Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jak sieje , w zamarzniętą ziemie , czym to rusza , u mnie było -6 i siać by nie szło , po niedzieli jak puści będą jeszcze siać

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Bo prochloraz jest po prostu słaby, zobacz na tą tabelkę 👇

unix_75_wg-tabela-skutecznosci (1).png

Przy dobrym płodozmianie jest okej

Wydaje mi się że ta tabelka trochę zakłamuje rzeczywistość , bo po tych liczbach wychodziłoby że dając 0,25- 0,30 kg Unixa bardziej zwalczymy choroby podstawy żdzbła niż dając 1,2 prochlorazu ? Unixa nigdy nie stosowałem , tak że za bardzo się nie chcę wypowiadać na razie , dopiero po żniwach coś będę się mógł odnieść do tego , bo na ten sezon mam kupione właśnie unix na pszenice po pszenicy , ale na jeden przejazd mi braknie i poleci normalnie prochloraz 1 litr jak we wcześniejszych latach , więc skoro twierdzisz że taka różnica , to aż jestem ciekaw jak to wyjdzie .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

6 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

ja na t1 dałem 0.8 tebu+ 0.5 unix+ 0.17 kendo. raczej się sprawdziło. jedynie pszenica po pszenicy w bezorce chorowała, ale tu popełniłem błąd,że jesienią nie zrobiłem jakiegoś zabiegu.

I nie zrobiłeś orki w pszenica po pszenicy . 

to był test na 1.5 ha. talerzowka, agregat na 17 cm, talerzowka i siew. chorowała dość mocno. oddala 8 ton z 1.5 ha. na polu masa wysypanej pszenicy z samosiewów. parametrów nie trzymała. w porównaniu miałem bezorke po rzepaku, to 7.6 t z ha. , zdrowa, praktycznie brak samosiewów. odmiana to fenomen.

Opublikowano
7 minut temu, Siedzacybyk napisał:

to był test na 1.5 ha. talerzowka, agregat na 17 cm, talerzowka i siew. chorowała dość mocno. oddala 8 ton z 1.5 ha. na polu masa wysypanej pszenicy z samosiewów. parametrów nie trzymała. w porównaniu miałem bezorke po rzepaku, to 7.6 t z ha. , zdrowa, praktycznie brak samosiewów. odmiana to fenomen.

Ja bym myślał wejść w bezorke ale jak już to rzepak i pszenica po rzepaku . Pszenica po pszenicy nie wiem trochę ryzykowne mi się wydaje . Chodzi o choroby . 

Opublikowano

ten test pokazał dobitnie, jak choroby ograniczyły plon. myślałem,że to lepiej wyjdzie. jak będzie okazja, to zasieje jeszcze raz na test pszenica po pszenicy, ale jesienią musiałbym opryskać prochlorazem z tebu.

Opublikowano
23 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Ja bym myślał wejść w bezorke ale jak już to rzepak i pszenica po rzepaku . Pszenica po pszenicy nie wiem trochę ryzykowne mi się wydaje . Chodzi o choroby . 

Ja mam 5 letnią monokulturę pszenicy a tu o ryzyku mówią. Obornik co roku a grzyb jest wszędzie jak opad i grzyb w normie sypie 6-7 ton

Opublikowano

To ja mam zasianą pszenice po pszenicy bez orkowo słoma ścięta , tylko talerzówka wjezdżała na to pole 3x od żniw do siewu i pszenica wygląda wizualnie identycznie jak pszenica po pszenicy w orce i tak samo jak pszenica po rzepaku bezorkowo . Po prostu na dzień dzisiejszy nie ma żadnej różnicy w wyglądzie w tych uprawach .  z miesiąc temu nawet tu wstawiałem zdjęcia i też nie było różnic , i teraz po miesiącu też wszystkie jednakowe , przynajmniej wizualnie patrząc na rośliny bez ich wyrywania. Wcześniej też już tak siałem i raczej również różnicy nie widziałem , a oprysk szedł właśnie prochloraz na wszystko czy to po rzepaku czy po pszenicy z orką czy bezorkowo .                           A i zaznaczę jeszcze że od 5 lat zawsze pszenicę sprzedaję do młyna i parametry jak na razie zawsze przechodziły

• Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Mam w tym roku pszenica po jęczmieniu i pszenica po pszenicy. Wstawię zdjęcia w trakcie sezonu jak nie zapomnę, będzie widać. Najwyżej sąsiedzi się będą śmieli😅

Opublikowano
20 minut temu, mysza103 napisał:

Z ?czego mają się niby śmiać 

Jak będzie pszenica z jęczmieniem 😅 Niby na razie wydaje się czysto, samosiewy były zwalczane chyba 2 razy.

Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

To jak sieje , w zamarzniętą ziemie , czym to rusza , u mnie było -6 i siać by nie szło , po niedzieli jak puści będą jeszcze siać

Jeden orze,drugi za d*pą sieje,to zamarza i nie wiem czy Choroszcz nie powinna się tym zainteresowac

Opublikowano
49 minut temu, Siedzacybyk napisał:

po zbożu w bezorce rzepak, ale trzeba uważać na samosiewy pszenicy, potrafią wydusic rzepak.

To raczej źle wykoszona musi być ta pszenica że tyle samosiewów że uduszą rzepak

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v