Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jak wygladaja wasze przypalenia po boxerze ewentualnie dff? zawsze pryskalem expertem + dff i nigdy fito nie mialem.   teraz zmiana na boxer 2 l + 0,1 dff i mam na jednym polu plackami zolte cale rosliny.  nie wiem czy to fito po srodkach czy jakies pozostalosci w opryskiwaczu zaszkodzily chociaz byl plukany i tak szykam przyczyny

Opublikowano

Czy perz jest w stanie przetrwać mrozy? Wyskoczył mi placami w pszenicy. Pryskać będę expert + dff. Walczyć z nim jakoś w okresie wegetacji czy glifosat na ściernie za rok?

Opublikowano
28 minut temu, masa24 napisał:

jak wygladaja wasze przypalenia po boxerze ewentualnie dff? zawsze pryskalem expertem + dff i nigdy fito nie mialem.   teraz zmiana na boxer 2 l + 0,1 dff i mam na jednym polu plackami zolte cale rosliny.  nie wiem czy to fito po srodkach czy jakies pozostalosci w opryskiwaczu zaszkodzily chociaz byl plukany i tak szykam przyczyny

To fito w wyniku działania DFF. Ale nie przez samo DFF, tylko interakcję zapewne z nośnikiem- rozpuszczalnikiem z Boxera.

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

To fito w wyniku działania DFF. Ale nie przez samo DFF, tylko interakcję zapewne z nośnikiem- rozpuszczalnikiem z Boxera.

zeby byc precyzyjnym to na tym polu akurat poszedl krum a nie boxer.  wszedzie lecialem z takim dawkowaniem tylko na czesci byl krum , na czesci boxer.  fito po krumie ale na czesci pol.  rosliny sa dosc mocno zolte , nie tam ze tylko koncowki . myslisz ze tak moze byc?

Opublikowano
36 minut temu, azzadek napisał:

Czy perz jest w stanie przetrwać mrozy? Wyskoczył mi placami w pszenicy. Pryskać będę expert + dff. Walczyć z nim jakoś w okresie wegetacji czy glifosat na ściernie za rok?

ty tak na poważnie pytasz ??

w pszenicy na perz tylko attribut w czasie wegetacji został

56 minut temu, metrax12 napisał:

Jest pobierana i przez korzenie. Flufenacet tylko i wyłącznie przez korzenie. Jednak są chwasty trudniej zwalczanie, które muszą sporo dostać substancji przez liście (chaber, samosiewy rzepaku).

chaber i samosiewy rzepaku pokazują się dość wcześnie, jak pszenica ma szpilkę, to już zazwyczaj są

Opublikowano
44 minuty temu, masa24 napisał:

zeby byc precyzyjnym to na tym polu akurat poszedl krum a nie boxer.  wszedzie lecialem z takim dawkowaniem tylko na czesci byl krum , na czesci boxer.  fito po krumie ale na czesci pol.  rosliny sa dosc mocno zolte , nie tam ze tylko koncowki . myslisz ze tak moze byc?

Jaka faza, ile liści? Jeśli przyżółkły wszystkie liście, po DFF.

Opublikowano (edytowane)

na ile ha dajecie quelex pak 4 ha ? bo mi mój doradca mówi że na 4 ha to jest tam za mało flufenacetu i trzeba tym pakiem 4h pryskać tylko 3,3 max 3,5ha

a może dodać do quelexa pak czystego flufenacetu np ''cevino 500'' 0,04l/ha ?

Edytowane przez jan88
Opublikowano
39 minut temu, Axd529 napisał:

Tylko attribut nie dostępny. Sam bym może kupił lecz przeszukałem internet i wszędzie nie dostępny.

To nie szukaj w internecie tylko dobrych sklepach w swojej lub dalszej okolicy. Jak nie mają na już to sobie zamów.

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

U mnie to samo, 2.2l boxera i 0.2 legato.na jednym polu plamy na liściach stanowisko po lubinie,na drugim, żółte rośliny, w następnym tygodniu dam aminokwasy, miał zamiar dorzucić 0.4 tebukonazolu i tak się zastanawiam czy nie zaszkodzi?

Opublikowano
22 minuty temu, Mostowiak napisał:

U mnie to samo, 2.2l boxera i 0.2 legato.na jednym polu plamy na liściach stanowisko po lubinie,na drugim, żółte rośliny, w następnym tygodniu dam aminokwasy, miał zamiar dorzucić 0.4 tebukonazolu i tak się zastanawiam czy nie zaszkodzi?

Czyli wychodzi na to żę lepiej nie łączyć Boxera (prosulfokarb) z DFF?

Opublikowano
11 minut temu, Michal014d napisał:

Nie wiem w jakiej fazie masz zboze ale pewnie tak ok 3lisci a na takie male zboze szkoda marnować tebu i aminokwasy. Watpie ze juz grzbybki zboże łapie choc ja z zimniego podlasia to moze wegtacja sie sporo roznic.

Lubelskie siane 16 września, 

11 minut temu, Michal014d napisał:

Nie wiem w jakiej fazie masz zboze ale pewnie tak ok 3lisci a na takie male zboze szkoda marnować tebu i aminokwasy. Watpie ze juz grzbybki zboże łapie choc ja z zimniego podlasia to moze wegtacja sie sporo roznic.

Lubelskie siane 16 września, 

3 minuty temu, Szymon94 napisał:

Czyli wychodzi na to żę lepiej nie łączyć Boxera (prosulfokarb) z DFF?

Wtamtym roku został mi kawałek 1.5h dałem boxera 1l, 0.5l axiala 0.2 l legato i jakieś zlewki qualexa co mi zostało,to było najczystsze pole. I żadnego fito nie było 🤷

Opublikowano
16 minut temu, Mostowiak napisał:

Wtamtym roku został mi kawałek 1.5h dałem boxera 1l, 0.5l axiala 0.2 l legato i jakieś zlewki qualexa co mi zostało,to było najczystsze pole. I żadnego fito nie było 🤷

Jaka odmiana? Bo to istotne.

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Teraz 3 liście / początek krzewienia . Pryskane było tak na 1 lisc 

zastanawia mnie to ze na nowych liściach i rozkrzewieniach tez jest żółte przebarwienie 

Nowe liście wyrośnięte po oprysku powinny być normalne.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mostowiak napisał:

Nowe liście zdrowe czy tez żółkną ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v