Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to nie dziwota że siejąc zboże na dobrych zaprawach , później jeszcze musisz wjeżdżać z grzybowkami tzn. zerowkami czy później połówkami . A nie lepiej przesunąć termin siewu o 2 tygodnie później , żeby to kolanko pokazało się dopiero początkiem kwietnia , a nie w lutym czy początkiem marca ?

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, Mark252a napisał:

Czyli może lepiej wyjdzie mustang forte i pozniej puma na miotle.Blawat miejscami taki ze pszenice przerasta

Nie lepiej wziąść sprawdzony i pewny axial 

• Root Admin
Opublikowano
mysza103 napisał:

No to nie dziwota że siejąc zboże na dobrych zaprawach , później jeszcze musisz wjeżdżać z grzybowkami tzn. zerowkami czy później połówkami . A nie lepiej przesunąć termin siewu o 2 tygodnie później , żeby to kolanko pokazało się dopiero początkiem kwietnia , a nie w lutym czy początkiem marca ?

żeby to było takie proste i powtarzalne. ostatnio posiałem 8.10 i zaraz po siewie dolało, przez październik spadło 70l. do grudnia ta pszenica startowała. w tym roku posiałem 30.09, przyszła perfekcyjna pogoda lekki deszczyk i bardzo ciepły październik i w lutym było po 5-8 rozkrzewien. a teoretycznie tylko 8 dni różnicy w siewie. ten rok znów będzie inny bo pszenica pójdzie po kukurydzy to na pewno pójdzie później.

Opublikowano

Niestety to całe nasze kochane rolnictwo jest biznesem pod chmurką. Karty rozdaje pogoda i coroczna zmiennoć jak wspomniał @yacenty potrafi być ogromna. Wydaje mi się (choć nie jestem taki stary) że kiedyś ta zmienność była inna, mniejsza. Teraz nawet nie jesteś w stanie przewidzieć czy zima będzie faktycznie zimą czy może jakimś tworem jesienno zimowo wiosennym a w maju jak to bylo rok temu nie dowali jakimś śniegiem na pąkujące rzepaki

Opublikowano (edytowane)

lancet to taki mustang forte ino zamiast 2,4d , lancet piroksysulam na miotłe ma i tego szkodliwego ziemniakom aminopyralidu mustang10g/lma a lancet 50g/l

Edytowane przez leonardo111
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Krzysiukov napisał:

W jakim odstępie od t1 i r1 zrobić poprawkę na chwasty ?

Zależy  czym regulujesz i od jakich chwastów chcesz pryskać  i jakie są warunki pogodowe, jak od 2 liściennych to krótki a jak   od jednoliściennych po skracaniu ccc to najlepiej około tygodnia ,

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
yacenty napisał:

mysza103 napisał:

żeby to było takie proste i powtarzalne. ostatnio posiałem 8.10 i zaraz po siewie dolało, przez październik spadło 70l. do grudnia ta pszenica startowała. w tym roku posiałem 30.09, przyszła perfekcyjna pogoda lekki deszczyk i bardzo ciepły październik i w lutym było po 5-8 rozkrzewien. a teoretycznie tylko 8 dni różnicy w siewie. ten rok znów będzie inny bo pszenica pójdzie po kukurydzy to na pewno pójdzie później.

@yacenty jak prowadzisz łan z 5-7rozkrzewieniami? Piszesz o takiej ilość rozkrzewienia zimowych czy łącznie z wiosennymi? Jak dzielisz azot?

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Harenda, 2 liście a pierwsze rośliny wypuszczają już 3 liść

20220416_112638.jpg

Brawo Ty, że chciało Ci się tak wcześnie siać  👏 

Opublikowano

U mnie problem jest taki że na N1 poszło 60kgN na ok 3 rozkrzewienia zimowe a teraz na polu jest 5-7 z wiosennymi i zastanawiam się czy teraz podzielić N2 na 2x Chciałem dać 250kg saletry, tylko czy wody wystarczy...a może się nie cackać i co będzie, najwyżej roślina odrzuci czesc jak zacznie brakować wody

Agrest napisał:

Harenda, 2 liście a pierwsze rośliny wypuszczają już 3 liść

20220416_112638.jpg

wygląda jak mój emil siany 4.11

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Zależy  czym regulujesz i od jakich chwastów chcesz pryskać  i jakie są warunki pogodowe, jak od 2 liściennych to krótki a jak   od jednoliściennych po skracaniu ccc to najlepiej około tygodnia ,

Skracanie na części moddus i CCC a na części medax i CCC. Chodzi mi o miotłę i myślałem żeby poprawić to axial 50

Opublikowano
yacenty napisał:

po co tak dużo azotu na n1?

mam 3 odmiany i tylko jedna Tytanika się pokrzaczyla jak głupia. W Euforii i Ostrodze tego problemu nie ma, były 2-3 rozkrzewienia a teraz jest max 3-4 więc ok. Pierwszy raz sieje ta odmianę a miałem ustawiony rozsiewacz więc poleciałem wszystkie pola. Praktykował ktoś dzielenie N2 na dwie porcje w odstępie tygodnia dwóch?

Opublikowano

Panowie pszenica dostała 2 dawkach 100n gleba4klasa zasobności średnie do wysokich azot w postaci saletrzanej jakiego lplonu się spodziewać. Mam jeszcze tam stosować azotopower coniby 15-20kg azotu wiąże. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v