Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Szymon94 napisał:

Jest to możliwe. Przepuszczalna ziemia która nie zatrzymuje wilgoci.

Niestety mam to samo.

Jak teraz jest sucho , to jak wam rośnie w maju, czerwcu lipcu

Jak jest mokrzejszy rok to ciągniąk od oprysku wiecznie w błocie upierdzielony

Opublikowano

A co ja mam powiedzieć?? Dużo działek że może cały miesiąc padać i sucho... Jak w miarę mokry rok idzie coś nakosić ale przy suchych latach tragedia...   żółciutki  piasek spodem :)

20221028_171819.jpg

20221028_171914.jpg

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Umiar jest wszędzie wskazany. Sucho a mokro to pojęcia bardzo względne. Tak samo jak i opad.

Podsumowując 2022 - 2 największy opad, od kiedy mam stację meteo. 520mm - co najbardziej cieszy to duży opad w drugiej połowie roku, czyli dziś gleba jest zasobna w wilgoć. Na ten moment zakładam podwyższenie nawożenia azotem i powrót do 170kg w zbożach i 200kg w rzepaku.

Patrząc na to co napadało jesienią i na lata poprzednie do końca kwietnia jesteśmy zabezpieczeni w wodę dla roślin. Co będzie dalej? To już zależy od pogody na przełomie styczeń - maj.

image.png

Opublikowano

Dziś rozsiałem wapno po oranym. Opony czyściutkie, nic się nie przykleiło.

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

Umiar jest wszędzie wskazany. Sucho a mokro to pojęcia bardzo względne. Tak samo jak i opad.

Podsumowując 2022 - 2 największy opad, od kiedy mam stację meteo. 520mm - co najbardziej cieszy to duży opad w drugiej połowie roku, czyli dziś gleba jest zasobna w wilgoć. Na ten moment zakładam podwyższenie nawożenia azotem i powrót do 170kg w zbożach i 200kg w rzepaku.

Patrząc na to co napadało jesienią i na lata poprzednie do końca kwietnia jesteśmy zabezpieczeni w wodę dla roślin. Co będzie dalej? To już zależy od pogody na przełomie styczeń - maj.

U mnie opady skumulowane 592mm, 1 września było 400mm

Opublikowano
Dnia 1.01.2023 o 10:49, Skowron16 napisał:

Panowie można jeszcze opryskać pszenice na chwasty siana była końcem października i nie było później warunków na zabieg a w tym tygodniu zapowiada się ładna pogoda. Środek to Bacara Trio

Teraz to dej se siana , a nie myśl o pryskaniu , opryskasz normalnie za 2-3 miesiące i będzie lepiej 

Dnia 1.01.2023 o 11:11, miwigos napisał:

Jakie macie ziemie że idzie wjechać , 

U mnie rędzina , i ziemia się fajnie zabieliła dzisiaj , zresztą nawet na 2 polach dziś kopali marchew i pietruszkę , jutro kuzyn ma siać badyli po trochu

Opublikowano

Teraz z Sandomierza wróciłem. Cała droga w kukurydzy. Musieli dziś młócić, ale jeszcze dużo hektarów stoi.

Opublikowano

No niestety, śnieg też możliwy to może przykryje chodz mam wszystko z dobra zimotrwałością to bez wiatru spokojnie wytrzyma bez śniegu. 

Co do opadów to zależy co jak u kogo, ja wole jak wiosna wczesna jest niezbyt mokra bo się nie wjedzie, albo wymaka. 

• Root Admin
Opublikowano
VonVegans napisał:

Teraz wiosna a na sobotę,niedzielę i poniedziałek zapowiadają u mnie w nocy     

-11 ,-15 -8 🙄 

u nas dalej 8/10 w dzień a nocki na 2/3 plusie

Opublikowano

Słabsza wilgotność wczesną wiosną może pomóc rozwinąć jeszcze system korzeniowy i odrzucić słabe rozkrzewienia, za to jak będzie mokro, a w maju przyjdzie susza to jest problem, rośliny nie przygotowane, ziarna wykształcone dużo i jest poślad

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

u nas dalej 8/10 w dzień a nocki na 2/3 plusie

Oziminy mogą nie przejść wernalizacji 🤔

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj o godzinie 22 , +9 zaś dziś rano 5 , +6 ciepło jak w czerwcowe noce . Zimno na 3 dni i dalej ciepło .

Znowu płacz i narzekanie , zimno źle , ciepło tez źle . PRZYRODA SOBIE PORADZI TRZEBA OBSIEWAĆ ODPOWIEDNIE ODMIANY NA DANY REJON I NIE BĘDZIE PROBLEMÓW .

Rekordowe ciepło zimą to ogromny problem. Rolnictwo takich temperatur długo nie wytrzyma .

Rolnicy ostrzegają, że jeszcze kilka dni takiej pogody może doprowadzić do dużych strat w uprawach. Dlatego wyczekują spadków temperatur, zapowiadanych przez synoptyków

Zbyt wczesne rozpoczęcie wegetacji roślin może sprawić, że będą bardzo narażone na późniejsze ochłodzenia

Najbardziej ucierpią plantatorzy mający krzewy owocowe i zboża ozime, ale nie tylko oni, zagrożone są bowiem m.in. pszczoły. We znaki może dawać się także ewentualny brak śniegu

Spytaliśmy ekspertów, jak nietypowa zimowa pogoda może wpłynąć na późniejsze ceny produktów rolnych. W historii zdarzały się bowiem przypadki, gdy miało to kolosalne znaczenie .

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/rekordowe-cieplo-to-duze-klopoty-taka-temperatura-moze-zniszczyc-rolnictwo/z9jg8n8

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Pod pszenicę jarą lepiej dać kredę teraz i żeby leżała nie przykryta do wiosny czy lepiej dać przed siewem i bezpośrednio po tym przykryć ja?

Pod pszenicę jarą lepiej dać kredę teraz i żeby leżała nie przykryta do wiosny czy lepiej dać przed siewem i bezpośrednio po tym przykryć ja?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v