Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy oprócz pumy i axiala jest jakiś środek na wyczyńca? Te dwa już u mnie nie działają

Opublikowano

Brak rzepaku w promieniu 500m.. to nierealne. ;) 50 by się jeszcze dało ale nie 500. XD 

Czy dr green w takiej fazie zboża ma jeszcze sens i jest bezpieczny, 1,5kg. 

6da60d5b7d816.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał:

Nie wszyscy mają wystarczająco wiedzy ale jeśli pszczela rodzina wyczuje u jakiegoś osobnika inny zapach to zwyczajnie jest uznawana za wroga i zabijana lub nie wpuszczana do ula. 
Doskonale wiecie ze sporo grzybowek, czy choćby Moddus, po zabiegu dają na polu wyraźny zapach. Jeśli obok pszczoły mają pożytek, czy to na rzepaku czy w lesie, czy na polu rolnika papraka co ma herbapol to przelatując nad takim świeżo opryskanym polem ma spore szanse chwycić tego smrodu. 
Zatem wszystko trzeba robić z głową bo rzeczy nie są często tak oczywiste. 

Nie, nie jestem pszczelarzem, ekoterrorystą. ;) 

Tak tylko ile tam jest pszczół znikoma ilość, zreszta w mieszańcu rzepaku ujżec pszczołe to trzeba mieć szczeście

19 minut temu, SAUTER napisał:

Czy oprócz pumy i axiala jest jakiś środek na wyczyńca? Te dwa już u mnie nie działają

atlantis

Opublikowano (edytowane)

Już za późno już po 1 kolanku mam.Chyba że atlantis star chodzi?

Edytowane przez SAUTER
Opublikowano
2 godziny temu, tobago napisał:

Nie wszyscy mają wystarczająco wiedzy ale jeśli pszczela rodzina wyczuje u jakiegoś osobnika inny zapach to zwyczajnie jest uznawana za wroga i zabijana lub nie wpuszczana do ula. 
Doskonale wiecie ze sporo grzybowek, czy choćby Moddus, po zabiegu dają na polu wyraźny zapach. Jeśli obok pszczoły mają pożytek, czy to na rzepaku czy w lesie, czy na polu rolnika papraka co ma herbapol to przelatując nad takim świeżo opryskanym polem ma spore szanse chwycić tego smrodu. 
Zatem wszystko trzeba robić z głową bo rzeczy nie są często tak oczywiste. 

Nie, nie jestem pszczelarzem, ekoterrorystą. ;) 

Kiedyś ojciec na początku kwitnienia w rzepaku chloropyrifos późnym wieczorem, pól metra od łanu pasieka dziadka - żaden ul nie padł. 

To jak to? 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Tak tylko ile tam jest pszczół znikoma ilość, zreszta w mieszańcu rzepaku ujżec pszczołe to trzeba mieć szczeście

atlantis

Jasne, masz racje. Dlatego mówię nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Wszystko robić z jakimś zdrowym rozsądkiem. 

Mieszacie chłopy Medaxa z dr Greenem?

Jutro chce wjechać w pszenice z takim mixem. 0,5kg Medax + 1-1,5kg dr greena, w zależności czy będzie mocno świecić słońce czy nie. 

Opublikowano
9 godzin temu, drobny napisał:

Jeśli ekonomicznie to po 125g Azoksy i Tebu

lepsza opcja 125g azoksy+100g protio

Najlepsza opcja 0,7l Priaxor+100g Protio

A co dodać do Azoksy (zapasy zeszłoroczne) na T2, kiedy na T1 poszło protio 150g? Wiem, że można Tebu, a coś lepszego?

Opublikowano
3 godziny temu, 1993michal napisał:

jesienny oprysk expert met +legato przepuscil rumian, ktos ma podobnie? nigdy nie bylo z nim problemu. czym budżetowo poprawke??

Mustang

Opublikowano
42 minuty temu, Marcin34 napisał:

Input triple plus medax i ccc będzie  dobrze czy oddzielnie

stosuje razem do tego mikro jest OK

Opublikowano
20 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Może za małe dawki  axsiala na wyczyńca  dajesz

1.2 daje.Miałem jutro jechać z dawką 1,5 ale dam atlantis star.

Opublikowano
Dastan napisał:

A co dodać do Azoksy (zapasy zeszłoroczne) na T2, kiedy na T1 poszło protio 150g? Wiem, że można Tebu, a coś lepszego?

rozumiem że nie chcesz powtarzać substancji. jeśli nie chcesz tebukonazolu to pozostaje Ci metkonazol

Opublikowano

Pany.. może ktoś miał podobną sytuację? Pierwszy raz w życiu się walnąłem w oprysku.. za mało wody nalałem i poszło 2x więcej regullo na pszenice.. miało być 0,16, wyszło 0,32l.. pszenica kolanko 1-1,5cm nad węzłem, z 2tyg temu się pospieszyłem i dalem z grzybem 1l ccc i 0,2l Modusa, teraz miała być poprawka.. pszenica na mocne 2jce po rzepaku, fajnie wyglądała..  czy może się to odbić na plonie ?

Opublikowano
8 minut temu, skywalker89 napisał:

Pany.. może ktoś miał podobną sytuację? Pierwszy raz w życiu się walnąłem w oprysku.. za mało wody nalałem i poszło 2x więcej regullo na pszenice.. miało być 0,16, wyszło 0,32l.. pszenica kolanko 1-1,5cm nad węzłem, z 2tyg temu się pospieszyłem i dalem z grzybem 1l ccc i 0,2l Modusa, teraz miała być poprawka.. pszenica na mocne 2jce po rzepaku, fajnie wyglądała..  czy może się to odbić na plonie ?

Na plonie według moich obserwacji raczej nie ale pszenica do połowy łydki bo też się kiedyś pomyliłem. A najniższa to miała tyle źdźbła co kłos :D

Opublikowano (edytowane)

No taką mam nadzieję że będzie tylko niska, wiec kusić będzie żeby dowalić jeszcze azotu i mierzyć w rekordowe 10t bo przecież już jej jie wyłoży.. 😂 w przeliczeniu na modusa to wychodzi w sumie ponad 0,8... ale pierwsza dawka raczej zadziałała dokrzewiająco/wzmacniająco na pędy boczne..

Ponoć jakbym coś nabełtał jeszcze jakieś odżywki czy ccc to mogloby być gorzej, ale jakoś już raczej robię to co muszę i koniec , a nie " robie wjazd to coś jeszcze dołożę "

Edytowane przez skywalker89
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v