościu mu młócił to za sieczkarnią się woda lała , to mu wówczas odpisałem że chyba pomylił się z usługą , bo powinien sieczkarnie nająć , ale do kiszonki. U nas 2 lata temu jeden też trochę przesadził , z opryskami , to w żniwa zemścił sam na siebie , bo ludzie kosili , a on co wjechał to maszyna aż wyła . Od tej pory zawsze stara się dawać tak żeby w żniwa słoma doszła razem z ziarnem

Opublikowano
2 godziny temu, Cheesburger napisał:

Do 0,8l priaxora dawałem 0,8l tebu (tarcza łan) i dawało to radę na T2/T3. Przy kolankach lekko zielona słoma w żniwa, ale szło dobrze.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, adrian106 napisał:

Panie i Panowie czy stosował ktoś z Was ten jakże marketingowy produkt zwany BlueN (azot z powietrza) na zboża lub kukurydze ??? 

Ja do paku dostałem azotopower na razie Jemen przejazd zostawiony i żadnej różnicy nie widać. Doświadczenie następne to pierwszy wjazd z mikro ominięty i tam pszenica już wygląda gorzej mimo że to zakład i azotu dostaje X2 kolorystycznie i wizualnie rośliny gorzej wyglądają. 

Edytowane przez dzidzia202
Opublikowano
4 godziny temu, adrian106 napisał:

Zastosowany, a co wyjdzie to się okaże. Na razie ok, zboża aż kipią

Opublikowano
Dnia 10.05.2022 o 18:35, Piffpaff napisał:

jeśli zastosuje w tym tygodniu na 2 kolanko azoksystrobine 100g i 100g protio a na flagę dam 1l priaxor to nie przesadzę z efektem zielenosci czy to jeszcze dluga droga do żniw?

W ubiegłym roku dałem 125 g azoskrobiny  i 125g protiokonazolu na wychodzący kłos i żniwa były w normalnym czasie czyli jak u innych

Opublikowano
4 godziny temu, adrian106 napisał:

Zapewne tak za***isty jak koniczyna Michaela czy jak tam to się pisze.miala dać w ciul zielonki i 300 kg N zostawić w glebie

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, VonVegans napisał:

Zapewne tak za***isty jak koniczyna Michaela czy jak tam to się pisze.miala dać w ciul zielonki i 300 kg N zostawić w glebie

To już był chwyt na mistrzostwo świata

• Like 3
Opublikowano

W jęczmieniu jarym jak dałem na liśc flagowy 0,8l Priaxor + 125g Tebukonazolu to kosiłem go tydzień po innych zbożach,słoma od dołu zielona jak gąbka.I wąsy słabo obijało mimo ze dawałem więcej na powrót 

Opublikowano
6MaaJsTeR9 napisał:

Dnia 10.05.2022 o 18:35, Piffpaff napisał:

jeśli zastosuje w tym tygodniu na 2 kolanko azoksystrobine 100g i 100g protio a na flagę dam 1l priaxor to nie przesadzę z efektem zielenosci czy to jeszcze dluga droga do żniw?

W ubiegłym roku dałem 125 g azoskrobiny  i 125g protiokonazolu na wychodzący kłos i żniwa były w normalnym czasie czyli jak u innych

właśnie kiedy dać takie trochę późne T2 ? jak kłos zacznie się pojawiać to nie zaszkodzimy ? Czy na w pełni rozwinięty liść flagowy ?

Opublikowano
13 minut temu, VonVegans napisał:

Nie znam nikogo z okolicy który by to zebrał😅a co niektórzy po 20-30 ha tego nasiali

Ja zebrałem.....

Z żytem 🤭

3 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

właśnie kiedy dać takie trochę późne T2 ? jak kłos zacznie się pojawiać to nie zaszkodzimy ?

tak daje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v